De nationale politie heeft onlangs aangegeven te willen stoppen met de inzet van motoragenten om wielerkoersen in goede banen te leiden. Organisatoren van deze (maar ook andere soorten) evenementen gaan een onzekere tijd tegemoet. De oplossing? Die ligt al vijf jaar op de plank: vrijwillige motorrijders met een opleiding tot verkeersregelaar die ingezet kunnen worden.
De nationale politie kondigde eind maart plotseling aan per direct te stoppen met het inzetten van een groot aantal politieagenten tijdens wielerkoersen. Het gaat hier dan om de inzet van gemotoriseerde agenten. Voor grote koersen zijn dat motoragenten die specifiek opgeleid zijn om wielerkoersen te begeleiden, voor kleinere koersen werden altijd C1-opgeleide motoragenten. Die zijn niet specifiek opgeleid voor het begeleiden van wielerkoersen, maar toch mochten zij vanwege die C1-status dat wel doen. Maar nu dus ineens niet meer, en dus is er een capaciteitstekort. Grote wedstrijden lijken dus wel verzekerd van doorgang, maar voor kleinere koersen ziet het er een stuk slechter uit. En wat dacht je van vele andere soorten evenementen die op de openbare weg plaatsvinden, zoals truckruns of gehandicaptenritten met zijspannen of andere motoren? Dat wekt uiteraard wrevel bij organisatoren. Maar vooral bij de KNWU, de Wielerunie. Die had net een hele stapel afspraken gemaakt met de politie en het ministerie over hoe er met zo weinig mogelijk inzet van motorondersteuning, toch zoveel mogelijk wedstrijden door konden gaan. Daar had de bond tal van maatregelen voor genomen, onder andere door parcoursen aan te passen of omlopen te organiseren. Bij een omloop worden er meerdere rondjes over een vaste route gereden, wat uiteraard minder begeleiding vereist, maar het is ook minder leuk. Van de kant van de overheid en politie bleef het echter stil, tot nu dus.
Vrijwilligers
De oplossing ligt al een jaar of vijf op de plank – of vermoedelijk in een la. Namelijk: pilots waarbij vrijwillige motorrijders die ook een cursus volgen ingezet mogen worden om een koers te begeleiden. Daarbij gaat het om C1- en C2-cursussen. De kaders daarvoor liggen er, maar er gebeurt maar niets mee. Het is net een paarse krokodil; De oplossing is er, maar hij wordt niet gebruikt. Het lijkt wat dat betreft nogal op wat het kabinet met de stikstofcrisis probeerde te doen eind maart: even een pauze inlassen, want dan komt er een versnelling. Of zoiets. Ik begreep er toen ook al niets van toen ze dat riepen, en nu evenmin. De overheid zit op veel meer fronten op slot. Niet alleen wordt een besluit over de stikstofcrisis telkens maar uitgesteld, serieus ingrijpen op de gascrisis in Groningen gebeurt ook maar niet. Net als het oplossen van de toeslagenaffaire. Of de woningnood. De inflatie. De tekorten aan personeel in zorg en onderwijs. De asielopvang. De wachtlijsten in de jeugdzorg. Inflatie. De groeiende kloof tussen arm en rijk.
Zonder motorrijders, geen evenement!
En nu wordt dus ook de wielersport geraakt. Van minder groot maatschappelijk belang wellicht, maar sport verbroedert en is gezond en als we daar dan als motorrijders een nuttige bijdrage aan kunnen leveren, dan ken ik er zat die dat heel graag zouden willen doen. En wat dacht je van vele andere soorten evenementen die op de openbare weg plaatsvinden, zoals truckruns of gehandicaptenritten met zijspannen of andere motoren? Zonder motorrijders geen koers of ander evenement, zo simpel is het eigenlijk ook. Een wielerkoers zonder motorbegeleiding is als een voetbalwedstrijd zonder scheidsrechter, een café zonder bier. Ondenkbaar gewoon. De KNMV heeft al laten zien dat ze motorrijders graag een gedegen opleiding willen aanbieden op dit vlak. Dus kabinet, haal dat plan uit die la, zet een krabbel, en vertrouw eens op de passie, inzet, kennis, ervaring en vermogen van motorrijders om hier op een goede manier een bijdrage in te kunnen leveren. Stop het wantrouwen.
Ik wil de cursus voor verkeersregelaar op de motor best gaan doen. En daarna ook gebruiken.
Dit gebeurde in het verleden al dat gewone motorrijders als verkeersregelaars werden ingezet en ik dacht ook nu nog wel. Heb dit zelf in het verleden al veel en graag gedaan.
Hoe lang is deze cursus geldig? De evenementen cursus is 1 jaar geldig en is in principe kosteloos. Als je dan bijna € 500.- moet betalen voor deze cursus is 1 jaar wel erg duur lijkt me.
De cursus biedt een vaardigheid en is geen wettelijke certificering. De elearning met examen moet nog steeds jaarlijks gedaan worden.
