Één van de meest wonderlijke namen in de motorwereld is misschien wel die van GasGas. En de geschiedenis van het merk, die is eigenlijk net zo wonderlijk. Een Spaanse droom die inmiddels zeer serieus wordt genomen.
16 mei 2021. Met een stevige wheelie passeert Sergio Garcia de finish tijdens de Moto3-race op het circuit van Le Mans. Een overwinning voor de Spanjaard en een overwinning voor GasGas, het merk dat dit seizoen zijn intrede doet in het WK wegrace. Een merk dat eigenlijk vooral bekend staat vanwege de trial- en MX-motoren. Maar is die overwinning in Le Mans en hun deelname aan het WK wegrace eigenlijk wel zo vreemd? De geschiedenis weet beter. Een bijzonder verhaal mét Nederlands tintje!

Geboren uit nood
Het is 1985 als de Spanjaarden Narcìs Casas en Josep Pibernat het merk GasGas oprichten. Niet uit luxe, de heren zitten eigenlijk met een probleem. Al sinds 1973 zitten zij in het vak. In eerste instantie verkopen zij Bultaco-motorfietsen in hun zaak in het plaatsje Salt, onder de rook van Gerona. Maar als dat merk vanwege financiële problemen zes jaar later verdwijnt, gaan de mannen over op de verkoop van SWM-motoren. Maar helaas, ook dit Italiaanse merk geeft de geest. Wat moet je dan? Opnieuw dealer worden van een nieuw merk?
Casas en Pibernat kiezen voor iets anders: ze richten een eigen merk op. In 1985 rollen de eerste trialmotoren uit hun werkplaats. Vier jaar later begint het merk steeds serieuzer aan de weg te timmeren met enduro- en crossmotoren.
Goud
Met die trialfietsen heeft GasGas goud in handen. Begin jaren negentig maken de Spanjaarden pas echt meters. Wereldkampioen Jordi Tarrés wordt weggelokt bij concurrent Beta en direct wordt de wereldtitel gegrepen. Net als in de twee jaar daarna. Na die titels volgen er meer trialkampioenschappen. Van 2003 tot en met 2006 wint Adam Raga op GasGas het WK indoor en in 2005 en 2006 ook nog even het WK outdoor.
In 1989 wordt het bedrijf uitgebreid met een endurotak. En ook daar is GasGas succesvol. In 1994 wordt voor het eerst het WK Enduro gewonnen door Paul Edmundson in de 125cc-klasse. Twee jaar later herhaald hij dit kunstje op een 250cc. In de jaren daarna pakken ook Petteri Silván en Petri Pohjamo wereldtitels.
De laatste jaren is GasGas ook actief op de MX-circuits. Daar is nog geen sprake van wereldtitels, maar in 2020 pakte Glenn Coldenhoff wel de eerste zege voor het team in de grand prix van Letland. Daarnaast worden er successen gevierd in het AMA Supercross.
Dit jaar maakte het merk dus haar intrede in de wegrace. In het rijtje trial, enduro en MX past dit niet helemaal. Maar eigenlijk is het om twee redenen logisch. Ten eerste valt GasGas sinds 2019 onder de Pierer Mobility Group, of eigenlijk KTM, dat ook al actief is in de wegracesport. Ten tweede is GasGas min of meer een voortzetting van het merk Bultaco, een merk dat wél roots op het circuit heeft.

De erfenis van Angel Nieto en Ricardo Tormo
Het is 1958 als de Spanjaard Francisco Xavier Bultó uit motormerk Montesa stapt en Bultaco opricht. Een jaar later wordt de 125cc Tralla 101 gepresenteerd. Direct wordt het Spaanse kampioenschap gedomineerd: zeven Bultaco’s eindigen bij de eerste tien. Maar ook buiten de landsgrenzen is het merk populair. Onder andere Barry Sheene maakt in de begindagen van zijn internationale carrière gebruik van een Bultaco.
Een dodelijk ongeluk van Ramon Torras zorgt ervoor dat Bultó in 1965 stopt met de race-activiteiten. In 1976 keert Bultaco echter weer terug op het circuit. De Nederlanders Jan Thiel en Martin Mijwaart, die eerder succesvol waren met hun lichte Jamathi-motoren, storten zich op het project. De Spaanse legende Angel Nieto pakt direct de wereldtitel in de 50cc. Een jaar later herhaalt hij het kunstje, waarna in 1978 en 1981 Ricardo Tormo de wereldtitel in de 50cc pakt op een Bultaco. Door het dichtdraaien van de subsidiekraan door de Spaanse overheid is Bultaco dan al ten dode opgeschreven.

Zelfde traject als Husqvarna
Dat GasGas nu ook furore maakt in de Moto3 is zeker aan KTM te danken. In 2019 koopt het merk zijn Spaanse concurrent op. Wat volgt is eenzelfde traject als Husqvarna, dat al zes jaar eerder wordt opgekocht KTM en sinds 2019 actief is in de Moto3.
Het recept is simpel. KTM is al vanaf de start van de Moto3-competitie actief. De frames en de motorblokken liggen klaar, een ander kleurtje en merkplaatje is snel geregeld. Door de samenwerking met het Spaanse team van Jorge Martinez, is een ervaren partner bij het project betrokken. Talentvolle coureurs Sergio Garcia en Izan Guevara maken het plaatje compleet. Een Spaans team, een Spaanse motor en een Spaanse winnaar. Een betere reclame kan KTM voor GasGas niet wensen.
Lees ook: Husqvarna herontdekt zijn roots
Toekomst
GasGas lijkt zich de komende jaren vooral te focussen op motoren voor trial, enduro, motocross en cross country. Maar het valt niet uit te sluiten dat er, net als bij Husqvarna, de komende jaren enkele wegmodellen komen. De stap naar de wegracesport is daarin een logische keuze.

Beelden: GasGas
Goed artikel, snap ook niet dat ik het toen niet heb gelezen, stom.
Zeker nu Jamathi ook nog langs komt, heb mijn in 1969 nieuw gekochte ook nog.
Thx voor het toevoegen✌✌