Een unieke ervaring op twee cultmotoren! Dat vat in één zin samen hoe deze dag was georganiseerd door Honda Motorcycle Benelux. De mannen van Honda hadden zich weer goed voorbereid. Ze namen de “pers” mee op een dag vullend programma (in de vorm van een competitie) in het prachtige Gent.

Honda Monkey Cub 2019
Let’s go!
Na een goed verzorgd ontbijt van onze Zuiderburen, werd er geloot wie er zijn dag startte op een Honda Super Cub of een Honda Monkey. Allebei 125cc motoren, maar niet met elkaar te vergelijken. Daar was het programma ook op ingericht, want voor beide motoren was er een specifieke competitie, waarbij je opdrachten moest uitvoeren om punten te verzamelen voor het eindklassement.
Voor de 125cc Super Cub was een urban tour en speurtocht uitgestippeld in en rond Gent die individueel werd afgelegd. Met de Honda Monkey werden de deelnemers over een uitdagend behendigheidsparcours en avontuurlijke rit gestuurd. Met als resultaat dat sommige Monkeys terug kwamen met modder op plekken waar je het niet verwacht én er ontbraken wat onderdelen wat leidde tot een bezoekje van de Belgische “flikken”.
Super Cub Urban tour!
De Urban Tour was een unieke en leuke ervaring om met de Super Cub kennis te maken én de stad Gent met een knipoog te verkennen. De Urban Tour startte met een briefing van de Honda Heeren waarna je op pad werd gestuurd met een kaart, een pen en een vragenformulier met daarop je opdrachten. Het leuke aan de Honda Super Cub is dat het een super wendbare motor is die semi automatisch “makkelijk” schakelt, behalve als je maat 47 en een iets minder flexibele achillespees hebt. Dat ter zijde.
De opdrachten waren op het eerste oog niet al te moeilijk. Als je echter in een vreemde stad bent, denk je daar achteraf toch iets anders over en blijkt het best uitdagend. Het bracht je in ieder geval in verschillende hoeken van de stad, voor de een meer herkenbaar dan voor de ander.
Honda Super Urban
Elke opdracht vroeg om met de motor te improviseren. Steegje hier, stoepje daar, brugje mee pakken etc. etc. Zo leerde je tijdens de ochtend de Super Cub goed kennen. Een wendbaar ding, die ook voor 90kg zware en 1,90m lange kerels een prima vervoersmiddel is in de stedelijke omgeving. De topsnelheid en acceleratie laten het niet toe om over de Duitse Autobahn te knallen, maar daar is die ook helemaal niet voor gemaakt. Honda Super Urban had ook de naam van de motor kunnen zijn, het is een perfecte match tussen de verkeers-/parkeer- én voetgangersdrukte in het centrum van Gent versus deze 125cc Honda. De opdrachten waren op een dusdanige manier uitgestippeld dat je rond de 5 tot 15 minuten op de motor reed. Dit lag ook aan je eigen navigatie kunsten. In ieder geval is het fijne aan deze Super Cub dat je deze heel makkelijk wegzet en weer pakt.
Op de weg terug naar “de basis” ging de route langs de Brouwerij van Delirium, het biertje bekend van het roze olifantje. Onder het motto, “don’t drink and drive” was dit een bliksembezoek en na een ochtend onderweg te zijn was missie Super Cub geslaagd.
Dat het een goede motor is, bewijst ook deze “Topgear achtige (crash) test” in de mini documentaire van Discovery. Weliswaar over de (lichtere) Cub C90 maar het is het kijken waard: “The greatest motorcycle ever”.
Apenk(l)ooien
In de middagsessie werden de rollen omgedraaid. De sleutels van de Cub ruilden we in voor de Honda Monkey. De opzet was totaal anders dan met de Cub. Zo werd dit keer gezamenlijk een avontuurlijke route gereden en tussentijds ook onze behendigheid getest.
