In de rubriek Motormodel zetten we steeds een ander type motor in het zonnetje. Heb jij een mooi verhaal bij onze gezochte lijst met motoren, meld je dan nu aan via deze pagina!
De één vindt de rust op een lekker ploffende cruiser, terwijl de ander helemaal wild wordt van een schreeuwende superbike… We hebben allemaal dezelfde hobby, maar er is gelukkig een flinke diversiteit onder motorrijders en motoren. In de rubriek Motormodel zetten we steeds een ander type motor in het zonnetje. Ditmaal de Royal Enfield Himalayan.
Foto’s: Royal Enfield & Geert Hagelaar
Je zult ze niet op elke hoek van de straat tegenkomen, maar dat maakt het juist zo interessant om eens in te zoomen op de Himalayan van Royal Enfield. Grote kans bestaat dat het Indiase merk bij motorrijders een belletje doet rinkelen, maar waarschijnlijk hoef je ze niet de vraag te stellen om twee modellen van het hedendaagse Royal Enfield op te noemen. Heel vreemd is dat misschien ook niet, want lange tijd was er namelijk weinig actie te bespeuren rondom het historische merk. Zeker op Nederlandse bodem, maar gelukkig is er een kentering zichtbaar. Sinds enkele jaren zorgt importeur Moto Mondo ervoor dat we ook hier weer kunnen genieten van Royal Enfield. Met zes verschillende modellen proberen zij langzaam een groter marktaandeel in ons land te genereren. Ook hun lichte allroad, de Himalayan dus, moet zo zijn steentje bijdragen aan deze groei.

Eenvoudige Himalayan
Er bestaat een grote kans dat de Europese zichtbaarheid van Royal Enfield steeds groter gaat worden, aangezien de Indiase eigenaar (Eicher Motors) duidelijk van plan is om meer motorrijders te bereiken. Zodoende is bijvoorbeeld in 2016 de Himalayan geïntroduceerd. Een volledig nieuw ontwikkelde motorfiets waarmee Royal Enfield zich op de lichte allroad-markt stort. In een wereld waar ongelooflijke hoogstandjes op het gebied van elektronica zich rap blijven opvolgen, blijft Royal Enfield daar ver vandaan. Zij kiezen bewust voor simpele techniek, zoals ook te zien is bij het LS410-blok van de Himalayan. Het brandstofmengsel wordt zodoende bij de eerste generatie nog via carburateurs richting de cilinders gebracht.
De luchtgekoelde 411 cc eencilinder ontvangt twee jaar later uiteindelijk alsnog een update met een injectiesysteem, maar buiten ABS vind je niet heel veel meer moderne technieken op een Himalayan. En juist daar schuilt ook de kracht van deze Indiase allroad, het eenvoudige karakter maakt deze motorfiets zeer bereikbaar. Het is ook de reden dat Geert Hagelaar sinds vorig jaar op een Royal Enfield Himalayan rondrijdt. “Ik zag er eentje tijdens mijn vakantie in Porto en dat wekte eigenlijk mijn interesse. Ik kende het model nog niet, dus eenmaal thuis ben ik toch maar eens gaan zoeken. In Apeldoorn bleek een interessante Himalayan te staan. Koffers erop, ander uitlaatje, zag er allemaal prima uit. Vanuit Den Haag was het niet echt om de hoek voor me, maar ik wilde toch eens testen of zo’n soort motorfiets iets voor me was.”
Minder power
Gewend aan zijn tot chopper omgebouwde Yamaha XS1100 besluit de 29-jarige multimedia designer om eigenaar van de geteste Royal Enfield Himalayan te worden. “Het beviel me wel. Ik heb niet zo’n fantastische rug, dus die rechte zitpositie was heerlijk. Ineens kon ik het veel langer uithouden op de motor. Verder vond ik het lage gewicht wel fijn en het feit dat ie zeer wendbaar is. De Himalayan heeft een flinke stuuruitslag, waardoor je ‘m heel gemakkelijk even op de weg keert.” Het beperkte vermogen van de luchtgekoelde 411 cc eencilinder zou wellicht een spelbreker kunnen zijn, maar dat blijkt geen reden voor Hagelaar te zijn om de Himalayan bij de Apeldoornse dealer te laten staan.
Inmiddels weet hij precies hoe hij om moet gaan met het maximale vermogen van 24,5 pk. “Dat ik minder power aan boord heb, dat deert mij eigenlijk niet zo. In de lage toeren trekt ie namelijk nog best goed door, want er zit voldoende koppel in de Himalayan verstopt. Een hoge topsnelheid ontbreekt, maar dat zoek ik toch niet echt in een motorfiets. Ik probeer sowieso snelweg te vermijden, maar 120 kilometer per uur is nog net fijn rijden op deze Royal Enfield. Heel veel meer zit er ook niet in, want ik denk dat je met de Himalayan net de 130 aan kunt tikken. Wat dat betreft vond ik het dus ook niet erg dat de maximale snelheid op de snelweg naar 100 werd teruggeschroefd.”

