Met de blogs van Motormuis wil Motorrijders.nl de lezer meenemen in de wereld van belangenbehartiging in politiek ‘Den Haag’ en ‘Brussel’. Motormuis vertelt over zijn belevenissen en over hoe hij de wensen van motorrijders probeert om te zetten in politieke daden.
Het gebeurt niet vaak dat er in de landelijke politiek actief wordt gesproken over motorrijders. Maar vorige maand zijn er in één klap flink wat meters gemaakt: de KNMV en de MAG hadden toen een gesprek met minister Mark Harbers over de positie van motorrijders in het verkeersveiligheidsbeleid.
Zo’n gesprek is vaak niet erg makkelijk te krijgen, omdat ministers van tal van organisaties uitnodigingen krijgen om in gesprek te gaan. Het is ondoenlijk om op álle uitnodigingen in te gaan. Maar het lukte dus.
Er werd met de minister gesproken over geluidsoverlast, verkeersveiligheid en het stimuleren van motorgebruik. Het goede nieuws voor motorrijders is dat Harbers nadelen ziet van een eventuele APK-plicht. Hij gaf aan in Brussel te willen pleiten voor het behoud van de vrijstelling voor Nederland.
Daarvoor is volgens hem nog wel steun nodig vanuit andere landen, dus dat is natuurlijk ook weer een opdracht aan de motororganisaties om ook daar in te zetten op gesprekken. Beleid verandert niet vanzelf, daar heb je actieve inzet voor nodig. Iets waar een organisatie als de KNMV dag in dag uit mee bezig is.
Verduurzaming van mobiliteit
Elektrisch rijden kwam in het gesprek met de minister uitgebreid aan bod. Om het rijden met elektrische motoren te stimuleren zou het goed zijn om subsidies voor de aanschaf en fiscale voordelen voor zakelijk motorgebruik mogelijk te maken en/of te verbeteren (voor zakelijke rijders zijn er al fiscale voordelen).
Er loopt momenteel vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat al onderzoek naar stimuleringsmogelijkheden voor de verduurzaming van mobiliteit, dus dat is een mooie kans om het daarin ter sprake te brengen. Want, het is natuurlijk wel zaak om er voor te zorgen dat er in het onderzoek ook echt specifiek naar motorrijders wordt gekeken. Feit is in ieder geval dat de verkoop van elektrische motoren in Nederland bepaald nog niet spectaculair is te noemen, terwijl je wel graag meer milieuvriendelijke motoren op de weg zou willen zien.
Maar als ik bijvoorbeeld vanuit mezelf redeneer: de meeste elektrische motoren met een beetje serieuze actieradius hebben zijn echt heel duur. Zonder subsidie is dat voor veel mensen gewoon niet te doen. Je zou wat dat betreft een gelijk speelveld wensen met elektrische auto’s, die wel een extra push kregen om een overstap naar elektrisch aantrekkelijker maken.
De minister stond in ieder geval open voor veel van de suggesties die vanuit de KNMV en MAG werden gedaan. Voor toekomstig overleg, ook over andere motorgerelateerde thema’s, is dat natuurlijk erg fijn. Als er nog zaken zijn waar jij je als motorrijder zelf aan ergert, aan stoort of als je denkt dat er een beleidsmatige oplossing (nodig) is voor een probleem waar je tegenaan loopt (of beter gezegd: rijdt), laat het dan weten via belangenbehartiging@knmv.nl.
Meer over het gesprek met de minister lees je hier.

Dat is mooi. Ik hoop dat de minister ook een bepaals soort ‘actiegroepen’ het zwijgen oplegt en al die wegafsluitingen voor motoren ongedaan maakt of er voor zorgt dat dit niet meer kan gebeuren.
Zolang de lokale/centrale overheid op hun insinuaties in blijven gaan en deze blijven belonen, zullen deze voortbestaan….,
Het gaat veelal aleen over zakelijk rijden en kortingen. Waarom stimuleert de politiek het elektrisch rijden niet voor particulieren, met een aantrekkelijke in stap korting om de overstap te maken?
En apk op motoren is niet nodig wel een goede controle op zelf in elkaar fabriceerde motoren,
. Die het juist verpesten voor de gewone rijder
Ik heb geen probleem met een APK voor motoren. Tegen het eind van het jaar gaat mijn motor in de winterstalling en dan krijgt de motor een beurt. Als daar een APK bij komt heb ik er geen probleem mee. De prijs van de APK moet dan niet te gek zijn. Tussen de € 20,- en €35 is acceptabel.
Door de APK hoop ik wel dat de overlast van brulpijpen een stuk minder wordt. Helaas zorgt onder andere deze groep ervoor dat motorrijders in een negatief daglicht komen te staan.
