Sjaak Lucassen, ook wel bekend als R1 Sjaak, is de godfather van de Nederlandse wereldreizigers op de motor. Toen internet nog niet bestond, toerde hij al maanden op een Honda Fireblade door Australië. Daarna volgden wereldreizen waarbij hij alle continenten doorkruiste. Eerst op de Fireblade, later werd dat een Yamaha R1. “Vroeger toen ik als kleine jongen op mijn fietsje zat, trok ik al de wijde wereld in.”
Als je bij Lucassen door het raam kijkt in Maashees, staan er zes motoren op de stoep. Vijf R1’s en een Fireblade. Honderdduizenden kilometers hebben ze op de teller, maar rijden doen ze nog altijd. Niet dat de avonturier veel op de motor zit. “In Nederland wil ik niet meer rijden, daar voel ik echt niets voor.” Maar het avontuur lonkt nog steeds. Lucassen wil naar het eind van de wereld, hij wil op de motor naar de Noordpool.
Geboren avonturier
Sommige mensen worden geboren als avonturier en dat geldt zeker voor Lucassen. “Als kind ben ik opgegroeid op een boerderij in Maashees, in Noord-Brabant. Destijds was ik eigenlijk al een avonturier, ondanks dat ik het zelf helemaal niet wist. Ik kon pas vrij laat fietsen, maar toen ik dat eenmaal kon begon ik de buurt te ontdekken. Het mocht niet, maar al snel fietste ik naar Boxmeer. Dat lag toch elf kilometer verderop.”
Het is begin jaren ‘90, als de Brabander een documentaire over de cycloon Tracy in Australië ziet. Hij is dan al fervent motorrijder. “Mijn kameraad zei: ‘We gaan een keer naar Australië’. Die outback, het trok mij enorm om daar te rijden. Op dat moment was ik aan het wachten tot de Honda Fireblade uitkwam, een revolutionaire motor. Ik heb hem in 1992 direct gekocht en daarbij aangegeven dat ik het krat wat eromheen zat wilde houden. Want ik zou naar Australië. De motor is in mei uitgepakt en rijklaar gemaakt en in het najaar heb ik hem weer in het krat gezet en hem naar Australië gestuurd.”
Met een lts-opleiding en de middelbare tuinbouwschool spreekt Lucassen vrijwel geen Engels. Sterker nog, hij is nog nooit buiten Europa geweest en heeft nog nooit in een vliegtuig gezeten. Maar het avontuur lonkt. Niet voor zijn vriend. Die is van gedachten veranderd…
‘Als mensen beseffen wat echt reizen is, dan krabbelen ze terug’
“Een wereldreis is een groeiproces. Voor veel mensen duurt een vakantie nooit lang genoeg. Maar als ze beseffen wat echt reizen is, dan krabbelen ze terug. Voor mij is het geen probleem. Als kind had ik al dat ik goed alleen kon zijn.” En dus zet Lucassen zijn tanden erin.
Enkele weken nadat hij zijn Fireblade verstuurd heeft naar Australië, komt er een telefoontje. “Er was een pakket met daarin een motor ontvangen. Ze vroegen zich af wat ze ermee moesten doen. Ik heb gezegd dat ze hem wel konden laten staan, want ik kom eraan. Diezelfde dag heb ik een ticket gekocht en drie dagen later landde ik in Australië.”
Lees ook: Reisverhalen van andere motorrijders.
Daar staan ze raar te kijken, als de Fireblade uit het krat tevoorschijn komt. “Ik had in die tijd geen voorbeelden, kende niemand die dit ooit had gedaan. Maar voor mij was er geen twijfel. Ik wilde op de Fireblade, want die motor reed lekker. Op onverharde wegen is het wel eens wat lastiger, maar toch heb ik er enorm veel plezier mee gehad.”
