Met de blogs van Motormuis wil Motorrijders.nl de lezer meenemen in de wereld van belangenbehartiging in politiek ‘Den Haag’ en ‘Brussel’. Motormuis vertelt over zijn belevenissen en over hoe hij de wensen van motorrijders probeert om te zetten in politieke daden.
Bijna elk jaar is er wel weer raak. Een of andere overheidsinstantie, politicus of ambtenaar die het balletje opgooit om een APK voor motoren in te voeren. En bijna elk jaar trekken belangenbehartigers van motorrijders dan de enorme stapels papieren weer uit de kast waaruit blijkt dat dit een zinloze, bureaucratische en vooral dure exercitie zou zijn.
Dat een APK voor motorrijders geen zoden aan de dijk zou zetten, blijkt ook dit jaar weer. In een onderzoek in Frankrijk bleek uit cijfers van verzekeraars namelijk dat in de periode van 2016 tot 2020 in slechts 0,4% van de claims na een ongeval sprake was van een technisch defect aan de motor. En dat op een totaal van maar liefst 18.000 claims. Meestal bleek het mankement te zijn dat de banden versleten waren. Dat is nu bepaald geen defect waarvoor je een motor in zou moeten leveren voor een controle. Dat kun je immers gewoon met het blote oog zelf zien. Daarvoor geldt dus gewoon dat je beter niet te knieperig kunt zijn op het tijdig vervangen van je banden, want anders word je ook zo’n ongevallenstatistiek.
Uit de verzekeringsclaims bleek ook dat in maar liefst tweederde van alle ongevallen de motorrijder níet de veroorzaker was. Ook dat strookt met wat we als motorrijders zelf al heel lang weten of -als we de cijfers niet exact kennen- op zijn minst aanvoelen. Motorrijders worden vaak over het hoofd gezien en zijn alleen al daardoor kwetsbaar in het verkeer. Als motorrijder kun je daar zelf natuurlijk ook wat aan doen, bijvoorbeeld door opvallende kleding of helm te dragen, of door geavanceerde rijcursussen te volgen waarin je extra wordt getraind op het omgaan met gevaarlijke situaties.
Veiligheid vergroten
Het is ook wel interessant om te kijken wat belangenbehartigers van motorrijders in Frankrijk dan eigenlijk verder doen aan veiligheid. Dat blijken drie zaken te zijn waarvan ze de overheid voorstellen om er in te investeren: verbetering van de infrastructuur, het stimuleren van het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en het sensibiliseren van kwetsbare gebruikers tijdens de initiële rijopleiding. Dat zijn zaken die sterk overeen komen met waar belangenbehartigers in Nederland zich ook sterk voor maken. Zijn we toch weer een beetje één Europa kennelijk.
Mijn eigen wijze van APK staat overigens nu weer voor de deur. Ik rijd óók in de winter door. Een onderhoudsbeurt vlak voordat het weer echt spannend wordt op de wegen met potentiële ijzel sla ik geen jaar over. Nog even éxtra die banden controleren op de vraag of ze nog voldoende profiel hebben dus. En de olie en remmen even nalopen, kan allemaal geen kwaad. Maar zoals gezegd: dat regelen we als motorrijders doorgaans zelf wel, dat dat allemaal op orde is. In 99,6% van de gevallen dus.

Het is met name de Dekra (oorspronkelijk een Duits testinstituut) die dit vaak aanslingert doorgaans via een lobbyist in Brussel.
Maarrrr, we moeten de dealers ook wat werk gunnen. Ze hebben het al zo zwaar nu er ook EV motoren komen 😉.
Als je netjes al je beurten bij de merkdealer laat doen, is er weinig aan het handje…
Echt flauwe kul om een APK voor motoren in te stellen. Verreweg de meeste motorrijders geven hun motor op tijd een service beurt! Het is waarschijnlijk weer een verzinsel van een minister of een luie ambtenaar, die de niets te doen heeft!
En eigenlijk heeft een APK voor motoren niets van doen, dan alleen maar de staatskas te spekken. Je weet hoe de Roverheid is in ons land!
De apk voor motoren word natuurlijk, net als in het verleden bij de brommers, ingegeven door de aanpassingen, al dan niet geoorloofd, die men doet aan de motor en die voor overlast zorgen. Door hier een keuring aan te koppelen word de overlast op een andere manier bestreden dan door handhaving..
