Met de blogs van Motormuis wil Motorrijders.nl de lezer meenemen in de wereld van belangenbehartiging in politiek ‘Den Haag’ en ‘Brussel’. Motormuis vertelt over zijn belevenissen en over hoe hij de wensen van motorrijders probeert om te zetten in politieke daden.
Het klinkt misschien raar, maar als motorrijders worden wij behoorlijk onwetend gehouden door onze overheid. Er wordt vaak allerlei onderzoek gedaan naar oorzaken van ongevallen van auto-ongelukken, of naar de effectiviteit van allerlei veiligheidsmaatregelen voor verkeersdeelnemers in den brede.
Maar er wordt nauwelijks specifiek onderzoek gedaan naar oorzaken van ongelukken met motorrijders en naar de effectiviteit van veiligheidsmaatregelen voor motorrijders. Sterker nog: het meest recente (…) diepteonderzoek naar de oorzaken van motorongevallen is maar liefst twintig jaar oud. Dat kun je bijna prehistorisch noemen. Als je niet goed weet wat de oorzaken van ongelukken zijn, dan weet je ook niet welke maatregelen echt effectief kunnen zijn om het aantal ongelukken te verminderen.
Hoe komt het nou dat hier slechts gedeeltelijke informatie over bekend is? Er wordt toch van alles bijgehouden door instanties als ministeries, SWOV, politie en ziekenhuizen? Op zich wel, maar vaak blijft registratie van oorzaken van ongevallen redelijk oppervlakkig. ‘Eenzijdig ongeval’ zegt wel iets, maar natuurlijk niet alles. Kwam dat bijvoorbeeld doordat iemand niet zat op te letten, door een technisch mankement, door een rare hobbel of een gat in het wegdek? Zolang je dat niet in kaart brengt, blijven eventuele maatregelen een beetje een slag in het donker.
Gelukkig is er eind 2018 een toezegging gedaan door minister Van Nieuwenhuizen. In het tweede ‘actieplan verbetering verkeersveiligheid motorrijders’ meldde zij dat er een diepteonderzoek wordt uitgevoerd naar de kenmerken van motorongevallen. Dat maakt natuurlijk erg benieuwd naar de resultaten van dat onderzoek, die ongetwijfeld snel moeten komen nu. Het roept tevens de vraag op of hierbij ook wordt gekeken naar de effectiviteit van veiligheidsmaatregelen die nu in de praktijk worden genomen. Een middengeleider op een provinciale weg voorkomt bijvoorbeeld frontale aanrijdingen, maar levert het voor motorrijders ook een verbetering op, of alleen voor automobilisten? Zijn er ook negatieve bijeffecten, zoals gebrek aan uitwijkmogelijkheid als er een botsing voor je plaatsvindt? Datzelfde geldt voor zogeheten cablebarriers, een vangrail bestaande uit horizontale stalen draden die worden opgehouden door verticale staken. Werkt goed voor auto’s, maar voor motorrijders… je ziet de ellende al voor je.. Afijn: spannend dus wat er uit dat diepteonderzoek komt.
Er wordt nauwelijks specifiek onderzoek gedaan naar oorzaken van ongelukken met motorrijders.
In de tussentijd is er ook beweging in de Tweede Kamer. VVD-Kamerlid Remco Dijkstra, zelf ook een motorrijder, heeft vorige week nog een motie ingediend om wegbeheerders te wijzen op gevaarlijke situaties voor motorrijders. Dijkstra stelt dat motorrijders relatief kwetsbaar zijn in het verkeer. Hij constateert dat er bij de inrichting van de weg en aanleg van weginfrastructuur nog steeds onnodig obstakels zijn, of zelfs worden geplaatst, waaraan motorrijders zich levensgevaarlijk kunnen verwonden, terwijl dat niet nodig is. Daarom verzocht hij de regering ‘om de ervaringen van de motorrijdersactiegroep en de KNMV te gebruiken om waar mogelijk wegbeheerders te wijzen op gevaarlijke situaties voor motorrijders en deze zo spoedig mogelijk indien mogelijk te verhelpen.’ Zijn motie wordt gesteund door 50PLUS en D66. Nu maar hopen dat ook andere politieke partijen in de Kamer voor de motie stemmen, want het zou erg fijn zijn als de kennis en ervaring van deze partijen worden meegenomen. Als er vervolgens inderdaad ook meer onderzoek komt naar de effectiviteit van verkeersmaatregelen voor motorrijders, dan zijn we helemaal goed op weg.
En dan kúnnen we ook weer goed op weg: het motorseizoen nadert alweer met rasse schreden.

Wij helpen je hopen dat er wat gebeurd t.a.v. (meer) veiligheid voor ons motorrijders. Maar (ik wil niet negatief zijn) vrees dat er niet veel zal gebeuren.
Wij motorrijders komen alleen in het nieuws wanneer er iets negatiefs te melden valt, zoals snelheidsovertredingen. Hierbij worden we dan vaak beschreven als snelheidsduivels of, nog erger, motorgekken. Of grote artikelen over het “vangen” d.m.v. netten, afsluitingen, helikopters etc, van offroad rijders, steevast “motorcrossers” genoemd.
Er moet ook de hand in eigen boezem gestoken worden, er wordt alleen gereageerd op wat er in de media staat en gepreekt voor eigen parochie, maar een pagina groot tegenoffensief in de krant zie je nooit.
Waarom geen groot artikel in de grote dagbladen wat motorrijden inhoud, wat de gevaren zijn en wat de overheid (niet) voor ons doet?
MAG, KNMV, ANWB zijn toch belangenbehartigs?
Ik rij al meer dan 34 jaar motor en hoor al meer dan 34 jaar het zelfde liedje dat er meer rekening moet worden gehouden met de veiligheid van motorrijders en tot op heden verandert er niks sterker het wordt alleen maar erger zoals die rijbaan afscheiding door verhogingen te plaatsen
De mensen die dit soort dingen bedenken moeten ze gelijk de laan uitsturen ivm met niet vakbekwaam
Daar ben ik het helemaal mee eens, met name die kleine verhogingen als middengeleider zijn levensgevaarlijk voor motoren en het nut voor auto’s is mi niet bewezen, weer een idee dat zomaar wordt uitgevoerd zonder verder na te denken