Met de blogs van Motormuis wil Motorrijders.nl de lezer meenemen in de wereld van belangenbehartiging in politiek ‘Den Haag’ en ‘Brussel’. Motormuis vertelt over zijn belevenissen en over hoe hij de wensen van motorrijders probeert om te zetten in politieke daden.
Motorrijden is veiliger geworden door de reductie van de maximumsnelheid op de autosnelweg van 130 naar 100 km per uur. Toch ziet een significant gedeelte van de Nederlandse motorrijders het als een soort van pestgedrag vanuit de overheid. Maar pestgedrag, daar kunnen motorrijders best aardig mee omgaan, zeker als groep.
Motorrijden is dankzij de snelheidsverlaging naar 100 kilometer per uur op snelwegen veiliger geworden. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van Rijkswaterstaat is gedaan. Ook al ging de maatregel letterlijk tegelijkertijd in met de coronacrisis (om precies te zijn op 16 maart 2020), de toegenomen veiligheid is ook los van de pandemie prima te meten, meldden de onderzoekers. Op snelwegen waar de limiet tussen zes uur ‘s morgens en zeven uur ‘s avonds naar 100 kilometer per uur ging, daalde het aantal ongevallen namelijk sneller dan op rijkswegen waar de snelheid al 100 kilometer per uur wás. Er waren liefst 56% minder slachtoffers op de snelwegen waar nu ook een lagere limiet voor gold, in vergelijking met de 31% op de wegen waar die limiet al lager was. En ook het aantal verongelukte motorrijders daalde dus.
Er zijn veel mensen die de lagere snelheid goed kunnen waarderen. Veel motorrijders zijn er blij mee dat er niet meer zo hard wordt gereden. Er zijn nu ook minder grote snelheidsverschillen, tussen de verschillende voertuigen die op de snelweg rijden. Een vrachtwagen die met slechts 80 kilometer per uur plots de linkerbaan kiest om te gaan inhalen, is makkelijker te ‘ontwijken’ wanneer je slechts 100 kilometer per uur rijdt in plaats van 130. Maar er zijn natuurlijk ook motorrijders die de snelheidsverlaging pestgedrag van de overheid vinden. Ik weet zelf eigenlijk nog niet zo goed in welke categorie ik val. Ik vind het fijn om af en toe het gas even open te trekken. Maar ik vind het wellicht nog fijner om heelhuids thuis te komen. Wordt toch wel gewaardeerd door de omgeving, een levende Motormuis in huis.
Pestgedrag
Laten we er voorlopig dus maar blij mee zijn, die lagere snelheid. Goed voor motormuizen en klimaat en milieu. Stikstof dan weer niet voldoende, begrepen we onlangs van een rechter. En daar was het nu net voor bedoeld. Tja. Maar goed, pestgedrag dus. Op zich kunnen motorrijders daar heel goed mee omgaan. Dat bleek onlangs in IJmuiden. Zo’n duizend motorrijders – waaronder ondergetekende – verzamelden zich daar om een zestienjarig meisje dat gepest werd op school, te begeleiden naar haar examengala. Voor mij voor de zoveelste keer een mooie bevestiging dat motorrijders zich echt onderdeel voelen van een gemeenschap. Motorrijden is aan de ene kant individuele vrijheid, maar aan de andere kant is dat wel een vrijheid die we willen delen met anderen.
We groeten elkaar, met een losse hand of een uitgestoken voet. We helpen elkaar door schuin achter elkaar te rijden en we steunen anderen als ze dat nodig hebben. Als groep, als een geheel. In dit geval dus om een meisje te ondersteunen dat wel een kleine duizend gemotoriseerde tweewielers kon gebruiken. Of beter gezegd: de berijders van die motoren. Als collectief maken we ons hard tegen pesten of tegen zaken waarvan we vinden dat ze in Den Haag of Europa niet goed geregeld worden. Die kracht, dat gezamenlijk optrekken (met maximaal 100 kilometer per uur dus…), dat maakt motorrijden zo mooi. En ook ons werk om de politici in Den Haag te laten zien hoe beleid voor motorrijders nog slimmer kan. En wellicht ook dat tegen pesten.

Allemaal leuk en aardig maar toch vind ik nog steeds uit eigen ervaring wanneer ik mij gewoon aan de snelheid houd, dat het merendeel (wel meer dan 80 %) van de automobilisten gewoon sneller rijd dan zelfs 110. Met uitschieters naar boven.
