Met de blogs van Motormuis wil Motorrijders.nl de lezer meenemen in de wereld van belangenbehartiging in politiek ‘Den Haag’ en ‘Brussel’. Motormuis vertelt over zijn belevenissen en over hoe hij de wensen van motorrijders probeert om te zetten in politieke daden.
Je kent het wel: politieke proefballonnetjes. Een beproefd concept. Zeker in verkiezingstijd. Drie keer raden wat er binnenkort op de agenda staat? Verkiezingen. Desondanks zijn natuurlijk niet alle voorstellen proefballonnen. Soms zijn ze niet meer dan logisch. Hoe zit dat met het recente voorstel om een ‘draagplicht’ voor motorrijders in te stellen?
Deze verplichting is in het debat over verkeersveiligheid van afgelopen januari voorgesteld door CDA-Kamerlid Maurits von Martels. Hij zei daarover: ‘het Landelijk Actieplan Verkeersveiligheid (LAP) is soms wat te vrijblijvend, als het gaat, bijvoorbeeld, over het dragen van beschermende kleding voor motorrijders: dat mag wel wat steviger worden doorgepakt. Een verplichting van deze kleding voor motorrijders zou op zijn plaats zijn.’ VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen gaf aan het ‘een heel belangrijk punt uit het actieplan’ te vinden en daar ‘dus ook concreet mee aan de slag’ te gaan.
Draagplicht
Oke. Verplicht beschermende motorkleding. Draagplicht. Staat nu plotseling op de politieke agenda. Op zich klinkt het niet geheel onlogisch: als je meer en betere beschermende kleding draagt, heb je minder kans op (ernstig) letsel bij een ongeval. Dus een dergelijk proefballonnetje is makkelijk opgelaten. Maar het roept wel heel veel vragen op.
Om te beginnen: wat is beschermende kleding? Is het beschermend als er gecertificeerde protectie in zit? Welk materiaal mag wel, wat mag niet? Hoe moet kleding gestikt zijn? Worden hoge, dikke laarzen, borstpantser, kevlar handschoenen, harde rugprotectoren en nekbeschermers verplicht? Wat zijn de regels voor slijtvastheid? Hoe verhoudt veiligheid zich tot draagcomfort? Wat als de protectie aan de regels voldoet, maar slecht geplaatst is of bij een ongeval verschuift of wegdraait? Moet je dikke laarzen, broeken, jassen en handschoenen aan als het buiten 35 graden is?
Maar daarmee zijn we nog lang niet door de vragen heen. Hoe wordt de draagplicht gecontroleerd? Word je door de politie gevraagd te laten zien of je rugbescherming wel gecertificeerd is? Hoe zie je of iets nep is of echt? Wat kan een menselijk bot aan? Wanneer breekt het? Welke beschermende stof past daarbij? Waar leg je de minimale grens voor die bescherming? Bij een botsing met 120 kilometer per uur helpt immers zelfs de beste beschermende kleding niet meer. Om nog maar te zwijgen van de tests die nu voor gecertificeerde bescherming worden gedaan. De beschermingsoppervlakte van een rugprotector is maar heel klein. Wat als je wat dikker bent? Of zo valt dat je niet exáct op de protector valt? Of als je kleiner of langer bent dan de ‘gemiddelde’ lengte van een persoon waarmee de test wordt gedaan?
Moeten mensen die een elektrische fiets hebben ook beschermende kleding aan?
Verantwoordelijkheid?
En hoe zit het eigenlijk met eigen verantwoordelijkheid? Waarom moet een motorrijder die 40km per uur rijdt straks misschien dik ingepakt zijn, terwijl hij wordt ingehaald door een wielrenner in korte broek en korte mouwen? Moeten skiërs naast een -niet verplichte- helm ook protectie voor schouders, rug, knieën, en handen gaan dragen? Moeten mensen die een elektrische fiets hebben ook beschermende kleding aan? Wordt een zwemvest verplicht voor iedereen in buitenwater? Wordt een eenmalige motorpassagier verplicht voor honderden euro’s aan kleding aan te schaffen om naar het station gebracht te kunnen worden?
En dan heb je ook nog het fenomeen van risico homeostasis: als er voor het gevoel minder risico is (‘ik ben nu veiliger omdat ik beschermende kleding heb’), neem je automatisch meer risico’s? Met alle gevolgen van dien.
De toekomst moet uitwijzen of een ‘draagplicht’ voor motorrijders niet meer dan een proefballon is. Afwachten neemt echter veel risico’s met zich mee. Ook past het niet bij de motorrijders om wie het gaat. In gesprek gaan is dus de beste oplossing. Met wie? Woordvoerders verkeersveiligheid. Wanneer? Vóór het volgende debat over verkeersveiligheid dat gepland staat op 12 juni. Wordt dus vervolgd…

Ik ben voor beschermende kleding. Je kunt wel discussiëren over wat beschermend is of niet maar echt duidelijke gevallen als korte broek, t-shirt en teen slippers hoeven toch geen nadere uitleg. In een auto zit je in een rolkooi En heb je airbags maar ben je toch verplicht een gordel te dragen. Op de motor is een helm voldoende ??
