Wil je ook meedoen aan The Dutch 1000? Dat is uiteraard mogelijk… in 2022! Zorg wel dat je er snel bij bent, want er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor deze rit die 2 en 3 juli plaatsvindt. Inschrijven als individu of groep is mogelijk via deze link.
Hij maakt zich op voor zijn tweede deelname aan The Dutch 1000. Dit weekend (3-4 juli) gaat Marcellino Bogaert, net als 449 andere motorrijders, de uitdaging aan om duizend kilometer in 24 uur tijd te rijden. Ongewild met een extra challenge.
“Doordat ik een winkel run en er momenteel extreme drukte heerst, had ik eigenlijk geen tijd om The Dutch 1000 te rijden”, geeft de 35-jarige Marcellino Bogaert aan. Toch staat de Belg voor de tweede keer aan de start van het bijzondere langeduurs-evenement. “Dat dank ik aan mijn vrouw. Ze legde me eigenlijk een verplichting op. Ik moest ‘m per se van haar gaan rijden.”
Door zijn tijdschema op de schop te gooien, is het voor de verkoper van airsoft guns alsnog mogelijk om de duizend kilometer in 24 uur af te leggen. “Ik heb de organisatie benaderd of ik wellicht later kon starten en gelukkig was ditmaal een uitzondering mogelijk. Het betekent wel dat ik nu vooral veel in de nacht rijd, maar dat vind ik geen probleem. Om eerlijk te zijn, geeft me dat een extra uitdaging. En daar houd ik wel van.”
Om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op deze langdurige challenge liet Marcellino zijn BMW R1200GS Adventure uit 2016 nog eens goed nakijken door zijn dealer. “Ik kom net terug van een korte break in het Schwarzwald. De achterband naderde zijn einde, dus het was verstandig om vers rubber te monteren. Verder hebben ze de belangrijkste zaken nog even gecontroleerd, zoals remmen, oliën, filters en bandendruk. Daarnaast heb ik verstralers van Denali aangeschaft, die me een kleine 10.000 lumen aan extra verlichting geven. Geen overbodige luxe, gezien ik de meeste kilometers in het donker rijd.”

Zwaarste aspect
Om de ‘missie’ te voltooien, is het ook nodig om goed naar lichaam en geest te luisteren. Doordat de Belgische GS-rijder al eens eerder meedeed, weet hij wat hem te wachten staat. “Lichamelijk is het niet direct een zware opgave, al verschilt dat natuurlijk per motor. Op een allroad rijd je lekker comfortabel, beschik je over goede vering en zit je rechtop, waardoor je gemakkelijk de nodige kilometers achter elkaar op de klokken kunt zetten. Dat wordt een ander verhaal als je The Dutch 1000 op een Harley-Davidson of superbike rijdt. Maar nog meer moet je rekening houden met het mentale gedeelte. Het is van belang dat je continu geconcentreerd blijft. Misschien is dat wel het zwaarste aspect waarmee je te maken krijgt tijdens deze challenge. ”
Toch weet Marcellino dat hierop te trainen valt. Als kilometervreter pur sang schrikt hij niet meer van lange ritten. “Ook hier geldt, oefening baart kunst. Als je vooraf al met regelmaat langdurig in het zadel hebt gezeten, weet je waar de moeilijkheden zich bevinden. Met mijn vrouw rijd ik veel routes op vrije zondagen en dan tikken we ook de 500 kilometer aan. Doordat ik de nodige ervaring op dat gebied heb, weet ik dat deze uitdaging niet direct een probleem voor me vormt.”
Dat bleek in 2020 tijdens zijn eerste Dutch 1000. De Belg uit het Beverse Vrasene voltooide de route in 16 uur tijd. Met een gemiddelde van zo’n 65 kilometer per uur. Om zichzelf iets meer uit te dagen, wilde Marcellino dit jaar een extraatje aan zijn rit toevoegen. “Het oorspronkelijke idee was om eerst de Dutch 1000 te rijden, gevolgd door de kortere versie van 500 kilometer. Waarschijnlijk was dat mogelijk geweest als ik in de ochtend was vertrokken, maar helaas heb ik dat tijdschema moeten laten varen.”

De Spaanse ervaring
Door deze late wijziging is Marcellino nu de enige Dutch 1000-deelnemer die zaterdagavond zijn avontuurlijke challenge begint. De andere motorrijders vangen de route al vroeg in de ochtend aan. “Het was niet de bedoeling, maar hierdoor ontstaat er wel een tweede uitdaging voor me. Het rijden in de nacht geeft onbedoeld een extra dimensie aan deze editie.” Door een goede voorbereiding verwacht de Belg geen problemen. “Extra licht, een camelbag van drie liter, de nodige energierepen en een goed motorpak met Gore-tex moeten afdoende zijn.”
Net als vorig jaar verwacht Bogaert dat hij de Dutch 1000 wel in een goede zestien uur kan afleggen, ondanks het rijden in de nacht. “Vorig jaar kregen we bijvoorbeeld te maken met flink wat regen en een stevige wind. Ik herinner me nog goed dat ik op de Afsluitdijk reed en het voorwiel door de wind voelde wegschuiven. De weersomstandigheden lijken nu een stuk gunstiger, maar dat kan juist ook weer een nadeel opleveren. Je hebt dan met veel recreatieverkeer te maken en dat zorgt voor een lager gemiddeld tempo. Zelf zal ik daar niet veel last van hebben, door mijn nachtelijke escapade.”
Aangezien Marcellino zichzelf graag uitdaagt, kijkt de 35-jarige ondernemer ook al graag vooruit. In de toekomst zou hij namelijk nog eens willen deelnemen aan de Rider 1000 in Spanje. “Initiatiefnemer Dani Palacios is via dat evenement op het idee gekomen om ook zo’n rit in Nederland uit te zetten. Het lijkt me daarom een mooie ervaring om eens in Spanje mee te doen.”
Op het gebied van lange trips heeft de avontuurlijk ingestelde Belg nog wel wat meer checks op zijn bucketlist staan. “Ik ga graag nog eens naar de Noordkaap, maar dan in een reis van tien of elf dagen. De meeste motorrijders trekken er zestien dagen voor uit. En er blijkt ook zo’n route in Marokko te liggen, die zeer specifiek schijnt te zijn. Het probleem als zelfstandig ondernemer is echter om er tijd voor vrij te maken, maar op een gegeven moment wil ik die toch ook graag een keertje rijden.”
De 2021-editie is te volgen op het Instagram-kanaal van The Dutch 1000.

Mooi omschreven en geschreven .
Tot zaterdag amigo .
Mooi verhaal … ik ken het gevoel van langere ritten op mijn RT … wat jaartjes geleden van Frankrijk naar Polen gereden zonder snelweg .. 1480 km op 22uurtjes .. nu word ik wat ouder en maak van zo een trip 2 dagen .. groetjes
Benieuwd,
Is de rit een vaste rit? dat wil zeggen elk jaar hetzelfde of is die per keer verschillend? Leuk dat er dus ook een Spaanse variant is, of, als ik het goed begrijp, was er al een Spaanse en is deze daarvan afgeleid.