Met de blogs van Motormuis wil Motorrijders.nl de lezer meenemen in de wereld van belangenbehartiging in politiek ‘Den Haag’ en ‘Brussel’. Motormuis vertelt over zijn belevenissen en over hoe hij de wensen van motorrijders probeert om te zetten in politieke daden.
In juni waren er in één weekend ineens vijf doden bij verschillende motorongelukken. Het was een weekend waarin ik zelf ook op de motor was gestapt vanwege het mooie weer. Ik schrok al van het eerste bericht van een dodelijk ongeluk, omdat dat vlak in de buurt was van waar ik zelf die dag had gereden. Dat er uiteindelijk maar liefst vijf doden waren te betreuren in twee luttele dagen was dieptreurig.
Helaas lijkt het ook onderdeel te zijn van een recente trend. In 2020 kwamen er 44 mensen bij motorongelukken om het leven, in 2021 waren dat er maar liefst 52. In hoeverre de coronacrisis daar een rol bij gespeeld heeft is moeilijk te duiden: waar de één juist meer thuis bleef, pakte de ander juist de motor tijdens de crisis om er even tussenuit te zijn. Hoe dan ook: elke dode is er één te veel, dus er moet echt alles op alles worden gezet om meer dodelijke ongevallen te voorkomen.
De KNMV zei het al vaker: ‘motorrijden is niet gevaarlijk, maar je kunt wel gevaarlijk motorrijden.’ Want tja, een flink deel van de al dan niet dodelijke ongevallen is eenzijdig. Te snel een bocht willen nemen, een verhoging op de weg niet tijdig zien, onvoldoende rekening houden met ander verkeer; allemaal zaken waar je zelf als motorrijder iets aan kunt doen. Je moet wel, want je bent immers je eigen kreukelzone op een motor.
Niemand ziet je!
Natuurlijk moeten wegen ook dusdanig worden ingericht dat ze veilig zijn voor motoren. Dus geen verhoogde wegafscheidingen op slecht zichtbare plaatsen bijvoorbeeld. En natuurlijk moeten andere weggebruikers ook voldoende rekening houden met motorrijders, maar de wal moet het schip ook keren: de beste verdediger van je eigen veiligheid op de motor ben je zelf.
Houd er dus gewoon standaard rekening mee dat níemand je ziet. Dat je géén voorrang krijgt als je daar wel recht op hebt. Dat er altijd uit elke mogelijke weg of richting een ambulance of politieauto aan kan komen, of een vluchtauto, of een op zijn telefoon kijkende vrachtwagenchauffeur. Vertrouw niets en niemand behalve jezelf. Als je op die manier op de motor zit, altijd alert om je heen kijkend in alle richtingen, dan scheelt dat al bijna alles.
Daarnaast is ervaring natuurlijk ontzettend belangrijk. Hoe oud je bent, bepaalt slechts gedeeltelijk hoe veilig je rijdt. Iemand van 60 die voor het eerst op een motor stapt zie ik eerder fouten maken dan iemand van 23 die al vanaf zijn 18e rijdt. Daarom vind ik het ook goed dat de eerdergenoemde KNMV zich momenteel hard maakt voor een wijziging van de vereisten voor het motorrijbewijs.
Zij roepen op tot een verruiming van de lichtste categorie motorfietsen om deze aantrekkelijker te maken voor de jonge bestuurder of voor de doelgroep die de motorfiets vooral gebruikt als forens. Dat klinkt misschien vreemd, omdat de theorie is dat je op lichte motorfietsen minder snel brokken maakt, maar in de praktijk slaan nieuwe motorrijders die lichtere categorie over, omdat ze die té licht vinden: ze kunnen er bijvoorbeeld bij het invoegen op een weg vaak slecht mee accelereren, wat juist gevaarlijk kan zijn.
Laat beginnende bestuurders maar vooral veel meters maken. Juist de praktijkervaring met het inschatten en omgaan met risico’s doet er toe. En dan hoop ik dat die jaarlijkse ongevalcijfers weer naar beneden kunnen worden afgebogen.