👍👍👍👍
Ton heeft een terecht punt. het is opmerkelijk dat motoren verboden worden waar sprake is van een openbare weg. Doorgaans is het argument overlast maar dan is naar mijn mening handhaving de methode en verbaliseren. Ik ben ook niet trots op de motorrijders die zich onder sommige omstandigheden onverantwoord gedragen qua snelheid en gedrag. Maar regionale afsluitingen is dus niet de oplossing. Dat zou dus van hogerhand verboden moeten worden als middel. De mooiste dijkjes en wegen worden ons op deze wijze ontzegd en vaak ook als onderdeel van een route verhindert het ook een mooi toerritje.
Apk lijkt mij in combinatie met een beurt een goede zaak ivm de verkeersveiligheid.
De aspirant motorrijder weet dan dat zijn of haar motor oké is.
Lijkt me ook goed voor de aankoop van een 2 e hands fiets.
Niet iedereen heeft verstand van de techniek en zo heb je een handvat bij aankoop.
Bij de dealer is het meestal wel voor elkaar maar
via particuliere verkoop weet je het niet.
Slechte argumenten waarom een apk goed zou zijn. Zelf een valpartij gehad met mijn vrouw achterop bij pakweg 100km per uur. Motor totalloss omdat deze een lantaarnpaal raakte mijn pak aan flarden. Na onderzoek waarbij het lab van michelin betrokken was kwam de oorzaak boven een fout bij de bandenmontage door de dealer.
Een maat van mij reed na een beurt en bandenwissel weg bij de dealer en verongelukte bijna toen hij door de rem van het gecombineerde systeem trapte, de remklauw bleek los te zitten en was gaan meedraaien waarbij gelukkig de boel niet blokkeerde omdat de leiding al doorgetrokken was. Twee gevaarlijke situaties na een reparatie bij een grote dealer.
APK voor motorfietsen is overboden en wel om het volgende. Het gebeurt zelden, dat een motorongeluk te wijten is aan een technisch mankement aan de motor. Dan spreek je misschien over 0,5% van de ongevallen. De ongevallen zijn veelal aan verkeersfouten (b.v. geen voorrang) of overtredingen (b.v. te hard rijden) te wijten. Voornoemde zaken dragen niet bij aan een APK. Misschien kan je beter denken aan het verbeteren van het verplicht stellen om CE goedgekeurde motorjas, -broek, -(hand)schoenen en helm te dragen. Dan kan je nog kijken naar de leeftijdsgroepen van de meeste ongevallen. Dat is de categorie tussen de 20 en 30 jaar. Misschien dat daar beter naar gekeken kan worden
Ik ben ook niet tegen een apk, Wat is er mis mee? Er zijn een boel motorrijders bijgekomen de afgelopen jaren, en niet iedereen is technisch. En ja er gebeuren wel ongelukken door een technische mankement. Tja en geluidsoverlast dat is een oneindige discussie. Ik woon aan een drukke 50 km weg , en zomers hoor je in het weekend vooral zondagen veel auto’s en motoren langs rijden en in mijn beleving hoor ik af en toe iemand te hard gas geven, het is maar hoe men er in staat.Veel hobby motorrijders zullen geen fan zijn vd electrische motor, en dat is een grote hoeveelheid. Voor mensen die woon werk verkeer rijden zal het interessant zijn maar waarom subsidie? Gaat allemaal van onze belasting centen. In deze tijd van allerlei hoge kosten niet relevant vind ik. Leuk als de economie gezond is
ik persoonlijk vindt het nog niks, maar ben er uiteraard niet op tegen. Net wat jezelf wilt. Maar als ze echt begaand zijn met het milieu, dan zou het juist voor de gewone man/vrouw goedkoper moeten zijn in plaats van alleen die al genoeg verdienen met voordelen te belonen/korting te geven. [ En dat is geen afgunst van iemand die meer verdient] Een apk zou ik niet verkeerd vinden, niks mis mee. Zo duur zal dat niet zijn en niet iedereen is technisch aangelegd die eventuele problemen ziet/voorkomt. Maar dat is mijn persoonlijke menig uiteraard.
Die wegafsluitingen is te danken aan motorrijders , groepen vaak, die alleen aan zichzelf denken en uitlaten gemonteerd , hebben die enorme herrie veroorzaken ( demper ontbreekt ) en als zo,n groep zondags over zo, n mooie bochtige dijk scheuren dan begrijpt ieder normaal mens dat dit op de duur klachten oplevert, gebruik je verstand ! Het controleren cq handhaven is ondoenlijk. Moet er dan bij begin van zo,n lekkere dijk politie gaan staan?? Een volwassen gedrag is beter .