Waarschijnlijk rijden ze op een satelieten gebaseerde snelheid. Die is veel betrouwbaarder dan de gemonteerde snelheidsmeters en ik doe er graag nog 10% bovenop. Noem het burgelijke ongehoorzaamheid of lef of hoe jij de definitie ook er aan geeft. Ik vind het leuk. Oja, en ben geen rookie meer. Al meer dan 50 jaar mijn rijbewijzen in bezit.
Alleen de peuken uit het raam gooien moet nog een speciale wet komen.
Op de A2 tot 2x toe een peuk al brandend tussen tank en been. Aso op niveau!!
die 100km/u is enkel goed voor het bereik voor elektrische wagens!!
Je gaat toch geen 100 rijden met de motor op de snelweg.. dan snap je het echt niet.
meestal 100 goed behalve wanneer er gevaar dreigt of wordt weg gedrukt dan dus remmen of gas open
100 km per uur is natuurlijk belachelijk en alleen maar ingevoerd om rijdend Nederland te pesten. En het heeft geen donder met het milieu te maken.
Het is gewoon om controle te kunnen uitvoeren over mensen om rijdend NL te kunnen controleren.
Ik houd mij absoluut niet aan die belachelijke opgelegde snelheden van deze corrupte overheid. En heb daar graag een fikse bekeuring voor over!
Door die bekeuring te betalen,steun je diegenen die als corrupte ambtenaren omschrijft.Ze organiseren borrel middagen enzovoorts van jouw bekeuring.
Dit soort maatregelen hebben heelveel invloed op het milieu. Kijk maar eens naar het brandstofverbruik 100km en 130km/hr en reken dat maar eens door over al die 1000den auto’s per. Ons land is niet zo groot dat uren gaat schelen als je van noord naar zuid rijdt en dan vertrek je 15min eerder.
Fijn voor jou .
Ik hoop dat je er gelukkig van word .
Ik ervaar het als buitengewoon risicovol gedwongen door regelgeving tussen een cluster automobilisten te moeten blijven rijden die zich al append en telefonerende met een slaapverwekkende 100 kilometer per uur over een snelweg voortbeweegt die gebouwd is om veilig 140 te kunnen rijden. Met een snelheidsverschil van 5 km pu er voorbij kruipen is ook levensgevaarlijk maar met een veilige 20 25!km pu inhalen levert je met een beetje pech een vette bekeuring op. Op de snelweg rijden was toch al niet mijn hobby maar sinds die waanzinnige regel zien ze mij en waarschijnlijk veel andere motorrijders daar helemaal niet meer.
Logisch dat er minder motorrijders op de snelweg verongelukken, die verongelukken nu op de alternatieve route.
Best interessant die gevoelens over de maximum snelheid op de snelwegen. Zeker wanneer men het gevoel heeft dat er mensen in Den Haag betaald worden om te kijken hoe ze het beste de medeweggebruikers kunnen pesten. Met name ook het gevoel dat je je daar echt niet aan kan houden.
En ik ben het wel eens met hoe die 100 km/u voel. Echt saai. Het scheelt alleen wel een berg brandstof, merkte ik met de recente hoge liter prijzen.
Maar wat ik me blijf afvragen is of het ‘stoute’ gedrag zich puur en alleen voorkomt bij de maximumsnelheids-regel op de snelweg. Of zijn het de regels over de snelheid in het algemeen, dus ook de bebouwde kom, woonwijken met veel kinderen of woonerven? Of zijn het ook andere verkeersregels zoals voorrangsregels bij bijvoorbeeld VOP’s of onoverzichtelijke straten van rechts?
De mensen en hun gedrag in het verkeer is best interessant, ook reflecterend op mijzelf. Velen zouden in ieder geval wel een waarschuwings-sticker kunnen gebruiken met de tekst: “Let op, ik ben de beste bestuurder en heb altijd gelijk.”
Toffe artikelen hier trouwens!
Het is de mens en niet de regels of wetten. Bekijk je eigen gedrag als je op een gewone fiets rijd, die zijn nl extra beschermd in het verkeer. Het gedrag van fietsers vindt ik soms erg aso.
Wat een slijmerig en quasi positief stukje!!. Iedere automobilst en motorrijder weet dat bij 100 de alertheid afneemt en voertuigen minder goed worden opgemerkt worden door de lagere snelheidsverschillen. Daarnaast krijg je clustervorming waardoor – juist vooral voor de motorrijder – sneller ongelukken ontstaan. Ik heb deze statistiek nooit kunnen geloven om bovengenoemde reden en heb deze berichten altijd als bewuste misleiding en manipulatie door de overheid ervaren.
