We komen er niet meer onderuit. Op 12 maart gaat de maximumsnelheid op alle snelwegen tussen 06:00 en 19:00 terug naar 100 kilometer per uur. Er is veel commotie over, maar hebben wij motorrijders er wel last van? Veel motorrijders roepen dat de snelweg saai is en alleen maar voor vierkante banden zorgt.
Ik mag mezelf wel als een ervaringsdeskundige betitelen. Vier keer per week rij ik 260 kilometer op een dag tussen mijn huis en kantoor. En of een snelweg saai is?! Reken maar! Na een maandje ‘sturen’ zijn mijn banden vierkant en elke dag diezelfde weg, gaap…. Speakers in mijn helm om muziek te luisteren en af en toe een kleine omweg maakt de tocht best dragelijk. Je komt er ook eigenlijk niet onderuit. Via de snelweg ben ik het snelst op mijn werk. Pak ik alleen binnendoor weggetjes, dan zou ik er met gemak vier uur over doen. Helaas, dat vindt de baas niet zo’n succes. Je komt dan bar weinig aan werken toe.
Gaan we er echt last van hebben van de snelheidsverlaging?
Ja, hoe dan ook gaan wij motorrijders hier last van krijgen. Tussen 06:00 en 19:00 uur gaat de snelheid op alle snelwegen terug naar 100 kilometer per uur en ondanks de files kun je makkelijk op veel plekken harder dan dat rijden. Alleen dat mag niet meer. Na 19:00 uur gelden in geheel Nederland de oude maximumsnelheden. Op veel snelwegen mag je dan gewoon weer 130 kilometer per uur. Een avondje motorrijden na het avondeten is al snel na 19.00 uur en dan heb je bij een stukje snelweg geen problemen. In het weekend echter wel.. Naar een andere provincie rijden om daar een mooie route te gaan rijden zal iets langer gaan duren.
Heeft het wel nut?
Geen flauw benul. Wij zijn geen onderzoekers of wetenschappers op klimaatgebied. Alle betweters op Facebook trouwens ook niet. Geloof dus niet alles wat je leest op het internet. Daar zweven zoveel verhalen, zowel positief als negatief over dit onderwerp, dat hier niets zinnigs over te zeggen valt.
Voor de uitstoot van CO2 is het uiteraard beter, die gaat omlaag. Dat is een vast gegeven. Of het nut heeft op de lange termijn? Geen idee. Vroeger hadden we zure regen en het gat in de ozonlaag. Dat is teruggedrongen door aanpassingen in maatschappij. Ik denk dat dit precies hetzelfde is en dat we over tien jaar gewoon weer tegen een nieuw klimaatprobleem aanlopen. Maar moeten we het dan maar niet doen? Daar ben ik niet mee eens. Alle beetjes helpen, als is het maar om de wereld voor onze kinderen te verbeteren.
Lekker overzichtelijk ook!
Ach, eigenlijk was het ook maar een zooitje met maximumsnelheden verspreid over de Nederlandse snelwegen. Met een overkoepelende regel valt daarom ook wel te leven. Klik op de afbeelding voor de ‘Wegenkaart maximumsnelheden op rijkswegen’ van Rijkswaterstaat. Vanaf 12 maart gelden op alle snelwegen waar je 100 kilometer per uur of harder mocht de volgende regel:
Tussen 06:00 en 19:00 – max snelheid 100 kilometer per uur
Tussen 19:00 en 06:00 – max snelheid (de oude snelheid zoals aangegeven op onderstaande kaart)
Hoe nu verder?
Gewoon blijven genieten op de motor en maak je er niet te druk over. Blijf genieten van de kronkelwegen die Nederland rijk is, houd je hoofd scherp voor de koekblikkers met smartphones of make-up in hun handen en wil je hard rijden, dan moet je toch echt naar Duitsland.
Oh, en neem je partner eens uit eten van het bespaarde benzinegeld, je gaat wel zuiniger rijden!
Tijdens de oliecrisis in 1973, moesten we tanken met brandstofbonnen en waren de te tanken liters gelimiteerd, ook hebben we destijds diverse autoloze zondagen gehad. Vanaf 8 febr.1974 werd op de Nederlandse snelwegen de snelheid beperkt tot 100 km/u. Dit was om het aantal verkeersdoden terug te dringen , maar de kostenbesparing speelde hier ook een rol, misschien we de grootste. In 1988 werd de gelimiteerde snelheid verhoogd naar 120 km/u. In 2011 werd de limiet nogmaals verhoogd en nu naar 130 km/u, dit onder het motto van betere doorstroming en hierdoor minder uitstoot.
Nu wordt voor tussen 06:00 – 19:00 u de limiet weer teruggebracht naar 100km/u voor het terugbrengen van de uitstoot. Dit zijn toch alles tegenstrijdigheden ???
Je vergeet dat er nooit 1 druppel minder olie in Rotterdam is gekomen en de oliecrisis misbruikt is.
In 1974 haalden de meeste auto’s niet eens 100km/h, of in ieder geval wilde je dat niet eens in je Opel Kadett B met 60pk in het top model.
