Motorrijders.nl

Decorative toolLogin voor premium content
Login
Decorative tool
Zoeken
Zoeken
  • Motorrijden
    • Clubs
    • Motorrijles
    • Motor kopen
    • Motorkleding
    • (Zelf)verzekerd op weg
  • Mijn motor
    • Techniek
    • Zelfbouw
  • Routes
  • Reizen
    • Reisverhalen
    • Reisgebieden
    • Voorbereid op reis
    • Motorhotels
  • Stories
    • Mens achter de motor
    • Pitstop
    • Motormuis
    • Podcast
  • Video’s
    • Totaal Nutteloze Test
    • De Ambachtsman
    • Rij-tips
    • Onderhoud
  • Motorfest
    • Liberation Route
  • Inloggen
Skip to content

Pitstop

25 april 2022 9 min ... 1 Reactie

Blik op oneindig – project ’47 bobber

Door Tom van Appeldoorn

...
TwitterFacebookE-mail

Iedereen is wel eens zó beïnvloed door een foto dat hij er door veranderd werd. Dat je bijvoorbeeld ineens een ringetje in je oor wilde of motor ging rijden. Voor Wil Thomas ging het verder: hij maakte een hele studie van één foto.

Heel af en toe kom je er één tegen. Een foto die zo’n bepaalde lading overbrengt of energie uitstraalt die zo ongelooflijk haaks op je eigen identiteit staat, dat je niet anders kan dan er door gefascineerd te raken. Hoe je dat gevoel uit kan zo simpel zijn als wat andere kleren in je garderobe of nieuwe muziek in je afspeellijsten, of zo ingrijpend dat je je hele levensstijl omgooit. Voor de Amerikaanse Wil Thomas was het de ontdekking van een foto gemaakt tegen het einde van de jaren ’40. Op de foto staan twee gekleurde mannen op karakteristieke motoren. Die foto zette Thomas aan tot een heuse studie: een nader onderzoek wat er op de foto te zien was en wat ermee verteld wordt, de geschiedenis erachter, de sfeer en de levensstijl van de twee motorrijders maar ook de keuze van machines.

 

Rancher

Het duurt nog flink wat jaren voordat Wil Thomas deel uitmaakt van het wereldje van custom chopperbouwers. Hij is nog een kind als hij een fascinatie voor westerns ontwikkelt. Mede door de films waarin John Wayne een rancher speelde besluit hij als tiener een zomerbaantje te nemen op een paardenranch. Helemaal in Potosi, een gemeenschap op zo’n 115 kilometer afstand van zijn thuisstad St. Louis in de staat Missouri. Voor tien dollar per dag werkt hij in de schuren en onderhoud hij al het gereedschap en paardentuig. “Paardrijden kent een rijke cultuur en hetzelfde gaat op voor de motorfiets. Je hebt de macht over een paard en je hebt de macht over een motorfiets; Een perfecte analogie.” Het zaadje is geplant.

Techniek geen tweede natuur

Wil groeit op zonder vaderfiguur in huis en heeft dan ook geen mentor op het gebied van techniek. Ondanks dat zijn grootvader en oom een beetje aanrommelen in hun werkplaats, neemt geen van beiden Wil onder hun vleugel. Een beetje sleutelen aan een BMX of een zitmaaier opvoeren om ermee door steegjes te racen. Veel verder komt Thomas dan niet. Hetzelfde gaat op voor motoren. Hoewel hij nu een overtuigd motorrijder is, duurt het wel tot 1998 tot hij zijn eerste motor koopt. Het is dan dat Wil tijdens een wandeling met zijn vriendin een Kawasaki Eliminator ZL600 bij een motorzaak ziet staan.

Met dat meisje wordt het uiteindelijk niets. Met de Kawasaki gelukkig wel. Wil rijdt er flink wat jaren mee. Maar omdat hij niet bijzonder veel van motorfietsen weet, gaat hij in het weekend aan het werk op de onderdelenbalie van een Harley-Davidson dealer. Het is rond die tijd dat hij een Big Dog chopper koopt. Uiteindelijk zal die motor niet veel voor hem betekenen. “Ik kocht kort daarna namelijk ook nog een Sportster en heb nooit meer één meter met die Big Dog gereden. Pas toen ik aan mijn eigen motor begon te sleutelen en naar smaak ging aanpassen, begon ik echt te veranderen.”

