Een quickshifter kopen omdat die op je Tracer 900 aangesloten kan worden, maar dan nergens de bijbehorende plug kunnen vinden. Het was voor Guido Boers het begin van een horrorverhaal, waarin hij er langzaam maar zeker achter kwam dat uitgerekend zijn allereerste motor een flink schadeverleden had.
In de rand van de blikken asbak smeult een sigaret langzaam weg. Met zijn voeten gestrekt op het bureau en achterover leunend in zijn stoel, mijmert Motordetective wat over zijn huidige zaak: “de puzzelstukjes passen niet, verdomme!” Nou ja, zo ging het natuurlijk niet. Maar het verhaal dat Guido op Motor-Forum plaatste, leest wel haast als een dergelijke detective. Het is met die reden dan ook dat zijn bijnaam door een forummoderator werd aangepast waarbij hij tot ‘motor detective’ gedoopt werd.
Over het hele avontuur vertelt Guido, als we hem nu spreken, dit: “Toen ik ermee bezig ging was ik in verwarring. Maar, toen ik de boel verder uit ging zoeken tijdens nachtelijk speurwerk voelde ik me wel belazerd. De verkopers kwamen eerlijk en oprecht over, en met zo’n nieuwe motor verwacht je dit niet. Het was mijn eerste motor en ik was er verliefd op. Al voor ik mijn rijbewijs had heb ik hem gekocht en naar huis laten rijden door een collega.”
Speurwerk
Het begon voor Guido allemaal begin juli 2020. Toen kreeg hij het idee om een quickshifter op zijn Tracer 900 uit 2017 te zetten. De motor was er immers al op voorbereid. Kwestie van de quickshifter installeren langs de versnellingspook en de kabel inpluggen in de daarvoor bedoelde stekker. Een relatief simpele handeling. Maar ja, waar zit die plug dan? Hij komt er zelf niet uit en stelt daarom de vraag via Motor-Forum. Guido: “Ik heb een OEM quickshifter gekocht. Ik kan alleen met geen mogelijkheid de beoogde (ongebruikte) stekker vinden, tenzij deze vreselijk goed ergens achter zit weggestopt. Zou het zo kunnen zijn dat deze stekker ergens anders voor gebruikt wordt, of dat deze tracer toevallig een oudere kabelboom heeft gekregen?”
Nadat er een paar dagen voorbij zijn gegaan en de vraag weinig respons krijgt, zet Guido zijn speurwerk maar verder. Daarbij komt hij er ook achter dat er gerommeld lijkt zijn met de ABS-stekker aan de achterzijde. Vreemd. Reden genoeg om naar de dichtstbijzijnde Yamaha-dealer te rijden om een en ander te verifiëren. “Ik doe zojuist de meest vreemde ontdekking”, vervolgt Guido in het forum als hij daar vandaan komt. Nadat de Yamaha-dealer het framenummer gecontroleerd heeft, blijkt zijn kakigroene, tweede generatie (vanaf 2017) Tracer eigenlijk een eerste generatie Tracer te zijn die in 2016 in de kleur rood geleverd is vanuit de fabriek.
Total loss..
Omdat hij wel alle originele boekjes en andere papieren bij de motor heeft gaat hij verder op onderzoek. Zo trekt hij de naam na van de vorige eigenaar, iemand uit Duitsland. Na iedereen met die naam op het internet nagetrokken te hebben, komt hij eindelijk iemand op het spoor die het mogelijk kan zijn. Zijn vermoeden wordt bevestigd als hij een YouTube-video van de man vindt waar ‘zijn’ – dan nog rode – Tracer in beeld komt. Het blijkt de tweede eigenaar van de Tracer, een Hongaar die in Duitsland woont. En na contact gelegd te hebben via Facebook heeft die man ook nog eens vervelend nieuws voor Guido: de Tracer was total loss na een frontale aanrijding met een auto.
De foto’s die Guido prompt krijgt van de Hongaar – die door de lezers op Motor-forum overigens al snel tot ‘meneer Goulash’ wordt gedoopt – liegen er niet om: de hele voorkant zit in elkaar. Staat de Tracer normaliter fier rechtop, is het nu een soort gedrongen streetfighter doordat de voorpoten zo’n flinke klap te verduren hebben gekregen. Meneer Goulash stuurt ook nog twee foto’s mee vanuit de ambulance waar hij zelf in belandde door het ongeval. Gelukkig gaat het weer oké met hem op het moment dat Guido contact met hem heeft.
