Met de blogs van Motormuis wil Motorrijders.nl de lezer meenemen in de wereld van belangenbehartiging in politiek ‘Den Haag’ en ‘Brussel’. Motormuis vertelt over zijn belevenissen en over hoe hij de wensen van motorrijders probeert om te zetten in politieke daden.
Hoe oud was jij toen je voor het eerst op een motor stapte om te lessen? Ik was zelf al in de dertig toen ik voor het eerst zonder ervaring een leshelm op mijn hoofd zette. Dat klinkt wat gek als je weet dat ik al vanaf mijn tiende verslingerd was aan motorrijden.
Maar nadat een leraar op school bij een -niet door hem veroorzaakt- ongeluk om het leven was gekomen, durfde ik zelf niet op de motor te stappen toen ik achttien werd. Maar, uiteindelijk won de passie het dus, meer dan een decennium later. En de rest is geschiedenis : alleen al in mijn eerste jaar op de motor reed ik ruim 25.000 kilometer.
Maar hoe oud was jij dus? Wel achttien? Ook dertigplus? Als je heel jong bent gaan rijden: denk je dat je beter had kunnen rijden als je al ouder was geweest? Of als je al een autorijbewijs had gehad? Of juist als je op heel jonge leeftijd voor het eerst op zo’n zware tweewieler was gestapt?
“Dat zou het aantal ongelukken met vaak jonge motorrijders moeten beperken.”
Ik vraag het omdat politiek Den Haag aan de vooravond staan van een mogelijke heroverweging van het getrapte rijbewijssysteem. Jongeren tot 24 jaar die hun motorrijbewijs willen halen kunnen in eerste instantie opgaan voor de A1-klasse (11kW, max. 125cc). Na twee jaar rijervaring kunnen ze doorstromen naar de A2-klasse (35kW). Twee jaar later mogen motorrijders op voor de A-klasse (minimaal 35 kW), mits zij 22 zijn. Het systeem is acht jaar geleden zo ingevoerd omdat jongeren dan rustig ervaring op kunnen doen met steeds zwaardere motoren. Dat zou het aantal ongelukken met vaak jonge motorrijders moeten beperken.
Het systeem draait nu al een flinke tijd, maar de ervaring leert dat het aantal ongevallen niet significant veranderd lijkt te zijn. Veel jongeren wachten simpelweg met het nemen van lessen tot ze 24 zijn. Dan mogen ze juist meteen op een zwaardere motor rijden. Tja, dan schiet zo’n getrapt systeem zijn doel natuurlijk voorbij.
Leeftijd verlaagd
Een heroverweging is dan ook op zijn plaats. In meerdere Europese landen is de leeftijd waarop jongeren mogen beginnen aan hun motorrijbewijs verlaagd naar zestien jaar. Juist zodat ze dan écht op jonge leeftijd al ervaring op kunnen gaan doen. Ze stappen dan ook minder snel op een brommer, waar vaak slechts een heel beperkt aantal lesuren voor staat: een stuk of vier. Voor een motorrijbewijs staan natuurlijk veel meer lesuren, waardoor je ook veel meer rijervaring op doet. En die is dan weer cruciaal om beter inzicht te krijgen in hoe een motor zich gedraagt op de weg én hoe je je eigen inzicht in het wegverkeer kunt optimaliseren. Met een beetje geluk haal je ook nog eens een stapeltje opgevoerde brommers uit het straatbeeld (en van het fietspad af), wat het helemaal een win-winsituatie zou kunnen maken.
Tegenstanders van deze optie geven aan dat het juist goed zou zijn om pas op latere leeftijd aan motorrijlessen te beginnen: dan heb je door je langere levenservaring al meer inzicht in het verkeer, vaak al een autorijbewijs en al met al meer kennis en ervaring met veilig rijden in het verkeer. Dan hoef je bij wijze van spreken alleen nog maar de werking van een motor onder de knie te krijgen.
Dus ja, ik ben wel benieuwd naar hoe oud jij was toen je begon met motorrijden. En denk je achteraf dat dat te vroeg, te laat of juist precies het goede moment was om te beginnen. Ikzelf had achteraf wel eerder willen rijden. Het voelt alsof ik een hoop kansen heb gemist op het rijden van mooie bochtjes op glooiende wegen. Maar of het ook véiliger was geweest, dat durf ik eigenlijk niet eens te zeggen. Ik weet wel dat ik sinds ik motorrijd véél alerter ben in het verkeer, ook als ik in de auto zit. Dat heeft bijvoorbeeld het aantal flitsboetes voor zowel auto als motor met 95% gereduceerd. Dat is misschien óók nog wel een argument voor lessen op jonge leeftijd.

Ik ben voor t eerst gaan lessen toen ik 43 jaar oud was.
Ik ben op mijn 21ste voor het eerst op een lichte motor gestapt, mijn rijbewijs gehaald en daarna drie maanden leren motorrijden bij de Rijkspolitie. Ik rij dus nu 50 jaar motor. Net als ik zullen de meesten weten dat als je jong bent je meer risico neemt. ik ben dan ook voorstander van een snelheidsbeperking voor de eerste tien jaar dat je motor rijdt, bijv, de motor mag geen hogere snelheid halen dan 130 km per uur. Ook het overtreden van de plaatselijke snelheid met meer dan tien kilometer per uur, zou inleveren van het rijbewijs tot gevolg moeten hebben. Motorrijden is prachtig, maar als je veel jonge slachtoffers hebt gezien, mag er best wat gebeuren.
Ik was 18 en had mijn motorrijbewijs nog vóór mijn autorijbewijs. Nu inmiddels 19 jaar en enkele tonnen aan km’s verder. Voor mij is het juist goed geweest. Op de motor merk ik dat ik veel meer gegocust ben op de weg en omgeving, wat het vooruit kijken en anticiperen in de auto uiteindelijk alleen maar ten goede is gekomen. Ik ben dan ook geen voorstander van het huidige 3-traps examensysteem. Ik denk eerder dat het meeste rendement te behalen valt door het autorijlessen op de schop te nemen. Laat mensen die hun autorijbewijs halen verplicht óók enkele uren lessen op zowel een motor, als een vrachtwagen. Daar creëer je een stuk bewustwording mee voor hoe de ervaring is voor andere weggebruikers,
Ik was 20 jaar toen ik met motorrijden begon. Mijn ouders waren er op tegen maar van mijn zuurverdiende vakantiegeld heb ik gewoon mijn motorrijbewijs gehaald en toen konden ze er niet meer onderuit.