Het hoeft dus duidelijk niet aan een op zijn telefoon kijkende vrachtwagenchauffeur te liggen! Ben nu 69 en heb bijna 40 jr op de vrachtwagen gezeten en ben NOOIT bij een ongeval betrokken geweest door mijn schuld! Rij nog steeds motor ook schadevrij!! Mijn zoon is nu 41 is ook chauffeur en is begonnen met een Aprilia 125cc, totdat hij zwaarder mocht rijden en daarmee leer je goed motorrijden! Hij rijdt nog maar incidenteel met de motor op de openbare weg. Ook omdat hij vind dat er teveel idioten op de weg zitten die naar zijn zeggen hun rijbewijs op de kermis geschoten hebben ipv verdiend met goed rijden. Ook rijd hij niet onverdienstelijk op het circuit waar hard rijden WEL belangrijk is!
Ja , die VRO risico cursus van de KNMV is nog niet zo’n slecht idee , zou verplicht moeten zijn , inderdaad , ga er van uit dat niemand je ziet , en als je hard wilt rijden huur dan een dag het circuit , op de weg kan dit absoluut niet , 60 km en 80 km /u kan ook prima . ANTICIPEER !!!!!!
Laat ieder beginnende motor bestuurder eerst maar aantonen dat ze i.d.d. Twee jaar gereden hebben op een motor met minder vermogen voordat ze zwaardere motoren mogen gaan rijden. En niet na behalen rijbewijs na twee jaar met meer vermogen mogen gaan rijden.
Want er zijn altijd slimmeriken bij die gewoon twee jaar wachten na behalen rijbewijs.
Ik probeer altijd zoveel mogelijk te anticiperen, en als het dan eens een stukje wat rustiger is en geen zijwegen of uitritten, dan pas wil ik wel eens even iets harder rijden.
Ik ben het er zeer mee eens, als je rijd op de motor houd er ALTIJD rekening mee dat de verkeersdeelnemers jou niet zien!!!!! Houd de 2 sec regel aan afstand is heel erg belangrijk.
ik ben het niet eens met de gezegde dat als je ouder bent en net een rijbewijs hebt dat je dan geen ervaring hebt. Ik heb mijn motorrijbewijs vijf jaar geleden gehaald en ik ben nu 53 en zeker weten dat ik goed rijd hoor. (al 30 jaar een autorijbewijs.) Neem gewoon geen risico, zorg dat autorijders jouw respect krijgen.
Veiligheid begint m.i. toch vooral ook bij jezelf, zorg iig dat je goed zichtbaar bent en voer altijd verlichting! Zelf heb ik een gele helm en een gele jas en het valt me op dat toch het leeuwendeel van de motorrijders donkere kleding dragen.
Ook zijn er altijd wel een aantal motorrijders die met mooi weer klaarblijkelijk hun beschermende kleding niet nodig hebben, of misschien te warm vinden? Terwijl er toch degelijke doorwaaijassen te koop zijn, die van alle bescherming zijn voorzien en waarin je toch het gevoel hebt dat je in je t shirt op de motor rijdt.
Waar m.i. ook zeker kritisch door de wetgever naar gekeken zou moeten worden is de regelgeving rond de MP3 en soortgelijke driewielers. Het merendeel van deze bestuurders zie ik doorgaans geheel zonder beschermende kleding rijden. Bovendien zie je veelal aan de rijstijl dat defensief rijden een tamelijk onbekend fenomeen lijkt te zijn. Ik ben zelf ook een ex MP3 rijder maar toen ik het motorscooter rijden wel echt leuk begon te vinden heb toch gekozen om m’n motorrijbewijs te gaan halen en dat bleek naderhand ook zeer zinvol te zijn.
Een korte verplichte ‘rijopleiding’ lijkt met het ook op de veiligheid voor deze mensen toch wel een noodzaak.
Ja, Ik zeg tijdens trainingen regelmatig “hard rijden” kan iedereen, maar
“hard remmen” en “goed (in)sturen” vereist wel wat meer stuurmanskunst.
Zonder controle heb je meer kans op kont-rollen.
Ik denk dat ook de kosten van het iedere keer examen doen meespeelt. De zwaarte van de motor maakt niet veel uit ,ik zie genoeg 600 cc motorfietsen die een 1200 zoek rijden .