Een wat ruige foto van Wils eerste motor, een Kawasaki Eliminator.

Netwerk

Om een beetje vat te krijgen op het wereldje, leest hij veel tijdschriften over motoren en hot rods. Vooral die hot rod bladen hadden in die tijd nog wel eens originele en mooie verhalen over motoren. Als Wil in 2004 in het weekend een keer aan het cruisen is door Chicago met zijn Sportster, komt hij langs een meeting waar allerlei oude auto’s en motoren verzameld zijn. Hij herkent een van de hot rods die er staat uit een tijdschrift en maakt een praatje met de bouwer. Tijdens dat gesprek ziet hij vanuit zijn ooghoek twee custom motoren achter een auto staan.

“Dat viel die bouwer blijkbaar op. Als ik echt geïnteresseerd was in motoren moest ik maar eens langsgaan bij een of andere kelder in Chicago. Daar zouden twee mannen zijn die de motoren waar ik naar stond te loeren gebouwd hadden. Dus ik daar op een dag naartoe om op zoek te gaan naar die kelder waar hij het over had. Ik sprak er met een man om wat meer te weten te komen over die motoren en zijn antwoord kwam neer op ‘jij brengt het bier, ik de verhalen’.” Zo geschiedde. Het kost Wil die middag 44 dollar aan bier. Onder het genot van live bluesmuziek komt hij veel meer te weten komt over motoren en de custom gemeenschap. Een paar dagen later spot hij een advertentie in de lokale krant.

“Een soort van jaren tachtig gedrocht, met schijfremmen!" - Wil

De Panhead

Wil zegt: “In dit kleine kadertje stonden slechts de woorden, ‘1952 Real H-D Chopper’ en een telefoonnummer.” Als hij de verkoper belt wordt Wil uitgenodigd om de motor te bezichtigen. Het was, in de woorden van Wil: “een soort van jaren tachtig gedrocht met schijfremmen.” Maar als hij door alle lelijkheid heen kijkt ziet hij in het frame een Panhead-motorblok van Harley-Davidson hangen. Zoals hij dat ook bij zijn Kawasaki geregeld had betaalt Wil een aanzienlijke som geld als aanbetaling. Hij spreekt af een tijd later terug te komen met het resterende bedrag. “Die Panhead is voor mij waar dit alles écht begonnen is, geen van mijn eerdere motoren doen er eigenlijk toe.”

“Gedurende de winter werk ik die Panhead om tot iets wat naar mijn smaak is, waarbij ik veel dingen afkijk van een groene Panhead die de cover van DicE Magazine – een tijschrift over custom motoren – siert. Zo keek ik het Z-stuurtje af maar ook de Frisco Sportster tank en het Wassell spatbord. Het eindresultaat werd in de gemeenschap goed ontvangen. Zo goed zelfs dat ik door die Panhead ineens toegang kreeg tot een bijbehorende levensstijl en kennissenkring. Ik werd ineens uitgenodigd voor de custom shows en ritten die ik voorheen per toeval moest ontdekken al cruisend door de straten van Chicago op mijn Sportster.”

Het eindresultaat van noeste arbeid: een échte custom chopper Panhead.

Vanaf dat moment bouwt Wil in principe twaalf motoren in een evenredig aantal jaren. Echter is één van zijn belangrijkste projecten toch wel die ’47 Knucklehead waar we het eerder over hadden. En daar zit een verhaal met best een lange aanloop bij. Dat begint bij Wils moeder. “Toen ik nog op school zat, ontwikkelde ik een affiniteit voor Aziatische stijlinvloeden. Daar vertelde ik mijn moeder toen een keer over. Dat had ik misschien niet moeten doen. Mijn moeder is namelijk een soort verzamelaar, in de negatieve zin van het woord.” Verzucht Wil terwijl hij verder uitlegt: “Ze heeft een diepe liefde voor tweedehandswinkels. Een tijd lang kreeg ik elk theeservies of snuisterij waarvan zij vond dat het er Chinees of Japans uitzag. Het hield maar niet op! Op een gegeven moment heb ik tegen haar gezegd: ‘Ik wil dat je niets meer voor me koopt.’

