Ben jij net als Arend Otten gek van motoren en wil jij jouw passie delen op Motorrijders.nl? Meld je dan aan via ons aanmeldformulier!
Motorrijders.nl is er niet alleen voor, maar ook dóór motorrijders. We delen een passie en daarom ook jouw passie! Wij nemen je mee in het verhaal van Arend Otten en zijn passie voor motorrijden.

- Naam:
- Arend Otten
- Leeftijd:
- 65
- Woonplaats:
- Ermelo
- Beroep:
- Hoofd P&O
- Huidige motor:
- Ducati ST4S (2001)
Hoe lang rijd je motor en wat is het dat je zo aantrekt in het motorrijden?
“Van kleins af aan ben ik gepassioneerd door tweewielers. Na vele opgevoerde bromfietsen kocht ik in 1976 mijn eerste motor: een Honda CD175. Die was helaas trager dan mijn bromfietsen… Een Honda CB400 Four was de opvolger en daarna kwamen er nog vele andere motoren. Zo bouwden we een Goldwing om naar LPG vanwege de vele kilometers die we reden. Die werd omgedoopt tot ‘Gaswing’.
Ook mijn zonen en vrouw volgden mijn voorbeeld en gingen motorrijden. Sinds een aantal jaren rijd ik op een Ducati met heerlijk veel power. Voor de heb en restauratie staat er een BMW R75/5 die ik samen met mijn zoon onder handen neem. Mijn vrouw rijdt een prachtige Honda Nighthawk uit de jaren 80.”

Vertel eens wat over dat gevoel dat je krijgt als je jouw Ducati start en de straat uitrijdt. Wat gaat er dan door je heen?
“Op het moment dat ik in mijn pak naar de motoren loop, geniet ik al om de Ducati te starten. Bij het geluid en gevoel van die dreunende cilinders die beginnen te bewegen zodra je de startknop indrukt krijg ik al een grijns. Zodra ik begin te rijden kan ik niet wachten tot de eerste tien kilometer voorbij zijn. Dan is hij voor mij warm genoeg om het gas open te draaien. Bulderen moet dat ding zeg ik dan tegen mezelf! Even gas en de naald tikt ongehoorzame kilometers per uur aan op de teller. Mag misschien niet, maar het moet soms even: die drang kan ik niet weerstaan. Maar dan komt ook snel weer het besef dat oom agent dan een reden heeft om mij een tijd niet te laten rijden.”

Hoeveel kilometer rijd je zo ongeveer per jaar/seizoen?
“Dat varieert, ik ben chronisch ziek waardoor mijn polsen en handen niet altijd willen meewerken. Maar gemiddeld zit het tussen de drie- en zesduizend kilometer per jaar. Aan een winterstop heb ik nooit gedaan. Zelfs toen ik op zestig kilometer afstand van mijn werk woonde ging ik in de winter op de motor. Je moet dan scherper zijn tijdens het rijden, vooral als het ochtend is in verband met vochtigheid op de weg.”
Vertel me eens iets meer over die Goldwing! Hoe verliep dat ombouwproces naar lpg?
“De Goldwing vond ik een interessante motor door zijn viercilinderboxermotor. Ik heb er een proefgereden omdat ik destijds erg veel reed en mijn CX niet echt een echt fijne motor was: erg hoog en te weinig vermogen. Daarom ben ik toen overgetapt. In de jaren van ombouw reed ik zo’n 20.000 kilometer per jaar en samen met een vriend hadden we bedacht dat het misschien mogelijk was onze motoren om te bouwen. De eerste uitdaging was een gastank te vinden die klein genoeg was om te plaatsen. We kregen contact met Witte van Moort, die tanks bouwde voor auto’s. Maar dergelijke kleinere tanks hadden ze niet en ontwerpen werd kostbaar. Inmiddels was er een ingenieur bij komen staan die zei: ik heb er één voor onze directeur getekend, misschien wil hij een prototype laten maken.
Lees ook: ‘Goldwing zit in ons bloed’
Het werd een 20 liter tank. Maar ja: hoe bouw je dat dan in? We hebben bij gasinbouwstations meegekeken en informatie gevraagd. Een gasstift van een kever gekocht en op de Goldwing geplaatst. Daar kwam gas uit, maar lopen deed hij niet. Toen op het carburateurblok een aluminium plaat gemaakt met draaiende gaten voor de werveling van het gas, dat zou namelijk moeten werken. Maar dat bleek ook niet het geval. Verder navragen leerde ons dat er veel lucht nodig is voor de gasdoorstroming en dat het luchtfilter van een motor normaal daar veel te klein voor is. Nadat we het luchtfilter hadden aangepast liep hij, nog wat spelen met de gasdoorlaat en hij liep goed. In totaal heeft de Goldwing meer dan 200.000 km gelopen waarna we een ongeval kregen en hij total loss was.”

