Met de blogs van Motormuis wil Motorrijders.nl de lezer meenemen in de wereld van belangenbehartiging in politiek ‘Den Haag’ en ‘Brussel’. Motormuis vertelt over zijn belevenissen en over hoe hij de wensen van motorrijders probeert om te zetten in politieke daden.
Zondag 20 september gingen zo’n 700 motorrijders de weg op om te protesteren tegen het afsluiten van wegen voor motorrijders. Ik heb er hier ook vaker over geschreven, dat motorrijders steeds meer in het gedrang komen door een kleine groep overlastgevers die het verpest voor de rest.
Een tegenactie werd ook echt wel nodig. Klachten over geluidsoverlast en soms asociaal rijgedrag bereiken inmiddels ook politiek Den Haag. Eerder werd vooral op lokaal niveau actie ondernomen bij en door gemeentes. CDA-Kamerlid Wytske Postma liet een week voor de protestrit weten dat ze samen met haar CDA-collega Chris van Dam aan de minister heeft gevraagd wat er aan de overlast gedaan kan worden.
Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft vooralsnog gereageerd met niet veel meer dan een beschrijving van wat er al gebeurt. Gemeenten hebben de bevoegdheid om, mits goed gemotiveerd, wegen af te sluiten voor bepaalde motorvoertuigen. Maar als er druk op haar blijft komen, dan zou er natuurlijk meer Haagse bemoeienis kunnen volgen.
Kleine groep verpest het voor de andere
Overigens: Postma begon haar bericht op LinkedIn wel met de opmerking dat het maar om een kleine overlastgevende groep gaat die het verpest voor anderen. Precies zoals wij het ook allemaal ervaren. Ook concludeerde de organisatoren van de protestrit, Motor Collectief, dit zelf. We zitten dus allemaal op één lijn zo lijkt het. Alleen in Den Haag kunnen soms gekke sprongen worden gemaakt. Hierdoor komt er zomaar een nieuw beleid waar dan ineens álle motorrijders last van kunnen krijgen. Daarom zijn niet alleen die zevenhonderd motorrijders in actie gekomen, maar zitten organisaties als de KNMV natuurlijk ook bovenop dit soort ontwikkelingen. Zij zijn in gesprek met de betrokken Kamerleden en het ministerie. Want ongelukken moeten worden voorkomen, ook op beleidsgebied.
Waarom zou je een weg afsluiten voor motorrijders, maar niet voor herriemakende auto’s en brommers?
Voorlopig lijkt er op dit moment op dat door ‘Den Haag’ achter de schermen het afsluiten van bepaalde lokale wegen voor motoren, zoals nu al her en der gebeurt, vooralsnog toch als oplossing wordt gezien. Dat is eigenlijk vreemd: waarom zou je een weg afsluiten voor motorrijders, maar niet voor herriemakende auto’s en brommers? Bovenal: het is een schijnoplossing. Het verplaatst het probleem immers vooral.
Wegen aanpassen
Waarom niet gewoon wegen aanpassen zodat ze snelheidsverminderend werken? Voorlichting verzorgen en de geldende (geluids)normen serieuzer handhaven? Jaarlijks worden er landelijk zo’n 230 boetes uitgeschreven voor het onnodig produceren van geluid. Dat lijkt wat weinig met het oog op de veelheid van klachten die alleen al op social media terug is te lezen. Handhaven blijkt ook op andere plekken in Europa goed te werken. Toen boetes in een aantal landen sterk omhoog gingen en de handhaving strenger werd, waren er ineens ook veel Nederlanders die geluiddempers gingen gebruiken of hun oude uitlaat terug monteerden op hun motor.
Het lijkt steeds vaker een Haagse reflex te zijn: als er ergens iets niet goed gaat, passen we de regels aan. Terwijl het ‘gewoon’ handhaven van de bestaande regels vaak voldoende soelaas biedt. Er is inmiddels ook een petitie van motorrijders zelf die oproepen tot handhaving. Deze is al bijna 8.000 keer ondertekend. In november zal hij worden overhandigd aan de Tweede Kamer. Eens zien of zij hun regels gehandhaafd willen zien, of gewijzigd.

