Met de blogs van Motormuis wil Motorrijders.nl de lezer meenemen in de wereld van belangenbehartiging in politiek ‘Den Haag’ en ‘Brussel’. Motormuis vertelt over zijn belevenissen en over hoe hij de wensen van motorrijders probeert om te zetten in politieke daden.
Er is vaak leuk nieuws over motorrijden, maar januari kenmerkte zich toch door een paar slechtnieuwsberichten voor motorrijders. Zo bleek dat het aantal gestolen motoren in 2022 is toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor.
Liefst 1 op de 472 motoren wordt op enig moment gestolen, en van al die gestolen motoren krijgt de eigenaar deze uiteindelijk in maar 1 op de 5 gevallen weer terug. Veel gestolen motoren worden verkocht voor onderdelen. De meest gestolen motoren in absolute aantallen waren Yamaha (354) en BMW (247).
Ik heb zelf een Honda en dacht de potentiële diefstaldans dus even te ontspringen, maar ook daar werden er 201 van gestolen. Mijn eigen Honda werd overigens al een keer bijna gestolen, voordat ik mijn rijbewijs überhaupt had: ik had de motor alvast gekocht terwijl ik nog les had en de sleutelset bewaarde ik in een blik op een kast. En toen werd er ingebroken in mijn huis, een uur voordat ik terugkwam van een week lange vakantie… Veel spullen waren meegenomen, inclusief dat complete blik.
De motor stond er gelukkig nog. Die heb ik diezelfde avond nog weg laten slepen door het bedrijf waar ik mijn motor gekocht had, om te voorkomen dat de inbreker terug zou komen om hem alsnog mee te nemen. Het kostte 1500 euro om de sloten te vervangen. Gelukkig dekte mijn polis van KNMV Verzekeringen de kosten (diezelfde verzekeraar heeft trouwens ook wel wat goede tips om diefstal te voorkomen). Sindsdien bewaar ik nooit meer sleutels van wat dan ook op dezelfde plek. Maar ja, dat is achteraf.
‘Voordringverbod’
Het andere slecht nieuws bericht kwam uit juridische hoek: het blijkt voor motorrijders niet toegestaan om bij een verkeerslicht tussen de auto’s of via een voorsorteerstrook naar voren te rijden om bij het verkeerslicht vooraan te gaan staan. In een rechtszaak over precies zo’n manoeuvre werd een boete van maar liefst 240 euro voor ‘op een kruispunt niet de richting volgen die de voorsorteerstrook aangeeft’.
De motorrijder gaf aan het veiliger te vinden om als motorrijder vooraan te staan, zoals dat ook bij files geldt. Sterker nog: zoals dat zelfs in de filegedragscode van Stichting Motorplatform zwart op wit is gezet in 1991. De rechter vond stoppen voor een verkeerslicht echter iets anders dan moeten stoppen in een file en dat het gebruik van voorsorteerstroken ook echt niet de bedoeling was.
De boete werd dus terecht geacht. Als motorrijder heb ik daar toch wel moeite mee. Die veiligheid vind ik ook het belangrijkste argument om zoveel mogelijk te voorkomen dat ik achter in een rij moet aansluiten van stilstaand of zeer langzaam rijdend verkeer. Autorijders zijn vaak Oost-Indisch blind (i.p.v. doof) als het om motorrijders gaat. De kans dat een auto je van achteren van je sokken rijdt is dus bepaald niet afwezig.
Daarnaast voelt het ook wat gek dat je wél in een file in het middendeel tussen twee rijstroken mag rijden, terwijl je jezelf dan dus tussen de rijen auto’s door priegelt, terwijl veel meer ruimte pakken op een voorsorteerstrook (veiliger dus!) níet mag. Dat de rechter een zeer formalistische afweging maakt op basis van de letter van de wet is zijn of haar goed recht, maar de verkeersveiligheid voor motorrijders wordt er bepaald niet beter van.
Ik denk overigens niet dat er heel veel agenten zijn die boetes uitdelen voor motorrijders die bij een verkeerslicht naar voren rijden. Of niet regelmatig in ieder geval. Maar ik hoop dat degenen die dat wel doen en dit lezen, voortaan overwegen om met de hand over het hart te strijken. In ons belang.
Motormuis

Motormuis, is het verboden voordringen niet iets anders dan jij beschrijft. De boete was volgens mij gegeven omdat de motor via het linksafslaan vak naar voren was gereden. Hij had dus in dit geval links af moeten slaan. Daar was volgens mij de boete voor.
Klopt: de motorrijder is via het linksafslaan voorsorteervak langs de ‘file’ gereden en daar vooraan blijven staan.
Toen het licht voor rechtdoor op groen sprong is hij alsnog rechtdoor gegaan.
Dus de boete was terecht.
Was hij netjes vooraan in de rij voor rechtdoor gaan staan, dan had hij waarschijnlijk geen prent gehad…
Deze situatie was anders. De motorrijder kwam buitenom, via een ander voorsorteervak. Dat mag inderdaad niet.
“Voordringen” is een verkeerde woordkeus. Er wordt niemand mee benadeeld en wanneer de situatie het ook toelaat is het inderdaad veiliger. (Motoren worden in een wachtrij of file vaak over hoofd gezien. Men is gefocusd op de auto ervoor).
Het voorkomt bovendien mogelijke inhaalakties verderop.
