Tijdens je motorrijles heb je ’t goed geleerd: ‘Anticiperen, hou ’t gevaar op afstand!’ Toch kan het iedereen gebeuren: je bent heel even afgeleid en treft opeens een onverwachts gevaar. Motorrijders.nl presenteert hierover een nieuwe videoserie met motorrijtips.
Deel 4: ‘Opeens… een lekke band!’
In deze serie korte video’s met tips behandelen we – samen met rijinstructeur Tim Janssens van Tim’s Rijopleidingen – een aantal tricky dingen in het verkeer. Onverwachtse situaties die je graag vermijdt, maar die tóch kunnen gebeuren. Met als doel je te helpen om extra alert te zijn, elke keer als je je motor spreekwoordelijk aantrapt. En ter mentale voorbereiding, zodat je niet in paniek raakt als er ooit zoiets gebeurt.
In deze video geeft Tim aan wat je moet doen als je opeens een lekke band hebt. Hoe herken je een lekke band en wat te doen als je er tijdens het rijden achter komt dat je band leeg loopt? Bekijk nu deel vier van onze motorrijtips om onveilige situaties op te lossen.
Deze serie van praktische motorrijtips krijg je aangeboden door Motorrijders.nl in samenwerking met KNMV Verzekeringen. De productie is in handen van The Media Brothers, bekend van onder meer Peptalk en Bureau Sport.
Delen mag – graag zelfs. Hoe meer van jouw vrienden en vriendinnen hier wat van opsteken, hoe beter! Bekijk de andere video’s hier!
Ik ben een x met 140 km per uur over een houten balk van 25 cm vierkant gereden. Chromen velg tot de naaf toe ingedeukt. Wat heb ik gedaan: gas los, voeten op de grond en uit laten lopen. Daar had ik wel 3 rijbanen voor nodig. Maar gewoon kunnen stoppen op de vluchtstrook. Samen met die engel op mijn schouders
Een band die “langzaam” zn lucht verliest, daaris nog wel mee te rijden, tot je veilig kan stoppen. Maar wat te doen met een klapband, dor iets wat duidelijk groter is dan een spijker bijvoorbeeld?
Op mijn vorige motor zat op mijn voorband een nieuwe tubeless band (zonder binnenband dus) Dan loopt hij dus in 1x leeg grote schade gehad, over de kop en dan zie je je motor stuiteren. Controleer dus altijd of je velg van ook geschikt is voor dit soort banden anders altijd een binnenband.
Een tubeless band moet in een speciale groef passen , Kijk dit na vooral voor de klassiekers. Had voor mij raar kunnen aflopen en mijn mede passagier, gelukkig een 80km weg zonder vangrail.
…En dan sta je aan de kant met je lekke band…. Wat zijn dan acties die je kan / moet doen behalve de wegenwacht bellen?
ANWB/Wegenwacht bellen mocht je geen spullen bij je hebben. Rustig van benzinepomp naar benzinepomp rijden is ook nog een optie mocht de band niet te snel leeglopen.
Andere optie is Ride-On wat Wineke een stukje lager aangeeft, al zijn de meningen daarover verdeeld als ik uit mag gaan van reviews op het web. Zelf een plug zetten en de band oppompen met CO2-capsules is ook nog een mooie tijdelijke oplossing, maar veel mensen zijn huiverig over plugs.
Mijn advies (mocht je de ruimte hebben om dit mee te kunnen nemen op de motor) is een plugsetje met CO2-capsules en na het zetten van een plug langs een motorwinkel te gaan voor een deftige paraplu ín de band.
Maar dit is een mooie excuus om hier een het artikel voor uit te breiden, Dank voor de vraag!
ehm
dit is de info die jullie wilden delen?
ik zat meer te wachten op: en dan? op vakantie in afgelegen berggebied, enz.
succes met maken van info die wel mij betreft tikkie meer toevoegt 😉
Helemaal gelijk Koen. Hier heb je dus niets aan. Gelukkig zijn er genoeg YouTube filmpjes voor bandenreparaties onderweg.
zoiets?
https://sprint.smugmug.com/Holidays/Duitsland-Nederland/i-55dB4KR/A
misschien wordt mijn reactie ook wel gepllaatst..
Als je naar een afgelegen berggebied gaat is een goede voorbereiding het halve werk, Een plugsetje en CO2-capsules zou dan wel de beste oplossing zijn om mee te nemen. Rij je met binnenbanden, dan is een setje bandenlichters, plakset en een reserve binnenband een aanrader.
Maar het is een mooie mogelijkheid om het artikel uit te breiden, dank voor het advies!
anticiperen: er is een middeltje op de markt met de naam rideon, wij hebben dat in onze camperwielen (betere rolweerstand, en daar wil je ook geen wiel wisselen eigenlijk), en gelijktijdig in alle tweewielers gedaan. In 2020 tijdens eerste vakantie spjjker opgepikt: werkt uitermate prima. foto: https://sprint.smugmug.com/Holidays/Duitsland-Nederland/i-4HpcX2K
en filmpje
https://sprint.smugmug.com/Holidays/Duitsland-Nederland/i-55dB4KR/A