Maar dat is mijn moeder nu eenmaal, zo probeerde ze gewoon voor me te zorgen. Dus in plaats daarvan heb ik toen maar gezegd: ‘Hier is iets wat je nooit gaat vinden, probeer eens een Harley-Davidson Knucklehead uit 1942 voor me te vinden. Dat is het enige dat ik écht wil.’ En zo geschiedde,” Vertelt Wil lachend. “Vanaf dat moment focuste mijn moeder al haar energie in het vinden van zo’n machine. Als iemand een grote baard had en het leek alsof hij wel iets afwist van Knuckleheads, stapte mijn moeder op hem af en vroeg ze of hij wist of er eentje te koop stond.”

"Probeer maar eens een Harley-Davidson Knucklehead uit 1942 voor me te vinden!"

En je hebt het misschien al geraden, het lukte Wils moeder ook nog. Na een bezoek aan Wil vloog ze weer terug naar huis met een van zijn favoriete tijdschriften in haar handen. Naast haar zat een man die haar vroeg of ze geïnteresseerd was in motoren, wijzend op het tijdschrift. Ze vertelde dat het geen persoonlijke interesse was, maar dat ze een zoon had die zich er wel in verdiepte. Toen volgde natuurlijk de vraag: ‘Zeg, ken jij misschien iemand die een Knucklehead te koop heeft staan?’ Wil: “Wat bleek: hij kende wel een mannetje. En zo kreeg mijn moeder een telefoonnummer. Toen ze dat liet weten heb ik de beste man direct gebeld. Hij was op dat moment eigenlijk toch nog niet klaar om hem te verkopen, maar ongeveer een jaar later belde hij me op om te zeggen dat hij zijn ‘Knuck’ nu wel van de hand wilde doen.”

Aartslelijk

De chopper bleek belabberd in elkaar gezet te zijn. De nek naar het balhoofd was echt om te huilen zo lelijk en de voorkant was 25 centimeter te lang. De verkoper had er zo mee gereden tot het frame bijna compleet uit elkaar scheurde. Wil ging bij zichzelf te rade wat hij wilde doen om deze machine op te kalefateren. Daarbij haalde hij veel inspiratie uit een foto van ene Lucius P. Dawkins op zijn Vincent Rapide. De foto waar dit verhaal mee begon.

Er zijn niet veel foto’s van zwarte mannen op motoren uit die tijd,” vertelt Wil. “Ik heb de foto dan ook ingelijst en in het kantoor van mijn garage gehangen. Iedere keer dat ik er langs loop raak ik weer geïntrigeerd door die onbekende gozer naast Lucius. Wat zou zijn verhaal zijn? De foto lijkt genomen te zijn in 1947 of 1948. Zouden ze net teruggekomen zijn van de oorlog en tegen elkaar gezegd hebben: ‘laten we gewoon allebei een motor kopen en naar New Orleans rijden’. Ik verzin maar een verhaal natuurlijk, maar ze lijken op twee militaire mannen. En zeker die gast op die Knuck. Hij is zó intens. Die blik op zijn gezicht lijkt haast alsof hij de dood in de ogen gekeken heeft of zo.”

We kennen de identiteit van één man op deze foto: Lucius P. Dawkins. Hij kocht een gloednieuwe Vincent Series B Touring Rapide, zeer waarschijnlijk met het loon van zijn diensttijd. Hij was niet de enige Afro-Amerikaanse man die de – op dat moment – snelste productiemotorfiets ter wereld kocht. Verschillende anderen zijn op dergelijke motoren te zien op zeldzame foto’s uit die tijd. Wel was Dawkins distinctief genoeg dat zijn naam op de achterkant van de foto werd geschreven. De meneer op de Knucklehead blijft echter onbekend.