Het is nog steeds toegestaan om binnen dezelfde rijstrook elkaar te passeren. Er wordt nergens in de wet specifiek gesproken over een file of wat dan ook. Elkaar passeren binnen dezelfde rijstrook mag, file of niet. De uitspraak van de rechter ging over het passeren via een voorsorteervak en daarna niet de voorgeschreven richting volgen. Dat je dan naast een auto staat voor het verkeerslicht mag, echter niet de stopstreep voorbij gaan. Het is toch telkens weer dat er gezeur is over het passeren van een voertuig op dezelfde rijstrook. HET MAG. Waarom dan telkens het beeld schetsen dat je bij een verkeerslicht niet naar voren mag. Het is gewoon toegestaan. De rechter heeft hier ook geen uitspraak over gedaan.
De regel is simpel: naar voren rijden mag, mits je op je eigen strook blijft. Via een voorsorteerstrook naar voren rijden is ook niet veilig en irritant voor andere weggebruikers.
Tussen de files door rijden op de snelweg is een totaal andere siruatie. Overigens ook aan regels gebonden.
MvG, Jan Jouke.
Ondanks dat het veiliger is om naar voren te rijden, zelfs via een leeg ander voorsorteervak en de rechter naar de letter van de wet gelijk heeft. Denk ik dat het behoorlijk toeval was dat daar nou net die agent aanwezig was die, ook naar de letter van de wet handelde.
In 99% of nog meer van de gevallen staat die agent daar niet… dus ik vermoed dat ik zelf voor veiligheid zou kiezen.
De Nederlandse overheid zijn gewoon een stelletje clowns bij elkaar. Ik geef een voorbeeld.( Rotterdam) 2 baanswegen versmallen naar 1 baan. Motor rijder moet dan van noord naar zuid in de file achter de auto’s blijven rijden. Maar in de file (4 baans) mag je overal tussen door kachelen. Wat is gevaarlijker. Die clowns roepen maar wat om wat geld in het laatje te brengen. Terwijl je geen 1 boete in NL hoeft te betalen. Kijk op verkeersborden.nl. de overheid wil alleen verdienen en niks te hoeven doen.
verkeersborden.nl ; niks te vinden op die site…..je wordt meteen doorgestuurd naar ETEF.nl ??????
Gr Paulus
Hetgeen de Jong schreef is totale onzin .
`10 febr 22.05 uur , ik denk dat hij een reactie wil uitlokken , hierbij de 1e dan 🙂
Ik heb zelf nooit de neiging gehad om vooraan te staan bij een stoplicht, ook als is er de mogelijkheid ervoor. Op de motor neem ik mijn tijd en heb niet het gevoel dat ik gevaar loop als ik achter in de rij sta.
Het kan zijn dat ik in een rustig deel van Nederland woon waar de mensen minder gehaast zijn. Daardoor is er ook minder kans op ongelukken.
Ik heb doorgaans de gewoonte gewoon in de rij mee op te rijden,
Maar werd daar een jaar terug aan herinnert dat dat toch niet zo veilig is
Ik werd door een achterop komend busje aangereden.
Die was afgeleid en had mij te laat in de gaten.
De klap was dusdanig hard dat mijn motor total-loss was, en dat hij met zijn busje ook niet meer verder kon.
Hier in Amsterdam (op die straat) zijn de rijbanen gescheiden door tramrails.
Veel motoren gaan de rij voorbij over de tramrails, en de politie bekeurd daar ook op.
Doorgaans de bekende 240 Euro.
Ondanks dat voel ik mij niet echt veilig in de rij tegenwoordig
Ik zet mijn motor in een zware verankerde wielklem met ingebouwd slot. Het heet BUNKER. Echt een heel fijne oplossing.
Om achteropkomend verkeer te attenderen is het wellicht een idee om de alarmlichten even aan te doen als je achter een rij auto’s aansluit.
Ik ben anderhalf jaar geleden op de fiets aangereden door een motor die om een bus heenreed, via het voorsorteervak voor links. Ik zag alleen een leeg kruispunt en had dat niet verwacht. En ja, ik reed door rood.
Maar ik lag wel 8 dagen op traumachirurgie.
Ik denk dat het er ook echt aan ligt hoe je naar voren rijdt. Rij je netjes, zonder anderen te hinderen terwijl er genoeg tijd en ruimte is naar voren toe, dan zal je een stukje buiten de lijnen rijden echt wel vergeven worden.
Ik kan mij genoeg manieren en voorbeelden bedenken hoe naar voren te rijden waarbij meneer agent graag even een praatje met je wilt maken. Die prent moest juridisch gezien sowieso ergens aan opgehangen worden. Denk niet echt dat het letterlijk ging omdat de motorrijder over de witte streep ging, maar de manier waarop, en dat de agent zich op dat verbod beriep om een sanctie voor asociaal rijgedrag uit te kunnen schrijven.
Over een voorsorteervlak van een andere richting rijden is erg irritant. Je zet door de lus in het wegdek het verkeerslicht (voor bv. Linksaf) in werking waardoor anderen langer moeten wachten. Dat geeft de irritatie bij de andere weggebruikers, niet het feit dat je op dezelfde strook tussen de autos door naar voren kruipt.
Als ik achteraan moet sluiten bij een stoplicht of file laat ik genoeg ruimte over met mijn voorganger en de motor in de eerste versnelling en hou het achteropkomende verkeer goed in de gaten totdat er iemand achter me staat en zo een buffer vormt.