Wij wonen in het mooie Sauerland, aan een mooie motorroute, waar ook (helaas) sommige wegen afgesloten worden. Wij merken dat niet alleen de herrie maar ook de bijkomende (dodelijke) ongelukken veel voorkomen. Vaak is herrie én een té losse rechterpols vaak samen gaan. In mijn ogen is veel strengere handhaving op geluidsoverlast én snelheid veel beter als afsluiten van wegen.
De derde wet van Newton zegt dat als er ergens een kracht op wordt uitgeoefend er altijd een even grote tegenkracht ontstaat in de tegenovergestelde richting. Met andere woorden hoe meer wegen worden afgesloten hoe mee protest en/of negeren van de afsluiting er komt. Polarisatie is dan een feit, een loopoorlog die door niemand te winnen is.
Beter is om de oorzaak van de eerste kracht te onderkennen en deze weg te nemen. Dus geen open uitlaten, met ingetrokken koppeling tot in de toerenbegrenzer en excessieve snelheden.
Je kunt best flink doorrijden zonder dat je opvalt met in achtneming van bovenstaande, dan valt er niet meer te klagen. En omwonenden moet ook rekening houden dat ze aan een openbare weg wonen en dat het in het weekend altijd drukker is, ook met fietsers, auto’s met brullende audio systemen, schreeuwende wielrenners en niet als laatste lokale bewoners die ook veel te hard rijden.
Ben het helemaal met je eens, Dit roept alleen maar weerstand op. Handhaving is wat er niet plaats vind, omdat de Politie al decennia is uitgekleed. En laten ze dan ook handhaven op de plaatseleijke bewoners/bedrijven, voor al de landbouw die vaak met enorme herrie makende machines over veel te kleine wegen razen. Een van de laatste vrijheden in dit (ikbemoeimeoveralmeelandje) is op een motorfiets op verharde (of onverharde) wegen weg van de snelweg te rijden.
Wat mij opvalt is dat er in alle discussies één onderwerp wordt vermeden, maar wel massal wordt beleefd door motorrijders.
Uitsluiting op grond van o.a. geloof, etnischite afkomst, relegie, etc is grondwettelijk verboden. Een hele goede zaak, maar te weinig omvattend blijkt nu.
Motorrijden is voor velen een way of life. Beleving van het vrijheidsgevoel is daar een sterk onderdeel van. Om het een religie te noemen gaat te ver, maar de importantie heeft zeker overeenkomsten.
Door nu wegen af te sluiten, discrimineer je feitenlijk een hele groep. Weliswaar niet wettelijk, maar wel in de geest van de bedoeling van dat wetsartikel.
En dát zou men niet moeten willen. Nu worden motorrijders geweerd. De stap naar het weren van wielrenners is dan een kleine stap.
Op zich is afsluiting voor alle motorrijders ook te belachelijk voor woorden.
De afsluiting geldt óók voor elektrische motorfietsen. Dat strookt niet helemaal met de klacht over geluidsoverlast.
Het protest over de afsluitingen gaat dus om meer dan hobby. Het gaat óók om gelijkheid!
Feitenlijk is deze maatregel hetzelfde als een, van oorsprong, allochtone jongere de toegang weigeren omdat soortgelijke jongeren zich eerder misdragen hebben. Dan is het land te klein! Waar ik het overigens wel volledig mee eens ben.
Wilders is voor soortgelijke oproepen veroordeeld, nadat er duizenden aangiften waren georganiseerd.
Dat de politiek nu wél dezelfde weg schijnt te willen gaan jegens motorrijders is dan ook ernstig hypocriet.
En dat allemaal omdat politiek Den Haag weigert haar falende handhaving te erkennen én op te lossen. Tekort aan mankracht is een fabeltje. Als het probleem werkelijk zo ernstig is als wordt gezegd, dan verdiend die handhaver zichzelf terug.
Inderdaad, zéér goed verwoord.
