Met de blogs van Motormuis wil Motorrijders.nl de lezer meenemen in de wereld van belangenbehartiging in politiek ‘Den Haag’ en ‘Brussel’. Motormuis vertelt over zijn belevenissen en over hoe hij de wensen van motorrijders probeert om te zetten in politieke daden.
In september was het weer feest: Prinsjesdag! Op de derde dinsdag van september presenteert het kabinet altijd de miljoenennota: de begroting voor het komende jaar. Klinkt heel saai, maar het is nog erger: het is namelijk vooral heel erg véél.
Per ministerie is er een document met alle geplande uitgaven, wat al snel zo’n 300 bladzijdes beslaat. Maar dan ben je er nog niet, want er zijn ook nog tal van bijlages, waardoor je gerust een paar duizend pagina’s verder bent.
Ook voor belangenbehartigers van motorrijders is het dus een ontzettende klus om uit te vogelen waar er allemaal geld naartoe gaat. Vaak gaat het om toezeggingen over bijvoorbeeld geld voor meer veiligheidsmaatregelen wat al eerder in het jaar is toegezegd, maar dan moet je op Prinsjesdag natuurlijk wel controleren of het er daadwerkelijk in staat. Dit jaar is er vooral geld voor rijopleidingen en onderzoek naar verkeersveiligheid. Voor motorrijders belangrijk natuurlijk!
Prinsjesdag is ook een mooi moment om de banden met de diverse politieke partijen weer eens aan te halen, zeker met nieuwe verkiezingen op komst. De verkiezingsprogramma’s zijn allang af inmiddels, maar die vormen slechts één van de vele puzzelstukjes in de besluitvorming richting nieuw beleid. Het is nog veel belangrijker om goede contacten te krijgen met alle relevante (nieuwe) Kamerleden, want de dagelijkse praktijk in de Kamer straks is veel bepalender dan verkiezingsprogramma’s voor niet sterk ideologisch gemotiveerde onderwerpen als veiligheid in het verkeer.
We gaan dus eens kijken welke Kamerleden wellicht zélf motorrijder zijn, want die mensen hebben een beter begrip van wat het is om op een gemotoriseerde tweewieler te zitten. En hoe belangrijk goed beleid daarvoor dus is.
Het is dus ook zaak om die eerdergenoemde ‘diverse’ politieke partijen (lees: allemaal) mee te nemen in wat motorrijders zoal belangrijk vinden en willen. De KNMV stuurde daarom een brief naar de verkiezingsprogrammacommissies over een viertal punten: het stimuleren van voortgezette rijopleidingen voor motorrijders, het vereenvoudigen van het rijbewijssysteem voor motorfietsen, het stimuleren van het gebruik van (elektrische) motorfietsen en het stimuleren van motorsport. Dit zijn allemaal thema’s waarop nog veel te winnen is.
Zo kunnen voortgezette rijopleidingen helpen om meer inzichten en handvatten te geven om een ongeval te voorkomen, wat met 46 dodelijke ongevallen vorig jaar een belangrijk punt is. Bij het rijbewijssysteem zou het vier klassen rijbewijssysteem teruggebracht kunnen worden naar twee: zo kunnen kosten worden verlaagd, wordt het rijbewijs begrijpelijker, is handhaving eenvoudiger, wordt beginnen met motorrijden aantrekkelijker en kunnen ook rijscholen makkelijker hun werk doen, zonder dat deze ingrepen ten koste gaan van de veiligheid. En uiteraard helpen motoren tegen files.
Wel zo fijn dat als er dan méér motoren komen er ook meer aandacht komt -en dus ook steun- voor elektrische motoren, net zoals auto’s die ook krijgen met allerlei fiscale ingrepen. En Nederland meer laten bewegen, zoals in de motorsport gebeurt, is altijd goed. Dus ook daar zien de belangenbehartigers graag meer vormen van steun voor.
Het is nu vooral even afwachten hoe een nieuw kabinet er na de verkiezingen in november uit gaat zien. De ervaring leert dat de media en politici zelf zich voor een coalitieakkoord vooral druk maken over de hele grote thema’s als bestaanszekerheid, klimaat, wonen, zorg en onderwijs, maar ook over bijvoorbeeld verkeersinfrastructuur en veiligheid zullen ze toch echt een mening moeten formuleren. De input daarvoor komt dus nú al.

Er zijn twee onderwerpen die motorrijders betreffen, die ik belangrijk vind om aandacht aan te geven. Beide komen niet zozeer uit het Nederlandse parlement, maar uit de EU
De eerste is de druk van de EU om een APK voor motoren in te voeren Ondanks dat wetenschappelijke studie aantoont, dat invoeren van deze bureaucratische maatregel nauwelijks / geen invloed heeft op verhogen van de veiligheid cq minder ongelukken. De tweede is de druk van de EU op landen, om het zgn puntensysteem / puntenrijbewijs in te voeren
De kop van een artikel is meestal (vaag) iets wat daarna (zijdelings) genoemd wordt. Hier slaat het echt nergens op, geen enkel kamerlid lijkt motor te rijden.
Belangrijkste punt in de acceptatie van motorrijders is
VERMINDERING GELUIDSNIVEAU OP RUSTIEKE WEGEN
Dat betekent handhaving. 30 jaar geleden was ik als politieambtenaar al geregeld met een DbA meter in de week bij controles. Dat gebeurt niet meer (geen politie capaciteit?). Dus gaan we wegen afsluiten voor motoren.
Suggestie: vanuit KNMV sympathieke metingen organiseren voor bewustwording. Ik ben vrijwilliger.
dag goed initiatief. Is er een overzicht bekend van motorrijdende kamerleden cq prominente leden van de diverse politieke partijen? Dan kunnen we, als betrokken burgers, hen mogelijk ook nog mailen met het verzoek ook oog te hebben voor de motorrijder in het algemeen.
Wie zijn die motorrijdende kamerleden dan benoem ze effe en plaats ze ,rijden ze alleen maar of hebben ze ook een hart voor ander motorrijders? misschien leuk voor de verkiezingen , toch.