Met de blogs van Motormuis wil Motorrijders.nl de lezer meenemen in de wereld van belangenbehartiging in politiek ‘Den Haag’ en ‘Brussel’. Motormuis vertelt over zijn belevenissen en over hoe hij de wensen van motorrijders probeert om te zetten in politieke daden.
Toen ik nog in Rotterdam woonde heb ik twee keer gedacht dat ik mijn motor zou kwijtraken. De eerste keer was toen ik mijn motor al had gekocht, terwijl ik nog niet eens klaar was met mijn rijlessen, zo enthousiast was ik. De beide sleutels van de gloednieuwe motor lagen in een pot op een kast. En toen werd er ingebroken.
Hele huis overhoop, tal van spullen gestolen, waaronder die pot. Mijn motor stond er gelukkig nog en de motor community bleek fantastisch te zijn: de mensen van de motorwinkel in Schijndel waar ik mijn Honda had gekocht kwamen helemaal naar Rotterdam om met veel moeite (stuurslot) mijn motor uit de schuur te halen en hem mee te nemen, om zo diefstal te voorkomen. Ook KNMV Verzekeringen was geweldig: het vervangen van de sloten -want dat was de enige oplossing- kostte meer dan duizend euro, maar dat werd gewoon keurig vergoed.
De tweede keer was jaren later, nog steeds in Rotterdam. Ik woonde inmiddels op een plek waar de motor alleen op straat kon staan. Toen ik ’s morgens op wilde stappen om te vertrekken bleek het contactslot stuk te zijn. Iemand had er een schroef in geslagen, met als doel om de boel te forceren en hem zo mee te kunnen nemen. Dat was gelukkig mislukt. Maar ja, ik kon geen kant op. Er was een nieuw contactslot nodig. Dat werd door KNMV Verzekeringen wederom keurig afgehandeld. En tal van collega motorrijders boden allerlei vormen van hulp aan. Ik word daar jaren na dato nog steeds blij van.
Ik had dus geluk, maar helaas worden er toch ook veel motoren gestolen. In het eerste half jaar van 2019 waren dat er bijvoorbeeld 731, waarvan ongeveer 22 procent weer werd teruggevonden. Rijd je motor en woon of werk je in Amsterdam of Den Haag? Maak dan je borst maar nat, want maar liefst de helft van alle motoren die worden gestolen, verdwijnt in die twee steden. In het noorden van het land zijn de minste dieven actief. In zijn algemeenheid geldt dat het aantal motoren dat wordt gestolen sinds 2015 wat is gedaald, zo kun je aflezen uit diefstalcijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit.
Is je motor eenmaal gestolen, dan is de terugvindkans het hoogst in de eerste 24 uur.
Je kunt overigens beter maar geen Harley Davidson hebben, want die zie je als eigenaar maar in vijf procent van de gevallen weer terug. Niet dat er daar zo heel van worden gestolen, maar áls ze gestolen worden, is dat dus behoorlijk definitief. Yamaha’s lijken de favoriete motor te zijn voor dieven. Bijna een kwart van de gestolen motoren is van dat merk.
Is je motor eenmaal gestolen, dan is de terugvindkans het hoogst in de eerste 24 uur. Dan duikt ongeveer een derde weer op (doe dus snel aangifte!). Maar daarna daalt de vindkans snel. Dat komt mede doordat veel motoren snel na de diefstal uit elkaar worden gehaald om als losse onderdelen te eindigen op tweedehands verkoop sites.
Parkeerbeugels, stuursloten en motoren binnen wegzetten zijn zaken die helpen om diefstal te voorkomen. Maar omdat diefstal vaak op bestelling is, blijft het altijd spannend. Een goed advies is om indien mogelijk een track-en-trace systeem te installeren. Weinig motoren hebben dat, terwijl sloten relatief makkelijk te kraken zijn. Dat is natuurlijk wel een kosten-batenafweging. Maar als je in een grotere stad woont zoals Amsterdam of Den Haag, dan is het wel een wat serieuzere vraag om jezelf te stellen. En misschien is het ook wel een goed idee om gemeentebesturen te vragen om op publieke plaatsen meer parkeerbeugels voor motoren te installeren. Want beleidsmatig is hier natuurlijk ook best wel op te sturen.
