Helemaal verzot op motorrijden? Waarom dan niet op zoek naar een baan waar je de nodige werkuren op de motor doorbrengt. Maak werk van motorrijden! Wij zetten enkele beroepen op een rij waarbij de kans bestaat dat zelfs een zadel een slijtageonderdeel wordt.
Rijinstructeur
Om een datum achter de A op je rijbewijs te krijgen, hebben we uiteindelijk allemaal een rijinstructeur nodig. Om les te mogen geven, moeten zij uiteraard zelf ook een opleiding volgen. Dat doen potentiële rijinstructeurs bij de Verkeersacademie, waarna ze getoetst worden door IBKI. Volgens hun gegevens is er de laatste jaren weer een stijging te merken wat betreft de toename van instructeurs die motorrijles mogen geven. Vorig jaar, 2018 dus, wisten 109 mensen het papiertje te behalen om mensen op te leiden voor de A-categorie, waardoor het totaal aantal op 3268 staat. Naast instructeurs voor het motorrijbewijs zijn er uiteraard ook nog andere mensen die lesgeven in het rijden van een motor. Zo kunnen motorrijders hun vaardigheden zien te verhogen door verschillende cursussen te volgen in bijvoorbeeld offroad rijden, wegracen, motorcrossen en trial rijden. Genoeg mogelijkheden dus ook om op deze manier aan werk op de motor te komen.

Politie
Oké, ze zijn misschien minder geliefd, maar toch zijn er flink wat agenten met de motor op pad. Elke politie-eenheid heeft een of meerdere motoren tot zijn beschikking. Op dit moment gebruiken ze bij de politie diverse types van Yamaha en BMW, waarbij ook onopvallende motoren ingezet worden. De motoragenten helpen vooral bij noodhulpmeldingen, surveillance, bromfietsacties en begeleidingen. Om op een politiemotor terecht te komen, moet je allereerst een opleiding tot agent volgen. Daarna volgen de nodige motoropleidingen. In totaal biedt de politieacademie maar liefst dertien verschillende trainingen aan.
Testrijder
Het is slechts een select gezelschap in Nederland dat zich met het testen van motoren bezighoudt. En die rij-indrukken komen dan vaak op papier terecht in de verschillende tijdschriften of je vindt ze online terug. Tegenwoordig is het niet enkel geschreven tekst, steeds vaker verschijnen er eveneens video’s. Een specifieke opleiding voor deze functie heb je niet direct nodig, maar het is natuurlijk wel handig als je redelijk goed overweg kunt met een motor en goed aanvoelt hoe een motor zich gedraagt. Maar nog belangrijker, je moet kunnen schrijven en/of presenteren. De testrijder zit zeker niet continu op de motor, want vele uren worden ook achter het bureau volbracht. In Nederland zijn er daarnaast nog testrijders in dienst van de RDW, die typegoedkeuringen voor motoren regelen. En dan heb je nog een groep rijders die motoren testen voor de fabrikanten. Een internationale klus die maar weinig Nederlanders uitvoeren. Vaak zijn dit voormalige motorcoureurs die een motor op hoge snelheid kunnen testen en dan ook nog de mogelijkheid hebben om aan te geven wat er verbeterd kan worden. Bij Yamaha Motor Europa werkt bijvoorbeeld Raymond Schouten, voormalig Grand Prix-coureur.

Koninklijke Marechaussee
Er zijn nogal wat gelegenheden waarbij de Koninklijke Marechaussee hun motoren inzetten. Schrijf even met ons mee: controle grensgebied, beveiliging van waardetransporten, politietaken, begeleiden van militaire konvooien, escortes, ceremoniële taken en surveilleren. In totaal beschikken ze over ruim 300 motoren, waarvan het merendeel Yamaha FJR1300K’s zijn. Het model is uiteraard aangepast en weegt daardoor een goede 330 kilo. De duoseat is vervangen voor een mobilofoonkoffer, de ruit is hoger en breder, de vering wordt verstevigd en kuipverbreders zijn gemonteerd. Plus, de Yamaha’s van de Koninklijke Marechaussee beschikken over de nodige extra licht- en geluidsignalen en daardoor is ook het dashboard en de knoppenpartij anders dan een standaard FJR1300. Het voortgezette opleidingstraject van de Koninklijke Marechaussee is een pittige en duurt dan ook drie weken. Daarna weet je, als het goed is, precies hoe je de meest speciale verrichtingen moet uitvoeren op zo’n zware FJR.

