Het is weer lente, wat betekent dat het nieuwe motorrijdseizoen is begonnen. En daarmee is ook het nieuwe jachtseizoen weer begonnen: namelijk dat van organisaties en personen die op jacht gaan naar overtredingen van motorrijders.
Het doel daarbij is om voldoende bewijsmateriaal te verzamelen dat er toch echt maatregelen nodig zijn waarmee motorverkeer wordt ingedamd. Of op sommige plekken zelfs helemaal wordt verboden. Dat geldt bijvoorbeeld al voor plekken in de Krimpenerwaard en bij Hoorn.
De eerste schermutselingen hebben we afgelopen maanden alweer gezien. In de media komen de eerste klachten alweer langs van mensen die aan kronkelige weggetjes wonen waar motorrijders graag rijden. En gemeenten zijn actief bezig om te monitoren op plekken waar het misgaat of zou kunnen gaan. In de gemeente Berg en Dal werkt de politie bijvoorbeeld met een nieuw technisch snufje: er zijn twee ‘akoestische flitsapparaten’ aangeschaft waarmee kan worden gemeten hoeveel geluid een voorbijrijdende motor produceert.
Individuele motoren in kaart brengen
De gemeente geeft liefst 10.000 euro uit aan metingen die overlast in kaart moeten brengen. Dan zie je de bui al hangen. Want als een gemeente zoveel geld investeert, willen ze natuurlijk ook bruikbare uitkomsten zien. Berg en Dal liet nog voordat er ook maar één dB was gemeten al weten dat als controle niet helpt, er desnoods wegen voor motorrijders zullen worden afgesloten. Het is te hopen dat de controle die de politie uitvoert vooral leidt tot het in kaart brengen van de individuele motoren waar bijvoorbeeld uitlaten op zijn gezet die onnodig extra dB’s produceren. En het beboeten van de berijders daarvan. Niet van het straffen van álle motorrijders door het sluiten van wegen.
Al voordat er maar één dB gemeten is, liet de gemeente Berg en Dal al weten dat er desnoods wegen worden afgesloten voor motorrijders.
Het blijft elk jaar een terugkerende thema: geluidsoverlast van motoren en hoe daarmee om te gaan. En elk jaar valt het weer op dat de overlast die vaak een hele kleine groep motorrijders veroorzaakt, soms leidt tot ingrepen die álle motorrijders raken. Het zijn nu vooral gemeenten die zich steeds vaker laten horen, waarbij lokale maatregelen tot een lappendeken van verboden en leidraden kunnen leiden. Daar zit niemand op te wachten. Dan wordt het alleen maar onduidelijk en frustrerend voor iedereen. Het wordt echt hoog tijd dat op rijksniveau duidelijkere uitspraken worden gedaan over handhaving van eventuele overlast. Want ja: als ergens écht overlast is – dus meer dan de incidentele motor die veel geluid produceert – dan moet je natuurlijk wel ingrijpen. Net zoals je dat met andere overlast hoort te doen. Laten we daar niet ingewikkeld over doen.
Frustrerend
Intussen is het dus wel erg frustrerend voor motorrijders om telkens in het verdomhoekje te worden geduwd. Er zijn steeds vaker actiegroepen tégen motorrijders, waarbij de verleiding voor media en overheden vaak groot is om mee te gaan in klachten van individuele omwonenden. Daarbij worden álle motorrijders op één hoop gegooid. Zeker nu het aantal motorrijders in Nederland steeds verder groeit, is het zaak om te laten zien dat dat onterecht is. Het overgrote deel van de motorrijders houdt zich keurig aan de regels en produceert niet meer lawaai dan bijvoorbeeld auto’s of vrachtwagens. En overigens dus ook niet meer dan de wettelijk toegestane normen. Een wijde blik verruimt het denken, leerde ik vroeger van een Loesjeposter.