Een oudje in het nieuw
Het staat dus vast dat Guido’s Tracer niet is wat hij lijkt. Maar wat het dan wel is? Een gestolen motor die omgekat is met een afgeschreven framenummer? Een schadefiets die opgeknapt is met nieuwe onderdelen? Een flinke puzzel waar Guido – mede dankzij medewerking van de vriendelijke, Hongaarse Duitser – stapje voor stapje verder mee komt. Een gestolen motor met een overgezet framenummer kan het haast niet zijn, anders had hij alle papieren er niet bij, dus moet het wel een opknapte fiets zijn waarvan de historie verdoezeld is. Guido houdt het topic op Motor-Forum in leven door bij veel van zijn vondsten een update te plaatsen. Steeds meer motorrijders haken aan om hulp te bieden of advies te geven. Maar er zijn er ook genoeg die simpelweg meelezen omdat het verhaal nogal sensationeel wordt. Wanneer blijkt dat de Tracer met een BPM-waarde van slechts 21 euro in Nederland geïmporteerd, schrijven verschillende mensen dat hij dan zo plat als een dubbeltje geïmporteerd moet zijn en hier ‘opgeknapt’ is.
Het gekke is dus dat dit gedaan is met volledig nieuwe onderdelen van een 2017-model. Een domme fout van de monteur of een doelbewuste keuze om de prijs verder op te kunnen pompen? Feit is wel dat Guido zonder die keuze waarschijnlijk nooit of pas veel later te weten was gekomen dat zijn motor een flink schadeverleden had. Het feit dat die quickshifterplug die er zou moeten zitten niet aanwezig was, gaf de doorslag. Dat, en het natrekken van het serienummer. “Zaken als vloeibare pakking bij het blok, het gebruik van verschillende types boutjes voor hetzelfde onderdeel en een dolgedraaid boutje bij de bevestiging van de tank beginnen nu ook op hun plaats te vallen” schrijft Guido in het forum.
Mooi detail is de ‘nieuwe’ tellerunit die op Guido’s Tracer zit. Die is gebruikt en staat voorbij de 18 duizend kilometer, terwijl zijn motor al bij 15 duizend is platgereden. “Ik heb waarschijnlijk een van de weinige motoren in Nederland waarvan de teller juist vooruit is gedraaid”.

Eind goed, al goed
De hele speurtocht van onze motordetective is een aanrader om te lezen. Let wel dat de ontknoping pas op pagina 24 volgt. SPOILER ALERT: In het kort komt die ontknoping op het volgende neer. De zaak waar Guido zijn Tracer gekocht heeft, bood aanvankelijk aan om te willen bemiddelen in de kwestie. Guido: “Daarnaast boden ze aan om het frame te richten en een financiële tegemoetkoming te doen. Ik was daar echter niet over te spreken.” De volgende dag nog werd Guido gebeld door de zaak die aanbood om de motor terug te kopen. Dat hij er inmiddels reeds 7000 kilometer mee gereden had en de motor een jaartje ouder was, deerde hen niet. Zij zagen liever dat het hele verhaal zo snel mogelijk werd opgelost. Dat er een aantal duizend mensen het hele verhaal via Motor-forum meelazen, hielp daar natuurlijk ook wel bij.
Guido heeft aan het hele avontuur niet alleen een goed verhaal overgehouden. Zo begon hij op Motor-Forum een pagina om anderen te helpen met dit soort vreemde puzzels. “Voor zover ik me herinner zijn daar wel wat dingen door voorkomen, maar een echte vlucht heeft het uiteindelijk niet genomen.” Maar daarnaast heeft hij nog steeds contact met meneer Goulash, met wie hij af en toe nog motorfoto’s deelt. Een ontmoeting zit er wellicht ooit nog in. Na de Tracer 900 kocht Guido een MT-10 die hij, mede vanwege het wilde karakter van die motor, inmiddels heeft ingeruild voor een T7.
Niet de enige
Maar goed. Misschien heeft Guido wel heel veel geluk gehad. Er zijn namelijk een heleboel factoren in dit verhaal die hem geholpen hebben om een klinkklaar dossier op te bouwen, waardoor de motorzaak in feite niet anders kón. En we kennen – helaas – een heleboel van dit soort horrorverhalen. Want wat nou als die eigenaar niet te vinden was, als de boekjes kwijtgeraakt waren of als Guido geen quickshifter had willen monteren. De motor reed immers goed en Guido deed het onderhoud zelf, waarbij hij geen enkele reden had om argwaan te krijgen.
Guido: “Mijn vermoeden is dat dit veel vaker gebeurt dan veel mensen weten. Dit kan omdat het in 95% van de gevallen niet ontdekt wordt en het heel zorgvuldig uitgevoerd wordt. Iemand maakt er zijn werk van om motoren die total loss zijn goedkoop te importeren, op te knappen en daarna van de hand te doen (zij het direct of via een handelaar) als zijnde een nagenoeg nieuwe motor.”