Dit land is gewoon te vol, Laten meer mensen er op uittrekken, is ook nog beter voor de gezondheid ook, i.p.v. je voortdurend te irriteren aan een ongewenst geluidje, en met een Db-Meter zitten te wachten op misschien weer een motorrijden die teveel lawaai maakt. Laten we vooral dan niet de snerende scooters vergeten, met expansie-pijpjes die door hun hoge frequentie helaas erg irritant klinken. Maar dan wordt ik direct door mijnzelf terug gefloten …. want dat Denen we vroeger ook op onze 50cc Yamaha’s en Kreidlers, alleen toen werd er wel gehandhaafd, en was je alles kwijt als je door oom Agent betrapt werd, en dan dacht je de tweede keer wel na of je zuur verdiende centen weer uit zou geven aan z’n duur (opvallend) lawaai ding. En voordat ik het vergeet … wist je niet dat er een weg langs je huis liep toen je het huis kocht? Ja want daar wordt van te voren niet naar gekeken, Gemeente en project ontwikkelaars bouwen maar raak en vullen hun zakken … en dan ineens is er die vervelende geluidsoverlast! Wat een lachertje. Ik heb een ding goed onthouden uit de lessen van mijn vader, “Geld regeert de Wereld”
Ik begon motor te rijden in de jaren 70, ook toen maakten ze te veel geluid, vooral met Marchell uitlaten( die bijna iedereen had! ) en ook inde 40 en 50er jaren met hun megafoon uitlaten, iedereen vond het prachtig. Ik denk dat de mensen tegenwoordig, niets meer van elkaar kunnen verdragen, ook de Covid speelt hier een rol in. Sorry, maar rijd nu HD die ook te veel geluid maakt net zo als ze altijd al gedaan hebben!
Dus jij bent zo’n aso, die het voor anderen verpest? Laat die uitlaat gewoon origineel of in ieder geval een uithaal die niet meer db’s maakt dan origineel en op kenteken! En van mij mogen ze daar superstreng op controleren en heel dure boetes op zetten.
Beste lieve liefhebbers van het motorrijden,
Jullie zijn inmiddels volgens de statistieken met meer dan 700.000 motoren. Het is dan geen wonder dat door deze hoeveelheid klachten ontstaan. Ik begrijp heel goed de kick van het rijden over mooie wegen, maar om vaak hele grote delen van weekenden als aanwonende te moeten worden geconfronteerd met het geluid van de motoren is gewoon teveel gevraagd. Dat heeft ook niks met discriminatie of ongelijkheid te maken, het is gewoon te veel geworden. Ik woon in een officieel stiltegebied waarin lawaaiige auto’s en motoren zonder enig nadenken de borden die aangeven dat het een stiltegebied is worden gepasseerd vaak met nog eens een extra knal van de uitlaat. In handhaving of zelfdiscipline heb ik ondertussen wel alle vertrouwen verloren, het is gewoon gierend uit de hand gelopen met alle boosheid van motorrijders en aanwonenden tot gevolg. Een zeer pijnlijke en ongezonde situatie situatie.
Goed bezig
Waar gaat het nu werkelijk om?
is het de hoeveelheid motoren? Of de hoeveelheid geluid?
In een eerdere reactie wordt een HD rijder voor aso uitgemaakt dat gaat wel iets te ver, ik ken genoeg rijders die geen HD rijden en ook ( herrie maken). Zijn dat dan geen aso’s?. elke motor maakt herrie als je het gas open trekt en lekker hoog in toeren blijft.( voordeel van een HD, die maakt niet zoveel toeren)en de meeste oude HD’s zijn gekeurd met 98 dB bij 2500 toeren. Tenminste dat staat op mijn HD.
schieten we niet het doel voorbij? En herrie is een bijzaak van de aantallen motoren.
Persoonlijk denk ik dat de mensen die op rustige dijk wegen of gebieden wonen
De hoeveelheid motoren te veel vindt en daarmee het geluid als
Excuus gebruiken om rust te creëren
Die dijkweg is nettoveel van mijn als van hun, dat vergeten ze even in hun discussie en queut naar rust, en stilte. Dat is helaas een utopie, we wonen met z’n alle in een van de meest druk bevolkte stukjes van deze aarde. Wij doen dat gelukkig in luxe. In de meeste andere druk bevolkte gebieden is dat meestal niet het geval. En daar zit waarschijnlijk ook het probleem in ons luxe paradijs hebben we allerlei mechanismes om te klagen, en dat wordt dan ook gretig gebruik van gemaakt. En terwijl dat gedaan wordt wordt er aan het echte probleem voorbij gepraat. Het gaat niet over dat lawaai van die motorfiets, of scooter. Het gaat erom …. neem je gas terug, of geef je gas er bij als je op dat dijk weggetje langs die wandelaar, fietser of huizen waar mensen in hun tuin aan het genieten zijn, …. rijdt?