Denk dat het ongunstig uitpakt voor de komende verkiezingen. nergens blijkt dat de overheid ook maar ergens verstand van heeft of iets goed regelt
CBR WAO Belastingdienst Vluchtelingen Begrotingen Chroom 6 zijn paar voorbeelden
Winterkleding militairen nieuwe Jeeps enz.
Werkelijk alles moet gereguleerd worden. Ik word niet goed van de bemoeienis van de overheid. Ja, inderdaad beschermende kleding is veiliger en beter. Maar ik ga met 25 plus graden niet mijn motorbroek en laarzen aan doen. Uiteraard wel motorjas. Laat de motorrijder toch zelf beslissen wat ze aantrekken. Van mijn part rijden ze in t-shirt en teenslippers. Eigen verantwoordelijkheid.
Tuurlijk, eigen keuze en verantwoordelijkheid om jezelf niet te beschermen. Als ze dan ook maar zo stoer en verantwoordelijk zijn om zelf de (soms levenslange) torenhoge kosten te betalen en die niet afwentelen op de gemeenschap. En stel je voor, rekening houden met de mensen die worden geconfronteerd met die ‘eigen verantwoordelijkheid’, uit hoofde van hun werk of in de privésfeer tast je vrijheid aan. Zullen de nabestaanden het volmondig mee eens zijn. No way dat ik zo dom en egoïstisch ben om zonder goede bescherming op de motor te stappen.
Eigen verantwoordelijkheid? Jaja. Mensen die dat roepen zijn doorgaans niet pienter genoeg om iets verder te kijken dan hun neus lang is. Jij draait weken het ziekenhuis in vanwege een schuiver in teenslippers en speedo, wat voor impact heeft dat op je partner? Je kinderen, ouders, de rest van de familie? Je werk, hoe redt je werkgever het zonder jou en wat kost dat allemaal? Ziektekostenverzekering, de premies zijn nu al torenhoog. Hulpverlenend personeel dat jouw vellen van straat mag plukken, je in een ambulance mag schuiven die op dat moment dus niet meer beschikbaar is voor mensen die iets is overkomen waar ze *niet* zelf om gevraagd hebben? En allemaal omdat er egoïsten zijn die niet de minimale zelfbescherming in acht wensen te nemen . .
Voor een rechts liberale coalitie zijn de reguleringen best wel links asociaal betuttelend.
Nergens wordt met overtuigend bewijs aangetoond, dat het dragen van beschermende kleding (en ook helmen) zal leiden tot minder zorgkosten. Een motor rijder die voor de rest van zijn of haar leven invalide zal zijn omdat hij/zij een crash heeft overleefd dankzij beschermende kleding, kost de maatschappij vele honderdduizenden euro’s meer dan een motorrijder die zonder beschermende kleding overlijdt aan de verwondingen.
Daarnaast wordt nergens het positieve effect aangetoond dat beschermende kleding heeft bij personen, die categorisch te hard rijden en hun voertuig niet onder controle hebben onder de geldende omstandigheden. Ik rij ruim 40 jaar motor, heb zeker een aantal ongevallen meegemaakt en er een aantal littekens aan overgehouden. Als je met een motor onderuit gaat, heb je op dat moment en in die situatie te hard gereden. Punt. Uit. Niet zeuren.
beetje kort door de bocht, “te hard” gereden. pffff. tegenwoordig moet je eigenlijk aan alle kanten ogen hebben, het rijden is niet meer zoals 40 jaar geleden! en ik kan het weten. gewoon je beschermende kleding aan, kan je in ieder geval (als je het nog kan navertellen) aantonen dat jij er alles aan hebt gedaan om een weldenkend medeweggebruiker te zijn.
Ik ben niet voor verplichting, alhoewel er wel een handvat in een of andere wet mag zijn voor de politie om op te treden tegenover motorrijders die hun meisje in een niemendalletje achterop meenemen en de bink uithangen. En dan bedoel ik niet met brommer snelheid iemand wegbrengen. Er zitten grote kwaliteit verschillen tussen de diverse pakken. Zo ging ik onderuit met max 110 km en was mijn pak een ravage, arm versleten tot het bot. Mijn vrouw die achterop zat had alleen de schrik, haar pak was nergens door gesleten, slechts een klein gaatje in de jaszak waar haar sleutels zaten. Mijn pak was een duur pak van een topmerk.
Dus ik zie wel graag wat eisen voor sterkte en slijtvastheid van motorkleding, liefst vanuit motorrijders belangen organisaties i.sm de kleding fabrikanten.
Wat had je zelf aan? Welk merk? En welk merk zij?
Mijn pak was een Rukka pak staat bekend als heel goed en is heel duur, mijn vrouw had een MJK pak op maat gemaakt. De snelheid was +/- 100km op de snelweg met een klapband voor.
Ik heb geen regering nodig voor mijn kleding keuze, ik draag altijd beschermde kleding.
Je ben een rund als je met je lichaam stunt !!
