Met de blogs van Motormuis wil Motorrijders.nl de lezer meenemen in de wereld van belangenbehartiging in politiek ‘Den Haag’ en ‘Brussel’. Motormuis vertelt over zijn belevenissen en over hoe hij de wensen van motorrijders probeert om te zetten in politieke daden.
Wat je op één zondags ritje op de weg meemaakt aan hufterig gedrag is schrikbarend. Dus daar moeten we het eens over hebben.
Motorrijden. Zondagmiddag twee uur. Op zomaar een zonovergoten dag in februari, bij een gevoelstemperatuur van meer dan twintig graden. Want zoals je weet: tegenwoordig hebben we soms zomer in de winter. Net als duizenden andere motorliefhebbers trok ook ik er op deze prachtige dag op uit. Lekker genieten nu het strooizout grotendeels verdwenen is en gladheid iets van lang geleden lijkt. Maar mijn goede humeur verdween al snel als – om in toepasselijke termen te blijven – sneeuw voor de zon, toen ik ineens werd ingehaald door een dikke BMW. Die sneed me vervolgens dusdanig af dat ik vol in de remmen moest. Dat terwijl er nog een auto achter me reed, die ook net op tijd doorhad dat er werd geremd.
Daar moeten we het dus eens over hebben: verkeershufters. Bumperklevers, smartphonekijkers, linksplakkers, afval-uit-het-raam-gooiers, trage slakken, snelheidsduivels, rechts-inhalers, afsnijders, rood-kruis-negeerders, de lijst is lang. Hufterig gedrag is er altijd al. Toch zien we de laatste jaren steeds meer krantenkoppen waarin staat dat asociaal gedrag in het verkeer verder toeneemt. In 2013 werden er 3.140 meldingen gedaan over verkeersruzies, sindsdien is dat getal meer dan verdubbeld. Ook het geweld tegen politieambtenaren in het verkeer nam in vijf jaar tijd met meer dan dertig procent toe, om nog maar te zwijgen over agressie tegen weginspecteurs.
Meningen lopen uiteen
Er is veel discussie over hoe je hufterig gedrag zou moeten indammen. De meningen lopen uiteen van ‘heb het in de rijopleidingen over rijgedrag’, tot ‘er is sprake van een algehele verharding in de maatschappij, daar moet politiek Den Haag maar werk van maken’. Maar ook: ‘meer handhaving helpt, dan houden mensen zich beter in’.
De waarheid ligt ongetwijfeld ergens in het midden, maar als motorrijder heb je daar niet zoveel aan. Als kwetsbare weggebruiker hebben wij als motorrijders relatief meer last van hufterig gedrag dan automobilisten. Want als een automobilist iets uit het raam gooit terwijl jij daar net achter rijdt, dan kan dat flink misgaan. En het aantal keer dat ik in een file in de remmen moet knijpen omdat de bestuurder met een telefoon bezig is, kan ik al niet meer tellen. Motorrijden is wat dat betreft een soort real life computerspel geworden waarbij je obstakels moet vermijden. Het enige probleem van dit spel is dat je maar één leven te verliezen hebt.
Kort na deze zomerse zondag wordt er in de Tweede Kamer gesproken over de aanpak van hufterig rijgedrag. Er wordt zelfs een initiatiefnota over ingediend omdat de cijfers de pan uitrijzen, onder andere door alcohol- en drugsgebruik in het verkeer. Een paar opvallende statistieken uit die nota: een derde van de doden bij verkeersongevallen op rijkswegen in 2017 droeg géén autogordel. Ook nam het aantal beginnende bestuurders dat een strafpunt kreeg op het rijbewijs met bijna veertig procent toe in twee jaar tijd. Die punten krijg je bij overtredingen zoals dertig kilometer of meer te hard rijden, bumperkleven en gevaarlijk rijgedrag. Het vergroten van de pakkans, bewustwordingscampagnes en sociale beïnvloeding werden in de Kamer als oplossingsrichtingen gezien.