Teleurstellend dat vooral mensen reageren die vinden dat ze harder (moeten kunnen) rijden. De eerste drie dingen die je leert als motorrijder zijn immers veiligheid, veiligheid en veiligheid.
En dat gemauw over slaapverwekkend is inderdaad slaapverwekkend.
Tja , kunnen de koekendozen , vooral de onervaren generatie met automatische schakelbakken hun aan die lage snelheid nog beter bezighouden met appen , telefoneren , nagels lakken enzovoort. Zelf tel ik koeien en hun vlekken bij lage snelheid. Ben minder alert en uit saaiheid meer vermoeid. Makkelijker geïrriteerd ook. Ik betaal benzine en wegenbelasting om ergens te geraken. Anders deed ik wel een ritje te paard ( lekker een cadeautje “natuur” achterlaten voor het commissariaat)
We gaan ook vaker in elkaars dode hoek gaan hangen bij zelfde snelheid. Inhalen , wat in een korte tij zou moeten gebeuren gaat niet aan lage snelheid , meer middenvakklevers. Invoegen ook gevaarlijk. Vak 1 vrachtwagens , vak 2 trage autootjes en daar moet je dan tussen ?
Nanny states , no thx
Ben ik net nieuw op deze mooie site, lees en voel ik toch heel veel negatieve energie. Het gaat alleen maar over de snelheid van 100km/h. Ietsje breder kijken, sta iets meer open voor een andere zienswijze en het hoeft niet zo negatief te zijn. Sluit je aan bij het positieve van de motorrijder waar over geschreven wordt, daar wordt een mens toch blij van?
Als buschauffeur op lijndiensten rij ik veel over de Veluwe en omstreken. Helaas moet ik constateren dat veel motorrijders denken op de TT van Assen te rijden. Ik kom zelden een motorrijder tegen waarvan ik denk: he die rijdt nu eens normaal. Dit weekend weer 5 doden waarvan van een het vermoeden bestaat dat hij al eerder gevaarlijk verkeersgedrag vertoonde. Een jongen van nog maar 25 jaar. Dit weekend kwam ik weer een motorrijder tegen met blote benen en blote armen. Als deze motorrijder valt kun je hem van de weg schrapen. Elk jaar vallen er weer dodelijke slachtoffers onder de motorrijders in het verkeer. Dan geven we maar gauw de ander de schuld zoals de automobilist die afslaat bijvoorbeeld. Maar motorrijders rijden veel te hard en ze zijn er voor je er goed en wel erg in hebt. Een keer met je ogen knipperen en ze liggen op je motorkap. Wat te denken als je met een bus voor een verkeerslicht staat en er komt er weer eentje die schuin voor je over de streept gaat staan om maar als eerste weg te kunnen sprinten. Kan me niet voorstellen dat je dat tijdens de motorrijlessen op die manier wordt bijgebracht. Evenals in de file staan en er maar tussendoor willen. Waarom niet net als een automobilist gewoon netjes in de file aansluiten? Blij dat ik geen motorrijder ben. Ik zou in mijn broek schijten als ik op zo’n ding zou moeten zitten. Zolang ze zichzelf doodrijden heb ik er geen enkel bezwaar tegen. Maar vaak nemen ze een ander onschuldig slachtoffer in mee.
Belachelijke reactie!
Ik lees al dat je geen motorrijder bent, beter, maar ken wel de verkeersregels!
“Als er voor een rood verkeerslicht een rij auto’s staat, mag je daar dus langs rijden om vooraan bij het stoplicht te staan.”
“Sinds 1991 mag je op de motor langzaam tussen de file door rijden. Om dit veilig te laten verlopen is er een filegedragscode opgesteld door het Motorplatform”
Er zijn altijd in iedere groep verkeersdeelnemers mensen die zich misdragen en dan weer anderen die daar de hele groep op afrekenen. De motorrijders die zich goed gedragen ( meestal woon-werk rijders) zie je niet, die vallen niet op. Als ik op de snelweg 100 rijd op de motor, zie ik ook alleen de asomobilisten voorbij komen scheuren die overal schijt aan hebben. De mensen die netjes 100 rijden zie ik niet, die rijden achter mij gelijk op. Denk daar eens aan. het is relatief een kleine ( helaas steeds groter wordende ) groep die het voor de rest verpest.
Ik ben wel een door een buschauffeur klem gereden tussen bus en stoep en op de stoep vallend nog net niet onder het achterwiel verpletterd. Of door een ” voorsorterende vrachtwagen voor een drempel met paaltjes en doorgaande fietsstroken de berm in gedrukt.
Het verkeersbeeld wordt in zijn algemeenheid agressiever, probeer erboven te blijven staan.