Met de blogs van Motormuis wil Motorrijders.nl de lezer meenemen in de wereld van belangenbehartiging in politiek ‘Den Haag’ en ‘Brussel’. Motormuis vertelt over zijn belevenissen en over hoe hij de wensen van motorrijders probeert om te zetten in politieke daden.
Als motorrijder weet je als geen ander hoe belangrijk het is om goede informatie te hebben over het verkeer om je heen. Een ongeluk is immers in een fractie van een seconde gebeurd. En als je met honderd kilometer per uur rijdt, kun je ook daadwerkelijk binnen een fractie van een seconde in een gevaarlijke situatie terechtkomen.
Er zijn duizend en één vragen waar je als motorrijder altijd bewust of onbewust mee bezig móet zijn om je eigen veiligheid te kunnen garanderen. Je bent voortdurend rond aan het kijken om te zien of er geen gevaarlijke situatie is waar je in verzeild kunt raken. Gebeurt er wellicht een ongeluk voor je? Komt er niet plotseling een ambulance met loeiende sirenes van links, terwijl jij die – vanwege je helm of oordoppen – misschien niet goed kan horen? Zijn er spookrijders? Liggen er geen obstakels op de weg? Is er kans op een glad wegdek?
Gelukkig zijn er hulpmiddelen. Je eigen oplettendheid is daarvan de belangrijkste. Je ogen, je oren, je kennis, je ervaring, je handigheid in het sturen; het telt allemaal mee. Maar er zijn ook externe hulpbronnen: matrixborden op wegen, vluchtstroken, stoplichten, et cetera. Al die externe hulpbronnen zijn tot stand gebracht door politieke besluiten over verkeersveiligheid, veelal na lange en intensieve lobby van bijvoorbeeld belangenorganisaties van motorrijders.
En er is weer zo’n politiek besluit bijgekomen dat positieve gevolgen kan hebben voor de verkeersveiligheid. Dit keer op Europees niveau: in 2025 wordt nieuwe Europese wet- en regelgeving van kracht die het mogelijk maakt om meer en betere veiligheidswaarschuwingen te laten geven aan het verkeer.
Voorloper
Maar Nederland wacht niet tot 2025. Sterker nog, we gaan er als eerste Europese land nu al mee aan de slag. Begin juli van dit jaar is het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een samenwerkingsverband aangegaan met zes partijen om bestaande navigatie-apps van nog meer actuele informatie te voorzien. Zo kan een app waarschuwen als er een voertuig met zwaailicht en sirene nadert. De melding vertelt zelfs welk voertuig eraan komt en van welke kant. Eerst geldt dit alleen voor ambulances. In een later stadium zullen ook meldingen van politie en brandweer worden opgenomen.
Ook kun je als motorrijder (of als automobilist) informatie krijgen over spookrijders, filestaarten, obstakels op de weg, wegwerkzaamheden, ongevallen, gladde wegdekken, ongewoon weer, afgesloten rijstroken of de aanwezigheid van weginspecteurs langs de weg of andere nood- en hulpdiensten.
Sommige van dit soort meldingen krijg je wellicht nu al, afhankelijk van de app die je gebruikt. Vaak is die informatie afkomstig van verkeersdeelnemers die – al dan niet geautomatiseerd – zelf aangeven dat er ergens iets aan de hand is. In het samenwerkingsverband wordt er dus nog meer data toegevoegd om de informatie nog actueler te maken. Je moet overigens als gebruiker wel actief toestemming verlenen voor het delen van de data, die geanonimiseerd en beveiligd met de andere partijen wordt gedeeld.
Ik kan het allemaal alleen maar toejuichen. Ik heb al eens op het laatste moment om een opgerold kleed op de snelweg moeten slingeren, waarvan een vriend later zei dat er op de radio voor was gewaarschuwd. Had ik graag eerder willen weten, binnenkort kan dat in veel gevallen!

Inderdaad een ongeluk kan door een paar seconden van onoplettendheid gebeuren, daarom liever de weg en het verkeer in de ogen houden dan op een nav. kijken wat voor waarschuwing er is.
Flitsmeister doet het al, ook over de intercom, met een dove piep – gevaar op de weg of stilstaan de auto, geluid van sirene , ambu nadert, meerdere piepjes traject controle, meerdere hoge piepjes flitser. enz. Redelijk duidelijk en leidt niet af.
Klopt. FM werkt erg fijn en kan zo worden ingesteld dat als de telefoon connectie maakt met een bluetooth apparaat (headset) dat hij automatisch start én afsluit zodra de verbinding weg valt (headset uitschakelen na de rit).
Blijft bijzonder hoe Flitsmeister weet waar er een ambulance rijdt, erg mooie en handige techniek. Werkt niet altijd feilloos, maar het is een handige indicatie.