Het was inmiddels (harder) gaan regenen en daardoor werd het programma van de behendigheidsopdrachten iets aangepast. Dit had uiteraard effect op de einduitslag…
De avontuurlijke route bracht ons over zeer natte paden – met van die grote kuilen – tussen weilanden, bospaden en gravelwegen naar de eerste opdracht; het zo langzaam mogelijk manoeuvreren op een offroad parcours. Allen zo doorweekt als een spons die net iets te veel water op heeft genomen, gingen we één voor één door het parcours heen en werd de tijd genoteerd.
Offroad
Op naar opdracht twee. Tijdens de rit zit je heel relaxt en trek je (los van de regen) echt wel bekijks als zo’n motortje voorbij komt. Wederom via zoveel mogelijk offroad wegen komen we aan bij een dijkje vol gras en een vlak stuk een paar meter lager. Op dit stuk liggen her en der al wat ingereden paden en een stijl bultje. Zo’n bultje waar je prima de Honda Monkey op lanceert als je iets te enthousiast bent met je gas.
Voor een 125cc motor met mini offroad banden is dit wel een geschikte proef waar je maximaal kunt klooien. Wederom starten we om en om en klokt men de tijd gedurende drie ronden. Door de ochtendgroep zijn er flinke sporen aangelegd en de regen maakt het een factor leuker, het is gegarandeerd glibberen & glijden. Gelukkig is de motor met zijn 107 kilo goed te handelen en lukt het bijna iedereen om erop te blijven zitten.

Wat Honda goed doet is tijdens zo’n dag organiseren onder leiding van een goede instructeur. Voor de liefhebbers had hij nog een leuke onverharde route in gedachten, één die alles combineerde wat we in de opdrachten hadden gedaan. Omgevallen bomen, diepe groeven en inmiddels heerlijke diepe plassen gaven je echt een gevoel van vrijheid. Waarbij je zelfs het gevoel had dat die aap er ook van genoot.
Pech
Tijdens deze route verloor mijn Monkey het kenteken en op 50m van onze “basis” klonk de politiesirene… Ik mocht de motor uitzetten. Na een goed gesprek en her en der opmerkelijk blikken – want eerlijk, welke idioot gaat er namelijk in dit weer rijden – was de vertegenwoordiger van Honda al onderweg met het juiste kentekenbewijs. De flikken waren toch onder de indruk van deze gorilla in aapskleren, want zagen het toch eerst als brommer aan. Zie ook de fotogalerij onderaan dit artikel.
Eenmaal binnen, met een bak stevige koffie, maakte Honda Motorcycle Benelux bekend wie zich de aller eerste Monkey Cub winnaar mocht noemen. MotorNieuws collega Jules uit België bleek gewonnen te hebben. Misschien wat geholpen door een betere kennis van de stad Gent, maar desalniettemin een super georganiseerde dag.
Conclusie
Zijn deze twee motoren nou echt motoren? Na deze dag is dat zeker wel zo te stellen. Uiteraard speelt persoonlijke voorkeur een grote rol. Reis je elke dag 120km voor woon-werk, dan is een NC750 of één van de CB modellen van Honda geschikter. Werk je 30 kilometer verderop en wil je nog flexibeler zijn? Daarnaast bekijks trekken en relaxt motorrijden, dan biedt zowel de Honda Super Cub áls de Honda Monkey jou deze mogelijkheid!
Lees ook het andere “Honda” blog over het Honda Adventure Park
Leuk te lezen, jammer dat er zooo weinig animo is voor de Monkey en Super Cub.
Als ik door Zeeland rijdt van Vlissingen naar Goes naar Sluis, mensen komen spontaan op je aflopen en vinden het fantastisch totdat je zegt hij heeft een top van 90 dan haken ze al snel af veeeels te langzaam.
Ik ben hele snelle zware motoren gewend maar snelheid heeft niks met plezier te maken.
Het heeft meer te maken met aso en ikke ikke ikke en de rest kan stikken gedrag.
Das zooo ontzettend jammer.
Overigens lekker toeren met 2 harley rijders en een supercub haha en er is niemand die klaagt over snelheid, als ik wil racen ga ik wel een race licentie halen op assen.