Zeeën van rust en ruimte. Dat wilt toch (bijna) iedereen? Maar kan je dat nog wel vinden in Nederland dan? Welke provincie komt bij jouw gedachten het eerste naar boven? Wij hadden Drenthe voor ogen. Een paar dagen weg in Nederland kan natuurlijk, maar dan nog bepalen waarheen. Na onze keuze hebben we een B&B geboekt en een route gemaakt. Fast forward naar een paar weken later als we rust en ruimte hebben gevonden.

Met de klok mee rijden we vanuit Assen schuin omhoog richting Zuidlaren. Onderweg komen we meerdere malen bordjes tegen waarop de “Hunebed Highway” (de N34) staat aangegeven. Deze “snelweg” bevat liefst 47 hunebedden van de in totaal 53 die in Drenthe staan. Erg leuk om al deze grote én kleine hunebedden eens af te gaan. Wij gaan echter een rondje Drenthe doen.

In plaats van de Hunebed Highway, rijden wij op de natuurrijke wegen ernaast. In de dorpen komen we eigenlijk elke keer wel een Brink tegen. Pas nadat we het opgezocht hadden, wisten we dat dit een brink heette. Dit is een vaak driehoekige open ruimte in een dorp waar vroeger het vee werd verzameld van een boerderij. Ze dateren uit de late middeleeuwen of later en zijn inmiddels gezellige pleintjes met bomen en gras. Omdat sommige dorpjes zo klein zijn, lijkt het wel alsof elke straat zijn eigen dorp heeft. Wat een charme om zo doorheen te rijden, met vele prachtige oude boerderijen met rietdaken.

Mocht je de grootste hunebed willen bezoeken, stop dan zeker even bij het officiële Hunebed Centrum in Borger. Hier staat er één van maar liefst 22,5 meter! Omdat het hier vrij druk is, slaan wij dit uitstapje even over. Terug via Borger rijden we naar beneden, richting de bossen. In deze tijd van het jaar worden de prachtige herfstkleuren al zichtbaar, maar met een paar weken extra staat de boel op ontploffen verteld een boswachter ons. Het is een welkome schuilplek, want het begint op dat moment keihard te regenen.

Via diverse dorpjes en kleine kronkelweggetjes rijden we naar het westen: Dwingelderveld. Tijdens het proefrijden van de route dachten we een mooie doorsteek te kunnen maken, maar helaas bleek dit alleen een fietspad te zijn. De route hebben we maar omgegooid en we zijn erlangs gereden, wat ook geen straf was. Drenthe zit vol grote natuurgebieden en als wandelaar of fietser (een hoop mountainbikers ook!) kan je hier dagen zoet zijn. We rijden na een paar kilometer de weidse wegen op en voelen druppels. Even op het gas, om daarna weer in de bomenlaantjes op relaxed tempo door te rijden.

Langzaam maar zeker komen de eerste borden met TT Circuit Assen al tevoorschijn. Menig motorrijder zal hier al eens geweest zijn, maar voor wie het de eerste keer is in deze omgeving kan het heel groots en indrukwekkend aanvoelen. Het walhalla voor motorijders, maar op het moment dat wij passeren is het er maar akelig stil. Ook hier kan je natuurlijk (wanneer geopend en toegankelijk voor publiek) een leuk uitstapje maken. Via Balloo en langs Balloërveld rijden wij terug naar de motorhoofdstad van Nederland en eindigen wij weer bij MKC Moto. Eigenlijk hebben wij helemaal niet doorgehad dat we zo’n 160 km hebben gereden, maar toch zijn we vier uurtjes zoet geweest.

 

 

Uitgelichte stopplekken

B&B De Drentse Es

De B&B is gelegen in het mooie Drentse esdorp Weerdinge aan de rand van het Valtherbos, met het oude centrum van Emmen slechts op 2,5 km afstand. De omgeving leent zich uitstekend voor mooie motorroutes en ook het TT Circuit in Assen is slechts een halfuurtje rijden. In de ruim opgezette B&B heb je 65m2 […]

TT-circuit Assen

Het TT-Circuit in Assen staat al sinds 1947, het begin van het wereldkampioenschap wegrace, op de internationale racekalender. Met het WK Superbike, de TT en de MXGP is dit het mekka voor iedere motorraceliefhebber. In veel gevallen is het TT-Circuit gratis toegankelijk voor bezoekers. Wees brutaal en neem een kijkje in de Cathedral of Speed. […]

Reviews over Zeeën van rust en ruimte in Drenthe

0 reviews