Amsterdam. Prachtige stad, maar compleet ongeschikt (gemaakt) voor ander verkeer dan fietsers. Met de motor is het nog enigszins te doen, maar qua rijplezier wint deze stad geen prijzen. Als motorrijdende inwoner van de hoofdstad beland je voor je stuurgenot dus al gauw in het gebied rondom de stad. En daar is gelukkig genoeg te beleven!

Deze route begint in Diemen, net op de grens met Amsterdam-Oost, en is gemakkelijk te bereiken vanaf de snelweg of vanuit de stad. Vanaf hier rijd je binnen één uur langs zes(!) rivieren. Niet het soort met kribben, draaikolken en vrachtschepen, maar wel van het soort met geasfalteerde wegen die nauwgezet de meanderende lijnen van het traag stromende water volgen. Het type rivier dat interessant is voor motorrijders dus!

Portie bochten

Eigenlijk is deze route niet ontstaan vanuit een zoektocht naar rivieren en ander natuurschoon, maar puur vanuit de ‘noodzaak’ om binnen de kortst mogelijke tijd de lekkerste bochten te kunnen pakken vanuit de stad. Binnen een uur heb jij je dagelijkse portie kronkelweggetjes (en zelfs mooie uitzichten) gehad en kan je volledig voldaan en opgeladen neerzijgen op een terras in de stad, of gewoon terug naar de orde van de dag.

We beginnen vlakbij de Weespertrekvaart. Oké, het is geen rivier zoals we je hadden beloofd, maar dit water mondt uit in de Gaasp die wél deze kwalificatie draagt. We rijden erlangs op een provinciale weg die meteen al uitnodigt om het stalen ros de sporen te geven, alhoewel hier altijd wel het nodige verkeer aanwezig is. Bij het dorpje Driemond verruilen we deze verkeersader voor een gemoedelijk weggetje dat ons langs de rivier de Gein voert.

Skiën of bochten rijden?

Zowel de noord- als de zuidoever heeft zijn charme, maar de zuidoever biedt de mogelijkheid om met een meer constante snelheid door de bochten te zoeven, bijna alsof je aan het skiën bent. Vandaar dat we die zijde kiezen voor onze route! Inherent aan deze contreien zijn de souvenirs die diverse boeren landvoertuigen op het asfalt achterlaten. Deze wegen zijn smal, dus split vanuit de berm vind je regelmatig terug op de weg, precies in die mooie bocht. Wees gewaarschuwd. Stuurtechnisch hoogtepunt van het stuk langs dit riviertje zijn de elkaar snel opvolgende kronkels, net voorbij de molen die langs de weg staat.

Na een sfeervol laantje met knotwilgen langs de weg, komen we uit in Abcoude dat ook zijn pittoreske gedeeltes kent. We zijn nog maar net onderweg, maar voor de behoeftige mens zijn hier langs de route diverse winkels, een viskraam en een leuk terras te vinden dat op de hoek bij de brug over de rivier de Angstel zit. We steken deze brug niet over, maar rijden langs deze rivier richting Baambrugge. De bochten langs de Angstel zijn wat langgerekter, maar het asfalt is niet van het beste soort.

Diverse deftige landhuizen flankeren de weg. Hier en daar zijn houten ophaalbruggetjes over de rivier naar de andere kant, waar veel grote, oude bomen staan. Kasteel Loenersloot bevindt zich ook aan die kant en is voor de liefhebbers zeker een bezoekje waard. Hoe oud deze burcht is, is niet bekend, maar het gebouw wordt al sinds 1258 genoemd in de geschiedenisboeken. Van april t/m oktober is het geopend en er is ook een mooi parkje om even de benen te strekken.

De Winkel

Na Loenen verlaten we de Angstel en gaan we via een stukje A2 terug richting Abcoude. Even een stukje 100 km/u rechtuit (trajectcontrole!). Na een paar minuten ‘uitzonen’ mogen we weer aan de bak. Op de afrit en de rotondes mag de ‘sportieve pet’ weer op en deze hoeft voorlopig niet af, mits de omstandigheden dat permitteren.

De Winkel is de vierde rivier die we aandoen en deze trakteert ons weer op wat heerlijke bochtjes. Maar de wegen zijn overwegend smal, dus vaardigheden en oplettendheid worden de komende kilometers aan grondige tests onderworpen. Natuurlijk kan je hier ook rustig rijden. Dat is zelfs een aanrader, want dan zie je ook nog wat van de mooie omgeving. Vanaf de Winkel gaat de route direct over in de weg langs de Waver. Mijn favoriete gedeelte. Mooie, overzichtelijke bochten op een hoger gelegen stuk dijk met veel weidse uitzichten en nagenoeg geen verkeer. Deze prachtige rivier mondt uit in de Amstel, de bekendste en breedste rivier hier in de buurt.

Bij Nessersluis kunnen we het pontje nemen om onze route langs de Amstel te vervolgen, maar er is ook een mogelijkheid om door te rijden. Voordeel is wel dat je dan langer langs de Amstel kunt rijden (een paar geweldige bochten op het eerste gedeelte!) en onderweg in Uithoorn nog een winkelcentrum, een tankstation en op steenworp afstand van de route twee motorzaken tegenkomt, te weten ‘Motorstore Uithoorn’ (gecombineerd met MKC moto) en óp de route, daar vlakbij, het kleinere ‘Motor Service Uithoorn’. Het nadeel is dat we een saai, recht stuk weg met slecht asfalt voor lief moeten nemen. Keuze gemaakt!

Cruisen langs de Amstel

We rijden nog een klein stukje over een industrieterrein, maar na een paar minuten dient de glorieuze rivier de Amstel zich aan. Breed, goed asfalt noopt tot lekker vlot sturen. Op dit gedeelte zijn – in tegenstelling tot het deel langs de Winkel en Waver – wel wat verkeersheuvels en een paar 30 km/u zones ingesteld. Op een zonnige weekenddag is er hier dan ook wel kans op snelheidscontrole. Veel motorrijders weten deze kronkelweg te vinden en daar zijn niet alle dijkbewoners blij mee.

Langs de Amstel is er genoeg moois om naar te kijken tijdens het cruisen. Bij het dorpje Nes aan de Amstel is nog een terras aan het water. Dit is de zesde en laatste rivier van deze route. Na het verlaten van de weg langs de rivier kun je de rest van de route volgen om weer via de snelste weg bij het beginpunt te komen. De route kruist ook de A2, die je aldaar richting stad of juist de andere kant op kan nemen. Keuzes genoeg dus!

Uitgelichte stopplekken

De Eendracht – Abcoude

Als je op zoek bent naar een geweldige plek om te lunchen, dan is De Eendracht in Abcoude zeker een bezoek waard. Of je nu zin hebt in een smakelijke sandwich, een lichte salade of een stevige soep, je zult zeker iets vinden dat aan je smaak voldoet. En als je van wat zoets houdt, […]

Kasteel Loenersloot

Kasteel Loenersloot is een prachtig historisch kasteel gelegen aan de Vecht in de provincie Utrecht. Het kasteel dateert uit de 17e eeuw en is een van de best bewaarde kastelen in Nederland. Bezoekers kunnen genieten van een rondleiding door het kasteel en leren over de geschiedenis en architectuur van het gebouw. Daarnaast biedt het kasteel […]

Reviews over Zes rivieren in één uur

0 reviews