Een vriend van mijn neef verkocht zijn motor met Krauser koffers, leren pak, regenoverall, handschoenen, laarzen en van alles nog wat. Bang als mijn ouders waren dat ik een barrel zou kopen hebben ze deze voor mij gekocht, een blauwe Suzuki GS550 met spaakwielen met het monsterachtige vermogen van 46 pk…
Nu is het bijna 40 jaar en 23 motoren later, waaronder een VMX1700 Vmax met Akropovic kat-vervanger en 200 pk aan het achterwiel. Tja, wel iets meer. Nu dan een GS1200 Adventure. Toch gezwicht voor een BMW.
Een GS, tja, je wil niet achterblijven bij je (bijna) gepensioneerde leeftijdsgenoten hè 😜
Ik ben begonnen met lessen toen ik 18 was en heb inmiddels mijn rijbewijs alweer 35 jaar. Ik ben actieve rijder reed verschillende racers, streetfighters en tegenwoordig Aprilia capo nord. Allroad dus. Heb diverse malen vro trainingen gevolgd en ben voorstander van dat iedere motorrijder dit om de 3 jaar ongevveer een keer zou moeten volgen. Is altijd een leuke dag en je leert er veel van. Ja ook de ervaren rijders onder ons. Dus wat mij betreft leeftijd naar 16 voor een A2 en dan groeien naar A rijbewijs vanaf 18 jaar. De A1 afschaffen. Dit zijn te gevaarlijk en te traag voor op de snelwegen.
A1 kan prima hoor,mijn dochter van 16 rijdt 125 .. tuurlijk is snelweg echt opletten .. maar daar leer je inschatten als een Porsche met 275 aankomt 👍 of een gsxrr .. en andersom weet deze Porsche-Fahrer dat als ie bij deze snelheden een ongeluk maakt, hij niet verzekerd is ( richtgeschwindigkeit130)
En de rechter hem rustig 1 of 2 jaartjes vast zet .. ligt dus niet aan de PK’s maar hoe je met elkaar omgaat .. op de weg.
Dat je zo’n cursus leuk vind is prima, maar ga niet gelijk vinden dat iedereen dat om de 3 jaar moet doen. Laat iedereen lekker doen waar hij/zij zin in heeft.
In mijn geval was ik 60 jaar veel te laat dus.
Daarbij wil ik wel opmerken dat ik mijn hele leven op een opgevoerde Zundapp rijd,(clubverband) ook wil ik opmerken dat op jeugdige leeftijd (16/17 jaar) er zeker geen benul is van gevaren of inschattings vermogen op die leeftijd wordt er wat af geprutst om meer snelheid te kunnen maken zo ook met een 125 cc..
Verstandiger zou zijn de brommer snelheid op te waarderen naar 60 km en van het fietspad halen .
Het A1 afschaffen en bij 18 jaar tot 25 kw en dan bij 24 jaar 35+kw
Ik was 41 jaar toen ik begon met lessen, alleen op een Puch Maxi gereden tijdens mijn jeugd. Ook nooit een autorijbewijs gehaald. Bij een uitstekende rijschool gelest die vooral streefde naar goed rijden en verkeersinzicht. Niet zozeer naar het minimum op het papiertje te halen.Goed rijden is volgens mij een combinatie van goede techniek (en daar valt ook leren kijken/inschatten onder) en het veel doen. Qua leeftijd, ik had veel eerder er mee aan de slag gemoeten, maar dat is meer omdat de lol eerder zou zijn begonnen. Op m’n 16e, was wat mij betreft ook goed geweest. Het hele betuttelende A1/A2/A verhaal zoals dat nu is vind ik absurd. De opgevoerde snorfietsen/brommers vliegen door de straten maar een op je 16e een goedgekeurde 125cc rijden met een fatsoenlijk rijbewijs is een probleem. Heel vreemd.
Op mijn twinigste het motorrijbeijs gehaald en daarna vooral echt leren rijden door met meer ervaren motorrijders samen te rijden.plus een aantal vro ’s gedaan waar je altijd wat opsteekt.
Ben begonnen ol mijn 18 jaar begonnen met een Honda 550 four voor het bedrag van 5999 Gulden, nieuw daarna jaren op een BMW boxer, toen K en toen weer een boxer, en nu rijdend op een Kawasaki Versys 650 een hele fijne fiets. Nu 63 jaar en nog elk weekend op pad met mijn vriendin rijdend op een Honda, voor een toertocht door het hele land.
Ik was 20 voor dat ik ging lessen daarna met een paar vrienden echt leren rijden
ik was 19 toen ik met een oefenrijbewijs mocht rondrijden in een bepaalde buurt van mijn woonplaats welke door hermandad aangewezen was. Maar ik vond Den Helder waar ik toen in dienstplicht was bij de KM ook wel leuk. Alles ging (gelukkig) goed en nu ben ik 75.
Op mijn K1200LT kan ik nog steeds lekker bochtjes maken dankzij de jarenlange ervaring. Voor de stadritjes gebruik ik mijn motorscooter Suzuki 110UK.
Ik heb 54 jaar geleden mijn rijbewijs gehaald zonder één les, heb examen gedaan na 3 maanden oefenvergunning..Ik moest daarna nog leren motorrijden. Ervaring opdoen is een must en VRO’s volgen .
ik was 16 jaar mijn eerste brommer 50cc royal nord aan 18 mijn eerste wat zwaarder 125 cc honda op 21 mijn eerste zware moto ik heb nooit leren rijden mijn vader ook moto liefhebber gaf me de sleuter en je leer het wel en inderdaad toen in die tijd lukte dit nog ik ben nu 76 jaar en rij nog altijd motor rijden nu met goldwing 1800 en met bmw k1600gt hopelijk kan ik nog lang genieten van mijn hobby j
Heb op mijn 67 jarige leeftijd mijn motor rijbewijs gehaald voor theorie en de bijzondere handelingen + het wegexamen in een keer geslaagd.
Nooit te oud om te leren.
Ik rij formeel vanaf mijn 18e motor, auto, vrachtwagen.
Of je jong oud bent, maakt misschien iets uit. Het ligt aan de persoon.
Als je ouder bent, word je wat voorzichter.
Ben je dan beter motorrijder. Misschien?
Belangrijker is dat je weet hoe je een motor moet besturen en dat je weet hoe je moet anticiperen.
Wat ik belangrijker vind is: Begin met je auto rijbewijs en daarna evt. je vrachtwagen bewijs, dan snap je wat zij zien…..Persoonlijk vind ik dat ze beter zouden kunnen zeggen 2 jaar auto of x km’s….dan leer je het gedrag van overige verkeersdeelnemers kennen. Een motorrijder is kwetsbaarder, is minder goed te zien en sneller in het verkeer, maar sommige rijders gedragen zich ook nog onsterfelijk en associaal in hun rijgedrag….en ja op alle leeftijden….