Campagnes stilgezet
Gedragscampagnes bleken in het debat on hold te staan vanwege corona, er werden geen toezeggingen gedaan over grotere bewustwording bij overtreders. Maar boetes worden wel verhoogd en de pakkans wordt vergroot door meer flitspalen en dergelijke.
Nu ja, als ze in Den Haag nog niet verder aan de slag willen met bewustwording, dan doen we het zelf maar. Slotstatistiekje daarvoor: meer dan 80 procent van de Nederlanders geeft aan last te hebben van asociaal rijgedrag van anderen. Dat betekent dus ook dat wijzelf soms óók die ‘ander’ zijn. Houd het gezellig op de weg!

Het probleem is mindset, ga niet op de motor zitten met de mindset van de automobilist daar wordt het rijden niet leuker van, besef dat mensen je niet zien, probeer daarop de anticiperen, mijn motto is nagenoeg altijd “Nicht Ärgern, Nür Wundern” dat blijkt een stuk leuker te zijn , en ja ik ben er in mijn leven ook al 2 keer afgekacheld door een “ik heb je niet gezien automobilist”
Ik ben het helemaal met je eens! Motorrijders zijnbovendien extra kwetsbaar. Maar er is ook een andere kant. Afgelopen zondag wassen de motorrijders die gierend met zeker 50/60km p/u door het 30km gebied raceten ontelbaar. Het is een weg waaraan gewoon huizen staan en waar kinderen spelen. Hij eindigt in een kleine rotonde waar de dorpskern begint. Hoe vaak komen er politieauto’s met gillende sirenes en zelfs ambulances? Zelfs op de doodlopende weggetje waaraan ik woon wordt met motoren geracet. Om abrupt tot stilstand te komen en terug te racen, met veel extra vermogen en herrie. Dat is ook hufterig. En gevaarlijk.
Dus laten we ons allemaal weer ‘normaal’ gaan gedragen. Zonder dat hufterige. Want plezier heeft niemand daarvan, echt niemand!
Helemaal mee eens. Ik rij zelf 25000/jaar hele jaar door maar schaam me voor collega motorrijders die op een mooie dag mijn dorp komen binnen gieren.
Dus ja automobilisten zijn voor ons een groot risico, maar ook wij als motorrijders hebben boter op ons hoofd.
Veel veilige kilometers
N
De eerste mooie dag van het jaar, alle opgehokten door de lockdown komen naar buiten, snakken naar vrijheid. Iedereen trekt er op uit, en je mag niet overal komen, dan krijg je dat de ruimte te beperkt wordt voor het aantal mensen wat er komen wil, op de wegen, in de parken, parkeerterreinen.
Alle opgekropte gevoelens van machteloosheid, woede en eenzaamheid worden in één keer losgelaten. Iedereen heeft last van elkaar. Volkomen verklaarbaar verschijnsel en het is niemand aan te rekenen.
Als de wereld weer een beetje opengaat en er meer ruimte komt dan neemt dit gedrag ook af, dat is geen koffiedik kijken maar pure wetenschap.
Ik hoop dat de regelgeving ook kijkt naar het sociale aspect van deze lockdown, zodat we allemaal weer kunnen genieten en elkaar de ruimte gunnen.
En niet te vergeten die collega motorijders die nog steeds met veeeel te luide uitlaten rondrijden. Als daar niet snel wat aan gedaan wordt dan zitten we binnenkort vast aan de APK!!!
Veel reacties en allemaal waar wat mij betreft. Anderen zijn helaas niet te veranderen, maar je hebt hooguit wat te zeggen over jezelf. Maar als ik 1 kleine wens mag hebben, dan is het wel de te luide uitlaten aanpakken, want dat is soms niet normaal wat er uit komt aan herrie. Ik hou best van een mooi geluid, maar ook dat kan ‘ road legal’ met een mooie uitlaat. Het gaat het straks voor ons allemaal verpesten. Mogen we allemaal bij de fuik naast de scootertjes staan om geluidsmeting te ondergaan. Dus kijk bij een mooie uitlaat even of die Europees gekeurd is. Helpt ook bij een circuitdag om niet eruit gevlagd te worden. Veel mooie kilometers dit jaar!