Met de blogs van Motormuis wil Motorrijders.nl de lezer meenemen in de wereld van belangenbehartiging in politiek ‘Den Haag’ en ‘Brussel’. Motormuis vertelt over zijn belevenissen en over hoe hij de wensen van motorrijders probeert om te zetten in politieke daden.
Eén van de fijne dingen van motorrijden is dat je bijna overal gratis kunt parkeren. Waar je in het centrum van Amsterdam nu maar liefst 7,50 euro per uur kwijt bent voor het parkeren van een auto, kost het parkeren van je motor bij het Leidseplein helemaal niets, noppes, nada. Maar betaald parkeren voor motorrijders komt steeds vaker voor.
Zo ben ik in het verleden ook meerdere malen op de motor naar Schiphol gereden, omdat daar een gratis motorstalling is op een steenworp afstand van de vertrekhal. Als je een korte reis hebt, is dat prima te doen met bagage die op de motor mee kan naar het vliegveld.
Maar, ik zie het helaas steeds vaker gebeuren dat motorrijders ineens moeten betalen voor het parkeren van hun motor. Op sommige plekken kun je alléén parkeren in parkeergarages. En daar moet je dan de volle mep voor betalen. In Gouda werd ik zelfs bekeurd, omdat ik mijn motor naast fietsen en brommers bij het station had gezet.
Dat bleek daar niet te mogen: je moest een aantal wegen oversteken en dan op een speciale plek voor motoren gaan staan. Een plek waarmee je juist in de weg leek te staan voor ander verkeer, terwijl dat bij de stallingsplek voor fietsen geheel niet het geval was. De aanduiding van de verplichte motorparkeerplekken was ontzettend onduidelijk. Ik had het ook nog nooit eerder gezien.
Ik had er echt een probleem mee. Als motorrijder hélp je juist door je motor ergens op de stoep te parkeren. Want laten we wel wezen: ondanks dat het gratis parkeren is, zie je bij het Leidseplein niet dat er meteen tientallen of honderden motoren geparkeerd staan. Het aantal motorrijders blijft in Nederland immers relatief beperkt. Overlast is er dus niet.
Dat niet alleen, motoren in de stad betekent ook minder files, een verbetering van de stedelijke mobiliteit, minder emissie, minder tijd om van A naar B te komen en -niet geheel onbelangrijk in drukke steden- minder ruimtebeslag. Een motor op de stoep neemt praktisch net zoveel ruimte in als een fiets en veroorzaakt nul overlast als je hem netjes aan de kant zet.
Motorrijders willen wel betalen
Sterker nog: de meeste mensen zien het juist als overlast als je een motor op een autoparkeerplek neerzet. Dan krijg je boze opmerkingen van mensen die vragen waarom je hem niet júist op de stoep parkeert.
Desondanks zijn er dus steeds meer gemeenten, zowel in Nederland als elders in Europa, die de laatste jaren betaald parkeren voor motoren in zijn gaan voeren. De Federatie van Europese Motorrijdersassociaties (FEMA) heeft daarom een enquête gehouden over betaald parkeren. Hieruit blijkt dat 89% van de motorrijders vindt dat je altijd overal moet kunnen parkeren, zolang je geen overlast veroorzaakt.
Driekwart wil wel betalen voor parkeren, maar dan alléén als er speciaal ingerichte motorparkeerplaatsen zijn, waar antidiefstalmaatregelen zijn getroffen en er opbergruimte voor helm en kleding beschikbaar is. Als dat niet zo is, knalt het percentage motorrijders dat zou willen betalen voor een plek naar beneden, naar dertig procent.
De crux zit ‘m in die ‘geen overlast’. Een belangrijke reden dat op steeds meer plekken wél betaald moet worden voor parkeren is omdat motoren vaak over één kam worden geschoren met andere gemotoriseerde tweewielers. En dan met name die uit de deeleconomie: gemotoriseerde scooters en stepjes die je kunt huren. Die scooters die door de huurders overal lukraak neer worden gegooid.