Kortom: Een goede training motorrijden, na minimaal x km of 2 jaar zou niet verkeerd zijn, maar leeftijds beperkingen met zo weinig pk’s zegt niet.veel….het gewicht vd motor zelf, het acceleratievermogen en de stuureigenschappen dat is veell belangrijker. En leer ze anticiperen, zeker om het wegdek en de verkeerssituatie in te schatten. Je rijdt vaak maar op ca.2 cm rubber wat contact maakt met de weg….Als motorrijder moet je 10x beter opletten dan andere auto rijders….gas geven kan iedereen, hard remmen is een kunst. Na meer dan 40 jaar rijden en racen, wil ik ook zeggen dat het soort motor ook invloed heeft op stuur eigenschappen bijv. een 125cc quad is moeilijker te rijden dan een bmw gs 1000 cc, die stuurt net zo gemakkelijk als een fiets. Misschien moeten ze dus wat motormerken aanwijzen met max. cc en gewicht en type…lekker complex zeggen ze dan…..maar wat ze nu van plan zijn gaat niet helpen….zeg ik dan….
Stiekem op mijn 17de een oud barrel (honda 250cc) gekocht. Na het behalen van mijn rijbewijs langzaam opge klommen naar 350cc,750cc,1000cc, 1150cc en nu weer terug naar 700cc. Ik heb altijd tijdens alle weersomstandigheden gereden, dat is volgens mij een van de redenen waardoor je behoedzamer en veiliger door het verkeer leert manouvreren. Je wil de boel heelhouden en met roekeloosheid lukt dat niet. In het voorjaar zie ik de jonkies tevoorschijn komen op hun Ninja’s en vol gas de snel-en 80km wegen opvliegen en dan hou ik mijn hart vast…het moet blijkbaar
hard en agressief. Verstand komt met de jaren zegt men en dat is bij het motorrijden zeker het geval denk ik. Ik ben nu 64 en geniet nog steeds van de toerritten die ik samen met mijn zwager maak. Tegen jonge motorrijders zeg ik altijd dat ze rekening moeten houden dat andere weggebruikers ze niet zien.Defensief rijden is het motto! Dan heb je de minste kans op ongelukken en kun je zelfs op oudere leeftijd nog blijven genieten van je vrijheid op de weg.
Heb vanaf mijn 18e twee jaar illegaal op een 125cc DKW motor gereden. Op m’n 59e pas mijn motorrijbewijs gehaald (ben nu 77) en tuf nog steeds met mijn echtgenote (81) achterop vrolijk rond.
Veel bergpassen gereden (zoals de Mont Ventoux, Stelvia, Gross Glockner, Timmelsjoch).
Hoop het nog een paar jaar vol te kunnen houden.
Ik heb nooit les gehad. Toen ik 16 jaar oud was, 49 jaar geleden kocht ik een Maico motor,350 cc van de opbrengst van een krantenwijk en auto’s wassen van de buren. Hiermee crossen op een weiland en s’avonds over de weg als niemand keek over de weg weer naar huis. Zodra ik 18 jaar werd kocht ik en moto guzzi 850 California. Hij leek zo echt op een Harley Davidson, compleet met treeplanken en leren tassen met chromen knopen. Hierop heb ik met een lesplaatje achterop mogen oefenen in de wijk waar ik woonde. Op deze motor heb ik rij examen gedaan. De examinator was enorm enthousiast over de motor en vroeg mij honderd uit, iedere keer dat ik moest stoppen voor de volgende route instructie. Ben de eerste keer geslaagd. Vanaf dat moment zelf leren sleutelen en onderhoud gepleegd aan de motoren. Bijna ieder merk wel gereden en zelf een chopper gebouwd van een Honda cb 750. Verlengde voorvork en Suzuki racevoorwieil e 16 inch Harley achterwiel. Was leuk om te doen. Mijn huidige motor is een BMW R1100GS. Ook al weer een motor van 23 jaar uit. Ik ben nu 65 jaar oud en hoop nog lang van motorrijden te kunnen genieten. Mijn tip, laat je alleen verleiden door je gas handel als het heel rustig is op de weg en rijd verder defensief.
Ik was jarenlang voorzitter van een motorclub, organiseerde ook (soms mede) toertochten voor motoren. Organiseerde ook ritten voor de Veteraan Motoren Club en…………………….Ik had geen motor rijbewijs noch kon ik motor rijden.
Op mijn 55e had ik eindelijk financieel de mogelijkheid om te gaan lessen en had ik na een klein halfjaar lessen en een 2e examen mijn rijbewijs.
Ben nu 73 jaar en geniet volop van het toeren. Begonnen op een 600cc Yamaha vervolgens naar 1300 cc Yamaha en nu 1000cc Honda
Ik was 65 toen ik mijn eerste motorrijles nam. Had het 2 jaar eerder kunnen doen, toen mijn zoon zijn motorrijbewijs haalde, maar liet het weer op z’n beloop, tot mijn zoon mij een proefles cadeau deed. Toen was ik gelijk verkocht. April 2021 mijn rijbewijs gehaald Eind mei heb ik een motor gekocht en daar geniet ik nu met volle teugen van. Dus nooit te oud om nog motor te gaan rijden. Ben wel van mening dat de motorrijder beter moet worden uitgelicht bij de automobilist, bv. door hen tijdens de autorijlessen ook op de plaats van de motorrijder te zetten zodat er meer begrip en aandacht komt voor die als “lastig” ervaren motorrijder die over het algemeen “onzichtbaar” is voor de automobilist en dan schrikken als ze opeens met een motorrijder worden geconfronteerd. Tevens staan ze er niet bij stil dat er een redelijke afstand gehouden moet worden als je een motorrijder van achter benadert omdat als deze zijn gas loslaat ze dit te laat in de gaten hebben en dan plotseling heel dicht op de motor of nog erger de motorrijder van achter aanrijden.
Sinds twee jaar mijn rijbewijs. Twee jaar verder en 17 motorfietsen vind ik het nog steeds geweldig. Vroeger ooit gelest en ook wel illegaal rondgereden maar vond het toch te link. Zelfvertrouwen en beheersing komt met de jaren denk ik 😁
Op mijn 18e: motor gekocht, L plaatje erop schroeven en gaan! Dus heb ik mezelf leren rijden, nooit een instructeur gehad..
Ik was 18 op de dag dat ik jarig was met n proefrijbewijs n blauwe L plaat achterop de CB 750 f van m n broer . Mocht ik in 3 gemeenten mee rijden en heb er ook m n rijexamen op gedaan . In de sneeuw en geslaagd voor 1 e keer . Ben nu nog van mening dat men met 16 op n 125 of 250 moet kunnen rijden waarna de overgang naar zwaarder met 18 jaar al kan .
