Merlijn Kuiper is een van de oprichters van James Bond Nederland (sinds 2006) waar je het laatste nieuws over James Bond vindt. Sinds 2016 bundelt James Bond Nederland de krachten met Jamesbond.nl
Met deze legendarische woorden introduceerde ’s werelds beroemdste geheimagent zich zestig jaar geleden in de eerste Bond-film Dr. No. Sindsdien zijn er 25 films verschenen met veelal een vast aantal ingrediënten: mooie locaties, beeldschone vrouwen, een tegenstander die de wereld in zijn macht wil hebben en snelle bolides.
Beeld: EON Productions & Triumph
Hoewel minder prominent aanwezig, en vaak in handen van de bad guys, scheurden in de Bond-films ook de nodige motoren over het witte doek.
Sean Connery
1 9 6 5 – 1 9 7 1
In de vierde James Bond-film Thunderball (1965) kwam er voor het eerst een tweewieler in beeld. De motorfiets, een BSA A65 Lightning met kuip, was net als de beroemde Aston Martin DB5 van Sean Connery voorzien van de nodige gadgets, waaronder vier raketwerpers. De opnames vonden plaats op een plek die nu niet meer te herkennen zal zijn: circuit Silverstone.
In de tweede film waarin een (soort van) motorfiets voorkomt, Diamonds Are Forever (1971), is James Bond zelf de berijder. Wanneer Bond gevangen dreigt te worden genomen, ontsnapt hij in een maanbuggy. Maar, om de beveiliging op een dwaalspoor te brengen laat hij de maanbuggy op cruise control doorrijden. Na een gevecht met een beveiliger weet hij op diens vervoermiddel weg te rijden. De Honda ATC90 met dikke banden was vooral komisch om te zien.
Roger Moore
1 9 7 3 – 1 9 8 5
Voor veel (vooral oudere) Bond-fans is Roger Moore dé James Bond. Na het eenmalige optreden van George Lazenby in On Her Majesty’s Secret Service (1969) verschijnt hij in zeven James Bond-films (1973-1985) met in vier daarvan een aantal motoren. Maar ook hier geldt: zelf rijdt hij er niet op. In Moore’s eerste film Live And Let Die (1973) zien we een Harley-Davidson 350 voorbijkomen tijdens een achtervolging waarin Bond zelf een Leyland dubbeldekker bus bestuurt. De opnames voor deze beroemde scène werden geschoten op Jamaica.
Achter de schermen kon Roger Moore de Harley van dienst zeer waarderen en hij is er dan ook meermaals mee op de foto gezet. Ook de rest van de motoren in de jaren 70 en 80 zijn van tegenstanders en bovendien gemodificeerd. In de kaskraker The Spy Who Loved Me (1977) komt een Kawasaki Z900 in beeld, met zijspan. En niet zomaar een zijspan: deze blijkt een raket te zijn. De motor komt maar enkele seconden in beeld om vervolgens in een ravijn op Corsica te storten.
In For Your Eyes Only (1981) wordt James Bond door zijn tegenstander achterna gezeten door drie verbouwde Yamaha XT500 motorfietsen. In Noord-Italië, waar de opnames plaatsvonden, lag een dik pak sneeuw en de motorfietsen werden dan ook uitgerust met spijkerbanden. Een andere opmerkelijke aanpassing waren de mitrailleurs in de richtingaanwijzers aan de voorzijde. Maar ook deze mochten niet baten: James Bond wist te ontkomen. En de motorfietsen zelf ? Die zullen nooit meer op de weg te zien zijn; ze werden vakkundig uitgeschakeld door 007.
Pierce Brosnan
1 9 9 5 – 2 0 0 2
We maken even een sprongetje over acteur Timothy Dalton (tweemaal Bond eind jaren 80) heen. Na een afwezigheid van zes jaar vanwege allerlei juridische issues is het Pierce Brosnan die James Bond met GoldenEye (1995) terugbrengt op het witte doek. En hoe! De film is een wereldwijde hit én James Bond rijdt voor het eerst zelf op een motorfiets – de korte rit op de Honda driewieler uit Diamonds Are Forever daargelaten.