In het verleden regelmatig motorverkeersregelaar geweest bij wielerevenementen in het noorden, maar afgehaakt toen men steeds vaker koersen in de werkweek organiseerde en de regels steeds strenger werden. Inmiddels gepensioneerd en bereid een opleiding te volgen, die dan ook de bevoegdheden ruimer maakt. Ik wil bijvoorbeeld niet steeds mijn motor op de stoep moeten parkeren om verkeer te regelen, dat moet ook vanaf de motor mogen.
Dit probleem is al duidelijk voelbaar bij b.v. de Nieuwenoordrun voor beperkte mensen met zijspannen.
De organisatie heeft moeten kiezen om niet in 1 stoet te rijden. Aar in groepjes van 5 spannen met een paar solorijders erbij en iedereen houdt zich aan de verkeersregels.
Weliswaar veel minder leuk maar de meeste cliënten hebben het niet echt door, maar zoals altijd met veel plezier in het bakje hoewel in 1 stoet rijden met politie en verkeersregelaars de pret een stuk groter is.
Niets nieuws onder de zon zou ik zeggen. Al meer dan 20 jaar geleden begeleidde we als verkeersregelaar allerlei soorten ritten, dus ook (inter) nationale wielerkoersen, gehandicapten ritten grote marathon evenementen enz. enz. We hadden een uitgebreide opleiding genoten van de verkeerspolitie regio Gelderland met een aanstellingsbesluit voor onbepaalde tijd, geldig voor het hele land. Vervolgens vond de overheid het nodig de wet te wijzigen en de bevoegdheden voor verkeersregelaars drastisch in te dammen. Gevolg een jaarlijkse digitale toets (alsof je daarmee praktische kennis en ervaring kan meten) om een hek vast te mogen houden, het ontnemen van de bevoegdheid voor het regelen vanaf de motor (die bevoegdheid werd teruggelegd bij de politie met als gevolg dat daar (veel) meer inzet van gevergd wordt/werd en het en de intrinsieke motivatie bij mij volledig verdween. Dat er nu “ineens” geen inzet meer mogelijk is door krapte en/of geldgebrek had men op voorhand kunnen zien aankomen. Jammer dat daarmee veel kennis, ervaring en motivatie verloren is gegaan.
Ook is het niet erg smaakvol van de overheid en politie om eerst met de wielerbond afspraken te maken terwijl er naar aller waarschijnlijkheid al beleid gemaakt was, met een dubbele agenda de gesprekken gevoerd te hebben, helaas zeer herkenbaar
Ik steun dan ook van harte dat het plan om vrijwilligers op te leiden vlot uit de spreekwoordelijke la getrokken wordt.
Ik heb ook al eens gekeken om zo met de motor iets te kunnen doen.
Ik kwam alleen het MBT team tegen maar qua evenementen niet in mijn regio. Toevallig wel iemand gesproken uit het MBT en die zei dat ze wel meer landelijk deden.
Het zou denk ik mooi zijn als KNMV zoiets landelijk dan ook kan organiseren (1 aanspreekpunt voor organisaties en vrijwilligers).
Zeker als hier een gat ligt in m te vullen…
Ik rij al meer dan 10 jaar voor verschillende triathlonwedstrijden. Elk jaar de theoretische toets doen, en dan mag ik er weer een jaar tegenaan. Leuk om te doen, het is heel anders motorrijden en dat levert me ook meer ervaring (en dus veilig motorrijden) op. Binnen onze motorclub vind ik regelmatig nieuwe motorbegeleiders, dus ook een tip aan de verenigingen KNWU, neem contact op met de lokale motorclubs.
Men zoekt vrijwilligers!
Dat lijkt op het eerste gezicht prima. En ik zou graag bij diverse evenementen (met de motor) assistentie willen verlenen.
Dan scrol ik even door en constateer ik, dat ik zelf voor de kosten mag opdraaien voor één van deze opleidingen. Weer typisch Nederlands, men heeft een chronisch gebrek aan vrijwilligers. Op deze manier is het dweilen met de kraan open!
De bekende sigaar uit eigen doos dus!
Hoi Peter,
Veel evenementen zijn hard op zoek naar vrijwilligers! Het goede nieuws: dat kost je niets. Door het (gratis) examen te doorlopen waarin gemeentes toetsen of je de beschikbare kennis op orde hebt, kun je zo aan de slag als vrijwillige evenementenverkeersregelaar. De KNMV biedt echter een training aan waarmee je beter voorbereid bij een evenement verschijnt. Een beetje als een rijopleiding dus: je kunt immers zonder ook maar één rijles gevolgd te hebben een rijexamen aanvragen bij het CBR. Maar of dat wenselijk is?
Wellicht zien we elkaar eens tijdens zo’n evenement. Ik doe het ook al jaren, geheel vrijwillig.
Beste redactie,
Waar kan ik de cursus doen is er één in de buurt en wat kost dit en is dit alleen theorie of ook praktijk.
Gaarne hoor ik van u.
Gr. Herman
Hoi Herman,
Alle info vind je op de KNMV-website!