Als Wil begint aan de restauratie van zijn Knuck zit hij middenin het era van de spaghettivoorvorken en botswagenlak. “Om me heen zag ik niet bijzonder veel originaliteit in de motoren die gebouwd werden. Ik denk dat het in mijn natuur zit want wanneer iedereen één pad bewandeld, kies ik er altijd voor om de tegengestelde richting op te gaan. En de Knucklehead op die foto, die sprak tot me.”

Het verhaal dat uit de foto naar voren lijkt te komen komt diep aan bij Thomas. Als oud-marinier kan hij uit de kleding van de twee mannen en datering van de foto destilleren dat het zeer aannemelijk is dat het duo net is teruggekeerd van hun diensttijd. De mannen dragen hun tuinbroeken hip, met de broekspijpen opgerold. Verder draagt Dawkins op zijn Vincent een typerende wollen muts die voornamelijk door matrozen gedragen werden in de oorlog. Zijn anonieme vriend draagt iets heel anders: de blik van een geharde veteraan. Het is natuurlijk maar de vraag of die op het oog getraumatiseerde blik te wijten is aan een heftige uitzending. In die jaren was het in Amerika zelf ook geen pretje voor Afro-Amerikanen.

"De Knucklehead op die foto, die sprak tot me." - Wil

Wil voelt de drang om een soort replica te bouwen van die Knucklehead. Misschien is een hommage zelfs beter woord. Een hommage aan de cultuur van gekleurde Amerikaanse motorrijders die in de geschiedenisboeken nagenoeg onverteld is gebleven. Want waar geen historisch erfgoed lijkt te bestaan of wordt gevierd, moet het zelf worden opgebouwd uit minuscule overblijfselen. Hij begint met het frame. Met een beetje hulp probeert hij dat zo goed mogelijk te herstellen naar hoe het ooit origineel is fabriceert. Als die reparaties klaar zijn is het tijd voor een originele benzinetank en een verchroomde springer voorvork. Verder monteert Wil een stuur met bijbehorende verhogers van Stelling & Helling en een ingekort achterspatbord.

Een impressie van Wils werkplaats.

Alle onderdelen die hij monteert zijn ‘goed gebruikt’ en door de jaren heen verzameld op verschillende treffens en swapmeets. Niet één onderdeel hoeft via eBay of dergelijke sites aangevraagd te worden; alles komt rechtstreeks uit Wils stellingkasten. “Ik had een bloedhekel aan de uitlaat toen hij nog op de schappen lag. Maar toen ik hem eenmaal op de Harley had gebouwd en hier en daar beter passend had gemaakt, kon ik ‘m ineens wél waarderen. Grappig dat het soms juist het onderdeel is waar je het minste voor voelt die de motor ‘maakt’. Maar ik liet de motor me vertellen wat hij wilde zijn en dit is het geworden.”

Wil benadrukt dat hij nog steeds geen monteur is. Hij leunt nog steeds op specialisten om ervoor te zorgen dat een blok of versnellingsbak correct gebouwd en/of afgesteld wordt. Maar als het aankomt op een motor bouwen is Wil daarentegen zelf een specialist. Hij heeft een zesde zintuig voor het aanbrengen van de juiste lijn en feeling voor wat ‘goed lijkt’. Dat, in samenspel met zijn bekwaamheid in het passend maken van onderdelen, weet hij te gebruiken om een projectfiets écht gaaf te maken. Sinds de afronding van de ’47 bobber heeft hij dan ook nog maar weinig aangepast. De motorfiets heeft een volledig eigen identiteit; Niets valt er mee te vergelijken.

Op de zolder in Los Angeles waar Wil nu al een aantal jaar woont, heeft hij acht motoren staan die hij – middels een lift – feitelijk zo zijn woonkamer in kan rijden. Maar Wil denkt er nu over na om dat binnenkort te veranderen. “Het lijkt op een droom zoals ik hier woon, maar er komt soms ineens een flinke dosis realiteit bij kijken. Hoewel ik het hier echt naar mijn zin heb, wil ik ooit weer terug naar het platteland en de paarden. Wanneer ik dat doe zou ik graag mijn Knuck wegstoppen in een schuur. Misschien zelfs wel achterlaten zodat iemand anders hem kan vinden wanneer ik er niet meer ben. Dat voelt pas écht.”