Juiste ingrediënten
Door de simpliciteit van de Royal Enfield Himalayan kon Geert zich een zo goed als nieuwe motorfiets permitteren. “Ik heb ook wel naar andere allroads gekeken, maar je bent dan al snel het dubbele bedrag kwijt. Nu heb ik een frisse motor uit 2019 waar weinig kilometers op de teller staan en dat voor zo’n vijfduizend euro. Het is natuurlijk een moeilijk vergelijk met motoren die veel geavanceerder zijn, maar uiteindelijk gaat het mij om het rijplezier. Deze Himalayan geeft me dat meer dan voldoende.” En Geert Hagelaar weet dat zijn motorfiets nog meer in petto voor hem heeft.
Lees ook: De zuidpool lonkt
De eigenaar van een animatiestudio moet namelijk nog het avontuurlijke karakter van zijn lichte allroad ontdekken. “Ik ben wel benieuwd hoe de Himalayan zich staande houdt in het onverharde terrein. Aangezien ik geen ervaring heb met offroad rijden, wil ik eerst een cursus volgen. Daarna ben ik zeker van plan om erachter te komen of deze Royal Enfield daadwerkelijk geschikt is om er offroad mee te gaan.” Vanuit Royal Enfield hebben ze in ieder geval de juiste ingrediënten in de Himalayan gestopt om dat inderdaad voor elkaar te krijgen. Zo laat de 41mm telescopische voorvork en achterschokbreker een redelijke veerweg toe, beschik je over de nodige grondspeling, is ABS op het achterwiel uit te schakelen en val je het ruwe terrein met een 21 inch voorwiel aan. En dan vergeten we nog bijna de standaard aanwezige carterbeschermplaat en valbeugels.

Meer cc aan boord
Hoewel Geert zelf nog nooit eerder een Himalayan op de weg is tegengekomen, merkt hij dat andere motorrijders wel interesse tonen in zijn Royal Enfield. “Als ik ergens met mijn motor sta, dan zijn andere mensen wel nieuwsgierig. Sommigen weten van het bestaan af, maar er zijn nog genoeg motorrijders die zelfs Royal Enfield als merk niet eens kennen.” Voorlopig zal de geboren Brabander een ‘onbewuste ambassadeur’ van de Himalayan blijven, want hij is niet van plan om snel afstand van deze allroad te doen. “Hij bevalt gewoon heel goed en ik merk dat ik veel meer motorrijd dan ik hiervoor deed. Met de XS1100 was het hooguit een uurtje rijden, maar nu gebruik ik de motor ook voor woon-werk verkeer, langere ritten en weekendjes weg. Ik verwacht dus nog wel de nodige kilometers met deze Royal Enfield te rijden.”
Hoewel hij momenteel dus dikke vrienden is met zijn Himalayan, verwacht Hagelaar dat ook hij uiteindelijk de verleiding naar meer vermogen niet kan weerstaan. Gelukkig voor hem lijkt Royal Enfield plannen te hebben om een zwaardere versie van de Himalayan uit te brengen. “Ik merk al een verschil op als ik met koffers rijd. Tegenwind heeft ook direct effect op mijn snelheid, dus op de lange termijn kan ik me voorstellen dat ik toch wel meer cc aan boord zou willen hebben. Als Royal Enfield een Himalayan met bijvoorbeeld hun paralleltwin zou uitbrengen, dan ben ik daarvoor in de markt. Zeker weten.”

Er kan vrij veel met zo’n ding, kijk maar eens naar de eerste jaren van haar reizen: https://www.youtube.com/channel/UCEIs9nkveW9WmYtsOcJBwTg
Ja, geen woord in het hele artikel over onze beroemde motorrijdster Noraly “Itchy Boots”. Ze heeft heel wat kilometers op haar hiemaalian (😉) gereden.
Vermoedelijk is Noraly 1 van de grootste promotors van het merk. Met meer dan 1 miljoen volgers op You Tube kan dat bijna niet anders. Nu rijdt ze op een Honda, waar er natuurlijk wel wat meer van verkocht zijn, dan de Royal Enfield, alhoewel het merk in India toonaangevend is .
Een Royal Enfielddealer in Apeldoorn? Misschien in Loenen? Aan het Apeldoornsch Kanaal?
Een beetje tuner kan daar toch makkelijk 10 pk meer uit halen
@Trailer Ad: jazeker kan een beetje tuner er (veel) meer uithalen, MAAR de kracht van dat ding is nu juist dat iedere monteur het ding kan repareren (ipv andere onderdelen plaatsen) en dat de betrouwbaarheid enorm groot is.
Mijn himalayan is April 2019 mer 20000 km. Fantastische moterfiets. Met alle opties die er zijn. Gaat door storm. Regen. Modder. Berg op en af.
Ongelooflijk wat dat moterfiets je kan. Nu verbruik 1 op 32 bij 100 km snelheid. Ook nog classic 350 gekocht ook een heerlijk moterfiets.
Topsnelheid 120 km. Verbruik 1 op 38
Royal moet respecteren en op leren rijden