Motorrijders doen dat niet. Die zetten hun motor netjes aan de kant. Ze zijn er immers eigenaar van en willen geen schade of gedoe. Hierbij dus een oproep aan beleidsmakers om een scherp onderscheid te maken tussen motoren en die andere tweewielers. Waar motoren bijdragen aan oplossingen van problemen, doet de deeleconomie dat in de praktijk helaas steeds minder. Laat ons daar niet het slachtoffer van zijn.
Motormuis

Boete voor parkeren op de boulevard in Scheveningen met mijn Vespa scooter ,(125cc) naast brommers in ( jazeker) 1967, werd bestraft met een prent van een overijverige koddebeier. Wanneer er speciale vakken voor motoren worden gecreëerd, is een parkeerbedrag naar rato van de ingenomen ruimte niet onredelijk. Maar: dan ook voor die rot electro huurbrommertjes!! Deze nemen heel wat meer ruimte in door het lukraak achter laten.
De regering of de ANWB zou motorrijden moeten promoten. En de voordelen naar voren schuiven. Zoals minder co uitstoot, minder files, minder stikstofuitstoot, minder benzine- of elektragebruik. Oja het parkeerprobleem is opgelost. Wat zou het mooi zijn.
Is dit weer kassa voor de plaatselijke
overheden?
Gemeenten weten van gekkigheid niet wat ze moeten verzinnen om aan geld te komen. Nu ook de motorrijder straks bedenken ze mogelijk de fiets, als ze maar geld krijgen. Geld heeft de mensheid te pakken, een beetje menselijk en sociaal denken is er niet meer bij!
Als er nu eens een site was waar je per gemeente kunt zoeken waar motor parkeerplaatsen, dat zou handig zijn. Ik heb mij rot lopen zoeken naar motor parkeerplaatsen in Hamburg. Ben uiteindelijk maar met de u-bahn het centrum in gegaan (wilde toch geen prent of discussies).
Sta volledig achter het geschrevene, betalen is alleen acceptabel voor gespecialiseerde parkeerplaatsen waar de motoren veilig en wel gestald kunnen worden.
De figuren die te pas en voornamelijk te onpas de huurscootertjes neerdonderen en daarmee vaak de voetgangers belemmeren, verzieken het voor die mensen die niet denken alleen op deze planeet te zijn en rekening houden met anderen…..
Ook gemeenten zijn commercieel geworden waar de miljoenen ook over de toonbank vliegen .
Daarvoor zoeken steeds meer melkkoeien en maken eigen regels en wetten.
Dat het een steeds meer hardere onleefbare maatschappij wordt hebben we het helemaal niet over.
Net als de landelijke politiek één complete chaos.
Is het niet daar waar de schoen wringt?
Iedereen een maandje netjes betaald parkeren op een plek van een personen auto. Misschien dat ze hierna iets leuks voor de motorrijder kunnen verzinnen.
Ze moeten blij zijn dat we op de motor komen.
Hier ben ik gloeiend mee eens, alle motorrijders van Nederland een maand lang parkeren op autoplaatsen, en natuurlijk 1 per parkeervak.
Tussen de motor en de stoeprand moet de verplichte breedte 1 meter bedragen. Anders op de rijbaan. In mijn gemeente wordt op de stoep parkeren gedoogd.
Het is al eens uitgezocht (https://www.motorfietsblog.nl/motor-parkeren/) maar dit is niet meer actueel. Helaas weet je per stad nooit wat de regels zijn, dat is het vervelende in NL. Binnen EU één regelgeving (?) maar daarna houd het overal op. Steden zouden duidelijker moeten zijn te vermelden waar je wel mag parkeren.
Precies tis chaos tbv Duidelijke regels…tja typisch nederlands beleid.
Weet niet of het waar is.
Volgens mij is het zo als een stoep breder is dan 2 meter dan mag je motor daar parkeren, gratis.
Uit Blik op de Weg weet ik dat een motor geparkeerd mag worden op ” een stoep gedeelte anders dan een trottoir.”
Een trottoir is het stoep gedeelte langs de rijbaan bedoeld voor voetgangers.
Je mag hem dus wel op een plein of promenade zetten, maar ze zeiden ook dat er sprake zou zijn van fiscaal parkeren.
Nu de groep motorrijders groot word vallen we op bij de geldgraaiende (r)Overheid.