Ben jij net als Max Schoenmakers gek van motoren en wil jij jouw passie delen op Motorrijders.nl? Meld je dan aan via ons aanmeldformulier!
Motorrijders.nl is er niet alleen voor, maar ook dóór motorrijders. We delen een passie en daarom ook jouw passie! Wij nemen je mee in het verhaal van Max Schoenmakers en zijn passie voor motorrijden.

- Naam:
- Max Schoenmakers
- Leeftijd:
- 52
- Woonplaats:
- Berkel-Enschot
- Beroep:
- Technisch commercieel adviseur
- Huidige motor:
- Zero SR/S Premium (2021)
Hoe lang rijd je motor en wat was de aanleiding?
“Ik rijd pas motor vanaf mei 2018. Na twaalf jaar met grote regelmaat in de files te hebben gestaan met mijn auto, besloot ik eind 2017 dat ik het anders zou gaan doen. Mijn werk bestaat uit het uitvoeren van onderzoek en het geven van advies aan projectstoffeerders. Ik zie dan ook vele m2 vloer per dag. De grote uitdaging hierbij is altijd om op tijd op mijn afspraken te zijn. Ik verloor ook altijd veel tijd aan het parkeren van de auto in stedelijk gebied. Daarnaast is het parkeren erg duur.
Sinds mei 2018 heb ik nu in totaal 220.000 kilometer gereden en al veel meegemaakt. Dit zijn hoofdzakelijk zakelijke kilometers waarvan ik er per jaar zo’n 55.000 maak.”
Wat is het dat je zo aantrekt in motorrijden?
“Wat mij aantrekt aan het motorrijden is dat ik op tijd op mijn afspraken kan komen. Daarnaast heb je geen problemen met parkeren en de kosten die daarmee gemoeid zijn en zijn wegafsluitingen nagenoeg geen verhindering op je route.
Tot zover de voordelen die ik had verwacht, maar er zijn ook wat voordelen die ik níet had voorzien. Want doordat ik nu vrijwel altijd buiten ben, is mijn weerstand een stuk hoger en ben ik nooit meer verkouden. Daarbij heb ik door de actieve zithouding nooit meer rugklachten. In mijn auto had ik daar zelfs een speciale stoel voor maar sinds ik motorrijd heb ik er geen last meer van!”

Rijd je altijd al met een elektrische Zero of heb je hiervoor nog met een benzinemotor gereden?
“Mijn vorige motor was een Honda Africa Twin uit 2016, een DCT-model met automatisch geschakelde versnellingsbak. Ik kocht deze met 5000 km op de teller en heb hem weggedaan bij 155.000 km. Prachtig laten wrappen door M-Design uit Maasland in de kleur van het merk UZIN, het bedrijf waarvoor ik werk.
Omdat ik eigenlijk geen afstand wilde doen van deze technisch nog honderd procent goede motor, heb ik hem aan een vriend gegeven. De deal die we sloten was als volgt: ‘jij koopt voor mij een LP van E.L.O. en dan krijg jij mijn motor.’ Zo gezegd, zo gedaan.
Die 155.000 km heb ik in 2,5 jaar gereden. Daarnaast had ik nog een Honda Pan European waar ik ook nog eens 25.000 km op heb gereden (om het schakelen niet te verleren). Op het moment heb ik nog een Royal Enfield Bullit (500cc eencilinder). Gewoon leuk om af en toe een stukje op te toeren. Deze staat in mijn woonkamer, ook leuk om naar te kijken. Nu heb ik daarnaast ook nog een Zero SR/S.”
Zou je die twee ‘werelden’ – van de elektrische- en de verbrandingsmotor – kunnen vergelijken?
“Na al die kilometers op de Africa Twin (DCT) en de Zero SR/S denk ik nu na elke rit vooral: ‘wat is het toch een gedoe al dat schakelen’. De Zero is mijn eerste elektrische motor. Ik kwam er na uitgebreide berekeningen achter dat ik gewoonweg niet uitkwam met mijn kilometervergoeding, zeker niet met de sterk stijgende brandstofprijzen. Daarom nam ik bij Moto Rotterdam (top zaak!) voor een paar dagen een Zero SR/S mee.
Ik raakte met de kilometer meer en meer overtuigd. Vervolgens heb ik mijn werkgever gevraagd er één te kopen. Ik werk voor de groenste fabriek van Europa, dus het past ook goed in onze filosofie. Het is geen standaard uitvoering. In de basis is dit het premiummodel die anders dan het standaardmodel verwarmde handvaten en het 6 kW Rapid Charge-systeem heeft in plaats van de 3 kW.
Wederom heb ik de motor laten bestickeren door M-design Maasland in de kleuren van het bedrijf waarvoor ik werk. Daarnaast is er een extra accu ingebouwd, het windscherm aangepast, het zadel en stuur verhoogd (ik ben immers 1, 90m) en heb ik een spatbord bij het achterwiel laten maken.”

Wat is tot nu toe je oordeel bij het elektrische leven op de SR/S?
“Op moment van schrijven heb ik er zo’n 19.000 km mee gereden in 5 maanden tijd. Ik rijd zo tussen de 1000 en 1500 km per week. Met de huidige prijzen zijn mijn stroomkosten per week ca 20 euro. Ik moet daarbij wel zeggen dat ik enkel laad op een 220 volt stopcontact. Ik kan ook snelladen onderweg maar dat heb ik nog nooit nodig gehad. De totale kosten per km zijn inclusief de onderhoudskosten ca 5 eurocent.
Daarnaast is het lekker stil rijden. Dat vind ik fijn, want ik heb elke dag tussen de 50 en 120 telefoontjes terwijl ik aan t rijden ben. Verder hoef ik geen olie te verversen, geen benzine te tanken, heeft deze machine geen lucht- en oliefilters, geen bougies en is er slechts minimale slijtage aan de remschijven en blokken. Je hebt altijd koppel als je het nodig hebt en als het moet ben je razend snel. Daarbij vind ik de looks mooi, de zit comfortabel en de mooi geplaatste en inklapbare spiegels erg praktisch.”


Beste Max waar heb je dat achterspatbord laten maken?
Beste Han
Ik heb t spatbord gekocht bij Westland Customs uit Honselersdijk.
Moto Rotterdam ( strickledeweg) hebben t laten coaten en vervolgens gemonteerd.
Werkt echt super motor en ik blijven mooi schoon
Gr Max
Hi max,, hier je voormalige tandarts. Leuk artikel over je gemotoriseerde belevenissen. Drive safe.
Ed Jongkoen?
Wat leuk dat je een reaktie hebt gegeven. Rijd je zelf ook motor?
Mvg Max
Het gaat je goed👍🏻
Ik vrees toch dat elektrisch motorrijden het voor de motorrijder die lange vakantiereizen maakt het nooit zal gaan worden. Soms rij ik 1.000 tot wel 1.600 km op 1 dag en als je dan ook nog eens met 150-160 km/u over de Autobahn knalt gaat ‘m dat echt niet worden. In 2019 ben ik op mijn Yamaha Tracer 700 op en neer naar Kirgizie gereden. 18.634 km in 35 dagen…. op een elektrische motor had ik nu ergens als ene skelet naast mijn motor gelegen in de steppen van Kazachstan 😉