"Misschien laat ik hem wel achter in een schuur, zodat iemand anders hem weer kan vinden."

Originele tekst: Greg Williams en Paul d’Orléans
Beeld: Archief Wil Thomas, The Vintagent

TwitterFacebookE-mail
...
GEEF EEN REACTIE
...
TwitterFacebookE-mail

Reacties

geef een reactie
  1. Guus Kluiwstra schreef:
    20 januari 2021 om 15:38

    Wat een geweldig verhaal van Wil
    Had ik maar zo een moeder .als ik een knuckle of panhead zou vinden zou ik hem ook zo kopen al was het alleen een blok . Liefst uit mijn geboortejaar 1953.
    Vriendelijke groeten Guus kluiwstra

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook:

Pitstop

Door Mark Meisner

2 februari 2023 3 min

Twaalf compleet nutteloze motoraccessoires

Pitstop

Door Mark Meisner

1 februari 2023 4 min

Ein-de-lijk naar Ace Cafe London

Pitstop

Door Tom van Appeldoorn

24 januari 2023 4 min

Een nieuwe droommotor, maar waarom dan?

Stories

Frank Door Frank Andringa

19 januari 2023 4 min

Indian Motorcycle: de wederopstanding van een record brekend merk

Pitstop
Een tourmotard in de Tour de France

Door Jens Holierhoek

10 januari 2023 3 min

Stoere job: tourmotard

Pitstop

Door Leonoor Fischer

9 januari 2023 3 min

World Ducati Week ’22

Pitstop

Frank Door Frank Andringa

8 januari 2023 5 min

Suzuki Katana: cultmotorfiets die het hoofd van de liefhebber op hol brengt 

Pitstop

Frank Door Frank Andringa

3 januari 2023 5 min

Motormonteur Lucy van Ostade inspireert en motiveert

Pitstop

Door Mark Meisner

30 december 2022 2 min

Tot volgend jaar!

Pitstop

Door Mark Meisner

15 december 2022 3 min

December showroom

Pitstop

Door Jarno van Osch

11 december 2022 4 min

De beste motorfilms op een rij

Pitstop

Door Merlijn Kuiper

24 november 2022 4 min

Bond, James Bond

Pitstop

Door Tom van Appeldoorn

31 oktober 2022 6 min

Motordetective: de zaak van de ontbrekende quickshifterplug

Pitstop
Landgezant Betuwe - Royal Enfield Interceptor 650 langs de Waal

Door Tom van Appeldoorn

29 september 2022 8 min

Landgezant #6: Betuwe

Pitstop

Door Motorfest Crew

23 september 2022 2 min

Terugblik Motorfest ’22

Pitstop

Door Mark Meisner

22 september 2022 4 min

Alleen op reis: “Praat met mij?”

Pitstop
Caterham Brutus 750

Door Jarno van Osch

15 september 2022 3 min

Bijzondere creaties die nooit op de markt kwamen

Pitstop

Frank Door Frank Andringa

8 september 2022 5 min

De doelen van monteur Jarie Scheepstra: van WK Supersport tot een eigen zaak

Pitstop

Door Tom van Appeldoorn

7 september 2022 8 min

Ola Stenegärd: “Het ontwerpen van een motorfiets is als een legpuzzel”

Pitstop

Frank Door Frank Andringa

20 augustus 2022 4 min

Hard Alpi Tour: 900 kilometer ploeteren over Italiaanse bergpaden

Pitstop

Door Tom van Appeldoorn

13 augustus 2022 8 min

Landgezant #3: Achterhoek

Pitstop

Door Bas van der Wal

22 juli 2022 6 min

Landgezant #1: Groningen

Pitstop

Door Jarno van Osch

21 juli 2022 4 min

Motormodel: Moto Guzzi V11 Sport Scura

Pitstop

Door Jarno van Osch

20 juli 2022 4 min

De pareltjes van Nederland – het Indian Motorcycle museum

Pitstop

Frank Door Frank Andringa

11 juli 2022 3 min

GasGas: Spaanse trialspecialist wint ook op het asfalt

Pitstop

Door Leonoor Fischer

22 juni 2022 5 min

Jouw motor fotograferen doe je zo!