We worden niet minder in dit land, dus we zullen de ruimte moeten delen, en dat kan alleen als rekening met elkaar gaan houden, en niet door nog een regeltje of verbod te introduceren in dit land waar toch al niets meer mag. Misschien tijd om te vertrekken, naar een stukje aarde waar minder gezeurd wordt.
Handhaven in plaats van verbieden en al de problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon.
Exact.
Als iedereen een beetje rekening met elkaar houd is het allemaal niet zo erg als het lijkt.
Ik rijd zelf ook een HD en wanneer je op bepaalde stukken laag in toeren rijd
maakt deze zeker niet meer herrie dan een doorsnee auto.
Misschien kun je dit beter hebben dan de colonnes wielrenners zonder spatborden bel met scheldkannonades als je niet snel genoeg aan de kant gaat.
Ik heb vroeger toen ik naar school fietste menige bekeuring gehad voor geen bel en een te kort wit achterspatbord
Goede reacties mensen !
Inderdaad handhaven en niet afsluiten.
Hier hoort wel bij dat motorrijders elkaar ( en ook in club verband !!) elkaar aanspreken op open uitlaten op alle soorten en merken motoren.
Het gaat om de extreme gevallen die de zaak verpesten. We moeten als motorrijders elkaar eerlijk zeggen waar t gewoon niet meer leuk is.
Zoals met elk probleem : je moet de oorzaak aanpakken. Dus wetgeving, handhaving en sancties die overeenkomstig het belang en de ergernis zijn. Concreet : als je alle boetes verdubbeld en de pakkans 4x zo groot maakt en recidive bestraft met wederom verdubbeling van de boetes is het probleem binnen de kortste tijd opgelost.
Helaas zien we bij de overheid bijna altijd hetzelfde stramien; ze zijn nooit ergens van op de hoogte, reageren nooit proactief of snel en proberen de schade te beperken met (dure) symptoombestrijding.
Ik rij zelf een (Toer)motor , ik zie om mij heen dat er steeds meer motoren komen met illegale uitlaten die een verschrikkelijke herrie maken. Je merkt het nu ook in de grote steden, daar klagen de mensen ook al over die motoren met een hoop herrie, vooral s’avonds en s’nachts.
Handhaven en bekeuren, dan denk ik dat het probleem een stuk minder wordt en kunnen de toerrijders m et gepaste snelheid door de dorpjes rijden.
Als toerrijder ben ik zelf regelmatig op de motor te vinden. Uiteraard kom je dan ook veel mede motorrijders tegen. Wat mij daarbij met name opvalt is dat het vaak HD motoren zijn die echt veel te veel geluid maken. Als ik de pech heb om in de directe nabijheid van dergelijke motoren te rijden dan zorg ik dat ik weg kom.
De herrie is zelfs met een goede helm op niet te harden. Ik denk dat iedereen zich dan wel kan voorstellen hoe dit geluid overkomt bij mensen, kinderen en huisdieren die in de buurt zijn.
Ik kwam in de tekst al tegen wat de kern van de zaak is: handhaven van bestaande regels ipv regels aanpassen (die je toch ook zal moeten handhaven).
Let wel, ook ik houd van mooi motorgeluid, maar overlast voor andermans oren is helemaal niet stoer.
Je kan waarschijnlijk alle bestaande flitspalen vrij gemakkelijk voorzien van geluidsmeters en koppelen met de flitser. Van mij mag het. Ik vind het als motorrijder ook asociaal dat gebrul van die aftermarket uitlaten.
Ergens in Juni reed ik op de Lekdijk van Vianen richting Schoonhoven opil mijn motor. Komt er een colonne van zo’n 25 Ferrari’s aan gereden. Met de nodige uitlaat herrie! Een paar kilometer verderop kwam ik zo’n 5 Ferrari’s tegen die achterop geraakt waren, dus deze vlogen over de Lekdijk om de anderen bij te halen! Het kabaal was niet van de lucht. Dus dat mag dan weer wel!? Meten met 2 maten noem ik dat dan maar.
Gewoon een apk voor motoren invoeren, en alles afkeuren die meer als een ….. aan DB produceren,
Dat helpt niet. Ze zetten de gewone uitlaat weer terug voor de keuring. Je moet ze op heterdaad pakken.
Ook pakt een APK de rijders die alles inorde hebben financieel.
Bij de MAG kun je lezen dat meen ik 0,7 procent van de ongelukken door technische mankementen aan de motor komt. APK is dus zinloos.