Met de blogs van Motormuis wil Motorrijders.nl de lezer meenemen in de wereld van belangenbehartiging in politiek ‘Den Haag’ en ‘Brussel’. Motormuis vertelt over zijn belevenissen en over hoe hij de wensen van motorrijders probeert om te zetten in politieke daden.
Het is zomer, maar van vakantie is slechts deels sprake. Ik verkocht mijn motor na twaalf jaar (en heb daar nog elke seconde spijt van), maar had nog geen tijd om een nieuwe te kopen. Door de val van het kabinet is er namelijk veel te doen.
Want: wat nu? Veel individuen, bedrijven en organisaties hoopten op een stabiel kabinet. Of het nu gaat om stikstof, migratie, klimaat, energie of woningbouw: de opgaves zijn groot. Maar het kabinet is nu demissionair. Dat betekent dat ze op veel van die onderwerpen geen mandaat meer hebben om richting te geven en belangrijke besluiten te nemen. In theorie heeft dat ook gevolgen voor motorrijders, dus dat moeten we in de gaten houden. Maar vooral de naderende nieuwe verkiezingen bieden natuurlijk veel kansen én risico’s.
Specifiek over motorrijders staat er niets op de agenda
Want hoe werkt het nu? Zolang het kabinet demissionair is gaan ze wél door met regeren. Maar besluiten op belangrijke thema’s worden uitgesteld tot na de verkiezingen, tot er een nieuw kabinet zit. In september wordt bepaald welke onderwerpen allemaal ‘controversieel’ worden verklaard, zoals dat zo mooi heet. Dat gebeurt bij allerlei vergaderingen van de Kamercommissies. De Kamer besluit zelf welke onderwerpen op die lijst komen en hoe ze daarover stemmen. Specifiek over motorrijders staat er niets op de agenda, maar de mobiliteitsinfrastructuur bijvoorbeeld wel. Of er nog grote investeringen gedaan mogen worden in onderhoud en aanleg van nieuwe wegen is typisch zo’n thema wat in beginsel naar een nieuw kabinet wordt geschoven. Zelfs onderhoud dus, want daar kleeft weer allerlei stikstofproblematiek aan vast.
Bij het controversieel verklaren komt veel strategie en tactiek kijken. Voor welk onderwerp was er een meerderheid dankzij de coalitie? Is dat nu anders? Hoe zit dat na nieuwe verkiezingen? Het is gebruikelijk om elkaar controversieel verklaringen te ‘gunnen’: wil iemand het graag, dan komt het stil te liggen. Doorgaans worden er veel onderwerpen controversieel verklaard. Dus als je nu iets voor – of over – motorrijders wilt regelen, dan is dit wel het juiste moment om dat te doen. Daar wordt nu dus over nagedacht.
Voorbereiden
Maar er gebeurt natuurlijk meer. Politieke partijen bereiden zich voor op de nieuwe verkiezingen. Er moeten verkiezingsprogramma’s worden geschreven, nieuwe kandidatenlijsten worden opgesteld en campagnes worden gevoerd. Oftewel: in korte tijd moeten ze veel doen, ook op inhoudelijk gebied. Hoewel er nog veel onzeker is, wordt nu dus door tal van organisaties (ook door clubs en verenigingen van motorrijders) gewerkt aan het opstellen van input die richting verkiezingsprogrammacommissies gegeven moet worden. Er worden alvast lijsten gemaakt van de programmacommissies, contactinformatie en overzichten van standpunten van de partijen tot nu toe. Enorm veel werk, maar je kunt in principe ook maar één keer per vier jaar input leveren op verkiezingsprogramma’s – en via die lijn op de initiële plannen van een nieuw kabinet.
Voor de meeste motorrijders klinkt dit alles wellicht wat saai, maar weet dat er achter de schermen dus wordt gewerkt aan het inbrengen op veiligheid, infrastructuur en andere zaken die voor motorrijders relevant zijn. Zelfs als ze niet in een kabinetsakkoord komen (dat vaak over grotere zaken gaat), dan zijn de contacten die nu met politieke partijen gelegd worden nog altijd van belang voor de komende jaren. Goed stakeholdermanagement begint immers met het simpelweg in gesprek gaan met je stakeholders, om nog maar eens wat Haags jargon te gebruiken. Ik ben trouwens vooral benieuwd welke nieuwe Kamerleden zelf motorrijder blijken te zijn. Als politici een beetje praktijkervaring hebben, is dat natuurlijk ook nuttig!

APK tegenhouden.
In verband met veiligheid worden motoren goed onderhouden. Ongevallen hebben zelden te maken met gebrekkig onderhoud, wel met vaardigheid en bravoure.
Derhalve geen kostbare periodieke keuringen gewenst.
Wanneer er geen ommezwaai komt in de politieke richting, gaat het volgende gebeuren:
– de brandstof wordt opzettelijk onbetaalbaar gemaakt. Het zou mij niet verbazen wanneer een litertje sap 3,5 Euro gaat kosten;
– het wegpesten van alle gemotoriseerd verkeer uit steden zal in alle hevigheid toenemen door o.a. nog hoger parkeertarieven, dwaze ‘mileuzones en niet te vergeten verkeerslichten om te toveren tot STOPlichten;
– nog zwaardere boetes voor meest triviale overtredingen;
– verhogen van BPM op motoren;
– verplichte APK vanwege ‘de veiligheid’;
– met het CO2-budget dat eraan zit te komen, mogen we strakjes kiezen tussen motorrijden, vlees kopen in de supermarkt of warm douchen/je huis warm stoken;
– Het MKB, waaronder motorzaken, wordt steeds verder onder druk gezet met de meest absurde regels (oa hun CO2-uitstoot);
– …….
Geen leuk lijstje maar het gaat wel gebeuren wanneer we een soortgelijke coalitie krijgen die we al hadden