Het weer schrikt veel motorrijders af, maar Engeland is een heerlijk land om te rijden als motorrijder. Veel bochten, heuvelachtig en je bent er sneller dan verwacht met een relaxte pauze op de boot of trein. De provincies Sussex en Surrey zijn royaal gevuld met kastelen, landhuizen en krijtrotsen aan de kust zijn een absolute must om te bezoeken.

Na een goed stevig ontbijt is het tijd om op pad te gaan. Met ruim 300 kilometer voor de boeg is vroeg vertrekken een must. Die sfeer start eigenlijk al in dorpje Penshurst waar de route start. Dit historische dorpje vol oude panden, waaronder het hotel Leicester Arms, ademt historie. Maak een wandeling langs de Johannes de Doperkerk uit 1170 en loop via de tuin door naar Penshurst Place. Een landhuis met karakteristieke tuin waar je ‘u’ tegen zegt.

Gemis aan uitzicht

Nu is het echt tijd om op te stappen, tijd om de Engelse wegen te ontdekken. Als je plots een déjà vu hebt naar de Belgische Ardennen, dan kan dat goed kloppen: de wegen hier zijn net zo slecht. Verschil is er ook, want je mist hier af en toe wel de mooie vergezichten doordat de Engelsen zo gek zijn op hoge heggen langs de weg. Jammer, want je rijdt hier door een zogenaamd AONB: Area of Outstanding Natural Beauty. Uitkijken dus, want door de bocht kijken is er bijna niet bij en er kan na de bocht zomaar iets op de weg staan of liggen.


Door de glooiende heuvels brengt deze route je richting de kust, op weg naar de oude stad Hastings. Hier is het gelijk gedaan met de rust. We leiden je zo goed mogelijk langs de drukte, maar wel zo dicht mogelijk bij de kust.

Na Bexhill en Eastborne kom je aan op één van de mooiste plekken van deze route, met een uitzicht waar het thuisfront jaloers op wordt: Beachy Head. Met bizarre panorama’s op de kust en de kalkrotsen, loopt de route langs verschillende parkeerplaatsen. Maar rij vooral door tot je bij de afgesloten parkeerplaats bent net voor de vuurtoren Belle Tout. Deze kun je niet missen door de heuvel waarop hij staat.

Je kunt hier zo naar de rand lopen, mocht je hart het aankunnen om langs de meer dan honderd meter hoge rotswanden te wandelen.

Wandelende vuurtoren

Nee, echt wandelen doet de vuurtoren niet. Maar deze ‘wandelende vuurtoren’ is in 1999 vijftien meter verder landinwaarts geplaatst om het gebouw te behoeden voor het afbrokkelen van de klif. Dat afbrokkelen is nog steeds gaande, dus ga niet te dicht langs de rand staan! Je ziet dit ook aan het wandelpad naar de vuurtoren. Deze mist namelijk een aantal meter door een stuk afgebrokkeld rotswand.

Na het genieten van dit wonderschone deel van de kust, gaat de route kort richting het binnenland. Via een hevig slingerende weg klim je naar de top van Ditchling Beacon, één van de hoogste toppen van deze omgeving.

Zorg ervoor dat je bovenaan de motor parkeert om het prachtige uitzicht in je op te nemen. Stel je hier vooral even de keten van bakenvuren voor, die zich in vervlogen tijden over het land uitstrekten. Die stonden hier om het achterland te waarschuwen voor naderende invasies vanaf zee. Vandaar de naam Beacon.

Op zoek naar Anna en Elsa

Vanaf Ditchling Beacon heb je twee opties om verder te rijden: via het drukke Brighton of over kleine wegen en de route bij Upper Beeding weer oppakken. Brighton is heel mooi, maar door zijn toeristische status ook erg druk.

Welke route je ook kiest, genieten doe je echt. Je rijdt via glooiende wegen door bossen, langs landerijen en kijk je je ogen uit tot je opeens een dorpje ziet liggen met een direct opvallende kerk én immens kasteel. Welkom in Arundel! Helaas niet Arendal waar de stad in Frozen op is gebaseerd, maar net zo schilderachtig om te bezoeken (als we de film mogen geloven).

Hier vind je de St. Nicolaskerk, de kathedraal én het kasteel van Arundel. Een wandeling door de tuin van de kerk is zeker een aanrader, net als een wandeling door het oude centrum. Neem er alleen niet te veel tijd voor, je bent pas halverwege de route.

Via Dorking kom je uit bij Box Hill, dankend aan het (in het Engels genaamde Box) buxusbos dat hier te vinden is op één van de hellingen. Je rijdt hier (heel toepasselijk) over de Zig Zag Road en geniet van de scherpe haarspeldbochten. Een klein stukje Alpen in het VK.

Chiddingstone Castle

De laatste stopplek voordat je na deze lange rit een lekkere pint kunt bestellen in het hotel: Chiddingstone Castle. Is het kasteel open, dan is het zeker een bezoekje waard, al is een wandeling door de tuin ook geen slechte idee.

Vanuit hier is het niet ver meer terug naar het hotel en kun je met lekker weer plaatsnemen in de tuin of op het terras met een welverdiend biertje. Onze tip: een lekker glas Larkins van de lokale brouwerij samen met de beef burger. Dat heb je wel verdiend na deze lange rit!

Uitgelichte stopplekken

Eurotunnel

De boot is makkelijk, maar de tunnel is nog makkelijker! In 35 minuten sta je aan de andere kant van het kanaal en met een beetje geluk mag je een trein eerder dan op je boeking staat, mits je op tijd bent. Dat scheelt weer wachten. Je rijdt zo zelf met de motor de trein […]

Leicester Arms

The Leicester Arms is een monumentaal pand met een rijke en trotse geschiedenis. Een gezellige oude pub met meerdere slaapkamers om na een dag op pad te vertoeven. Doordeweeks is er een continental breakfast, maar in het weekend start je de dag met witte bonen in tomatensaus, bloedworst, worstjes en andere lekkernijen met een full […]

Reviews over Zuid Engeland – Sussex – Surrey

1 review

Echt “British”

5

Dit is absoluut een aanrader voor een korte trip met voldoende uitdagingen.
Met de motortrein door de Eurotunnel ben je met 35 minuten aan de overkant en ook het aanbevolen hotel is zeker een aanrader.
En zeker interessant genoeg om nog eens terugtrekken gaan binnenkort.

Met dank aan de auteur voor de beschrijving van deze trip.

  • Landschap
  • Bochtenwerk
  • De krijtrotsen
  • Kwaliteit van sommige binnenwegen