Dus als je onderuit gaat heb je te hard gereden? Wat een vreemde stelling is dat?
das ook jou ziekte kosten premie natuurlijk
Ik ben niet voor een verplichting van beschermende kleding, een verstandig motorrijder weet zelf wel dat dat noodzakelijk is. Een ongeluk zit tenslotte in een klein hoekje en hoeft niet eens je eigen fout te zijn.
Met motorijders die in t-shirt en teenslippers een klapper maken, heb ik geen medelijden. Ze weten waar ze aan beginnen. Zinloos stoer en vooral dom gedrag.
De politiek moet eens ophouden met het verzinnen van allerlei regeltjes van achter bureaus, die in de praktijk ook niet werken, maar mensen self verantwoordelijk te laten zijn voor hun acties. Daar hoort ook veilig motorrijden bij.
Ik ben wel heel erg voor een standaard certificering van kleding en uitrusting. En die certificering mag alleen gevoerd worden indien deze voor dat specifieke uitrustingsstuk door een onafhankelijk instituut is uitgegeven. Zo weet je als gebruiker welke kleding en uitrusting wel en niet aan de kwaliteitseisen voldoet. En je niet alleen maar op de (verkoop)info van de fabrikant hoeft af te gaan.
Ik draag altijd een Rukka motorpak met alle bescherming erin. Een Schubert helm en Alpine laarzen met handschoenen. Ik heb een normaal motorpak en een zomerpak waar de wind door heen gaat net zoals met zomer handschoenen. Alles bij elkaar dik € 2.500,- en heb recent hetzelfde bedrag uit gegeven aan een zelfde uitrusting voor mijn lieve vriendin die heel graag ook veilig achter op wilt zitten en mee genieten. Veel geld wat niet iedereen heeft, dat besef ik me maar als ik ooit een schuiver mee maak weet ik dat ik me niet beter had kunnen beschermen en hoop ik dat mijn huid en vlees niet tot op het bot is weg geschuurd. Maar van mij mag men ook zomers in zwembroek rond rijden. Ik moet altijd lachen om een korte broek en T shirt op een motor als ik ze tegen kom.
Lees mijn reactie iets eerder gemaakt, dan ben je niet zo zeker meer van je dure pak.
Een draagplicht heeft alleen nut wanneer er ook op gehandhaafd kan worden. Het certificeren van speciale motorkleding gaat mij te ver en handhaven hierop is niet te doen, zo niet onmogelijk. De meeste motorrijders hebben voldoende verstand om zelf prima te kunnen inschatten of de kleding die ze dragen hen voldoende beschermt.
Dus in plaats van een draagplicht van goedgekeurde motorkleding, pleit ik voor een verbod op het dragen van niet-huidbedekkende kleding tijdens het besturen van een motorfiets.
Zie het helaas al te vaak in Amerika……gewoon tshirtje….geen helm…..geen broek…..helemaal niets. Echt waanzin als je het mij vraagt. Ieder z’n ding maar wat mij betreft mag het als eis worden aangepast in de wet. Met mijn Ducati Monster lekker rijden MET veilige kleding
Je leert het vanzelf af. In 1970 ging ik zonder helm en zonder beschermende kleding de weg op. Met 90 km/u een schuiver gemaakt. Knieschijf zichtbaar, handen, knieën, heupen afgeschuurd én verbrand door de wrijving, net als de enkels. Ook hoofdhuid weg etc. In het ziekenhuis werden de wonden schoon gebruisd met waterstofperoxide. Dan ga je tegen het plafond. 14 dagen ziekenhuis met drie antibiotica spuiten per dag. Op het laatst was ik al bang voordat de zuster eraan kwam. Die spuiten voelden als een stomp.En eigenlijk ontzettend geluk gehad.
NOOIT, nooit, meer zonder beschermende kleding!
Ik heb van een medewerker van mijn ziektekostenverzekering begrepen dat de verzekering erg moeilijk kan gaan doen, als je bij een ongeval, waarbij je gewond raakt, geen beschermende kleding draagt. In hoever de kosten op jouw persoonlijk verhaald kunnen worden weet ik (nog) niet.
Ook het CBR steld eisen aan de kleding tijdens een examen. (Zelfs het dragen van een goedgekeurde jethelm tijdens het examen voertuigbeheersing is niet toegestaan) Eigen ervaring.
Mijn advies: Denk even na voordat je in een sportbroekje en T-shirt op een motor stapt.
Veel veilige kilometers gewenst. Hans
In Belgie is het al verplicht… handschoenen, lange broek, lange mouwen en enkelbeschermend schoeisel. Verdere eisen aan kwaliteit of beschermingsgraad worden niet gesteld.
Waarom geen verschil maken tussen de bebouwde kom en er buiten? Op die manier kun je tenminste nog ff snel op de motor stappen om een boodschapje te gaan doen om de hoek.
Mijn dochter werkt als trauma arts op de spoedeisende hulp in een ziekenhuis. Ze vertelde mij dat ze 2 uur druk was geweest met het verwijderen van zand, gruis en kleine steentjes uit een groot deel van de huid van een motorrijder…….. die het te warm vond beschermende kleding te dragen.
Ze is arts geworden om mensen te genezen maar hier vond ze wel wat van.