Met de blogs van Motormuis wil Motorrijders.nl de lezer meenemen in de wereld van belangenbehartiging in politiek ‘Den Haag’ en ‘Brussel’. Motormuis vertelt over zijn belevenissen en over hoe hij de wensen van motorrijders probeert om te zetten in politieke daden.
Vergeet de vrijheid die je hebt op de motor. Vergeet het snelle slalommen in de bergen waarvoor je al je zintuigen in hoogste staat van paraatheid moet brengen. Vergeet het lekkere laveren door pittoreske dorpjes waarbij je goed met de bocht mee moet leunen om hem optimaal te nemen. Het is immers tijd voor: de zelfrijdende, slimme motor. Want die is er nu. En die kan dat allemaal zelf wel doen.
BMW toonde vorig jaar al een glimp van de nieuwe, zelfrijdende BMW-R 1200 GS (zie het toch wel enigszins creepy filmpje hier). Die kan zichzelf starten, over een bochtige weg rijden en weer stoppen, inclusief uitklappen van de standaard. En dat alles zonder passagier. K.I.T.T. is er niks bij. Krantje pakken dus en lekker met een bakje koffie op het zadel wachten tot je naar je werk bent gebracht door je tour- of sportmotor? Het lijkt te kunnen. En dan worden naked bikes natuurlijk sowieso minder interessant; veel te koud, tóch?
Het lijkt allemaal wel mee te vallen. De zelfrijdende motor blijkt niet ontworpen te zijn om de sensatie van het zelf rijden weg te nemen -wat motorrijden nu juist zo leuk maakt-, maar om motorrijden veiliger te maken. De nieuw ontwikkelde technieken worden bijvoorbeeld gebruikt om te leren hoe de rijdynamiek verbeterd kan worden om gevaarlijke situaties eerder te detecteren en om de berijder te ondersteunen bij het nemen van passende maatregelen om schade te voorkomen. Er zijn ook technieken die ondersteuning bieden bij het draaien op kruispunten of wanneer plotseling remmen nodig is. Hiertoe werken alle genoemde bedrijven en tal van andere startups en gevestigde namen steeds meer met sensors en videocamera’s. Behalve betere veiligheidsvoorzieningen levert dit ook allerlei leuke bijproducten op. Want ja, zoals Damon bijvoorbeeld op hun site schrijft: ‘In het nieuwe paradigma is elke potentiële dreiging, elke close call, elke plotselinge reactie een les die wordt geleerd en toegepast in het hele netwerk.’
Camera’s en sensoren verzamelen ook data over risicovolle wegvakken!
Kort gezegd betekent dit dat niet alleen de motor slimmer kan reageren op gevaarlijke situaties, maar ook dat overheden gebruik kunnen maken van die verzamelde data om de wegen waarop motors rijden veiliger te maken. De camera’s en sensoren verzamelen in sommige gevallen (zoals bijvoorbeeld in een pilot in Oostenrijk) namelijk ook data over risicovolle wegvakken (waar zitten er gaten in de weg), weersomstandigheden, verkeersvolume en route-omgeving. De geaggregeerde data van tal van motorritjes kan dan leiden tot praktische adviezen over welke wegen moeten worden verbeterd om het aantal ongelukken terug te dringen. Dat betekent dus wel dat er goede afspraken moeten worden gemaakt met overheden. En daar komt dan weer de broodnodige samenwerking tussen fabrikanten, onderzoeksbureaus, universiteiten, motorrijdersorganisaties en overheid om de hoek kijken. We moeten continu laten zien waar we met zijn allen mee bezig zijn en hoe dat de veiligheid van het motorrijden -en het plezier- verder kunnen verbeteren.
Ik vind het in ieder geval allemaal best. Geef mij maar een elektrische (milieu), slimme (veiligheid), mooie (esthetiek), blauwe (favoriete kleur van de kids) motor die mijn leven weet te redden als er weer een automobilist in zijn zelfrijdende Tesla ligt te slapen. Just sayin’.
