Zenuwachtig staat hij klaar tot zijn muziek klinkt. Tribunes vol met duizenden mensen wachten op de stuntshow. De Kawasaki ZX6R loopt stationair op 3.000 toeren. De coureur zet zijn helm op, het vizier gaat naar beneden. Ineens maakt de spanning plaats voor adrenaline. Met een dot gas spuit het racemonster het asfalt op. Een kwartier lang temt stuntman Martijn Brink als een cowboy de gevlamde motor, terwijl hij strepen trekt, wheelies maakt en zijn motorfiets bijna verticaal zet als hij hem op zijn voorwiel remt. Welkom bij circus Perfect Freestyle.
“Tien minuten tot een kwartiertje, dat is echt lang genoeg”, lacht Brink. “Dat voelt alsof je tien minuten tot een kwartier de longen uit je lijf hebt gelopen. Je bent kapot. Die Kawasaki heeft 110 pk in het blok zitten, maar door het extreem grote tandwiel achter voelt het aan als 300 pk. Al raak je het gas maar heel licht aan, die machine wil alleen maar op het achterwiel. Het is een beest dat jou uit het zadel wil werpen. Eigenlijk is deze machine helemaal niet geschikt om te stunten. Maar hij is zo lekker agressief, dat past helemaal bij mijn stijl.”
Uitstervend ras
Assenaar Martijn Brink is van een uitstervend ras in Nederland. Waar er tot tien jaar geleden nog vele stuntmannen op de motor waren in Nederland, is dat aantal de afgelopen jaren fors verminderd. Het heeft onder andere te maken met het drama in Haaksbergen, waarbij met een stunt met een monstertruck drie mensen om het leven kwamen. Daardoor is het tegenwoordig veel lastiger om een stuntshow te organiseren. Bovendien is het voor de stuntmannen moeilijk om trainingsruimte te vinden.
“Ik begon in 2009 met drie vrienden het stuntteam NorthSide Freestyle. We trainden eerst op een bedrijventerrein waar niemand last van ons had. Toen we moesten vertrekken, vonden we een tijdlang onderdak bij het TT Circuit. Maar dat trok ook andere mensen aan, waardoor het terrein nu is afgesloten. Dat maakt trainen tegenwoordig heel lastig. Bovendien neemt het stunten veel tijd in beslag. Mijn vrienden kregen een gezinnetje en andere hobby’s en zijn daarom afgehaakt. Sinds enkele jaren doe ik de stunts zelf binnen Perfect Freestyle.”
Benzine in het bloed
Eigenlijk zat dat er als kind al min of meer bij Brink in. Zijn vader was gek van alles met een motor en benzine en gaf dat door aan zijn kinderen. Zo zat het mannetje op driejarige leeftijd al bij hem achterop een offroad motor, met een spanband vastgemaakt. “We waren de straat nog niet uit of de politie hield ons tegen. Dit was niet helemaal de bedoeling.”
Korte tijd later volgt er al een eerste crossmotor, waar Martijn en zijn broer en zussen allemaal op crossen in een bosje vlakbij hun huis. “Al snel maakten we onze eigen steigertjes van planken en bouwden we springbulten. Daar kon dat motortje niet zo goed tegen. Daarna volgden minibikes en bromfietsen. Net als sommige andere jongens wilde ik daar op mijn achterwiel op kunnen rijden. Toen ik tijdens een evenement op het TT Circuit stuntman Craig Jones zag, wist ik het zeker. Dat wilde ik ook.”

Strepen bij het stoplicht
Voor het stunten heeft hij verschillende motoren staan. Maar zijn grote liefde is de Kawasaki ZX6R, gevolgd door een Honda Blackbird 1100 met een verlengde achterbrug. Hiermee mag hij ook de weg op. “Eigenlijk heb ik nooit een normale motor gehad. Die Blackbird heeft een dikke 150pk. Als een stoplicht op groen springt, dan wil ik vol gas er vandoor, strepen trekkend over het asfalt. Maar, dat is een beetje gevaarlijk, dus ik rij bijna nooit meer op de openbare weg. Ik heb inmiddels zelf ook kinderen en dat maakt je iets voorzichtiger.”
Hoe anders was dat jaren geleden. Dan kon je hem regelmatig op het achterwiel door het verkeer in Assen zien rijden, soms met zijn benen daarbij over de tank. “Destijds moest ik wel eens stoppen van de politie. Maar dan zagen ze dat ik het was, kreeg ik een waarschuwing en mocht ik verder rijden. Tegenwoordig is dit een verkeersovertreding die valt onder artikel 5. Je kunt direct je rijbewijs voor twee jaar inleveren.”
