In de rubriek Motormodel zetten we steeds een ander type motor in het zonnetje. Over twee weken lees je het verhaal achter de Moto Guzzi V11 Sport Scura. Heb jij een mooi verhaal bij onze gezochte lijst met motoren, meld je dan nu aan via deze pagina!
De één vindt de rust op een lekker ploffende cruiser, terwijl de ander helemaal wild wordt van een schreeuwende superbike… We hebben allemaal dezelfde hobby, maar er is gelukkig een flinke diversiteit onder motorrijders en motoren. In de rubriek Motormodel zetten we steeds een ander type motor in het zonnetje. Ditmaal de Honda CBR600RR.
Fotografie: Honda, Ten Kate & Marieke Mulder-Jongeneel
Eens was het een ware heerser binnen het WK Supersport, maar die klinkende reputatie is de afgelopen tijd aardig afgebrokkeld. Na de laatste wereldtitel in 2014, met onze eigen Michael van der Mark aan boord van de Honda CBR600RR, kan de Japanse gigant geen stevige vuist meer maken in deze klasse. Of beter gezegd, willen ze geen vuist meer maken.
Waar de leiding van Yamaha en Kawasaki nog altijd voldoende draagvlak zien om hun inzet in het WK Supersport voort te zetten, is Honda volledig van de grid verdwenen. Een onverwachte comeback hoeven we ook niet snel te verwachten, want het tijdperk van de schreeuwende viercilinder lijkt sowieso zijn einde te naderen. Iets wat te wijten is aan de toch wel schrijnend lage verkoopcijfers van ‘traditionele’ supersport viercilinders.
Het vertrek van Honda uit het WK Supersport kan daardoor ook gezien worden als een verstandig besluit, maar het geeft tevens aan hoe snel een bepaald segment haast volledig van het toneel kan verdwijnen. Twee decennia geleden stonden de showrooms namelijk nog vol met supersportmotoren, terwijl je nu hooguit een bestelling kan plaatsen voor een model dat enkel op het circuit gebruikt kan/mag worden.

Stimulans voor verkoop
We moeten bijna twintig jaar terug voor de introductie van Honda’s nieuwste wapen voor het WK Supersport. Hoewel de Honda CBR600F in 2002 nog met coureur Fabien Foret de wereldtitel behaalt, staat in 2003 een flink opgefrist model van Honda’s supersport-machine klaar om de strijd aan te gaan.
Niet alleen op het circuit, maar ook zeer zeker bij de dealer. Win on Sunday, sell on Monday is niet voor niets de bekende formule waarop elke WK Superbike-klasse is gebaseerd. Om die allesbepalende verkoopcijfers een stimulans te geven, stemt de leiding van Honda toe dat haar 600 voortaan ook de letters RR met zich meedraagt, evenals de Fireblade, de grote broer van.
Zelfs een onvervalste scheeloog zal direct het verschil tussen een CBR600F en diens opvolger, de RR dus, zien. Het nieuwe model kent een veel agressievere styling en dat komt de sportiviteit gelijk ten goede. Ook CBR600RR-eigenaresse Marieke Mulder-Jongeneel roemt het uiterlijk van Honda’s supersport-machine. Zelf rijdt ze rond op een 2007-model. “De looks van sportmotoren zijn helemaal mijn ding”, legt ze uit. “Deze CBR heeft dan ook erg mooie lijnen, komt heel stoer over.”

