Een beetje knappe foto’s maken is niet zo moeilijk meer tegenwoordig. En of je dit dan doet met een fancy 100 megapixel smartphone camera of een dure spiegelreflex: fotografie is tegenwoordig echt voor iedereen. En met de komst van social media is het des te leuker om jouw motor te fotograferen en een pagina aan te maken voor (jou en) jouw motor.
Maar er duiken toch wel aardige verschillen op in de resultaten. Waar de één een topplaat maakt met een telefoon, krijgt de ander geen fatsoenlijke foto’s uit die dure camera. Hoe dat kan? Deels kennis van techniek, een beetje gevoel hebben er voor en vooral je onderwerp goed plaatsen. Ik ga je uitleggen hoe jij jouw motor (en wellicht ook jezelf) er goed op krijgt!
Camerakeuze
Laten we beginnen met de basis: jouw camera. Zelf fotografeer ik mijn motor heel sporadisch met mijn telefoon, want ik ga liever op pad met mijn spiegelreflex. Het is tenslotte ook mijn werk. Toch heb ik nog wel een paar foto’s uit mijn camerarol kunnen plukken. Op smartphones wordt heel veel in de automatische stand gefotografeerd. Bij een spiegelreflex kan dit ook, maar wordt er meer manueel geschoten. De instellingen zijn er immers ook naar, waarin je beter kunt nabewerken. Maar uiteindelijk ben jij degene die bepaald hoe jouw motor geplaatst wordt. Dan kan je nog zoveel nabewerking erop los laten, als de compositie net niet klopt, doet dat afbreuk aan jouw foto.
Regel van drie
Het veld waarin je kadert is eigenlijk altijd rechthoekig en staat horizontaal of verticaal (of diagonaal als je daar zin in hebt). Deze is dan weer verdeeld in negen vlakken: horizontaal en verticaal in drie vakken van gelijke grootte, ook wel de ‘regel van derden’ genaamd. Als deze lijnen niet zichtbaar zijn kan je deze vaak wel aanzetten bij jouw camera-instellingen. Hiermee kan je spelen met de plaatsing van jouw onderwerp, in dit geval de motor en eventueel jijzelf. Over het algemeen geldt dat het onderwerp het mooist tot zijn recht komt als het op een lijn wordt neergezet, waar deze een andere lijn snijdt.
Daarbij houd je rekening met de lijnen van bijvoorbeeld het onderwerp, de horizon of andere interessante voorwerpen op de achtergrond. Je bepaalt dus de compositie aan de hand van de regel van derden. De aandacht van de kijker wordt op deze manier automatisch getrokken naar het onderwerp. Dit hoeft echt niet altijd precies op die lijntjes te zitten, een beetje artistieke vrijheid komt soms mooi van pas. Zie hieronder een aantal voorbeelden.
De horizon wordt meestal geplaatst op 1/3 van boven of onder van de foto, waardoor de foto in balans lijkt te zijn. Zet je jouw motor midden in het kader en maak je de foto vanuit jouw eigen perspectief (dus de handjes op kinhoogte en schieten maar) dan is dat over het algemeen een vrij nietszeggende foto. Richt je de camera recht op jouw motor, dus een beetje door de hurken, dan kan een simpel kiekje juist ook weer een hele vette plaat opleveren. Hier speelt nabewerking ook wel een belangrijke rol, zoals je bij deze foto kan zien welke voor de oersaaie garagedeur is gemaakt.
Compositie is key
Staar je niet helemaal blind op deze manier van compositie bepalen, want dat is zeker niet het enige wat een foto interessant maakt. Ook de belichting, danwel natuurlijk, danwel uit nabewerking, kan een foto super interessant maken. Tegenwoordig zijn de telefooncamera’s steeds uitgebreider met een soort pro-stand en heb je talloze apps waarin je los kunt gaan met bewerken. De nabewerking is vaak een kwestie van smaak, maar een aantal begrippen zijn wel een belangrijke basis voor jouw foto. De foto begint meestal bij het kaderen en dan ga je kijken naar jouw lichtinval. Zorg ervoor dat je de foto niet heel erg over- of onderbelicht. Je kan het best scherpstellen op de motor en kijken wat de camera automatisch doet met jouw belichting.
