Met de blogs van Motormuis wil Motorrijders.nl de lezer meenemen in de wereld van belangenbehartiging in politiek ‘Den Haag’ en ‘Brussel’. Motormuis vertelt over zijn belevenissen en over hoe hij de wensen van motorrijders probeert om te zetten in politieke daden.
Er wordt wat afgetest in Nederland. We testen of een microfoon het wel doet voorafgaand aan een optreden, we testen onze kennis bij het kijken van De Slimste Mens, we testen of de soep die we gaan eten niet te heet is en we testen op corona. Maar oktober bleek dit jaar vooral ook een testmaand te zijn voor motorrijders.
Zo testten ze in Deventer of motoren voor geluidsoverlast zorgen, of dat de herrie door iets heel anders komt, meldt De Stentor. De uitslag? Motorrijders twee keer vaker staande gehouden voor een bekeuring dan andere verkeersdeelnemers.
Daar zit een hele lobby aan vast van omwonenden die een snelheidsverlaging willen op bepaalde trajecten, of flitscamera’s, of andere maatregelen die vooral gericht zijn op motoren, omdat ze de geluidsoverlast die ze ervaren met name toeschrijven aan motorrijders. De gemeente wil echter eerst onderzoek doen, om te bepalen of het probleem überhaupt wel bij motorrijders ligt.
Wel steunt Deventer een brief van de gemeente Bergen aan het rijk, waarin ook om maatregelen wordt gevraagd tegen motoroverlast. Denk daarbij aan strengere geluidsnormen waardoor er eerder bekeurd kan worden, een verbod op bepaalde aanpassingen aan motoren (lees: geen aftermarket uitlaten meer) en een verplichte geluids-apk. De druk op het rijk om maatregelen te treffen neemt steeds verder toe, want dit soort acties zijn steeds regelmatiger terug te horen in de media. Dat Deventer kiest voor éérst onderzoek en dan eventueel pas maatregelen is daarbij een goede ontwikkeling.
78% van alle overtredingen van motorrijders betreft een snelheidsovertreding
Er is ook getest hoeveel motorrijders verkeersboetes weten te vergaren in Nederland. Of beter gezegd: gemeten. Zo blijkt uit cijfers van het Ministerie van Justitie en Veiligheid over de periode mei tot en met augustus. Motorrijders kregen maar één procent van alle verkeersboetes in Nederland. Wel werden motorrijders daarbij twee keer zo vaak staande gehouden om de bekeuring in ontvangst te nemen als andere verkeersdeelnemers. Dat kan een vorm van discriminatie door stereotypering zijn. Maar, 78% van alle overtredingen van motorrijders betreft een snelheidsovertreding. Agenten vinden het wellicht extra belangrijk om juist motorrijders ook even persoonlijk aan te spreken op hun overtreding. Zij zijn immers relatief kwetsbaar in het verkeer.
Ik ben zelf ook wel eens staande gehouden wegens een snelheidsovertreding. Ik was me daar overigens totaal niet van bewust, omdat ik er heilig van overtuigd was dat ik 100 mocht rijden op een weg waar dat 80 bleek te zijn. Het verkeer in de andere richting mocht wel 100, altijd fijn dat soort consistentie. Ik kreeg meteen ook een veiligheidspreek. Maar het is dus wel iets om in de gaten te houden. Ik ben dus ook wel benieuwd wie er nog meer staande zijn gehouden en wat de boodschap van de dienstdoende agent dan was?
Rijhulpsystemen lijken motorrijders vaak niet te zien
De European New Car Assessment Programme (Euro NCAP) test de komende tijd of rijhulpsystemen van auto’s wel goed staan afgesteld voor motorrijders. Vaak lijken die systemen motorrijders niet te zien. Helaas wordt die test onder nogal klinische omstandigheden afgenomen, blijkt uit de voorwaarden. Zo wordt er alleen op een droge weg getest, putten en kuilen mogen er niet in zitten. Er mag geen harde wind zijn en er mogen geen andere voertuigen in een straal van vier meter van de testauto zitten. Snel optrekken van de motorrijder wordt uitgesloten, evenals plotselinge manoeuvres. Tja, de praktijk is natuurlijk vaak anders. Dus díe test zal nog wel een staartje krijgen. Maar ook hier geldt: laten we het positief bekijken: er wordt in ieder geval eindelijk werk gemaakt van het rekening houden met motorrijders. Nu eens testen of het allemaal voldoende werkt.