Ik was 18 toen ik me rijbewijs haalde. Meteen een enduro gekocht en otr ritten gaan rijden. Daarna gaan motocrossen, en een africa twin gekocht. Nu ben ik 56 nog en steeds of the road ritten. Ook heb ik een 990 adventure waarmee ik graag in het.zand.mee rijd op de tet route
Ik was 67 toen ik begon te lessen en 68 toen ik mijn motorrijbewijs haalde. Reed al 50 jaar auto en veel vekeers inzicht. Motorrijden is het leukste dat er is. Maak regelmatig tochten van 4 a 5 uur. Heerlijk
Ik was 44 toen ik mijn eerste les nam en ik was meteen om.
Waar ik, sinds ik als klein meisje van 10 jaar achterop bij mijn broer op zijn bordeauxrode BMW, van droomde, werd eindelijk werkelijkheid!
Ik was in 2010 mijn bedrijf gestart en zei in 2012 tegen mijn man: als ik volgend jaar 125 klanten haal, ga ik starten met mijn motorrijbewijs. Dat moet je doen, antwoordde hij, maar hij dacht dat ik het niet zou doen. Ik had immers al vaker gezegd dat ik wilde gaan motor rijden. Het jaar erop ging ik over de 125 klanten heen en ik maakte een afspraak voor een Try the Bike les. Toen mijn man vroeg of ik zin had om op zaterdag samen weg te gaan, zei ik dan kan ik niet. Hoezo niet, vroeg hij, waarop ik antwoordde Try the Bike. Hij keek me vol ongeloof aan en zei: ga je het echt doen, goed zo! Ik reed die eerste les alleen rondjes op het terrein van de rijschool en ik genoot!
De instructeur vroeg me op een zeker moment even bij hem te stoppen. Zit jouw helm niet veel te strak, vroeg hij. Ik zei dat ik dacht van niet, waarop de instructeur zei, je hebt zo’n brede glimlach die past zowat niet in de helm.
Ik slaagde in 1x voor alle onderdelen, kocht een mooie Suzuki Intruder VS 800 waarop ik nog steeds met veel plezier rijd. Als ik met de motor weg ging zag ik mijn man kijken, maar hij zei geen interesse te hebben. Het jaar erop heb ik hem voor vaderdag een Try the Bike les cadeau gedaan. Ook hij was meteen om! Na 2 herexamen slaagde hij ook en sindsdien maken we regelmatig een mooie tocht.
Door het motorrijbewijs zijn we beiden anders gaan autorijden, we hebben goed geleerd om veel verder naar voren te kijken.
Op mijn 16de reed ik een Kawasaki schakelbrommer… Geweldig vond ik dat. Maar elke keer kwam er iets tussen waardoor ik niet kon lessen. Het bleef altijd spoken, maar een huis werd gekocht, kinderen kwamen, keuzes moesten gemaakt worden… dus altijd werd dat motorrijbewijs naar de achtergrond geschoven. Tot ik in 2017 ging scheiden. Een jaar later vertelde een vriend dat hij zijn motorrijbewijs ging halen en toen begon het bij mij toch te kriebelen. Ik heb toen een proefles aangevraagd, want tja… durf je nog wel zoveel jaren later? Ik was inmiddels 54. Na de proefles wist ik dat dit was wat ik wilde. Binnen 3 maanden had ik mijn AVB, theorie en AVD. Alles in 1x. Nu stap ik op mijn Kawa Z650 om een ritje te maken. En ik geniet elke keer weer.
Ik ben begonnen op mijn 18e. Oefenrijbewijs kon toen zelfs nog . Honda350, Honda 750k7, Honda VT750C, BMW K100, BMW K1100 LT , BMW R1100 RT, Yamaha FJ1200.
Ik geloof niet in getrapte rijbewijzen. Eerder zoals in België en Frankrijk: als je een autorijbewijs hebt mag je op een 125 cc machine rijden. Motorrijbewijs mag daarna met alle cilinderinhoud.
Geef mensen vrijheid in plaats alles maar te willen regelen en betuttelen.
Ik was 18 en heb een proef rijbewijs gehad die kon je op het politiebureau halen en toen examen gedaan en in de eerste keer geslaagd
Ik ben met mijn 14 jaar op een gemotoriseerde fiets gestapt, een Berini M21. Wat een ervaring hij vooruit terwijl je niet hoefde te trappen en stoppen deed ik tegen de haag van de buren, door er langs te rijden. Want: ik kon wel denken: stoppen, maar dat apparaat reed gewoon door. De aantrekkingskracht was evenwel te groot om op te geven. Zo ben ik zelflerend naar de gemotoriseerd rijden toegegaan. Vervolgens reden we een (met de politie) afgesproken traject in de buurt en kon je oefenen zoveel je wilde. Natuurlijk werd dat traject uitgebreid met interessante lussen en rij-obstakels. Als spelend leren we.
Dat alles hoef ik nu (72 jaar) met mijn HD Softail Heritage niet te doen; ik kijk wel uit. Wat het probleem is, dat is dat de motoren (allemaal) te snel zijn (geavanceerder met optrekken, afremmen) voor de adrenaline zoekende jeugd van altijd al.
Conclusie: je leert rijden door het veel te doen, door fouten te maken en door ervaring en de rust van het ouder worden.
Ik ben op mijn 17 jaar gaan lessen bij de Marechaussee.
Zeer goede rijopleiding gehad.
Op mijn 18 jaar gelijk overgezet naar burgerrijbewijs.
Ik rijd nog steeds ik ben 67 jaar.
De motor die ik nu rijd is mijn Tiende.
Mijn motoren waren; Honda CB450-Honda CX500- GL1000 Gold Wing-
Honda CBR1000FN-BMW 1150-BMW 1150 Twinspark-
Honda Pan 1300 de luxe-Honda Deauville650-Honda CB500X en nu nog steeds Honda NC 750X uit 2018
Ben jij van lichting 1973-4. Er is 11 juli een reünie, waarvoor een Karel Hannema nog wordt gezocht.
Leuk, of juist niet leuk om te lezen dat veel mensen die nog gewoon hun rijbewijs konden halen nu allerlei voorwaarden willen opleggen aan de jeugd.
Ervaring in het omgaan met een gemotoriseerde tweewieler voor ik op de weg kwam , maakte dat ik toen ik eenmaal de weg op mocht beter kon rijden. Mijn inzicht wat je op twee wielen kan en niet kan, was veel groter dan dat ik met rijlessen en ervaring opdoen op straat kon leren.
In Rotterdam was een rijschool die leerlingen eerst op een terrein bij Gouda ervaring liet opdoen als onderdeel van het lespakket, het slagingspercentage was voor leerlingen van deze rijschool dan ook hoog.
Mijn ervaring is dat je op een lichte motor meer aan het gooien en smijten ben, dan op een zwaardere motor.
En waarom vinden veel mensen het goed als men eerst ervaring opdoet in een auto? Is het minder erg als je daarmee een ongeval veroorzaakt? Men moet stoppen met het doorgeslagen veiligheid denken, geef de jeugd de ruimte om te leven inplaats ze met onzinnige regels te beknotten.