Je zonen rijden ook motor. Heb je zelf gekke dingen gedaan in de jaren dat je motorrijdt die je hen hebt afgeraden, of waarvan je juist zegt dat zij ze ook eens moet ervaren?
“Ik vroeg mijn zoon of we elkaar wel eens een tip of advies geven, waarop hij antwoordde: ‘jij vindt altijd dat ik te hard rijd, maar als we dan samen gaan rijden gaat het nog harder.’ De man op de Bandit is mijn jongste zoon waarmee ik één keer per jaar een lange tocht maak op één dag, de laatste was ongeveer 700 kilometer in totaal. Wat wij afspreken, en dat geef ik altijd als advies, is dit: je rijdt je eigen rit en probeert niet een ander bij te houden. Dan ga je minder geconcentreerd rijden. We wachten op elkaar als we afslaan of – als het tien minuten duurt – even op de tracker van de IPhone kijken waar de ander is.
Inmiddels heeft hij een Bandit 1250 en heeft hij een aantal trainingen gedaan waardoor zijn rijden sterk verbeterd is. Ook één keer per jaar gaan de mannen een weekend rijden, waarbij de oudste bepalend is. Die rijdt op een oude Kawasaki 454 LTD en houdt niet van snelwegen. Heel rustig kachelen we rustig van terras naar terras. Dat gaat heel relaxed, waarbij de jongste en ik af en toe voorbij gaan om wat bochten te pakken om daarna weer rustig te wachten.”
Waarom hebben jullie gekozen om die R75/5 op te knappen?
“De R75 was van een vriend die weinig reed. Ik zei al een paar jaar tegen hem: verkoop dat ding aan mij (gewoon voor de heb), want hij staat te roesten in de schuur. Hij had hem al 30 jaar en kon geen afscheid nemen. Tijdens de laatste rit die hij maakte werd hij bang, stotterde, remde amper nog. Hij belde of ik serieus was om hem over te nemen. Nou ja, eigenlijk hadden we er geen ruimte en tijd voor, maar ik ben wel even gaan kijken.
Mijn zoon wilde al jaren samen een project doen. Het liefst wilde hij een Alfa Romeo 33 restaureren, maar hij vond dit wel een leuk alternatief. We hebben hem samen gekocht en zijn direct begonnen. Helaas door tijdgebrek werd het een langdurig project. De carburateurs, cardan, remmen, wielen elektra en tank hebben we aangepakt en inmiddels loopt hij weer goed. Maar er zijn nog veel dingen te doen. De vering is besteld maar de voorvork, startmotor en frame moeten nog.”

Als wat voor een soort rijder zou jij jezelf omschrijven?
“Ik beschouw mijzelf als een defensieve rijder die hard – maar verantwoord – rijdt. Ik kan me aan de situatie aanpassen en vooral blijven kijken, alle kanten op. Zoals een agent beschreef die mij aanhield in de late avond: ‘u rijdt ongelofelijk hard, maar ik kon u inhalen omdat u netjes rijdt.’ Bij het naderen van verkeer gaat het gas er namelijk af.”

Ik kan me herinneren dat er ooit een keer in een motorblad ietss over een Goldwing met een gastank heeft gestaan, zou dat deze geweest zijn?
Zover ik weet heb ik alleen in de Kölner Messe vragen beantwoord over de Goldwing op gas aan iemand die zei voor een blad te schrijven. Geen idee of het gebruikt is.
Op de tank stond Gaswing dus wie weet.