Tips om gedoe te voorkomen
Hoewel Guido weinig reden had om te twijfelen aan de staat van zijn Tracer, kan het dus ook met nagenoeg nieuwe motoren fout gaan. Tips om gedoe te voorkomen? Guido: “Vraag naar het kenteken vóór de aanschaf en check daar eerst alles mee. Is het een geïmporteerde motorfiets? Controleer dan vooral eerst wat de rest-BPM was bij invoering. Dat kan via de RDW-website. Vergelijk dit bedrag met motoren van hetzelfde bouwjaar. Valt het lager uit? Dan is het wijs om van de koop af te zien.”
Sinds juni 2021 gebruikt de RDW een registratiesysteem waarin de tellerstanden van motorfietsen worden bijgehouden. Komt een motor voor onderhoud, in- of verkoop over de vloer bij een RDW-erkend bedrijf, dan is dat bedrijf verplicht de tellerstand te loggen via dit systeem. Dit helpt in de strijd tegen tellerfraude. Maar ja, als een motor nooit bij een RDW-garage komt, valt er natuurlijk weinig te controleren via dat systeem mocht jij die motor willen kopen.
Wat bovenal belangrijk is, is het oude devies: als het te mooi is om waar te zijn, dan is dat het waarschijnlijk ook.
Foto’s: Guido Boers – Motordetective
Let op met de tellerstand, indien de motor uit het buitenland komt. Zeker als deze zonder onderhoudsboekje gekocht gaat worden.
Vaak is er geen tot weinig controle als de motor uit het buitenland geïmporteerd wordt.
Men kan in de tussentijd de teller terug laten stellen en dan aanbieden voor het importeren.
In jan/feb was ik in voor een Tracer, nou was die iets boven mijn budget en kwam ik uit op een antraciet mat metalic FZ8S.
Gevraagd naar het schade verleden, die was er niet. Helaas stormde het op de dag dat ik ging kijken. Bij het afspreken voor een proefrit en de koop, vroeg ik alvast het kenteken zodat ik hem kon verzekeren. Google was my best friend. Op een zoekopdracht van het kenteken kwam eruit dat het een schadefiets van boonstoppel was geweest… einde deal.
Ik kocht dit jaar na het behalen van mijn rijbewijs een Honda cb500x, bij 2017 met 13500 op de teller. Werd aangeboden als ‘in Nieuwstaat ‘. Reed lekker, zag er goed uit maar…..bleek ook een schade motor te zijn, geïmporteerd uit Frankrijk. Ik heb na enkele keren terug geweest te zijn laten keuren door Eric van Lent en het rapport loog er niet om…op zijn advies contact gezocht met de vorige eigenaresse. Die was stomverbaasd te horen dat de motor nog reed. Was Total loss verklaard en mocht alleen als onderdelenmotor worden verkocht…..Ben teruggegaan naar de motorzaak en heb mijn geld terug geeist en motor ingeleverd. Dat was geen probleem met het rapport in de hand en na contact met Bovag en de oude eigenaresse. Als beginnend rijder van 59 jaar was ik er toen klaar mee. Ik heb geen 30 jaren meer te gaan om te rijden dus heb besloten om voor een nieuwe te gaan. Dus nu in blije afwachting van een gloednieuwe Kawasaki Versys 650 die ik in februari hoop te kunnen halen. Eind goed al goed, maar het had heel anders kunnen aflopen……
Heb een gebruikte BMW R1200GSA in Nederland gekocht uit 2007 met 42500km zag er uit als nieuw. Na de motor gekocht te hebben bleek uit de papieren bleek deze uit België te komen! Het onderhoud ging ik zelf te doen toen bleek de eindoverbrenging olie te lekken er kwam maar 75 cc uit terwijl er 200 cc in zou zitten, nieuwe lagers en keringen gemonteerd.
Op een daag langs Motor Houtrust gegaan en de motor aan de computer laten hangen, op mijn vraag of de km stand wel klopt was het antwoord die klopt wel, maar je ABS unit moet vernieuwd worden kosten € 1800,- dat was slikken. Hoe is dat mogelijk een A klasse merk en de ABS unit gaat zo snel kapot! Toen eerst op vakantie en daar na sparen? Heb de ABS unit verwijderd en laten repareren (€250) en weer terug geplaatst en nu werkt alles weer 100%. Ik vertrouw in mijn eigen kunde.
Mooi stukje rechercheteam zeg. En volhouden bovendien. Dar iemand (verkoper) dit op zijn palmares wil hebben!. Goed dat dit artikel is doorgezet. Grtzz Cor.