Een uitgebreid interview met Ola Stenegärd kun je binnenkort lezen op motorrijders.nl! Meer lezen over Indian? –> De Pareltjes van Nederland – Het Indian Motorcycle Museum
De Chief van Indian Motorcycle bestaat honderd jaar en dat wordt gevierd met een vernieuwing van het model. Niemand minder dan Ola Stenegärd bekend van o.a. de BMW S1000RR en R nineT leidde het project. Maar hoe zo’n ontwerpproces in zijn werk gaat? Indian maakte er een documentaire over.
Je pikt als kind nog wel eens wat op van de mensen om je heen. Voor de Zweedse Ola Stenegärd betekende het dat hij er een carrière aan over wist te houden. Zijn moeder was verzot op schilderen en tekenen en zijn broers sleutelden de hele dag aan hun hot rod auto’s en dikke choppers. Zo kwam het dat Ola technisch zijn mannetje leerde te staan maar tegelijkertijd ook een oog voor mooie lijnen kreeg.
Toen hij ouder was ging hij zelf choppers bouwen die van zo’n kwaliteit waren dat hij steeds vaker uitgenodigd werd voor custom shows. Het was op dat punt dat de Zweed leerde dat hij werk kon maken van zijn hobby. Hij ging een opleiding volgen tot industrieel ontwerper die hij bekostigde door eens in de zoveel tijd één van zijn custom motoren te verkopen. Via Saab en BMW Motorrad – waar hij onder andere werkte aan projecten als de S1000RR en R nineT – kwam hij enkele jaren geleden bij Indian Motorcycle terecht in de Verenigde Staten.
Documentaire
Het eerste project waar bij Indian aan begon te werken was meteen een belangrijke en lastige: de vernieuwing van het Chief-platform. De Chief is een model dat al honderd jaar meegaat bij Indian. Zo’n enorme bult heritage is natuurlijk fantastisch om inspiratie uit te putten, maar het betekent ook dat er al heel veel ideeën de revue zijn gepasseerd. Hoe vernieuw je zoiets nog?
Indian Motorcycle maakte er een documentaire over. Hierin laat Ola Stenegärd zien waar hijzelf vandaan komt en hoe de custom gemeenschap in Zweden eruitziet, maar ook hoe het designproces van de nieuwe Chief(s) in elkaar steekt. In totaal zijn er vijf afleveringen gemaakt van ongeveer tien minuten per stuk. De eerste daarvan bekijk je hieronder!