Laten we de politiek oproepen om ook het belang en de inzet van welwillende motorrijders op een goede manier mee te wegen. De meer dan één miljoen motorrijders in Nederland die voor plezier of voor woon-werkverkeer op de motor zitten, hebben recht op het gebruik van álle wegen die voor gemotoriseerd verkeer zijn opengesteld in Nederland.
Actiegroepen oprichten tegen anti-motoren actiegroepen. Ze te vuur en te zwaard bestrijden en dagvaarden wegens onrechtmatige beschuldigingen, bedreigingen en misleiding.
En motorrijders die willens en wetens dikke scheurpijpen hebben hun motor afpakken en verschroten, net zoals vroeger bij brommers die te hard gingen.
Mesen die aan die mooie dijk weggetjse wonen …. zijn zeer exclusief die hebbuhhhh… recht op absolute rust????
Hoe moet je bij een motor de db meten?
Afstand, toerental, etc..
Hoi Tonnie,
Dat is nogal complex. Het makkelijkste leg ik dit uit door het hele proces te doorlopen. Als een fabrikant een nieuw model aanbiedt ter verkoop in de Europese Unie, moet deze motorfiets allereerst een typegoedkeuring krijgen bij een daarvoor erkende instantie. In Nederland is dit het RDW, al kan een motorfiets ook toegelaten worden met een typegoedkeuring uit een andere Europese lidstaat. Naast metingen wat betreft de uitstoot en opbouw wordt er hier ook geluisterd naar de geluidsproductie van een motorfiets. Dit wordt gedaan op twee manieren: een rijdende (ook wel dynamische) en een stilstaande test.
Bij de rijdende test passeert een motorfiets twee meetinstrumenten die altijd op 7,5 meter van de baan af staan. Dit gebeurt in de tweede versnelling met een snelheid van 50 km per uur. Voor zover ik kan terugvinden op het internet en me kan herinneren van de uitleg die ik een paar jaar geleden kreeg op het testterrein van het RDW, is het de bedoeling dat de motor na het passeren van de eerste microfoon het gas volledig opendraait tot nadat hij de tweede microfoon is gepasseerd. Hierbij mag de motorfiets niet de 80 dB overschrijden. Dat is de vastgestelde norm die de Europese Unie hanteert.
De stilstaande test is ingewikkelder. Deze is namelijk per motorfiets verschillend. Het toerental waarbij gemeten wordt, is ongeveer de helft van het maximaal aantal toeren dat je motorfiets kan maken. Waar de meetapparatuur staat, verschilt ook sterk. Zou de EU namelijk bepalen dat er altijd op een halve meter achter de motor gemeten moeten worden op een hoogte van één meter, dan zullen fabrikanten al snel misbruik gaan maken van de regel en hun motoren aanbieden met uitlaten die omhoog wijzen (zoals een Yamaha XT660 of KTM SMT 990) of juist heel erg kort en dicht bij de motor zitten om de afstand tot de meetapparatuur te vergroten (zoals je bij veel moderne nakeds ziet). Ja, ook in de motorwereld wordt er gesjoemeld zoals Volkswagen met de emissies ‘deed’.
Vuistregel is dat er gemeten wordt op vijftig centimeter afstand tot de zogenaamde uitlaatmond, onder een hoek van 45 graden. Vervolgens wordt er een computer direct aangesloten op de bougiekabel (als dit niet mogelijk is, kan het ook middels een sensor die de elektronische pulsen kan oppikken) om exact uit te kunnen lezen wat het precieze toerental van de motor is. Na drie keer meten wordt de hoogste meting gebruikt als uitslag die op je kentekenbewijs komt te staan en tevens op een sticker ergens op de motor staat. Meestal zit deze ergens bij het balhoofd.