Over tegenstrijdigheden gesproken, het OZON gat waar 25 jaar geleden zo’n drama over gemaakt werd (overigens was het geen gat maar een verdunning van de laag maar dat is wat minder dramatisch en maakt niet genoeg domme mensen bang) blijkt nu, sinds het ‘weer dikker wordt’ zelfs het smelten van de ijskappen te veroorzaken. Overigens is de consensus sinds 2009 dat het Ozongat weer en zonne-straling gerelateerd is en niet zoveel te maken heeft met wat haarlak spuitbussen, koelkasten en airco’s.
Zolang in 99% van de millieu-berekeningen er geen enkel rekening gehouden wordt met de zon (wat toch voor 99.9999 % van alle straling en warmte op deze planeet zorgt) kan ik alleen maar concluderen dat de wetenschap op het niveau ‘paraplu’s veroorzaken regen’ zit.
Het enige onomstotelijke FEIT is dat ik nu elk jaar een week langer op de motor tussen de file door of in de auto in de file zit.
Nul komma nul twee procent op de uitstoot gaat het schelen. En dan nog niet eens van stikstof, want daarvan zit er ruim tachtig procent in de lucht, maar van stikstofverbindingen. In het Ruhrgebied en in België rijden ze gewoon met dezelfde gang door, maar gelukkig hebben ze daar glazen wanden tot hoog in de lucht opgetrokken om hun zooi bij zich te houden. Echt, geloof me, het is een geweldige maatregel. Oh, en overigens, toen ik veertig jaar geleden begon was er in de nasleep van de oliecrisis ook zo een 100 limiet. Ik geloof niet dat er ook maar één zichzelf respecterende motorrijder was die thuisgekomen gelukzalig in zijn portemonnee gluurde en riep:”Kom op schat, we gaan uit eten!”
Mooi stukje ! Complete onzin deze maatregel,
Alleen maar bedacht om linkse drammers tevreden te stellen, maar rationeel gezien nergens goed voor. Als ik in de auto zit vind ik 100 helemaal niet erg, gezien het gejakker van leaserijders en de vele Maxjes op de linkerbaan. Ontzettend vermoeiend! Maar op de motor vind ik 100 wel erg langzaam. Doordat je op een motor veel gemakkelijker en veiliger positie kunt kiezen heb je minder last van volle rijbanen en is doorrijden wel prettig. Maar … er zijn ergere dingen.
Ik vind het prima. 100 km per uur gaat hardt genoeg.
Jij bent zeker ook iemand die vind dat maat schoen 38 goed genoeg is voor iedereen,
Het is immers de gemiddelde schoenmaat van Nederlandse vrouwen.
Laat ik zo zeggen, ik ben niet blij omdat ik maat 48 heb.
Tja, hard met dt, dat zegt genoeg….
Ik denk, zeker voor de koekblikken, dat er zniets of in ieder geval niet veel veranderd qua reistijd. Ik vind hardrijden heerlijk, maar als je op de a28 naar zwolle rijdt, en er rijden 4 vrachtwagens en 10 personen auto’s en de voorste rijdt 100 want hij heeft een dag vrij, , waar ben jij dan met je 130, voordat iedereen die vrachtwagens gepasseerd is ben je al op de plaats van bestemming. ik denk dat overal 100 duidelijk is, en de doorstroming bevorderd.
En het geleuter over de vele snelheids zones…. Ben je wel eens in Duitsland geweest, op de b wegen zijn ze daar koning om een zone van 70 te creeeren voor een zijweg, om vervolgens weer 100 te mogen, om na 50 meter weer een bord 50 neer te zetten want : Bebouwde kom… neuh… die onduidelijkheden over de zones met snelheden waar de gemiddelde nederlander over klaagt zijn echt luxe problemen…
Gewoon negeren die limiet. Er wordt toch niet gehandhaafd. Geen politie te zien op de snelwegen.
Mee eens@Linda
Het is van de zotte dat de Nederlanders deze klimaat hoax blijven slikken.. stikstof en co2,fijnstof,ultra fijnstof zijn enkel en alleen in de picture om nog meer geld te trekken van de Nederlandse burgers!
De mens heeft totaal geen invloed op het klimaat!
En het gegeven dat aardgas plotseling weg moet terwijl België en Duitsland net massaal op gas overgaan…
De Inwoners van Nederland worden belazerd waar we bij staan!
NEXIT NU!!
De aarde is zeker ook plat? En de maanlanding is opgenomen in Hollywood?
Ik denk dat ik er niet veel last van zal hebben.Heb mijn motor niet voor mijn werk nodig en probeer de snelweg zo wie zo te vermijden om te gaan toeren.
Dat is het voordeel als je alleen voor je plezier kunt gaat rijden.
80 jaar geleden dachten mensen met blond haar en blauwe ogen ook zo.. Ik heb er niet zoveel last van. Daar gaat het niet om. Het gaat erom of het redelijk is, nut heeft, binnen proporties. Dit soort dingen moeten wereldwijd geregeld worden, of ander europa-wijd. 1 zuchtje wind uit zuid-oostelijke windrichting en alle fijnstof, co2 uit antwerpen is hier.
liever overal 100 gehad, scheelt, duidelijker en hebben we niet van die belachelijke verkeersborden met dubbele onderborden.