Sportievere insteek
Het is niet alleen het uiterlijk waar veel verschil te zien is met de F. Ook onderhuids maakt Honda in 2003 een serieuze stap met de CBR600RR, te danken aan een compromislozere instelling. Het moet ook wel, om de concurrentie een stap voor te zijn. Niet alleen dus in het WK Supersport, maar ook bij de dealer.
Honda durft de gok te wagen en zet in op een nog sportievere supersport-machine. Verschillende zaken laten dat bij de CBR600RR zien. Zo is het de eerste Honda die gebruik maakt van een Unit Pro-Link achterschokbreker én wordt ook het nieuwste benzine-injectiesysteem (PGM-DSFI) op de hoogtoerige CBR geplaatst. Technieken die afkomstig zijn van Honda’s MotoGP-machine, de RC211V.
Het geeft de intentie van de Japanse fabrikant aan: dat de concurrentie haar borst nat mag maken. Die sportievere insteek zorgt voor een totaal andere beleving dan de CBR600F, want de RR is meer het type dat graag spierballen toont. Het gaat ten koste van de allround-capaciteiten waar de F juist om geroemd werd.
“De RR heeft inderdaad een behoorlijk sportieve zit”, weet ook Marieke te vertellen. “Dat was in het begin wel even wennen, die aanvalsmodus. Ik merkte duidelijk dat mijn polsen daar wat moeite mee hadden, maar na verloop van tijd leek dat steeds minder het geval te zijn. Nu heb ik er totaal geen moeite meer mee om lange ritten met de RR af te leggen.”
Inspanning vanuit Nieuwleusen
De eerstvolgende serieuze update van de CBR600RR volgt in 2005 (radiaal gemonteerde klauwen en upside down voorvork), maar de grootste stap in de modelhistorie van deze supersport wordt in 2007 gemaakt. Duidelijkste verbeterpunt is het totaalgewicht van de CBR, want de ingenieurs weten liefst 7,3 kilo van het vorige model af te schaven.
Door tevens het 599 cc viercilinder-blok van iets meer peper te voorzien, gooit de CBR telkens weer hoge ogen in de vele Supersport-tests van motortijdschriften. Ook in het WK Supersport lijkt de Honda CBR600RR niet te verslaan. Vanaf de introductie in 2003 blijft het merk tot aan 2008 de wereldtitel winnen. Een groot deel van dat succes valt te wijten aan alle inspanning die vanuit een alom geprezen motorzaak in Nieuwleusen wordt geleverd. Ten Kate Racing weet namelijk het ultieme circuitwapen van de CBR600RR te maken, uiteraard met flink wat meer vermogen dan de standaard 118 pk die verscholen zit in een 2007-model.
Aangezien Marieke Mulder-Jongeneel over zo’n type beschikt, kan zij prima oordelen hoe het zit met de krachtvertoning van deze specifieke CBR. “Deze CBR is mijn eerste motor, maar hij voelt totaal niet intimiderend aan. Hoewel er een serieus vermogen in zit, is deze Honda heel gemakkelijk te rijden. Wil je hard van zijn plek gaan, dan is dat mogelijk, maar dan moet je het wat hoger in de toeren gaan zoeken. Dat is juist wel erg fijn, want op die manier kun je heel geleidelijk die snelheid opzoeken. Ben je er nog niet klaar voor, dan schakel je gewoon wat eerder op. Door dat redelijk vriendelijke karakter in de onderste toerregionen, zou ik de CBR600RR zelfs aanraden voor beginnende motorrijders die een sportieve fiets zoeken.”

Levenscyclus rekken?
Na een zeer succesvolle periode in het WK Supersport lijkt Honda niet echt veel energie in de ontwikkeling van hun Supersport te willen steken. Sinds 2013 is het model eigenlijk nauwelijks nog veranderd. In Europa is de CBR600RR zelfs volledig uit de showrooms verdwenen, doordat de Japanse fabrikant geen nut meer ziet om het blok van de supersport klaar te stomen voor de huidige emissie-eisen. Marieke Mulder-Jongeneel: “Ik vind het erg jammer dat je in Nederland geen nieuwe Honda CBR600RR meer kunt kopen, of welke Supersport dan ook. Als je van sportieve motoren houdt, ben je nu haast verplicht om op een superbike te gaan zitten. Niet handig, want een beginnende motorrijder zou toch beter af zijn met een supersport, lijkt mij.”
Hoewel we in Europa geen CBR600RR meer kunnen kopen, is het nog niet volledig gedaan met dit sportieve model van Honda. In Japan, Amerika en Oceanië is er zelfs een nieuwe versie beschikbaar die een serieuze elektronica-update kreeg. Op die manier slaat Honda’s 600 nog geen modderfiguur in de huidige motorwereld. Toch rijst de vraag of de Japanners dit nieuwe model gebruiken om de levenscyclus van de CBR600RR op te rekken of dat het merk daadwerkelijk nog heil ziet in hun Supersport? De toekomst zal het uitwijzen en wellicht sneller dan we denken.

Super leuk artikel!
Leuk artikel Marieke, geniet maar van je supermooie Honda. Ben ook echt n Honda fan. Heb in 2,5 jaar 155.000 km gereden op een Africa Twin. Rijdt nu sinds 4 maanden (al 20.000 km) een Zero SRS, en dat is geweldig!
Leuk verhaal marieke. Ik rij ook een 600RR uit 2007 en ben gek op haar.