Auto’s van de weg zou minder dode motor rijders betekenen, de eerste is immers meestal de veroorzaker.
Het is inderdaad waar dat de overheid de motorrijder steeds meer beperkingen wil opleggen.
De reden is dat er in verhouding te veel motorrijders sneuvelen in de verkeersjungle. Het probleem is dat er te veel auto’s op de weg rijden die een groot gevaar zijn voor ons motorrijders.
Toen ik begon met motor rijden in 1963 waren er veel minder auto’s en naar verhouding meer motoren op de weg, waardoor het toen relatief minder gevaarlijk was voor de motorrijder.
Ik ben nu 77, rijd nog steeds motor (ook fiets en auto) en hoewel de moderne motoren veel veiliger zijn geworden, is het voor de motorrijder niet veiliger geworden door het onverantwoord rijden door veel automobilisten. Door alle moderne snufjes zijn zij te gemakzuchtig geworden en letten zij daardoor onvoldoende op de motorrijders en andere kwetsbare verkeersdeelnemers. De schermen in de auto zorgen daarbij voor te veel afleiding.
Met 18 had ik gewoon men A.. hoppa naar Arie M. Welbekend in de motor wereld ik spreek over 1986 .. Arie zeg jochie ik heb een VF500F maar daar zit nu een drosselkit op en die gaat er pas later af ..deal?, een seizoen later en ca 3000 km heerlijk rijden door Europa ging mijn VF naar de volle 70 pk .. 20 jaar in D. geleefd echt 100 125 ..155 pk gehad, en 170 of 25 pk het is allemaal te veel als je er verkeerd mee om gaat .. daarnaast en veel belangrijker is de automobilist leren wat een motor kan en vooral NIET kan.
Oh ja bedankt Arie natuurlijk had je gelijk: net je rijbewijs en 50 pk is prima.
A1 kan prima hoor,mijn dochter van 16 rijdt 125 .. tuurlijk is snelweg echt opletten .. maar daar leer je inschatten als een Porsche met 275 aankomt 👍 of een gsxrr .. en andersom weet deze Porsche-Fahrer dat als ie bij deze snelheden een ongeluk maakt, hij niet verzekerd is ( richtgeschwindigkeit130)
En de rechter hem rustig 1 of 2 jaartjes vast zet .. ligt dus niet aan de PK’s maar hoe je met elkaar omgaat .. op de weg.
ik kreeg op 18 jarige leeftijd m’n motorrijbewijs Kado
voor het behalen van mijn HBS-B diploma.
1 les, examen en geslaagd. Later nog gewerkt als instructeur in Tilburg waar ik de opleiding tot Docent Lichamelijke Oefening volgde.
Daarna voor veel geld mijn Rijbewijs voor de auto
gehaald.
Mijn man had op zijn 27e een motor, een kawasaki Z900 Ltd, die hij nog steeds heeft. Ik zat vele ritjes met plezier achterop. Ik heb mijn motorrijbewijs vele jaren later gehaald op mijn 47e.
Ik rijd met mooi weer.
Lekker genieten op mijn engelse twin. Ik wil niet te zeggen dat jonge mensen roekelozer rijden dan oudere mensen, Alleen als jongeren in een groep rijden is er meer haantjesgedrag. Maar uiteindelijk moet iedereen zijn verantwoording nemen in het verkeer jong en ouder.
Ik heb dit jaar mijn motorrijbewijs gehaald, op mijn 71-e. Van mijn bouwjaar zien ze niet vaak kandidaten op het examen! Reed al tijden in het buitenland op een 125cc Scooter en door covid aan Nederland gekluisterd werd het tijd om dat ook legaal te gaan doen, Met rijbewijs dus. Rijd nu met veel plezier op een Kawasaki 650. Heeft me ook een alertere auto-chauffeur gemaakt..echt meerwaarde zo’n motorrijbewijs!! Had er veel eerder aan moeten beginnen maar zij gewaarschuwd….het is een verslavende, veel tijd eisende hobby.
Ik ben nu aan het lessen theorie al gehaald maar vind avb toch wel lastig en ben gisteren met slalom onderuit gegaan maar houd vol, in maart word ik 72
Chris
Weer een geweldige (en hoopgevende) reactie van een motorrijder die op latere leeftijd begon. Ik ben zelf – nadat mijn zoon zijn motorrijbewijs haalde dit jaar – onlangs op mijn 55e begonnen, met een proefles als verjaardagscadeau. Ik dacht: verder dan een proefles kom ik vast niet, Maar dan heb ik het in ieder geval gedaan en dan kan ik dat onderwerp weer van mijn lijstje afvinken. Maar er is helemaal niks afgevinkt want ik heb ineens de smaak te pakken! Ik ben wel een wat langzamere leerling die tijd nodig heeft om eerst het voertuig te beheersen en dit vervolgens te combineren met het rijden zelf, Automatiseren dus, waarna je alle aandacht voor het verkeer kunt hebben. Ik ga gestaag door 😉
Hallo iedereen, ik heb mijn motor rijbewijs op mijn 67ste levensjaar gehaald en net zoals Con van Kappel schrijft zie je niet veel leerlingen van mijn leeftijd. Vroeger reed ik een zeer zwaar opgevoerde Zündapp en heb hier ook een zeer ernstig,” niet door mijn schuld”” ongeluk gehad. Hierdoor waren mijn ouders er ook falikant op tegen dat ik mijn motorrijbewijs zou halen wat toen ook een verstandigebesluit was. Toen mijn 24 jarige zoon twee jaar geleden zei dat hij het motorrijbewijs wilde halen heb ik ook besloten om dit alsnog te doen. Nu maken wij, ook samen met mijn vrouw, geregeld mooie tourtochten en genieten van de vrijheid en van de natuur.
ik heb op 19 jaar motorrijles gedaan op een heinkel 150 cc en na drie lessen geslaagd 0p 6 april 1962 in amersfoort.
Hoi,
Ik ben 53 en mag 8 december afrijden voor mijn motorrijbewijs.
Hopelijk haal ik dat in een keer.
Door de corona heb ik dit motorseizoen helaas al gemist.
Ja ik had graag eerder ontdekt hoe leuk motorrijden is.
Hoop dan ook nog wat jaartjes te mogen genieten.