Ach ja, we doen het ermee. Voor mijn woon-werk rit maakt het niet uit. 50% van de rit (A2 den bosch-utrecht) is file en de stukken tussenin zonder file kun je toch zo hard rijden als je wilt omdat er niet gecontroleerd wordt.
Lekker op de kronkelweggetjes gaan rijden. Veel meer motorplezier!!
En, och hier en daar is dan best wel ergens plek om even lekker door te gassen.
En dan weer lekker “kronkelen” onder de 100 km p/uur.
Het wordt gewoon nog beter uitkijken naar controleurs, flitsers en trajectcontroles want met een sportmotor is het ondoenlijk om langer dan 5 minuten die slakkengang vol te houden. Het wordt er niet leuker op en je moet heel veel geluk hebben om boeteloos het jaar door te komen.
Verstandige tip: ruil je 200+ motor in voor een scooter en ga op de sightseeing tour.
Ik pas want ben verslaafd aan de sensatie van mijn Kawa 1200 Ninja.
Van 1998-2013 pendelde ik dagelijks van omgeving Goes naar Rotterdam/Vondelingenplaat. Ik heb diverse routes (92 tot 128 km) en rijstijlen (80/120, 100, 120, 130 km/u) uitgeprobeerd per motor en poer auto. Het verschil tusse 130 km/u en 100 km/u (in spits) op dit traject was 10 min per keer. 100 km/u is zeeer ontspannend, je hoeft alleen vrachtwagens in te halen. *wel goed in spiegels blijven kijken, het gevaar komt van achteren) Wat maken deze 10 min uit? (‘s-ochtends 10 min gratis werken voor de baas ‘s-avonds koude pipers?)
WIE HAAST HEEFT MOET EERDER OPSTAAN EN EERDER WEGGAAN!!
Ja ach, we hebben er allemaal een mening over, en wel of geen last van.
Ik houd wel van doorrijden. Zit dus niet echt te wachten op een limiet van 100, maar als het helpt dan hebben we er allemaal “last” van en niet alleen de boeren, de aannemers of de grondwerkers. Dat vind ik dan wel weer positief van deze maatregel.
Zelf ben ik wel van menig en dat is puur een gevoel, dat het beter is om te promoten dat de mensen dichter bij hun werk gaan wonen. Dan hebben we minder verkeer, files en uitstoot.
Ook denk ik dat wel heel wat uitstoot kunnen verminderen door die irritante drempels weg te halen. Steeds dat gerem en optrekken levert ook een hoop remstof en uitstoot op.
Als ik op de site van Rijkswaterstaat kijk staat daar de 100 km/uur ingaat op 16 maart. En er wordt niets gezegd dat het op 12 maart ingaat voor motorrijders
https://www.rijkswaterstaat.nl/wegen/wetten-regels-en-vergunningen/verkeerswetten/maximumsnelheid/index.aspx
Je hebt inderdaad gelijk, Vanaf de 16e gaan de regels pas echt in. Vanaf de 12e worden alle verkeersborden geplaatst en/of zichtbaar gemaakt (als deze al geplaatst maar nog bedekt zijn).
Om het nog makkelijker te maken, vanaf dat de borden zichtbaar zijn gaat de nieuwe regel in 🙁
https://www.nu.nl/binnenland/6034693/maximumsnelheid-van-100-kmu-geldt-op-sommige-trajecten-al-vanaf-13-maart.html
Symboolpolitiek !
Zolang de vrachtwagens niet 80 gaan rijden, ( in plaats van de min of meer oogluikend toegestane 92) en de touringcars ook naar 80 in plaats van 100 wordt er weer met twee maten gemeten. Wat te denken van die landbouwmonsters die 2,5 meter breed zijn en lekker 50 rijden in de stad ?
Natuurlijk helpt het wel iets om wat langzamer te gaan rijden maar het is zo heel erg weinig ! Vlak over de grens, in Twente, wordt de burger gestimuleerd om vooral over te gaan op aardgas, in plaats van op elektriciteit. Rara !! Irritante drempels en veel te weinig groene golven, maar ja, dat kost het sandalenvolkje geld.
Ik weet niet welke geleerden er in Den Haag zitten, maar als je ziet dat de kolencentrales van steenkool overgaan naar houtpellets die geïmporteerd worden uit VS en Canada met vrachtschepen die ruwe olie stoken met toegevoegde chemicaliën denk ik waar zijn we mee bezig.
Ja zeggen de heren houtpellets geven evenveel Co2 uitstoot maar er worden nieuwe bomen voor geplant.
En dan de afvalverwerkers, wij leveren te weinig afval aan de afvalcentrales dus kopen ze afval uit Engeland en andere landen in. Het afval word wederom met vrachtschepen aangevoerd die ruwe olie verbruiken en de milieu vervuilen, zoveel meer dat het rendement van snelheidsbeperking teniet doet.