Goed. Nu weet je hoe het bij nieuwe motoren gaat. Is je motor ouder en heb je op je kentekenbewijs geen meetgegevens staan? Dan geldt voor motoren van voor 1960 dat er gemeten wordt met een toerental van 2.000 tpm; voor motoren van na 1960 4.000 tpm. Is het een tweetakt? Dan ligt het toerental ietsjes hoger. Ik geloof tot 500 tpm.
Om je vraag te beantwoorden: Hoe moet je bij een motor de dB’s meten? Dat komt dus nogal precies. Te precies om het zomaar langs de kant van de weg bij één passage te kunnen ‘flitsen’. Ik kan het nergens precies terugvinden, maar omdat ik weet dat er ook voor APK-keuringen van auto’s een geijkte ruimte gebruikt moet worden om een dergelijke geluidsmeting te doen zonder dat omgevingsgeluid de meting vervuilt, denk ik dat het zo zit: een geluidsmeting langs de kant van de weg met zogenaamde akoestische flitspalen wordt gedaan op de 80 dB-norm die voor de dynamische test gehanteerd wordt. Zo kan men een indicatie krijgen of je motor te luid is of niet. Komt je motorfiets erboven bij het passeren van zo’n ‘paal’, dan denk ik dat je aan de kant wordt gezet en meegenomen wordt naar een plaats waar een exacte meting gedaan kan worden. Of dat op een afgelegen locatie is waar de politie een meetinstallatie heeft opgezet of een aparte ruimte bij een garage, weet ik niet. Als ik moet gokken zit ik in op het eerste voorbeeld.
Hoe men precies weet of jouw motor voor het geluidsniveau zorgt dat de meetapparatuur oppikt, weet ik niet. Stel je rijdt in een groepje op een toch al drukke weg met ander verkeer, dan lijkt mij het erg lastig om precies te kunnen zeggen welke motor voor het geluid zorgt waardoor de apparatuur op tilt slaat. Een eigenschap van meerdere geluidsproducerende bronnen bij elkaar is namelijk dat de totale som van decibels exponentieel toeneemt. Daarom ga ik ervanuit dat de meting die gedaan wordt als indicatie gebruikt wordt waarna een exacte meting volgt.
Nu hoop ik dat ik je een antwoord heb gegeven waar je iets mee kan. Ik heb het nu zo simpel mogelijk geprobeerd uit te leggen, echter komt er natuurlijk nog veel meer bij kijken. Wellicht dat het goed is om hier op motorrijders.nl eens een uitgebreider artikel te wijden aan de exacte materie achter geluidsmetingen, daar er op het internet vaak geen eenduidige antwoorden te vinden zijn. Zoals je ziet ben ik met bovenstaande tekst al een heel eind op weg ;-). Trekken we de politie en het RDW ook nog even aan de mouw om het helemaal kloppend te maken. Gaan we mee aan de slag!
-Tom
Alleen standaard uitlaten toelaten welke aan een db norm voldoen. Dat een dijk bv steeds drukker wordt, dat is het leven nou eenmaal. Op de snelwegen is het tenslotte ook drukker.
Dit probleem is alleen op te lossen door meer controles van politie i.s.m. RDW, van de luide overlast veroorzakers, maar de capaciteit (personeel) ontbreekt hiervoor. De bewoners en z.g. milieu groepen klagen voordat er ook maar één motorfiets gepasseerd is. Voor de wegbeheerders (gemeente, waterschappen e.d.) die geen klagers willen, plaatsen geslotenverklaringen, al dan niet na een genomen verkeers besluit. Als de politiek doof blijft voor de argumenten van de motorbelangen verenigingen, moeten we als motorrijders an bloc maar eens de motorrijtuigen belasting gaan inhouden. We kunnen ten slotte geen gebruik meer maken van de voor het openbaar verkeer openstaande wegen.
Geheel mee eens. Om alle motoren te verbieden maar toch wel wegenbelasting te incasseren is krom. Handhaving zou de oplossing moeten zijn, bezuinigingen van jaren geleden zijn nog steeds merkbaar.