In mijn motorleven, en dat is ondertussen ruim 40 jaar, ben ik drie maal door oom agent staande gehouden. Wat wellicht opvallend is, is dat de twee keer dat het bij een waarschuwing bleef, deze waarschuwing door een motoragent gegeven werd en ik een bekeuring van een stel dienders kreeg die toevallig langsliepen op de plek waar ik net mijn motor op de stoep gereden had om te parkeren.
Dat motoragenten meer vergevingsgezind zijn richting motorrijders is hier natuurlijk niet mee bewezen maar heeft mij in ieder geval wel veel geld bespaard!
Ben 70 jaar oud. Rij vanaf mijn 18e. 1 rijles, meteen geslaagd. Nog nooit aangehouden op de motor.
Wel met de auto, meerdere keren.
Ben 67 jaar oud. Rij vanaf mijn 27e. Ook 1 rijles en direct geslaagd.
Nog nooit aangehouden met de motor. ca 300k km.
Waarvoor aanhouden? Alles is prima en ik heb geen brul-uitlaat.
Ja, met de auto wel meerdere keren aangehouden.
Maar met auto ook bijna 2 miljoen km meer gereden.
Ben 1 keer, na een vakantie in Tirol, staande gehouden door een Volvo Stationcar met het bord “Folgen Polizei” Dit was op de Autobahn bij Stuttgart. Deze Duitse politiemedewerkers hadden blijkbaar nog nooit een Nederlandse 125cc motorscooter met bagage op de Autobahn gezien. Na controle van rij- en kentekenbewijs kon ik met “Gute Reise” weer doorrijden. Ik ben van mening dat de Duitse Politie, in ieder geval in mijn geval, uiterst correct en beleeft bij een staandehouding optreed. Ik werd ik zelfs door een politiemotor weer terug op de Autobahn gebracht.
Ik rij nu vanaf 17 februari 1979 (42 jaar) onafgebroken motor en nog nooit staande gehouden. ik ben geen voorzichtige maar zeker geen ook geen roekeloze rijder. Heb wel altijd opvallende machines dus ik zou het wel verwachten.
Heb nog nooit een snelheidsbekeuring gehad. Ook niet in de 10 jaar dat ik nu een Ducati rijd. Gewoon goed opletten. Wel 1 keer staande gehouden. Op een Moto Guzzi V7. Sneed stukje af door over het fietspad te gaan. Mocht niet van om motoragent. Geen boete want hij vond mijn motor te mooi. Korte preek en toen veel over motoren gepraat. Prima kerels bij de politie.
Vroeger op de brommer, Jamathi vaak 1969. Dat is geen brommer dat is een motor! wijzend naar de kick starter. Of die keer dat ik doorreed en even later de agenten de schuur instormden. Het gewone cilindertje zat er al weer op maar de uitlaat nog net niet. De veldwachter graven in de bos uitlaten op de vloer, en ja dat was hem, nog gloeiend heet, brande zijn handen, ik was de klos!
Z’n 20 jaar geleden het rijbewijs kwijt, het was z’n mooie buitenweg! De enige echte bon in de USA Uhta z’n brede 4 baans weg met 30m midden berm. Rustig voort keutelen met m’n ST1100 komt er een Cherif van achteren, had z’n 15 mijl te hard gereden. Heb de man nooit gezien, maar die hebben Unkoming radar, meten je, rijden een end door dan door de midden berm om van achter te komen.
Dan krijg je korting omdat je een helm, handschoenen, een pak en laarzen draagd, blijft er 60 dollar over.
He is dat een nieuwe Dodge Charger? Ja, toen werd het gezellig, geen woord aan gelogen, mocht achter het stuur hij alles uitleggen, hij heeft zelfs een foto gemaakt dat ik naast de auto sta met de bon in de hand. foto en bon zijn er nog.
Ik ben 75 jaar oud en rij vanaf mijn 18 de jaar motor ben slechts 1 keer staande gehouden voor het passeren van een file over de doorgaande streep en daarvoor ook een verbaal gehad.
Ik ben 63 en al 1 keer aangehouden (voor een alcoholcontrole) op zondagochtend in de Biesbosch.