Carla Knoll-Zigterman
Ik ben 70 jaar en ben begonnen met motorrijden toen ik 18 werd. Ik kocht ik een oude BSA B31 van een kennis en met een proefrijbewijs mocht ik in de buurt rijden. Al snel geslaagd en vervolgens mooie tochten gemaakt. Toen kwam het gezin en weg ging de motor. In 2009 weer een Triumph Bonneville T140J gekocht en gerestaureerd. Daarna ook nog een Matchless G3LS en tenslotte een BMW R1200RS. Deze laatste motor is gebleven (de anderen heb ik weer verkocht) en ik heb er inmiddels mooie tochten naar Frankrijk, Duitsland, Engeland, Denemarken, Zweden Finland en Lapland mee gemaakt, soms samen met mijn 4 motorrijdende kinderen maar ook graag alleen,
Op 54 jarige leeftijd mijn 1e les in februari in de vrieskou en meteen om… Lesmotor gekocht en daarmee op eigenterrein geoefend en alles in 1 x gehaald. Na de Honda kwam een Guzzi Breva die hald Europe heeft gezien. Het werd tijd voor iets meer PK`s en nu alweer 4 jaar op een Suzuki Vstrom 650. Wel meteen een VRO training gedaan om te wennen. Wat kun je blij zijn met een knalgele All Road. Net terug van een Spanje Portugal reis met 5 vrienden. Als enige wat op leeftijd zijnde vrouw in een mannengroep ben je toch wel een beetje een bezienswaardigheid. Defensief rijden en opletten met een groep als je verkeerd rijdt of ergens wil stoppen. Maar zo verschrikkelijk gaaf…
Anjelies van Vliet
Ik ben op mijn 17e begonnen met motorrijden, Toen illegaal. Later mijn rijbewijs gehaald nadat ik een tijd met een “proefrijbewijs” (voorlopige oefenvergunning) geoefend had. Jarenlang alleen een motor gehad, Op mijn 33st. autorijbewijs gehaald omdat ik dat voor mijn werk nodig had. Op mijn 49st een ernstig ongeluk gehad doordat iemand niet oplette en mij van de motor afreed. Daarna gestopt. Geen idee of het uitgemaakt zou hebben of ik later mijn motorrijbewijs gehaald zou hebben. Vind wel dat het huidige lessysteem goed is. Ik heb alles zelf moeten leren. En als jonge jongen gaat dat letterlijk met vallen en opstaan.
Gek op motorfietsen sinds het ontstaan van Moto73 en dankzij een Friese buur (ik ben Belg) kunnen opstappen op mijn 18de. Het grote voordeel is wel dat de verkeersintensiteit in 1978 veel lager was dan nu, er geen mobieltjes waren en er ook minder agressie was in het verkeer (minder files en amper snelheidscontrole). Ik ben ook begonnen op een 125cc en een jaar later een 450. Ondertussen ben ik aan meer dan 30 motoren toe en rij ik nog steeds meer dan 20000 per jaar. Veel rijden is essentieel om de kneepjes en het verkeersinzicht te behouden en te kunnen anticiperen op stommiteiten van andere weggebruikers maar je hebt hoe dan ook een beschermengel nodig om zonder kleerscheuren te blijven want je blijft een zwakke weggebruiker. Let ook steeds op voor zelfoverschatting.
Ben vanaf mijn 18 begonnen met motorrijden en ook veel kilometers gemaakt, gemiddeld zoon 15000 per jaar, met de komst van de kinderen iets minder maar nu weer veel kilometers, je kunt nooit goed motorrijden er zijn altijd verbeter punten, maar door veel kilometers kunnje steeds beter omgaan met de situaties die je op de weg tegenkomt, je leert elke rit bij is mijn.mening. Ook een VRO risico is heel leerzaam ook al ben je in de 60!!!!
Goed motorrijden is een combinatie van inzicht in verkeer en wegconditie, en controle van de motor.
Inzicht krijg je door aan het verkeer deel te nemen., Motor controle kun je heel goed verbeteren op een off road motor.
Je leert grenzen kennen en verleggen zonder gelijk levensgevaarlijk bezig te zijn . Geldt overigens ook voor een race circuit.
Ik begon op mij 18 de. In die tijd (45 jaar geleden) kon je nog geen lessen nemen, je kocht een motor( pk was niet van toepassing) en ging naar het gemeentehuis en haalde daar een les bordje op en je kon dan in de gemeente zelf rijlessen voor een half jaar, dit kon je nog verlengen met 6 maanden. Zo heb ik leren motorrijden maar heb nooit een motorrijbewijs gehad want ik leste toen ook voor de auto die ik wel heb afgemaakt. Ik hebber achteraf nooit spijt van gehad en ben toen een hobby begonnen in oldtimer brommer ( wat ik nu nog steeds doe).
Bij de ouders inwonend mocht het echt niet. Getrouwd ik zou met een lichte motor gaan rijden omdat 2 auto’s duur was. Het werd een 750 cc Honda met oefenvergunning. Op advies van mede motorrijders 5 lessen genomen op een Honda 400 met 100 kg instructeur achterop. Hierna examen met de motor van de rijschool die ik in de ochtend zelf op moest halen want de instructeur was ziek. De examinator gaf aan dat hij wilde zien dat het geen brommer was en ik slaagde de 1 keer! Vanaf mijn 24e jaar tot nu 65 (onlangs) slechts een aanrijding door eigen schuld. Wel een paar keer door de schuld van een ander. Na het behalen van het rijbewijs liet ik me overhalen op het werk ook maar te rijden. Dat heb ik 10 tot 15 jaar gedaan. Privé heb ik 5 motoren gehad, de 750 cc viercilinder Honda, daarna een 500 cc 1 cilinder Yamaha SR hierna jaren geen privé motor om in 1995 een Kawa 500 cc GPZ te kopen en die later te ruilen tegen een BMW R1150 RS. Hierna een Honda 600 viercilinder en sinds kort een BMW F900XR de laatste is de fijnste tot nu toe, heb ik ook al meer dan 6000 km mee gereden van april tot nu toe.
Net te jong om met een L plaatje te leren rijden (bouwjaar ’67) heb ik rijlessen gehad en op mijn 18e m’n rijbewijs gehaald. Ik heb jaren niet gereden maar inmiddels ook al weer járen wel. Ik geef toe: ik ben een mooi-weer-rijder, met regen en sneeuw vind ik een auto toch net iets comfortabeler.
Het A1 rijbewijs vind ik belachelijk, Max 125 cc, het zijn net opgevoerde brommertjes die wel op snelwegen mogen rijden. Naar mijn mening levensgevaarlijk. Maar goed, de specialisten zullen er wel goed over nagedacht hebben.
Het is lastig om te bepalen wat wijsheid is. Ik heb deze niet in pacht. Maar misschien is het een idee om eens te kijken naar beroepschauffeurs met een C en/of D rijbewijs: per 5 jaar een training van in totaal 35 uur (waarvan tenminste 7 uur praktijk training).
Wellicht is het het overwegen waard om een VRO of vergelijkbare training te verplichten, eens per 2, 3 of 5 jaar? Bochtentraining, verkeersinzicht, rijden in bijzondere weersomstandigheden, kennis van wegligging, bandenprofiel, enz.