Je zou het bijna als een impulsief idee omschrijven, maar Lucassen is het daar niet mee eens. “Ik was er natuurlijk al een jaar mee bezig in mijn hoofd, had alles al bedacht. Voor mij voelde het meer als een uitdaging om het avontuur aan te gaan.”
Fireblade wordt een R1
Na Australië volgt er tussen 1995 en 1998 een wereldreis op de Fireblade. Maar hoe groot de liefde voor de machine ook is, in 2001 komt er een R1. “Ik had al eens op die Yamaha gezeten en hij zat heerlijk. Een mooie sportmotor. Voor mijn wereldreis wist ik één ding, het zou weer een Japanner worden. Daar kwamen op dat moment de mooiste en degelijkste modellen vandaan. Ik heb er tussen 2001 en 2006 een vijf jaar durende wereldreis op gemaakt.”
Voor Lucassen geen offroad. “De R1 is de motor waar ik me op thuis voel en dan boeit het niet of hij geschikt is voor het terrein. Hij is geschikt voor mij. Dat moet iedereen in het achterhoofd houden die een lange reis op de motor gaat maken. Zoek een motor uit die bij jou past. Dat kan een racer zijn, maar als jij je lekker voelt op een lichte allroad is het ook goed.”
“Ik ben erachter gekomen dat je met een Fireblade of een R1 op de meeste plekken in de wereld gewoon kunt rijden. Dat betekent soms dat ik slechts zestig kilometer per uur kan rijden. Maar dat is beter dan dat je 120 rijdt en er ineens een vrachtwagen, kind, geit of een gat in de weg opduikt.”
Sjaak Lucassen rijdt ermee door de Sahara (‘achteraf een makkie’) en door de Democratische Republiek Congo, waar vrijwel geen wegen bestaan. Hij scheurde er vol gas mee over een zoutmeer in Bolivia en doorkruiste China. “Weet je, de ideale motor bestaat niet voor een wereldreis. De perfecte motor is de motor die je aan het hart ligt.”
Technisch mirakel
Ruim drie ton op de teller en dwars door woestijnen, rivieren en over bergen gereden. Het is een wonder dat de R1 van Lucassen nog altijd rijdt. “Die machine had op een gegeven moment een radiateur die helemaal was dichtgeslibd. Als je dan door koud water rijdt, dan moet de motor kapot knallen. Maar er gebeurde niets. Ik reed dertig keer per dag door koud water en hij gaf geen krimp. Tot en met de uitlaat ging ik ermee in rivieren. Soms stierf de R1. Dan maakte je de uitlaat weer leeg, startte je opnieuw en reed hij weer verder.”
“Met een slippende koppeling door de modder op hoge bergen, stinken. Die Yamaha bleef doorploeteren. Onbegrijpelijk! De machine heeft technisch gezien zo op zijn donder gekregen, maar uiteindelijk heb ik er 360.000 kilometer zonder revisie op gereden. Bizar! Het blok is nog helemaal origineel, zelfs de versnellingsbak. Goed, hij is nu wel gaar, maar ik rij er nog steeds mee.”
Mee naar de Noordpool gaat hij niet meer. Daarvoor heeft Lucassen een nieuwe R1 gekocht, die wordt geprepareerd voor de reis. “Natuurlijk is dat niet de ideale motorfiets om de Noordpool te bereiken. Maar welke motor is er wel voor gemaakt om daarnaartoe te rijden?”
Benieuwd naar Sjaak zijn verhalen en reizen? Bezoek dan zeker zijn website eens.
Ja leuk stukje tekst, ik volg hem al jaren en ik sponser een beetje.
Mooi verhaal. Graag meer daarvan.
Ja een heel erg mooi verhaal. Op ons vrijgezellenfeest voordat we gingen trouwen was R1 sjaak met zijn presentatie. We hebben nog een foto uit 2007 dat we beiden op de R1 van R1 sjaak mochten zitten. Prachtige avond was dat in Castelre (bij Baarle Nassau)