In de openingsscène, met een sprong van een dam, ontkomt Bond met een Cagiva 600 W16 aan zijn tegenstander. De motor komt er minder fortuinlijk vanaf: die stort in het ravijn. In de tweede Brosnan-film, Tomorrow Never Dies (1997), mag Bond weer op een motorfiets rijden. Ook deze was niet door de Britse geheime dienst aan hem meegegeven. Het betreft een geparkeerde motor in de straten van Shanghai die James, vastgeketend aan Bond-girl Wai Lin, confisqueert. En het kon niet anders dan dat het een BMW was.
Tenslotte was het beroemde merk uit Beieren een van de hoofdsponsors van de film. James Bond rijdt op een crèmekleurige BMW R 1200 C, een motor waarover de meningen tot op de dag van vandaag verdeeld zijn. Meest memorabele moment van deze achtervolging én van deze BMW was een sprong over een helikopter.
Daniel Craig
2 0 0 6 – 2 0 2 1
Hierna wordt het weer even wat rustiger met motoren in de James Bond-films. Pas in 2008 in Quantum Of Solace, de tweede Bond-film van Daniel Craig, komt er weer een motorfiets in beeld, als 007 snel een voertuig nodig heeft. Als er dan toevallig een passant langskomt op een Montesa Cota 4RT moet die het ontgelden. Bond ‘leent’ de fiets en maakt daarna een spectaculaire sprong om vervolgens over te stappen op een speedboot. Hoewel de stunt op beeld niet heel veel indruk maakt, is de uitvoering niet makkelijk geweest. De stuntrijder, Bond-veteraan Lee Morisson, maakte de sprong, met naast hem nog een cameramotor.
Ook in kaskraker Skyfall (2012) werden motoren gebruikt voor een spectaculaire achtervolging door de straten, over de markt en zelfs over de daken van Istanbul. Er werden hiervoor drie verschillende uitvoeringen van de Honda CRF240R gebruikt. Acteur Daniel Craig heeft tijdens de opnames overigens geen minuut op de motoren gereden; alles werd uitgevoerd door zijn stuntdubbel Robbie Maddisson. En de close-ups? Die werden gedaan op een gemodificeerde Kawasaki met vier wielen en een camera achterop. Het einde van de achtervolging werd gefilmd in de beroemde Grand Bazaar van de Turkse hoofdstad.
In de vierde film van Daniel Craig, Spectre (2015), is de gemotoriseerde hoofdrol weggelegd voor een vierwieler: de Aston Martin DB10. De auto, waarvan er maar tien gebouwd zijn, werd speciaal ontworpen voor de film. Maar wie goed oplet tijdens de film ziet in de werkplaats van gadgetmaker Q wél een tweewieler staan: een Norton Dominator SS. Het Engelse merk is een kleine sponsor van de film, maar in actie zien we de tweewieler niet. Later bleek uit foto’s van de filmset dat de Dominator SS was voorzien van machinegeweren en daarmee een subtiel eerbetoon was aan de eerdergenoemde BSA Lightning uit Thunderball (1965).
Met No Time To Die is er een eind gekomen aan het tijdperk Daniel Craig. Wie de nieuwe Bond wordt, welke avonturen hij (of zij?) zal beleven, welke motoren we gaan zien én wanneer er überhaupt een zesentwintigste Bond-film verschijnt, is een groot vraagteken. Gelukkig kunnen we tot die tijd altijd nog genieten van de indrukwekkende reeks die er nu staat, met of zonder motorfietsen.
Triumph
Triumph was een grote sponsor van de laatste James Bond-film No Time To Die (2021). Het merk was veel in beeld en er verscheen zelfs een speciale 007-editie van de Tiger 900. In de opening van de film bezoekt Bond de Italiaanse plaats Matera. Na een gevecht met zijn tegenstander pakt hij zijn motorfiets om naar het hotel te rijden. De Triumph Scrambler 1200 komt hierbij prominent in beeld.

Jullie vergeten er 1. in Never Say Never Again. Wordt een Yamaha XJ650Turbo gebruikt.
Acteur Sean Connery in 1983
Een klein weetje, bij de stunt waar de motor uit de vrachtwagen springt breken bijde wielen bij het neer komen.