Professioneel motorcoureur
Wil je de moeilijkste weg bewandelen om je werk op de motor uit te voeren? Word dan coureur. Veel jongens en meisjes dromen om wereldkampioen te worden in een bepaalde tak van de motorsport, maar er zijn slechts enkele rijders die daadwerkelijk die titel weten te bemachtigen. En dus hun geld verdienen met racen. Alleen in de hoogste klassen is het mogelijk om er je beroep van te maken. En ja, op dat niveau wordt dan ook gelijk goed betaald. In Nederland kunnen we eigenlijk slechts twee voorbeelden noemen die als sporter in het bezit zijn van een fabriekscontract; Michael van der Mark en Jeffrey Herlings. De kans is dus vrij klein dat je je salaris als professioneel coureur gaat verdienen.
Lees ook: Motard in koers – Balanceren op een smal draadje

Ambulance
Je zult ze misschien niet zo snel zien, want in geheel Nederland rijden er slechts twintig ambulance-motoren rond. In zeven verschillende regio’s zetten ze de motor in, waarbij Utrecht de hoofdrol opeist met vijf exemplaren. Sinds 2002 gebruiken ze daar de motor om snel ter plaatse te zijn, ideaal in een drukke provincie als Utrecht. Uiteraard is er de nodige medische apparatuur aan boord van de BMW’s, zodat er gelijk bij een incident geholpen kan worden.
Motortaxi
In het buitenland wil je nog wel eens een motortaxi aantreffen, zeker in de grote steden. In Parijs vind je zomaar een stuk of twintig bedrijven die zich specialiseren in de motortaxi. Ruud Kallenbach had in 2002 de primeur voor Amsterdam en reed enkele jaren met zijn gele motor rond. Hij wist zelfs acht andere motorrijders als motortaxi in te zetten. Echter bleek het uiteindelijk niet rendabel genoeg voor hem te zijn en verkocht hij acht jaar terug zijn bedrijf. Kallenbach: ‘Eigenlijk is Amsterdam nog niet druk en groot genoeg voor een motortaxi. In Parijs loopt het wel goed, omdat de wegen daar echt dichtslibben. Dan is een tweewieler een echte uitkomst.’
Rijkswaterstaat
Er is een duidelijke groei merkbaar van motorrijders bij Rijkswaterstaat. Dit jaar gaan er namelijk 39 motoren ingezet worden, terwijl vorig jaar het aantal op 33 stuks uitkwam. Om de veiligheid en doorstroming van het verkeer te bevorderen, brengen ze onder meer de BMW R1200RT in actie. En ja, ook hier worden de gebruikelijke voordelen van een motor optimaal benut. Oftewel, snelle aanrijtijd en minder last van files.

ANWB Wegenwacht
Sta je met pech, dan wil je zo snel mogelijk hulp ontvangen. De reden dat de ANWB Wegenwacht ook motoren inzet om snel aanwezig te kunnen zijn in drukke, stedelijke gebieden. Je kunt de gele Suzuki V-Strom’s van april tot oktober tegenkomen in Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Den Bosch en Valkenburg. En in Amsterdam wordt tevens een elektrische motor gebruikt, namelijk de Zero DS 14.4. Vanwege de beperkte ruimte op een motor is niet alle gereedschap aanwezig, maar ze beschikken over essentiële zaken als uitleesapparatuur, krik, minicompressor en een extra accu. Grote kans dat je gewoon weer op weg wordt geholpen. Een speciale rijopleiding is overigens niet nodig, maar voertuigen kunnen repareren is natuurlijk wel een vereiste.