‘Alles naar de klote’
“Tijdens een stuntshow is het andere koek. Als ik daar aan het driften ben, dan voel ik de adrenaline en word ik agressiever. Hoe wilder het publiek wordt, hoe gekker ik doe. Ik ben van het gooien, smijten en rammen. Dan maar alles naar de klote tijdens zo’n show.”
En dat gebeurt nog wel eens. “Ik denk dat hij wel al honderd keer kapot is geweest, altijd de versnellingsbak. Het frame is al doormidden geweest, het subframe heb ik kapot gereden, de achterbrug is al twee keer gebroken en zelfs de wielen waren krom. Wonder boven wonder is de voorvork nog altijd origineel. Die moet dit jaar maar eens een reden tot vervanging krijgen.”
“Ik herinner me de TT Nacht van 2014 nog. Die week had ik al verschillende shows in de binnenstad van Assen gegeven. Het was zaterdagnacht, even na middernacht. Ik wilde nog een allerlaatste keer een burn out maken en op dat moment trap ik de versnellingsbak kapot. Het hele blok was kapot, terwijl ik om 08.00 uur weer op het circuit moest zijn voor stunts. De hele nacht heb ik doorgewerkt, alles opnieuw opgebouwd en om 08.00 stond ik op het circuit. Bij mijn derde stuntshow die dag was ik helemaal kapot.”

Nieuwe stunts
Na meer dan tien jaar stunten, probeert Brink nog elke keer zijn show uit te breiden met nieuwe stunts. Hij bedenkt ze zelf of laat zich inspireren door anderen op internet. “Een nieuwe stunt leren is een uitdaging. Je moet elke keer weer over je eigen grens heen gaan, dingen proberen die je helemaal niet kunt. Daar gaan veel trainingsuren in zitten.”
“Vaak genoeg ben ik daarbij gevallen. Soms loop je kneuzingen en blauwe plekken op, soms wat schaafplekken. Maar ik heb ook wel eens helemaal open gelegen. Want ik vind dat dat je niet hoort te stunten in een leren pak. Het ziet er in eerste instantie niet uit en je kunt je er ook niet in bewegen. Daarom draag ik altijd een kevlar broek en daarbij een T-shirt of trui. Gelukkig betekent vallen bij het stunten vaak omvallen terwijl je bijvoorbeeld cirkeltjes maakt. De schade valt dan mee, maar pijnlijk is het wel.”
Stunts
Na twee jaar corona en amper stunts, loopt de agenda van Perfect Freestyle inmiddels weer vol. Hij is het bijprogramma bij grote evenementen, staat op stuntshows maar geeft ook shows bij bijvoorbeeld bedrijfsfeestjes. Daarbij staat Brink bekend om de gekke dingen die hij uithaalt. Tijdens het laatste TT Festival gaf hij bijvoorbeeld een demonstratie met een oude speelgoed Jeep uit het Verkeerspark Assen, waar hij een 600 cc motorblok in heeft gebouwd.
“Het gekste dat ik ooit heb meegemaakt is tijdens een release party van een videogame. Op vrijdagmiddag werd ik gebeld of we met twee motoren diezelfde avond een show konden geven. Nou, dan kon wel. Motoren in de bus en vol gas die kant op. Eerst stonden we op een plek je een show te geven waar veel mensen langsliepen. Toen moesten we van de organisatie ineens een anderhalf meter hoog podium op van acht bij acht meter en beneden stond allemaal publiek. Idioot natuurlijk, maar we deden het.”
Hoewel het verdwijnen van veel stuntteams de overgebleven stuntmannen geen windeieren legt, vindt Brink het jammer. “Ik denk dat er in de afgelopen tien jaar maar iets van drie jonge nieuwe stuntmannen bij zijn gekomen. We waren ooit eens een land met heel veel stuntteams, maar dat is niet meer zo. Ik zou graag zien dat er meer jongens komen die enthousiast zijn. Je motiveert elkaar en mogelijk kun je samen trainen. Daar worden we alleen maar beter van.
Kijk voor meer informatie of voor het boeken van een stuntshow op Perfectfreestyle.nl.
Respect voor deze tak van “acrobatiek”.. Ik rij al heel wat jaren motor maar hou daarbij eigenlijk altijd twee wielen aan de grond.. Beter voor mezelf maar belangrijker nog, beter en veiliger voor anderen… Maar ik mag graag met bewondering dit soort kunstenaars bezig zien die op een voor mij onnavolgbare wijze hun motorbeheersing laten zien. Ik ben er overigens geen fan van om dit in normaal verkeer te zien gebeuren. Helaas wordt dat nogal gepromoot op online kanalen. Doe dit zoals hierboven beschreven in een veilige gecontroleerde omgeving en geef de liefhebber een pracht van een show..