Het enige is dat een dergelijke VRO training voor sommigen wel een aanslag kan zijn op de portemonnaie. Aan de andere kant: men geeft wél honderden euro’s uit aan een helm, pak en handige of leuke snufjes. Het idee om snelheidsbeperkingen op te leggen aan beginnende bestuurders is mogelijk ook het overwegen waard. Maar wanneer is iemand geen beginnend bestuurder meer? Na een x-aantal jaren? Of na een x-aantal kilometers? Hoe toon je dat laatste aan? Immers, je weet niet hoe vaak iemand op de motor stapt…. Lastig lastig…..
Toen ik 22 was motor rijbewijs gehaald en 1 jaar later motor gekocht nu 44 en denk wel 100.000 km gereden door België, Frankrijk, Duitsland, tsjechië, Slowakije en Spanje. Eerst een Kawazaky ZXR 750 en nu Honda CBF 1000 waar me vrouw vele km achter op zit.
Ik ben 62 en ben sinds mijn 10e blind aan mijn linkeroog. Met 18 mijn autorijbewijs en eerst zo’n 10 tot 12 jaar ervaring met de auto gehad voordat ik rond mijn 30e het motorrijbewijs haalde. Wel van mijn 16e totdat ik rijbewijs had ik denk 5 of 6 bromfietsen gehad. Rijd nu voor plezier en vakantie met de motor. Volgend jaar naar Zweden. Nog steeds met veel plezier en 20 keer mooier dan autorijden.
Met een jaar of 40 mijn motorrijbewijs gehaald en begonnen met rondjes rond de spreekwoordelijke kerk op een gebruikte Transalpina 600V, een uitstekende beginnersmotor. Pas na jaren het virus gek regen om te reizen op de motor en alle landen van Europa en een paar daarbuiten bezocht. Dus gewoon heel veel km’s gemaakt, veel met mijn vrouw als duo. Gemerkt dat ik door de rij-ervaring meermaals ongelukken heb weten te vermijden of voorzien. Volgens mij is ervaring opdoen derhalve, naast een goede rij opleiding de belangrijkste factor tot vermijding van ongelukken. En ja, toen ik jong was had ik net als de meesten best een bepaalde mate van overmoedigheid. Maar een 20 jarige mag wel een auto kopen met 250 pk, dus denk ik dat een goede motorrij-opleiding wellicht de beste basis is voor veilig rijgedrag. Ik zou vooral niemand de lol van het motorrijden willen ontnemen, Ben zelf veel te laat begonnen!
Ik was 50
Motor “lessen” met 25, dwz scheur maar 3 lessen voor een lesauto uit en hup afrijden. Moet zeggen dat ik met 16 op een 85km/u Kreidler jaren ervaring opgedaan heb. En geloof me, met zulke slechte remmen krijg je rap inzicht🤣
Laat de mensen na 3 jaar auto rijbewijs gewoon op een 125cc rijden, dat mogen ze op vakantie in het buitenland bijna overal al.
Begonnen op 18 en alle stadia doorlopen waardoor ik flink wat geld kwijt ben…
Ik snap de leeftijdsbeperkingen op cc’s maar dan elke keer weer uren moeten gaan volgend vind ik overdreven als je dan al 2 jaar rondrijd met 125cc/35kw.
Een verplichte rijvaardigheidscursus daartussen tot daar aan toe maar 3x je rijbewijs en uren af moeten leggen is gewoon geldklopperij.
Ja wat is de beste oplossing. Het is zo dat men uit ervaring leert. Het huidig systeem heeft ons geleerd wat we nu weten, nog teveel ongevallen. Wat gaan we er aan verbeteren nog een try out? Ilzelf rij al motorfiets van mijn 16 en voor die leeftijd wat crossen in het veld. Daarna 125 cc. 400cc.750cc en ga zo maar door. Ik rij nu al 41 jaar met 2 motor ongelukken in mijn recht.il rij nu met een V strom 1000. Ervaring is altijd een must maar veel hangt af van de persoon die de gashendel bedient is mijn ervaring. Als je altijd de grens opzoekt vind je deze zekers met alle gevolgen erbij. Ik ben voorstander van een 125 cc vanaf 16 en daarna het huidige systeem volgen.
Vorig jaar oktober, 48 jaar, motorrijbewijs gehaald, enorm veel spijt dat ik het niet eerder heb gedaan!!
Direct toen ik 18 werd (in 1984 was dat), heb ik een Honda CB200 en een maand later een Suzuki GT250 gekocht en heb daar enkele maanden met een oefen vergunning op gereden (toen kon je als je 10 gulden bij je gemeente betaalde een maand lang, zonder les of instructeur, met een L-plaatje achterop binnen de gemeentegrenzen op een motor stappen). Na 3 maanden heb ik 3 lessen genomen en afgereden. Pas daarna (ook op mijn 18e) mijn auto rijbewijs gehaald. Inmiddels dus 37 jaar mijn motorrijbewijs en sinds een jaar eigenaar van een Streetfighter V4. Een fantastische Ducati met een belachelijk vermogen (208pk) en koppel (123Nm). Maar het grootste feestje wat ik ooit heb mogen rijden!
Ik ben met 18 begonnen met een oefen vervunning had bromfiets omgeruild tegen yamaha 250 cc 2takt
Op mijn 31e begonnen, 9 lessen in totaal dus wist eigenlijk al direct hoe een motor te bedienen. De 1e 8 jaar vooral alleen voor de hobby gereden en in de laatste 4 jaar ook woon/werk verkeer. Laten we zeggen zo’n 15.000 extra kilometers per jaar. En naar mijn idee heb ik in de laatste 4 jaar pas leren motorrijden. Dus mijn persoonlijke mening is “kilometers maken” !! En leeftijd… tsja … gemiddeld gezien zal een hogere leeftijd meer verantwoordelijkheid met zich meebrengen. Op de weg, om mij heen, herken ik dit niet terug. Veel ervaren motorrijders hebben ingebouwde communicatie en navigatie wat ook weer ten koste gaat van de rij-kwaliteit en daar heeft helaas de motorrijder geen ruimte meer voor naast het (in alle leeftijden) veelvuldig niet handsfree bellende en appende autoverkeer.
De meest vervelende appende automobilist is degene die besluit klaar te zijn met appen en abrupt achter zijn/haar (APP/PAUZE) vrachtwagen vandaan komt. Wat mij betreft is appen achter het stuur je rijbewijs kwijt voor 2 jaar, dat zal op zich al heel veel verkeersslachtoffers voorkomen ……
Is al een paar jaar geleden, maar (uiteraard) begonnen op 16-jarige leeftijd met een bromfiets, (uiteraard) opgevoerd en zodra ik 18 geworden was naar het gemeentehuis voor een oefen vergunning voor een 250cc Honda 2-cilinder motor. Welgeteld 1 rijles gehad (voor de ‘afgesproken’ items, de afspraken tussen rijscholen en examinatoren) en daarna afgereden. een paar jaar op deze motor gereden en daarna op een 450cc 2-cilinder Honda overgestapt. Daar ook weer een paar jaar op gereden.