Pitstop

Door Jarno van Osch

9 juni 2022 5 min

Motormodel – Honda CBR600RR

Pitstop

Frank Door Frank Andringa

2 juni 2022 3 min

Lego en motoren: Van een zijspan tot de Ducati Panigale V4 R

Pitstop
Norton headquarters

Frank Door Frank Andringa

25 mei 2022 2 min

Redding van een illuster merk: Norton in Indiase handen

Pitstop

Frank Door Frank Andringa

22 mei 2022 5 min

Long Way Up – In gesprek met Charley Boorman

Pitstop
Foto van de bochten op de Transfăgărășan Highway in Roemenië

Door Jarno van Osch

29 april 2022 6 min

De 8 mooiste wegen van Europa

Pitstop

Door Jarno van Osch

28 april 2022 4 min

Motormodel: Yamaha XJ600S Diversion

Pitstop

Door Jarno van Osch

14 april 2022 5 min

Motormodel: Royal Enfield Himalayan

Mens achter de motor

Frank Door Frank Andringa

8 april 2022 4 min

Motormodel: Yamaha XT500

Pitstop

Door Jarno van Osch

30 maart 2022 5 min

Motormodel: BMW K1

Pitstop

Door Mark Meisner

29 maart 2022 3 min

10 toffe motorgoodies

Pitstop

Frank Door Frank Andringa

23 maart 2022 5 min

Mile Pajic – de uitlaatspecialist

Pitstop

Door Jarno van Osch

17 maart 2022 5 min

Motormodel: Honda CBR1000F

Pitstop

Door Mark Meisner

12 maart 2022 2 min

Exclusieve motormagazines

Pitstop

Door Jarno van Osch

11 maart 2022 3 min

Oranje boven! Hoe KTM zich ontwikkelde tot Europa’s grootste motorfabrikant

Pitstop

Door Jarno van Osch

3 maart 2022 4 min

Motormodel: Ducati Monster

Pitstop

Door Mark Meisner

1 maart 2022 3 min

Neerlands kronkelwegen – Showroom

Pitstop

Door Mark Meisner

15 februari 2022 3 min

10 YouTube-kanalen waar je als motorrijder blij van wordt – deel 5

Pitstop

Door Jarno van Osch

11 februari 2022 4 min

Suzuki – Op zoek naar de ommekeer

Pitstop

Door Mark Meisner

8 februari 2022 3 min

10 YouTube-kanalen waar je als motorrijder blij van wordt – deel 4

Pitstop

Door Mark Meisner

25 januari 2022 2 min

10 YouTube-kanalen waar je als motorrijder blij van wordt – deel 3

Zelfbouw

Door Mark Meisner

23 januari 2022 1 min

De motoren van Mad Max: Fury Road

Pitstop

Frank Door Frank Andringa

21 januari 2022 4 min

Triumph laat de geschiedenis herleven

Pitstop

Door Mark Meisner

14 januari 2022 3 min

10 YouTube-kanalen waar je als motorrijder blij van wordt – deel 2

Pitstop

Door Mark Meisner

12 januari 2022 2 min

Motordocumentaires… deel 2

Pitstop

Door Jarno van Osch

9 januari 2022 4 min

7 YouTube-kanalen waar je als motorrijder blij van wordt – deel 1

Pitstop
12 o'clock boys

Door Mark Meisner

5 januari 2022 2 min

Motordocumentaires om de avond te vullen

Pitstop

Door Mark Meisner

31 december 2021 2 min

Op naar ’22, het jaar zit erop.

Pitstop

Frank Door Frank Andringa

28 december 2021 4 min

Louis: van een droom naar dé snoepwinkel voor motorrijders

Pitstop

Door Mark Meisner

17 december 2021 3 min

Kerst ’21 Showroom + bonus!