Ook ik ben een doorrijder, vanmorgen nog bijna plat gegaan, want ook in Schoonhoven lag er ijzel, dus ik zorg ook echt goed voor de motor. Echter ik ben ook echt niet het braafste jongetje van de klas met mijn laser einddempers zonder de DB killers erin. Ik voer ze alleen in de donkere maanden waarin ze mij een, waarschijnlijk onterecht, schijnveiligheid bieden in het lawaai dat ze produceren. Want zien ze me niet, dan horen ze me misschien wel. Al helpen ze mij maar 0,4% in het voorkomen van een ongeval, dan ben ik er blij mee.
Stel dat er een apk zou zijn, dan vraag ik me af of ik de moeite zou nemen om ze net voor de keuring te vervangen voor originele dempers om ze erna alweer te demonteren. Bovendien maakt een apk het weer voor de wet eenvoudiger op om te handhaven bij bijv. Een routine controle.
Al met al gaat die keuring er een keer komen, ondanks de cijfertjes die het tegendeel bewijzen, en zeker ook met de toenemende aantallen motoren die er zijn in Nederland.
Het enige waar de APK goed voor is, dan komen we tenminste af van die asociale herrie uitlaten die sommigen denken te moeten gebruiken.
0.4% is toch 45 ongelukken. de kans is niet groot maar toch…je zou maar een van die 45 zijn. en wat is er nu eigenlijk op tegen om je hele motor 1x per jaar of 2 jaar extra goed op veiligheid te laten checken. safety first !!!
Ligt dat aan de motor? of de bestuurder…..ik denk eerder dat ze weer n melkkoe zoeken.
Als we APK verplichten voor alleen auto’s en motoren dan is dit hypocriet. Er moet dan een wettelijke voorziening komen dat allle gemotoriseerde vervoermiddelen scooters, brommers elektrische wielvoertuigen aan de apk normen moeten voldoen.
Het gaat alleen maar over nog meer geld uit onze zakken melken
MELKKOEHHHHHH, BOEHHHHH!!
Laten ze sommige bestuurders een APK ondergaan ipv de motoren 😂
voor de meeste is de motor een juweeltje waar ze trots en zuinig op zijn.
Ik rij veel, heel veel, maar kom zelden een oud rammelde bak of technisch slechte motor tegen….zeker als de rijder bij een club zit want dan is de 1ste vereiste vaak dat de motor technisch in orde moet zijn. En als jouw uitlaat van die vreselijke stinklucht eruit blaast dan komt er genoeg commentaar…..ApK voor motoren? Melkkoe!!
Dit komt idd weer uit de mond van lobbyisten die geld in het laatje moeten brengen bij de dealer en overheid heeft hier wel oren naar want het afmelden brengt natuurlijk ook weer geld in het laatje. We hebben al regels genoeg, de APK regel is echt niet nodig.
Niemand komt aan mijn motorfiets, APK betekent voor mij einde motorhobby, dus niks geen inkomsten voor de dealer.
Bij vorige APK dreiging was de afspraak met EU was dat “we” veiligheidsmaatregelen (in de breedste zin van het woord|) zouden nemen, om het aantal verkeersongevallen (ook in breedste zin) te laten afnemen. APK (-uitbreiding naar meer categoriën o.a. motorfietsen) zou dan ingevoerd kunnen worden als verkeersongevallen niet afnemen (peildatum ca. 2022, daar zijn we nu), en zie, ze zijn toegenomen, met name onder elektrische fietsen, een nieuwe categorie waar geen rekening mee was gehouden ………….., dus ik vrees ervoor.
APK voor motoren lijkt mij overbodig. Om nu alleen voor de herrie pijpen de APK in te voeren lijkt mij van de zotte. Gewoon bekeuren. Zij verpesten het voor veel motorrijders. Ik zie meer heil in het verplicht stellen van beschermende kleding. Draag gewoon motorlaarzen ipv gympies. Draag een motorjack en -broek ipv een t shirt en een korte broek. En vergeet vooral je handschoenen niet. Wat men zich niet realiseert is dat je met een schuiver, zonder motorkleding, je tot op het bot open ligt. Dat herstelt nooit meer. Je wordt elke minuut herinnert aan die schuiver. Je zal dan wel denken ” had ik maar me motorkleding aan gedaan”. Ik hoop dat je bespaart blijft van deze ellende. Mijn advies. Draag beschermende kleding en vergeet vooral je bril (met of zonder sterkte) niet op te zetten. Want een vlieg met 100 km/u op je oog levert je voor het leven een kapot oog op. Je zal waarschijnlijk er niet meer mee kunnen kijken. Met 1 oog is het einde motorrijden. Voorkomen is beter dan genezen is mijn devies.