Nu, 44 jaar later rij ik met veel plezier op een 1800cc 6-cilinder Honda Goldwing.
In al die jaren geen ongeluk gehad!
Ik snap nog steeds het onderscheid niet tussen een jonge motorrijder en een jonge automobilist niet. Hoe vaak zie je niet zo’n GTi-tje in de sloot liggen of een onervaren automobiistje die een pk-monster in de prak rijdt want dat mag immers wèl!
1 dag je auto rijbewijs en je mag achter het stuur van het sterkste pk-monster stappen, maar met je motorrijbewijs moet je het doen met een ‘opgevoerde brommer’!
Was 18 jaar en happy.
Je kon toen nog met een oefenvergunning een motorrijbewijs scoren.
Toen mijn pa van zee kwam en ik hem vroeg of hij met mij mee wilde om een hinda cb550 te kopen kon ik gelijk op zoek naar een andere verblijfplaats.
Uiteindelijk is het op mijn 50e levensjaar er toch nog van gekomen, heb toen mijn motorrijbewijs gehaald.
Het moraal van dit verhaal is, het kan effe duren maar uiteindelijk komt de hobby toch weer.
Ik was 18 toen ik m’n autorijbewijs haalde en met 21 m’n motorrijbewijs.
Begonnen op een Suzuki 550 met relatief weinig vermogen en daarop leren sturen. Nu 36 jaar en met behoorlijk wat verschillende motoren er tussen verder
rijd ik vooral nog met mooi weer ca 5000 km per jaar. Jaar of 6 geleden een keer aangereden in het Sauerland toen ik stilstond voor een voorrangskruising door een andere motorrijder. Meteen weer opgestapt om dat nare gevoel er uit te rijden. Kijk nu wel (nog) vaker in de spiegels als ik stil sta.
Ongelukken voorkomen kan je helaas niet. Goede rijopleidingen en goed lesmateriaal is natuurlijk een eerste stap denk ik. Daarnaast vind het goed dat men in ieder geval begint met een lagere klasse, zodat je ervaring opdoet en ook voorbereid bent voor zwaardere klassen op een later moment. https://www.ed-ishak.nl/motorrijles-amsterdam-noord
Ik ben begonnen op 16 jarige leeftijd en progressief met zwaardere motoren beginnen te rijden. Ik ben er nu 60 en doe dat nog steeds. Toen mijn zoon van 18 van plan was om ook met de motor te rijden, heb ik hem kunnen overtuigen om eerst een 2 tal jaren met een wagen te rijden, om eerst te leren hoe een automobilist zich gedraagt in het verkeer.
Goed kunnen motorrijden komt niet door je leeftijd, het is andersom – je leeftijd komt doordat je goed kunt motorrijden
Fantastisch om al deze reacties en commentaren te lezen. Zeker die van Rick, geen speld tussen te krijgen :-).
Met 125 cc kun je je net zo makkelijk te pletter rijden als met 1250 cc.
Met 20 jaar het rijbewijs, Ook nu na 30 jaar motorrijden ga ik nog wel eens tegen de vlakte en dat komt omdat ik steeds de limiet op zoek in de bochten en er dus ook overheen ga. Een ander zal zeggen dat ik nog steeds niet kan motorrijden. Hard rechtdoor is gewoon niet leuk, Plat in de bocht met een vonkende knalpijp en afgesleten stepjes, daar doe je het voor. En ja, soms ligt er zand, olie of iets anders wat je net te laat ziet. Tot nu toe gelukkig nog alleen maar een deuk in het ego, verder nooit een ander betrokken bij mijn gestunt. Met 30.000 km per jaar is het gewoon heerlijk als de weg droog is, beetje zonnetje 18 graden en gassen. Of beter gezegd, stroom geven. Na 26 jaar op de BMW K1 nu al weer 4 jaar een Zero en die rijdt waanzinnig.
tien was ik,kreeg ik mijn eerste brommer,dat zijn er meer dan honderd geworden,was dertien kocht ik een crosser,op mijn achtiende,een crosser van het vakantiegeld van militaire dienst,wou gaan voor het motorrijbewijs,maar men zei,dat komt wel een keer,nou dan maar een autorijbewijs,32 jaar later ineens toch een helder idee,wil een motorrijbewijs gaan halen,ben er gelukkig mee en rij heerlijk op mijn motor toch wel knaagt het,had mijn eigen zin moeten doen toen ik 18 was had al veel mooie bochtjes genomen kunnen hebben,maar ben de schade aan het inhalen motor rijden is geweldig!
Ik rij nu op een bmw G650Gs, 35kw is wel leuk ben 21.. maar ben van kinds af aan al gefascineerd door de supersport categorie, Merk gewoon dat ik meer vermogen wil.. als de code 80 er af is koop ik een mooie BMW s1000rr bouwjaar 2011-2013
Wel ik was 52j toen ik begonnen ben met leren motorrijden!
Ik heb sinds 1968 mijn A rijbewijs en heb bijna 50 jaar motor gereden. Daarvoor reed ik bromfiets. Hoewel het niet nodig was heb ik toch maar 5 rijlessen gevolgd. Die bleken voor deze 20 jarige zeer nuttig geweest te zijn. Ik moest me anders gedragen dan op een bromfiets. Alle kosten voor het rijbewijs bij elkaar bedroegen toen 96 gulden. Ik droeg toen ook al een helm en besteedde veel aandacht aan kleding en…. anticiperen. Ik herkende eerst wel rijders die op latere leeftijd op de motor gestapt zijn. Ze reden nogal onzeker en toonden gebrek aan techniek en verkeersinzicht. Dat veranderde toen de exameneisen uitgebreid werden. Omdat ik veel woonwerk verkeer heb gereden (ook in de wintermaanden) heb ik veel rijervaring opgedaan. Ik hield van een sportieve maar veilige rijstijl. Met de jaren ben ik als motorrijder gegroeid. Ooit begonnen met een nieuwe 125 cc (tijdens mil. dienst trouw 100 gulden / maand opzij gelegd!) en tot 1100 cc 4-cil. gereden. Ik ben twee keer van achteren aangereden (stopte voor een verkeerslicht en stond voorop), zonder lichamelijk letsel. Ik zag ze in mijn spiegels aankomen en liet toen de rem los . Ik kan aan de bewegingen van verkeersdeelnemers, ook automobilisten, zien, wat er staat te gebeuren. Een kwestie van al rijdend leerstof opzuigen. 🙂
Ik ben aan het lessen,(50 + )maar vindt het moeilijk en zou graag méér willen oefenen. AVB duurt nog wel even denk ik en volgens mij is het ook een kwestie van geluk op het examen. Het rijden zelf vind ik geweldig!