Op zoek naar een betrouwbare motor om met twee personen te gaan toeren? Zowel in Nederland als ver weg? Dan is de Versys 1000 zeker wat voor jou! Met zijn beschaafde, maar meer dan voldoende 120Pk, fijne zit voor de lange afstand én elektronische vering (SE-model) is hij dé perfecte reismotor.
Twee dagen lang reed ik de Versys op de eilanden Lanzarote & Fuerteventura om hem even goed aan de tand te voelen. Niet alleen over strak asfalt, maar ook de binnenwegen met slechtere ondergronden kwamen aan bod. En daar excelleerde de Versys 1000 SE dan ook direct met zijn KECS elektronische vering.

De cockpit
De zit is meer dan prima. Het zadel is stevig genoeg om zonder pijn een dag te rijden en de knoppen op het stuur zijn goed bereikbaar. De SE-versie is uitgevoerd met een multifunctioneel TFT-scherm waardoor het menu er netjes uitziet. De niet-SE versie moet het doen met een LCD-scherm. Waar de SE-versie het beste in uitblinkt zijn de extra opties. Riding modes, zoals Sport, Rain, Road of Rider (komen we later nog even op terug), adaptieve bochtenverlichting en de KECS elektronische vering. Ons advies, kies direct het SE-model om alle fun uit de motor te kunnen halen!
Het windscherm is verstelbaar, maar hiervoor moet je wel de cruise-control gebruiken! Waarom? Je hebt twee handen nodig om het scherm links en rechts los te draaien, omhoog te trekken (of omlaag) en hierna weer vast te draaien. Het kan ook met één hand, maar wij raden toch aan om hiervoor even te stoppen. Is wel zo veilig! De windbescherming in zijn laagste stand is trouwens al zeer goed, de vraag is dan ook hoe vaak je deze hierna nog gaan verstellen.

Riding modes
De SE is uitgevoerd met verschillende rij-modi. Het omschakelen hiervan gaat niet zonder slag of stoot. Hoe te handelen? Gas dicht, mode-knop omhoog of omlaag om te wisselen, na 3 seconden is de volgende modi gekozen en kan het gas er weer op. Drie seconden is lang, erg lang. Wil je van Sport naar Rain, dan zijn dit twee stappen en ben je minimaal 6 seconden van het gas af. Tijdens het het rijden merkte we wel op dat de sportstand voor de meeste rijders meer dan voldoende is, waardoor het wisselen van modus niet veel zal gebeuren.
Maar! Staat hij dan op een andere stand, dan is dit goed merkbaar! Bij Sport gaat alles los en kun je naar volle overtuiging je rijbewijs kwijtraken. Bij regen reageert de motor rustiger op de gashendel en is er 75% van het volle vermogen voorhanden. Traction-control schakelt dan ook eerder in, waardoor je er zeker van kunt zijn dat de elektronica er in ieder geval alles voor doet om de glimmende kant boven te houden!
Naast Sport, Road & Rain is er ook nog Rider. Door in het menu te duiken is het mogelijk om naar eigen wens een persoonlijke instelling te maken. Pas hier zowel de voor- als achtervering aan, de hoeveelheid beschikbare paardenkrachten en bepaal wanneer de traction-control in moet grijpen.

Maar hoe rijdt de Versys?
Ja, heerlijke. Het is echt opstappen, wegrijden en na 10 min ben je gewend aan de wendbaarheid en alle knoppen aan het stuur. De aanwezige 120PK en 102NM is op papier misschien niet schrikbarend hoog. Maar moet dat? Je bent zo over de toegestane snelheid heen en er is voldoende power voorhanden om makkelijk in te halen. In zijn 6e versnelling door een dorpje rollen met 50km/u gaat probleemloos en zonder terug te schakelen geef je na het dorp weer gas voor een lekkere bochtensnelheid.
Vergelijk hem niet met het 160PK tweecilinder blok van een Multistrada. Is dat een nadeel? Nee, zeker niet! Dit is een allemansvriend met zat koppel onderin en een fijne vermogensafgifte over de hele toerenbereik. Trek je hem door tot de hogere toeren, dan krijg je ook nog eens een hele fijne beloning! De standaard uitlaat mag dan qua geluid wat tam zijn, het inlaat-geluid daarentegen is heerlijk als je het gas goed open trekt! Je hoort het blok gulzig zuigen naar lucht, dat geeft toch wel het gevoel dat je meer dan genoeg power voorhanden hebt.
Quickshifters komen steeds meer van de racemotoren naar de toer-motoren en na wat gewenning rijdt dit fijn, maar ook lui-makend. Opschakelen gaat onwijs makkelijk. Gewoon een tik omhoog met de teen en je zit weer een versnelling hoger. Omlaag wil hij wel eens haperen, maar dat is op te lossen met een tikje gas of alsnog de koppeling te gebruiken. Het is een minpuntje, maar ook een kwestie van wennen. Noem het ‘karakter’, in positieve zin.
De KECS-vering is een genot om mee te rijden. Binnen een mum van tijd past de demping zichzelf aan op de ondergrond, waardoor zelfs een wasbord vlak gestreken wordt. Doordat je hierdoor meer vertrouwen krijgt in de wegligging, kan het wel zijn dat je met een te hoge snelheid een bocht in duikt. Op dat moment merk je dan ook dat je op het limiet aan het rijden bent en iets minder stabiel in de bocht ligt.

Pluspunten:
- De aanwezige pk’s zijn meer dan voldoende om met z’n tweeën met bepakking te toeren.
- De remmen grijpen straf aan en hebben genoeg gevoel op het wegdek. Erg makkelijk te doseren.
- Op een aantal slechte wegen voelde je de traction-control ingrijpen. Met 260KG natgewicht is het toch wel fijn dat een computer zorgt dat je niet onderuit gaat.
Minpunten:
- Terugschakelen met de quick-shifter verliep niet altijd vlekkeloos.
- Vering kan wat slap zijn als je te hard de bocht in duikt op een slechte ondergrond.
- Het windscherm is wat omslachtig te verstellen, een hendel of enkele draaiknop had handiger geweest.

Conclusie
Gewoon een fijne motor om mee te rijden, betrouwbaar zoals Kawasaki-motoren zijn met een soepel te rijden blok. De KECS elektronische vering is een heerlijke toevoeging en zorgt ervoor dat je na een rit over verschillende ondergronden niet meer terug wilt naar de conventionele vering op een motor. Cruise-control is een leuk voordeel, alsmede de bochtenverlichting, maar de lichtvoetigheid met een machine van 260kg is toch wel het grootste rijgenot.
Geniet nog even na met deze beelden vanaf de zonnige Canarische Eilanden en ga langs bij de plaatselijke Kawasaki-dealer voor een proefrit!



