Met de blogs van Motormuis wil Motorrijders.nl de lezer meenemen in de wereld van belangenbehartiging in politiek ‘Den Haag’ en ‘Brussel’. Motormuis vertelt over zijn belevenissen en over hoe hij de wensen van motorrijders probeert om te zetten in politieke daden.
Vorige week was het weer raak. In één rit had ik nota bene twéé gevaarlijke momenten. Het eerste was toen ik met de motor wegreed van Schiphol.
Wist je trouwens dat het mooie van motorrijden naar Schiphol is dat je er gratis kunt parkeren? Zowel in de parkeergarages (waar je langs de slagbomen kunt rijden en vervolgens droog kunt parkeren op speciaal gemarkeerde motorplaatsen) als buiten (op loopafstand van de entreehal, overdekt) kun je voor welgeteld nul komma nul euro zo lang parkeren als je wilt. Een leuk contrast met de pakweg 4 tot 6 euro per uur die je daar kwijt bent met een auto.
Maar dat terzijde. Ik had het over gevaarlijke momenten: zodra je de rijstrook van de snelweg richting Den Haag/Rotterdam opgaat, rijd je al snel naar een wel héél erg scherpe bocht. Er staan weliswaar rood-witte waarschuwingspijlen op een bord om aan te geven dat het een scherpe bocht betreft. Daar mag in dit geval ook wel bij komen te staan dat je er letterlijk maximaal 5 kilometer per uur moet rijden om de bocht fatsoenlijk te kunnen nemen. Ik reed misschien 35km-h en moest vol in de remmen. Inschattingsfoutje? Ja, maar wel één die heel veel mensen daar maken, ook met de auto. De waarschuwing is simpelweg onvoldoende daar.
Ik reed misschien 35km-h en moest vol in de remmen. Inschattingsfoutje?
Het tweede bijna-incident was een stuk verderop. Nadat ik een afslag nam en op een aantal rotondes terecht kwam die kort achter elkaar zaten. Bij de ene waren de rijbanen gescheiden door stippellijnen, bij een ander door doorgetrokken strepen en bij weer een ander zaten er ineens richeltjes tussen de stroken. Het is hartstikke leuk dat er dan zo’n bordje voor staat met een waarschuwing voor motorrijders (‘pas op, verhoogde rijbaanscheiding’), maar in het donker zie je én dat bordje nauwelijks én de verhoging lijkt ook uit het niets te komen.
Eenduidig beleid?
Kortom: moet dat nou allemaal? Waarom niet een eenduidig beleid voor rijbaanscheidingen op rotondes? Waarom geen eenduidig beleid voor zeer haakse bochten op wegen waar je technisch gezien 80km-h of nog harder mag rijden? Weer een leuk onderwerp om in Den Haag aan te kaarten. Voor de lol zocht ik eens uit hoe ook jij, de lezer van dit verhaal, die ongetwijfeld ook gevaarlijke situaties op lokale, provinciale en rijkswegen kent, aan de bel kan trekken. Daaruit kwam de volgende lijst met contactinformatie voor de Rijksoverheid, de twaalf provincies en waar je bij gemeenten moet zijn als je klachten hebt over onveilige situaties voor motorrijders op wegen. Leef je uit, de volgende keer ga ik dan wat dieper in op hoe je politici zo ver kunt krijgen dat ze daadwerkelijk actie ondernemen…
Motormuis
Zoeken kan ook makkelijk via een kaart, klik er maar op!

Motormuis, ik ben zeer benieuwd naar je volgende blog waarin je dieper in gaat op hoe je politici kunt motiveren actie te ondernemen. Ik heb in juni 2018 een motorongeluk gehad waarbij mijn tegenligger door rood reed terwijl ik (met groen licht) linksaf sloeg. Mijn motor was total loss en ik heb 4 maanden fysio nodig gehad om van de rugpijn af te komen. De accessoires (voor ruim 3000 euro aan onderdelen uit Japan, Amerika, Duitsland en Engeland) werden niet vergoed. Alleen de dagwaarde van de motor. Gevolg van het ongeluk: kost mij uiteindelijk 3000 euro, Ik mag alle formulieren invullen (plus alle kosten eerst voorschieten en dan declareren). Mag fysio ondergaan. kan nu een half jaar geen motor rijden en moet een andere motor kopen. Mijn eigen bijdrage van de zorg is maximaal belast en krijg ik wel terug maar ALLE lasten liggen bij mij. Terwijl ik het slachtoffer ben. Ik kan me niet voorstellen dat ik de enige ben. Er MOETEN meer motorrijders zijn die slachtoffer zijn maar wel voor kosten opdraaien. Wat ik wil: ik wil dat de wet zo wordt dat ook motorrijders gezien worden als zwakkere verkeersdeelnemers. Als je als autobestuurder een motorrijder aanrijdt en je bent fout draai je op voor ALLE kosten inclusief recent (korter dan 6 maanden) motoronderhoud. Ik had begin dit jaar net mijn motor laten customizen (verlagen, chroom onderdelen , stalen kabels etc.) voor 1800 euro. Naar die kosten wordt door de verzekering niet gekeken en ben ik KWIJT maar als ik een andere motor koop mag ik weer voor een klein onderhoud opdraaien. Ik wil dat motorrijden veiliger word en ik kan niet beginnen met te vertellen hoeveel onveilige situaties ik heb meegemaakt doordat automobilisten zitten te appen of slapen (afsnijden, van de weg drukken, geen voorrang verlenen). Ik heb nu drie ongelukken gehad met de motor, alle keren niet mijn schuld. Als het bekend is dat een ongeluk je heel veel geld kan kosten worden automobilisten vanzelf voorzichtiger. Ik pleit hier NIET voor motorrijders die zelf als een malloot rijden maar voor mensen die net als ik gewoon fijn motor willen rijden zonder bang te hoeven zijn tussen zes plankjes te eindigen door een anders’ fout.
Ik heb na het ongeluk brieven gestuurd naar ALLE motor magazines, KNMV, Ook de politiek. Uren discussies gehad met mijn letselschade advocaat en schade expertisebedrijf. Maar iedereen keert zich om en wil er geen moeite voor doen de situatie te veranderen. Misschien dat jij met jouw artikel (vlog) iets kan bijdragen.
Zal ik daar mijn volgende blog maar eens aan wijden dan?
Gevaarlijke situaties op de weg zijn natuurlijk niet altijd te controleren en kunnen zomaar uit het niets ontstaan. Het blijft uitkijken met bochten en wegversmallingen waar je je snelheid moet verminderen. Meer verkeersborden plaatsen om gevaarlijke situaties eerder zichtbaar te maken lijkt mij een goede stap.