Met de blogs van Motormuis wil Motorrijders.nl de lezer meenemen in de wereld van belangenbehartiging in politiek ‘Den Haag’ en ‘Brussel’. Motormuis vertelt over zijn belevenissen en over hoe hij de wensen van motorrijders probeert om te zetten in politieke daden.
Even serieus: wie bedénkt al die ‘verhoogde rijbaanscheidingen’ eigenlijk die je als motorrijder steeds vaker tegenkomt, en lang niet altijd alleen bij rotondes? Is dat een meneer of een mevrouw ergens op de vijftiende verdieping van een of andere toren in Den Haag?
Iemand die nog nooit een motor van dichtbij heeft gezien?
Dat moet bijna wel toch? Want kom op zeg: opstaande stoepranden midden op een weg, dat is toch idioot? En dan zijn ze vaak ook nog eens in een onopvallende kleur -noem het gerust camouflage-, zodat je als motorrijder met een beetje mazzel nog net 1/100e van een seconde hebt om het obstakel te signaleren, om te bedenken hoe je er in vredesnaam nog omheen kunt én daar dan ook nog naar moet handelen. Vooral in het donker erg leuk. Niet dus. Levensgevaarlijk.
Ik snap het wel hoor: verhoogde rijbaanscheidingen, drempels en andere vaartverminderende of ordenende instrumenten zijn allemaal goedbedoeld: je wilt daar immers botsingen mee voorkomen. Voor auto’s werken ze prima, maar voor motorrijders is het echt een ander verhaal. De rijbaanscheidingen worden formeel vaak ‘overrijdbaar’ genoemd. Daarbij is in de praktijk alleen aan auto’s gedacht, want motorrijders kunnen bij een te late signalering van het obstakel (bijvoorbeeld bij het wisselen van rijbaan of als je moet uitwijken als er pal voor je plotseling wordt geremd) niet ‘gewoon’ even over de verhoging rijden zoals een auto dat doet. Grote kans dat je dan onderuit gaat. En dat terwijl het allemaal simpel op te lossen is: regel dat een ‘overrijdbare’ hindernis dat ook is voor motoren. En als je dan toch bezig bent, breng dan ook een contrastkleur aan zodat je het obstakel ook daadwerkelijk kunt zien.
Vrij simpel op te lossen dus. Sowieso zou het goed zijn als bij het wijzigen van een weginrichting -wat vaak achteraf gebeurt- rekening gehouden móet worden met motorrijders. Want er zijn nu zelfs voorbeelden te vinden van onderbroken belijning -waar je dus overheen mag- waarbij je dan júist tegen een niet-contrastrerende verhoging aanrijdt. Het aantal voorbeelden van kruisingen, wegen en verhogingen die specifiek voor motorrijders voor problemen zorgen is helaas nog steeds erg groot.
Er zijn veel ‘quick wins’ mogelijk, die relatief weinig geld kosten.
Gelukkig is er vorig jaar veel geld vrijgemaakt door het Rijk voor het verbeteren van verkeersveiligheid. Dat betekent voor ons als motorrijders en voor een organisatie als de KNMV dat individuele gemeenten en provincies moeten worden aangespoord om specifieke verkeerssituaties die gevaar opleveren voor motorrijders aan te pakken. Er zijn veel ‘quick wins’ mogelijk, die relatief weinig geld kosten. Maar het zou motorrijders wel enorm kunnen helpen. Kijk alleen maar eens op Google hoe vaak je bij een eenzijdig ongeval een motor ziet liggen naast een verhoging. Het is zo makkelijk om je evenwicht te verliezen door alleen maar een randje aan te tikken, er kan veel schade en ellende worden voorkomen door wat simpele aanpassingen aan een aantal wegen.
Natuurlijk moet je als motorrijder zelf ook goed op blijven letten waar je rijdt, maar tussen theorie en praktijk zit helaas toch altijd een gat wat ‘ongeluk’ heet. Het heet ook niet voor niets zo: het was door niemand bedoeld, maar toch gaat er iets mis. Je eigen alertheid staat natuurlijk altijd voorop in het verkeer, maar de infrastructuur mag best een beetje meehelpen.

Levens gevaarlijk en ook meestal niet goed zichtbaar
Idd een levensgevaarlijke situatie ! Misschien toch niet zo goed over nagedacht .
Eens met deze columnist!
Dat is levens gevaarlijk aan de motorrijder zijn leven wordt niet na gedacht !!!!!
Zeer waarschijnlijk bedacht door iemand die geen motorrijd(st)er is.
Als er door dit soort dingen schade ( zowel lichamelijk als materieel ) wordt veroorzaakt is volgens mij de wegbeheerder mede aansprakelijk lijkt mij hij moet zorgen dat de weg veilig is voor al het verkeer dus ook voor de motorrijder
Zo maar obstakels plaatsen die de verkeersveiligheid in gevaar brengen (in dit geval voor motorrijders ) is volgens mij verboden
Onze neef heeft vier jaar moeten aanbellen bij de gemeente van zijn dorp om er een geplaatst te krijgen na diverse ongelukken: 3 gewonden en een dode hond. Bij hem werd geplaatst onder drie voorwaarden: (1) dat te veel bestuurders zich niet aan de regels houden en (2) het ook tot ongevallen leidt en (3) alleen toen er er budget voor was.
Als iedereen zich netjes aan de regels houdt verdwijnen ze misschien vanzelf, want hij heeft er zelf ook last van, en kan het belastinggeld van hem, u en mij ergens anders aan worden besteed.
hatelijke dingen inderdaad