Motorkoerier
Zelfs als je een sportmotor bezit, kun je aan de slag als motorkoerier. Dat blijkt na het zien van de vloot van Spoed Koerier Eindhoven. Zij beschikken namelijk over een Yamaha YZF-R6 en Suzuki GSX-R1000 om zendingen te bezorgen. Er zijn niet heel veel motorkoeriers in Nederland te vinden, maar met een beetje zoekwerk kwamen we toch zo’n vijf tot tien bedrijven tegen die spoedzendingen en pakketjes met de motor bezorgen. Mocht je zelf deze uitdaging aan willen gaan, controleer dan eerst of er niet toevallig al een directe concurrent in je regio zit.
Koninklijke Landmacht
In dit rijtje kan natuurlijk het leger niet ontbreken. Veel dienstplichtigen herinneren zich waarschijnlijk nog wel de Moto Guzzi V-50, maar omdat deze motor niet de gemakkelijkste motor in het terrein was, mocht KTM in 2004 de taak overnemen. De 400 LS-E/Mil. wordt ingezet door de 11 luchtmobiele brigade en dan vooral om verzamelgebieden te verkennen. Met de motor is dat snel en flexibel te doen. Ook de ordonnans-functie is niet volledig verdwenen. Communicatie van fysieke berichten is eveneens een taak waar de luchtmobiele brigade de KTM’s (ongeveer 100 stuks) voor inzetten. De motorrijders ontvangen een tweewekelijkse rijopleiding, die voornamelijk toegespitst is op het offroad rijden.

Brandweer
Er is in Nederland slechts één regio waar motoren door de brandweer worden ingezet, en dat is Haaglanden. Daar rijden drie BMW R1200RT’s rond en uiteraard kunnen zij snel ter plekke zijn. Dat grote voordeel benutten ze dan ook volop, door de motoren zoveel mogelijk op straat rond te laten rijden. De rijders rukken vooral uit voor het veiligstellen van voertuigen en omgeving bij een ongeval. Ook is de motor een handig voertuig voor verkenning bij grotere inzetten en evenementen. Uiteraard is er minder plek om materiaal mee te nemen, maar alsnog beschikt de motor over eerste hulpmiddelen, een AED, diverse meetapparatuur, warmtebeeldcamera en klein gereedschap. De rijders, allen bevelvoerder bij de brandweer, hebben een op maat gemaakte rijopleiding van twee weken ontvangen.

mooi artikel. zou zo als politieambtenaar weer gaan rijden. heb de politiediploma’s en ook VRO politie gedaan en 8 jaar op de motor gediend (Honda, BMW R80RT) en ben als jurist nu met pensioen maar ik rijd nog 20K per jaar (GSA). Maarja, leeftijdsdiscriminatie als 62 jarige.
Leuk en nuttig verhaal met mooie foto’s.
Hoewel ik gepensioneerd ben (75), rijd ik nog veel op de motor en heb ik van het verhaal genoten.
Pluk de dag, ga motorrijden.
Als ik een tour maak op de motor dan ben ik herboren !
Het is spanend, uitdagend, op letten op andermans fouten. een kruisen verder kijken.
Leb deine träumen träum nicht dein ganse leben !
In het voorjaar naar een conferentie in London op de motor gegaan. Beetje extra tijd in het reis schema opgenomen om de countryside mee te pakken 😬 Niet een beroepsmatige baan, maar het was wel een mooie combinatie en ook nog eens het vliegtuig vermeden voor zo’n korte trip 😇
Ik mis reisleider op motorvakantie s 😀
Motorinstructeur.
Jaren beroepsmotorrijder geweest. Altijd genoten als er geen sneeuw lag. Kou mocht de pret niet deren. Nu wat dat betreft helaas met pensioen.
Maar . . . er wordt nog steeds gereden
Daarom vind ik het ook o zo leuk dat ik als beroepsmatig verkeersregelaar vaak mijn werk per motor mag doen. het maakt me vlug, flexibel en multidisciplinair inzetbaar. Naast fun krijg ik er ook gewoon voor betaald om motor te rijden win-win dus
Hoi Gerard, waar kun je terecht als VKR motor rijder? ZIt nu als ch. op de ambulance en ben ook nog eens ex politiemedewwerker en heb nu zin om als VKR op de motor mijn werk te gaan doen.
Heb EHBO, reanimatie, medisch assisteren , OVG rijden, beveiliging en recherche vergunning etc.
Prachtig om van je hobby je werk te kunnen maken!
Van je hobby motorrijden je werk maken is een droom die uit zou komen. Een dag niet gereden is een dag niet geleefd. Motor in de winterstalling? Voor een oldtimer OK. Nee deze doorgewinterde rijder blijft lekker rijden. Geweldig.
Grappig, die uitdrukking gebruik ik al zeker 20 jaar, Althans ik zeg altijd: Een dag niet gemotord is een dag niet geleefd.
Heb hem nog nooit ergens anders gehoord.