Pitstop

Door Bas van der Wal

27 november 2021 6 min

Landgezant #5: Noord-Holland

Pitstop

Door Mark Meisner

18 november 2021 2 min

Cadeautips Showroom

Pitstop

Door Jarno van Osch

15 november 2021 5 min

De pareltjes van Nederland – het Aermacchi Museum

Pitstop

Door Jarno van Osch

29 oktober 2021 8 min

Landgezant #4: Zuid-Limburg

Pitstop

Door Jarno van Osch

27 oktober 2021 3 min

Cagiva: Succes en ondergang door eigen merken

Pitstop
De oude tweewieler

Door Jarno van Osch

1 oktober 2021 4 min

De pareltjes van Nederland – museum De Oude Tweewieler

Pitstop

Frank Door Frank Andringa

29 september 2021 4 min

De Coureur: Wereldreiziger Paul van Hooff schrijft roman waar de motorolie uit druipt 

Pitstop

Door Tom van Appeldoorn

25 september 2021 2 min

Tussen vorm en functie: honderd jaar Indian Chief

Pitstop
Circuit rijden

Manouk van Ooijen Door Manouk van Ooijen

20 september 2021 4 min

Starten met circuitrijden – Kijktechniek

Pitstop

Door Bas van der Wal

17 september 2021 6 min

Landgezant #2: Zeeland

Pitstop
Manouk

Manouk van Ooijen Door Manouk van Ooijen

14 september 2021 3 min

Starten met circuit rijden – Motor & kleding

Helden
Wegenwacht

Door Jarno van Osch

30 augustus 2021 5 min

Maak werk van motorrijden

Pitstop

Door Jarno van Osch

18 augustus 2021 3 min

Hoe Soichiro Honda een enorm imperium opbouwde

Pitstop

Door Mark Meisner

9 augustus 2021 4 min

Showroom – Upgrades

Pitstop

Door Jarno van Osch

26 juli 2021 4 min

MV Agusta: exclusief en extravagant

Pitstop

Frank Door Frank Andringa

6 juli 2021 4 min

Blind op jacht naar een snelheidsrecord in de documentaire Dark Rider

Pitstop

Door Jarno van Osch

1 juli 2021 4 min

Get ready voor The Dutch 1000

Pitstop

Door Mark Meisner

11 juni 2021 2 min

Motorrijden is genieten, alleen én in een groep

Pitstop

Door Mark Meisner

2 juni 2021 2 min

Vakantiegeld showroom

Pitstop

Frank Door Frank Andringa

14 mei 2021 4 min

Luuc Muis: een jonge ambachtsman die de moderne technieken heeft omarmd

Pitstop

Frank Door Frank Andringa

5 april 2021 3 min

500 Euro Challenge: nachtmerrie of ultieme uitdaging

Pitstop

Frank Door Frank Andringa

3 april 2021 3 min

The Dutch 1000: duizend kilometer motorrijden in 24 uur

Pitstop

Frank Door Frank Andringa

27 maart 2021 3 min

De kick van de 500 Euro Challenge

Pitstop

Frank Door Frank Andringa

14 maart 2021 4 min

Zadelbouwer Marcel Miller: ‘Custom motoren zijn als kunstvoorwerpen voor mij’

Pitstop

Door Jarno van Osch

28 februari 2021 3 min

Verkooptoppers van Nederland, maar waarom eigenlijk? Deel 3, Kawasaki Z900

Pitstop

Door Jarno van Osch

21 februari 2021 4 min

Verkooptoppers van Nederland, maar waarom eigenlijk? Deel 2, Yamaha MT-07

Pitstop

Door Mark Meisner

18 februari 2021 3 min

Hoe trap jij het motorseizoen af?

Pitstop

Door Jarno van Osch

14 februari 2021 5 min

Verkooptoppers van Nederland, maar waarom eigenlijk? Deel 1, BMW R 1250 GS

Pitstop

Frank Door Frank Andringa

31 januari 2021 3 min

Husqvarna herontdekt zijn roots

Pitstop

Door Mark Meisner

31 december 2020 2 min

Het zit erop, 2020 is bijna ten einde

Pitstop
motorfiets tuning

Door Mark Meisner

28 december 2020 2 min

Motorfiets tuning – deze opties zijn er!