Als je een HDR functie hebt, zet deze dan zeker aan. Want daarmee wordt het beste van onderbelicht, overbelicht en normaal belicht gecombineerd. Zo krijg je niet alleen de motor goed belicht, maar ook de horizon. Als je dan toch op de belichting aan het letten bent, let dan ook even op de schaduwen while you’re at it. Met de zon mee fotograferen is altijd het mooist, tenzij je een opzettelijke schaduw wilt creëren.
Achtergrond is belangrijker dan de voorgrond
Heb je een mooi plekje gevonden en alles klaargezet, kijk dan altijd even naar storende factoren, zo ook op de achtergrond. Staat jouw motor mooi uitgelijnd met bestaande lijnen in beeld, staat je helm een beetje recht op de tank, is het kader mooi genoeg? In de foto’s hieronder een mooi voorbeeld hoe kleine aanpassingen een strakkere foto geeft. De foto links staat mijn helm scheef, sta ik niet recht voor mijn motor en is de foto niet juist bijgesneden. Het oogt rommelig onderin. De foto rechts staat alles in lijn met elkaar en kijk je recht op de motor en mijn helm, wat uiteindelijk een veel strakkere plaat oplevert.
Denk ook aan uitstekende lantaarnpalen, verkeersborden of bomen die opeens uit jouw tank of helm lijken te groeien. Inmiddels let ik hier bij elke foto op, maar ik heb dagen gehad dat ik thuiskwam met een wildgroei uit mijn helm en motor. Nu kan ik redelijk photoshoppen, maar als je aan het fotograferen bent, controleer dan op voorhand of je de storende factoren al kan wegwerken. Ook als je soms net even iets verder door je hurken gaat, of een stapje naar links doet kan het al opgelost zijn. Zelf speel ik heel erg met bepaalde hoeken, hoog en laag om mijn motor interessant erop te krijgen en zo een beetje weg te blijven van het standaard plaatje. Natuurlijk schiet ik vaak genoeg recht toe recht aan, maar even wat anders dan de meute is ook wel lekker.
Samen op pad
Als je dan klaar bent met het neerzetten van jouw motor, dan wil je misschien ook foto’s hebben waar jij zelf op staat. Neem een vriend/vriendin mee en geef instructies. Heb je niemand die je kan helpen, dan is de zelfontspanner een mooie uitkomst. Zorg dan dat je alles stevig neerzet en de focus op het juiste punt van de foto is ingesteld.
Lees ook: Ontsnap aan de drukte in de Brabant
In principe geld ook hier weer bovenstaande uitleg, maar zal je een klein beetje moeten schuiven zodat het onderwerp (de motor en jijzelf) op dezelfde manier in beeld komen.
Het onderwerp groot op de voorgrond met een zee van ruimte op de achtergrond, een close-up van een interessant detail, een portret met daarachter een motor. Je hebt zoveel mogelijkheden, dat je foto’s niet altijd hetzelfde eruit hoeven komen te zien. En toch fotograferen mensen vaak op dezelfde manier, zonder zichzelf echt uit te dagen. Daar komt misschien een beetje gevoel, maar ook zeker techniek bij kijken. En wie zegt dat je het wiel zelf moet uitvinden? Gooi een collectie foto’s op Pinterest of Instagram in een mapje en kijk eens hoe anderen dat allemaal doen. Zo leer je ook spelen met het beeld en jouw onderwerp.
Succes en tag ons op de socials voor jouw resultaat!
Investeer eens wat in een fototoestel. Een ???? waar je mee fotografeert of een (compact) camera, is een wereld van verschil. Succes.
Daar ging dit artikel nou juist over. Maakt niet uit of je een dure DSLR hebt of een smartphone. Compositie, licht, e.d. zijn key.
Geef een amateur een DSLR en een professional een oude smartphone. Zie welke er met de beste foto’s terugkomt.
ff over het plaatje bovenaan;
ik zou wel m’n helm afzetten bij het maken van een foto… 🙂
Leuke tips, dank. 🙂