Met de blogs van Motormuis wil Motorrijders.nl de lezer meenemen in de wereld van belangenbehartiging in politiek ‘Den Haag’ en ‘Brussel’. Motormuis vertelt over zijn belevenissen en over hoe hij de wensen van motorrijders probeert om te zetten in politieke daden.
Naar schatting is er bij zo’n 60 tot 70 procent van alle tweedehands motoren gerommeld met de tellerstand. Om tellerfraude tegen te gaan, wordt op 1 juli de Nationale Motor Pas ingevoerd. Een terechte maatregel volgens Motormuis.
Er stond drie kilometer op de teller toen ik mijn huidige motor kocht. Binnen een jaar waren dat er 25.000 geworden. Als ik ‘m had willen verkopen na dat jaar, dan had ik dat gemerkt in de portemonnee. Waarde is immers grotendeels afhankelijk van de kilometerstand. Voor mij geen probleem, want ik wílde mijn motor helemaal niet verkopen.
Maar er worden jaarlijks natuurlijk wel veel motoren op de tweedehands markt verkocht, want niet iedereen is zo gehecht aan zijn of haar motor als ik. En dan gebeuren er soms gekke dingen met de tellerstand.
Vorig jaar was bij het televisieprogramma Opgelicht! te zien dat er flink gesjoemeld wordt met de tellers van motoren. Tellerfraude dus. Ondanks het feit dat het terugdraaien van kilometertellers uiteraard gewoon verboden is (overigens pas sinds 2014), constateerden de programmamakers dat dit in de praktijk toch heel vaak gebeurt. Het bleek ook makkelijk om dit te doen: er is geen verplichte APK voor motoren en er was ook geen centrale database waarin kilometerstanden bijvoorbeeld bij onderhoud worden genoteerd.
Het is al erg genoeg dat de kilometerstand van zo’n 264.000 voertuigen per jaar in Nederland als ‘verdacht’ wordt aangemerkt. Maar bij motoren is dat nog een stukje erger dan bij auto’s. Als een auto pech onderweg krijgt, dan zijn de gevolgen vaak nog wel te overzien. Als een motor volgens een dealer ‘net nog onderhoud heeft gehad en maar 5.000 kilometer op de teller heeft’, terwijl dit helemaal niet blijkt te kloppen, kan dat uiteraard ernstigere gevolgen hebben. Op vier wielen is het toch makkelijker uitrollen dan op een motor met twee. Dan wil je geen plotseling bokken of vreemde bewegingen van je voertuig.
Verdachte kilometerstanden
Het aantal ‘verdachte’ kilometerstanden is dus hoog. Echt heel hoog. Een motordeskundige bij Opgelicht! stelde dat er naar schatting met zo’n 60 tot 70 procent van alle tweedehands motoren is gerommeld. Hij gaf zelfs aan dat hij in de twintig jaar dat hij onafhankelijke motorkeuringen uitvoerde, nog nooit(!) een handelaar tegen was gekomen die de waarheid vertelde als er bijvoorbeeld sprake was van een schadeverleden.
Met dit soort cijfers kon je er vergif opnemen dat de overheid zou ingrijpen.
Met dit soort cijfers kon je er vergif opnemen dat de overheid zou ingrijpen. En dat is dus ook precies wat er is gebeurd. Per 1 juli wordt na jarenlang gesteggel hierover de Nationale Motor Pas (NMP) in Nederland ingevoerd. Een maatregel die al langer bestaat voor auto’s met de Nationale Auto Pas (NAP). Bij elk bezoek aan een werkplaats wordt dan voortaan de kilometerstand genoteerd, zelfs al kost de reparatie niets. Dit wordt overigens alleen gedaan door bedrijven die bij de RDW zijn aangesloten. Het is dus nog geen waterdicht systeem. En er is dus ook nog steeds geen APK voor motoren, maar dat is weer een hele andere discussie.
Over de Nationale Motor Pas is weinig discussie. De meeste mensen lijken het wel een goed idee te vinden. Voor handelaren is het misschien minder prettig als er echt zóveel van hen zijn tellerfraude plegen. Maar voor motorrijders is het veiliger, goedkoper en eerlijker.
Soms ontstaat nieuw beleid dus bijna vanzelf, gewoon op basis van cijfers en feiten. Dan is een lobby niet eens echt nodig. Hooguit om versnelling in de realisatie van dat beleid te krijgen. Wat mij betreft is de Nationale Motor Pas in ieder geval een goed idee. Het raakt mij alleen voorlopig niet: ik verkoop mijn motor toch niet. Ben je gek!

Veel legitieme, goede werkplaatsen zijn niet aangesloten op de RDW. De motorrijder die een goede prijs wil bij verkoop heeft nu een reden om daar weg te blijven. Zoals wel vaker, helpt de ontwikkeling de groten tegen de kleintjes.
Iemand beweert wat en vervolgens wordt daar op voortgebouwd, gepland en nieuwe regelgeving bedacht. Maar wat is nu precies het bewijs?
Hoeveel under-cover steekproeven zijn bijvoorbeeld gedaan?
Wat is die gemiddelde tellerafwijking dan?
Wat hebben eerder in het buitenland doorgevoerde maatregelen precies opgeleverd?
Ook de bewering dat ‘levensgevaarlijke’ situaties ontstaan komt totaal niet overeen met CBS statistieken en de praktijk van alledag.
Het lijkt me een plicht van de overheid aan de burgerij eerst deze vragen afdoende te beantwoorden alvorens men tot een volgende stap overgaat.
Prima initiatief. Het is er voor auto’s, waarom niet ook voor motoren. Alleen is het een oplossing voor geen probleem. Als ik suggereer dat er met geen enkele tellerstand is geknoeid zit ik er naast, maar bewijs daarvoor heb ik niet. En ongevallen met motoren die een technisch mankement hadden, en al helemaal als gevolg van een tellerstand die niet overeen komt met de kilometers die het voertuig er echt op heeft zitten, heb ik nooit genoemd gezien. Maar zekerheid heb ik er ook niet over. Overigens is dit natuurlijk wel het ‘voorstadium’ van een APK.
Begin van de betutteling is er…op weg naar verplichtte apk en verplichte db keuringen…… brood op de plank voor de dealers dus…
Een goeie oplossing om het teller probleem op te lossen, maar als er ook een APK komt dan wordt dit ook weer een melkkoe voor de belasting dienst en de RDW net als bij de auto`s . Een echte motorrijder zorgt er wel voor dat zijn Bike in orde is en hoeft niet altijd gekeurd te zijn, naar mijn idee.