Pitstop

Door Mark Meisner

3 december 2020 2 min

Kerst Showroom

Pitstop
The longcut across

Door Jarno van Osch

19 november 2020 4 min

9 boekentips voor de motorrijder

Stories
Johammer

Door Jarno van Osch

10 november 2020 4 min

Lelijke eendjes

Pitstop

Frank Door Frank Andringa

4 november 2020 3 min

De wonderbaarlijke terugkeer van Royal Enfield

Pitstop

Door Jarno van Osch

21 oktober 2020 3 min

Welkom in het groene kamp

Pitstop

Door Leonoor Fischer

4 september 2020 2 min

Forenzen showroom

Pitstop

Frank Door Frank Andringa

20 augustus 2020 4 min

BMW Motorrad: Van overlever tot koploper

Pitstop

Door Mark Meisner

29 juli 2020 2 min

Staycation showroom

Pitstop

Door Mark Meisner

9 juli 2020 1 min

75 jaar bevrijding – de Route

Pitstop
Passo san Boldo

Door Mark Meisner

17 juni 2020 1 min

Roads to ride

Pitstop
Kriega Trail9

Door Mark Meisner

13 juni 2020 3 min

Reis showroom

Pitstop

Frank Door Frank Andringa

5 mei 2020 4 min

Op deze motoren werden we 75 jaar geleden bevrijd

Pitstop
TT Assen

Frank Door Frank Andringa

23 april 2020 2 min

TT Assen verliest van corona, voor het eerst in 75 jaar gaat race niet door.

Pitstop
100kmu

Door Mark Meisner

12 maart 2020 2 min

100 op de snelweg: Het is nu aftellen!

Pitstop

Door Mark Meisner

17 september 2019 2 min

The Distinguished Gentleman’s Ride

Stories
Honda Cub 125cc

Door Marc te Witt

15 september 2019 4 min

De “Honda Monkey Cub 2019”

Pitstop
Malle Mile

Door Mark Meisner

22 juli 2019 3 min

De beste motorbestemmingen in Europa volgens TomTom

Pitstop
Hells race

Anne van Os Door Anne van Os

17 mei 2019 2 min

Hellsrace at Dirt Track in Lelystad

Pitstop
Hondapark Olmen - Balen - CB500x - CB500 x

Door Marc te Witt

5 april 2019 2 min

Hondapark: ’n dag offroad

Pitstop
Versys 1000 SE

Door Mark Meisner

20 februari 2019 4 min

Gereden: Kawasaki Versys 1000 SE

Pitstop
Deelnemers in actie tijdens de finale van eSports MotoGP in Valencia

Door Jan Meijroos

25 mei 2018 4 min

Virtuele Valentino’s

Motorrijders.nl

Sluit je aan bij onze community!

Elke week de laatste motortips, tricks, acties en mooiste verhalen in de mailbox? Abonneer je op onze nieuwsbrief!

  • Bij het inschrijven op de nieuwsbrief ga je akkoord met ons Privacy- en Cookiebeleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blijf in contact

  • Instagram
  • Facebook
  • E-mail
  • Youtube

Footer

MEER OVER MOTORRIJDERS.NL – POWERED BY KNMV

#wefueltheride!
Motorrijder en -liefhebber ben je niet alleen als je op de motor zit, maar elk moment van de dag. Motorrijders.nl is het online ‘thuis’ dat de passie van motorrijders voedt met inspiratie en praktische informatie. We zijn het vertrekpunt als je wilt beginnen met motorrijden en het eindpunt als je er zelf niet meer op stapt, maar wel graag op de hoogte blijft.

CONTACTGEGEVENS

Papendallaan 51
6816 VD Arnhem
Info@motorrijders.nl

Heb je een tip voor de redactie? Mail naar redactie@motorrijders.nl

PARTNERS

Met trots werkt Motorrijders.nl samen met een aantal partners. Met een centrale en relevante rol voor alle motorliefhebbers kunnen wij ons bij uitstek vinden in de visie en werkwijze van deze partners.

Sluit je aan bij onze community!

Elke week de laatste motortips, tricks, acties en mooiste verhalen in de mailbox? Abonneer je op onze nieuwsbrief!

  • Bij het inschrijven op de nieuwsbrief ga je akkoord met ons Privacy- en Cookiebeleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Eifel
X