De Vanguard V85 is je vast niet ontgaan in de reclames van kledingmerk Vanguard op tv. Een Moto Guzzi V85 TT is compleet gecustomized. Die geweldige look heeft hij gekregen in een loods in Groningen, dankzij custom bouwer en ontwerper Luuc Muis. Een jonge ambachtsman die de moderne technieken heeft omarmd.
Wanneer je bij Muis binnenloopt valt je blik onmiddellijk ergens anders op. In de hoek staat zijn custom Indian te pronken. De rode tank glimt, het leren zadel nodigt uit om te gaan zitten en de uitlaten aan de voor en achterkant van de fiets beloven puur geweld. “Eigenlijk is deze fiets veel bekender dan de V85 die ik voor Vanguard heb gebouwd”, zegt Muis, terwijl hij van de trap van zijn ontwerpstudio komt gewandeld.
Indian Hasty Flaming Buffalo
Het leven van de 28-jarige Groninger staat sinds begin dit jaar compleet op zijn kop. Twaalf maanden geleden was hij nog actief als product designer bij Motorcycle Storehouse in Groningen. Inmiddels zijn we twee wereldberoemde motorfietsen verder en heeft Muis zijn eigen zaak: Luuc Muis Creations
“Ik doe aan custom bouw, product enginering, product design en motorfietsdesign in de breedste zin van het woord. Eenvoudig gezegd bouw ik een motorfiets van het ontwerp op papier tot en met de definitieve fiets. En alles doe ik hier in mijn eigen werkruimte”, legt Muis uit. Zijn carrière neemt ineens een vlucht als hij een design wedstrijd van Indian Motorcycle wint. “Indian bestaat als merk 100 jaar en schreef een custom wedstrijd uit. Ik ontwierp de Hasty Flaming Buffalo. Mijn idee was een bobber te bouwen waarbij de looks hetzelfde zouden zijn als 100 jaar geleden, maar met de moderne technieken van nu.”
Binnen twintig weken customized hij het racemonster in de uren na zijn werk. Het design gaat de hele wereld over. Het triggert custom liefhebbers van Nederland tot Japan en van Amerika tot Zuid-Afrika. “Samen met die Vanguard V85 is dat echt mijn doorbraak. Deze V85 heeft een heeft een gehele transformatie ondergaan ondanks dat er maar 5 procent aan het frame veranderd is. Hij heeft een handgemaakt dummytank gekregen, een nieuw detachable zadel, Akrapovic demper, ander stuur, one off verlichting en de schokbrekers zijn veranderd. Karakteristiek is het hierdoor een compleet andere machine. Van een adventure bike is hij veranderd in een echte scrambler.”
Bekijk ook: Video: De Ambachtsman – Luuc Muis
De beide motoren passen bij de uitstraling waar Muis van houdt. Een custom look met een fabrieksrandje. En dat ontwerpt hij allemaal zelf, tot op minder dan millimeter nauwkeurig, op de digitale tekentafel in zijn studio boven de werkplaats.

Van een Senseo tot een motorfiets
“Ik heb de opleiding product engineering gedaan. Dat is een soort werktuigbouwkunde, maar dan meer op de vormgeving gericht. Je leert hoe je op basis van een doelgroep een product ontwerpt dat niet alleen goed werkt, maar er ook goed uitziet en gemakkelijk is in gebruik. Een bekend voorbeeld is een Senseo apparaat. Dat is goed vormgegeven met slechts drie knoppen en iedereen snapt hoe het werkt. Daardoor zijn er miljoenen van verkocht. Dit kun je ook vertalen naar motorfietsen en elk ander product.”
Op de elektronische tekentafel begint voor Muis het hele proces. “Klanten komen naar me toe met een motorfiets en ideeën wat ze er van willen maken. Eerst kijk ik of de motorfiets er geschikt voor is. Vervolgens kijk ik naar de onderdelen die we daarvoor nodig hebben en wat de kosten zijn. Binnen dat budget ontwerp en teken ik de ideeën uit tot een motorfiets die aan de wensen voldoet.”
Op de tekentafel is een project te zien waar de custom bouwer momenteel aan werkt. Hij kan alle kanten van de motorfiets laten zien, tot in het motorblok aan toe zonder van achter zijn bureau. Uiteindelijk rolt er een tekening uit vergelijkbaar met een foto. “Zo is direct duidelijk hoe de fiets eruit komt te zien.”

Muis heeft wel een paar regels bij zijn werk. “Ik laat me natuurlijk ook inspireren door internet en door wat anderen bouwen. Maar daarbij probeer ik een stapje verder te gaan. Wat maakt bijvoorbeeld een Triumph of een Harley? In mijn ontwerpen wil ik niet de essentie van het merk verliezen. Je kunt natuurlijk iets heel extravagants bouwen, wat ver weg staat van het origineel. Maar dan kun je in mijn ogen soms beter naar een andere basis kijken.”
“Weet je, eigenlijk kan alles worden gerealiseerd wat je in je hoofd hebt zitten. Ik zeg nooit dat iets te gek is, maar overal hangt een prijskaartje aan. Die Indian, die gaat hierbij eigenlijk over de top. Dat is meer een kunstobject geworden dan een bruikbare dagelijkse motorfiets. Maar belangrijk is, als je op je custom wilt rijden, dat je binnen de wet blijft.”

Moderne motoren
De motorfietsbouwer werkt graag met moderne motoren. “Daar heb je veel mogelijkheden bij. Denk aan een KTM 690, Yamaha XSR700 of een Indian FTR. Die hebben een heel goede basis. Voor de wet mag je bijvoorbeeld niet het frame aanpassen. De originele fiets moet dus een afneembaar subframe hebben, waarbij je niets hoeft te verlassen. Die ideeën werk ik vervolgens uit op de computer, waar nodig print ik prototype onderdelen uit met een 3D-printer en dan kan ik aan het werk.”
“Mijn ultieme droom? Ik wil heel graag ooit mijn naam onder een productie motorfiets hebben staan. Of dat nou bij BMW, Honda, KTM is, dat maakt niet uit. Of misschien zelfstandig wel een productiefiets ontwikkelen. Misschien wordt dat wel heel lastig, maar niets is te gek.”
Zo werkt Muis inmiddels al samen met een investeerder aan een XSR-kit voor een Yamaha XSR700. “Daarmee krijg je dan dus een aantal identieke custom motorfietsen. Als je ze naast elkaar zet, dan weet je: die komen bij Luuc Muis weg. Maar, daar staat dan nog niet volledig mijn naam onder. Het blijft een Yamaha.”