Wil jij je op een compleet andere wereld bevinden? Dan zit je op Lanzarote op de goede plek. Idyllische witte dorpjes, vergezichten bij elke hoogtemeter van het wegdek en vulkanen zover het oog rijkt. Hard rijden doe je hier niet, daarvoor kijk je teveel om je heen!

De route is 165 km, wat niet veel lijkt, maar je vult er echt een volle dag mee. Maximaal genieten van het ruige landschap is hier de regel, geen uitzondering!

Je start deze route in Puerto del Carmen. Aan het strand geniet je in de ochtend van de opkomende zon. Na het starten van de motor én de route, laat je het strand direct achter je om de ‘hoogtepunten’ van het eiland op te zoeken, vulkanen! De strak geasfalteerde binnenwegen (en een stukje snelweg) brengen je richting Uga, waar je voorlangs de LZ30 op schiet. Houdt parkeervakken in de gaten, hier wil je stoppen! De weg leidt je tussen zes grote vulkanen die hoog boven de wijnvelden uit torenen.

 

Wijnvelden

Op Lanzarote heerst een winderig, warm en droog klimaat. Ondanks een groot tekort aan regenwater worden er op een groot deel van het eiland wijndruiven geteeld. Vanuit de lucht lijken deze delen op het oppervlakte van een golfbal. Verdiepte kommen in lavagrond waar wijndruiven in groeien. Aan één zijde afgeschermd door basaltblokken breken deze de wind én vangen deze tevens ’s nachts het condens uit de lucht op. De condens sijpelt langs de stenen naar de wortels van de wijndruiven om deze op een natuurlijke manier van vocht te voorzien.

Kawasaki Lanzarote

Het ‘hoge’ noorden

Vervolg de route verder naar het noorden en maak kennis met de diversiteit van Lanzarote. Het noordoosten kent maar één vulkaan, maar óók een heuse bergkam. Deze kam is tevens voorzien van het hoogste punt van het eiland. Peñas del Chache heeft een top van 670 meter, waarvoor je wel eerst een serie haarspeldbochten voor je kiezen krijgt. Niet de Alpenvariant waar het uitzicht wegblijft door de vele bomen, maar langs een kale bergwand stijl omhoog. Hoogtevrees is geen optie hier! Genieten van het schitterende uitzicht over de witte dorpen is een must waar je niet onderuit komt.

Winderige vlakte

Hoe divers het eiland is, krijg je hier weer te zien. Je verlaat de bergkam met een grote lus, waarna het stuur naar rechts blijft wijzen om langs de flank van de bergkam richting de kust te rijden. Let hier wel op! De wind kan hier flink huishouden. Het kleine surfdorpje La Caleta kan ook voor verrassingen zorgen. Door de wind heeft het zand de kans om over de weg geblazen worden.  Ondertussen heb je er al 90 km op zitten en is het wel tijd voor een lekkere lunch. Keuze genoeg hier!

Nationaal Park Timanfaya

Over de open vlaktes stuur je richting het zuidwesten. De weg vervolgend naar het Nationaal Park Timanfaya waar je je echt op een andere planeet bevindt. Via de nu wel bekende witte dorpjes rijd je richting de poort van het park en doemt de ene na de andere vulkaan naast je op. Strak zwart asfalt door een nog zwartere omgeving van lavagesteente brengt de route je langs de Caldera Blanca. De grootste vulkaan op Lanzarote. Veel parkeerplekken vind je hier niet. Even stoppen om foto’s te maken is er niet bij. Maar met een snelheidslimiet van 60km/u is er tijd genoeg om de omgeving perfect vanuit je helm te kunnen bekijken.

Ruige golven

Met een lange rechte weg het park uit, doorkruis je het dorp Yaiza en bij Los Hervideros toont de zee zijn ruige kant. Rijdend tussen het vulkanisch gesteente slaan de hoge golven tegen de kliffen. Als je langs vulkanisch gesteente rijdt, is de kans groot dat je hierdoor jouw vizier droog moet vegen. Alsof je in Nederland door de regen rijdt, maar dan anders!

Kawasaki Lanzarote
Foto: Kawasaki

Laatste bergkam

Met 140 km onder de banden en een goede dag rijden, is het nog een klein stukje naar de finish. Nog één steile bergkam moet overwonnen worden. Stop even bovenaan. Geniet van het uitzicht voor je jouw laatste afdaling van de dag pakt. Tussen de wijnvelden en nog meer vulkaantoppen brengt de route je langzaam afdalend naar zeeniveau. Nog even een korte omweg tussen de laatste vulkanen van vandaag brengt de route je echt terug naar de kust. Terug naar waar de dag vanmorgen is begonnen. Tijd om de vele indrukken van dit kleine eiland met vele gezichten te bespreken en verder in je op te nemen. De zon zakt achter je onder de horizon, De puntige vulkanen achterlatend in de schaduw.

Gereden: de Kawasaki Versys 1000 SE

Wij reden met de Kawasaki Versys 1000 SE op het zonnige Fuerteventura & Lanzarote. Meer info over de Versys 1000 SE, mooie foto’s én een toffe video vind je hier: Kawasaki Versys 1000 SE

Uitgelichte stopplekken

Cesar Manrique House Museum

In het plaatsje Haria vind je het woonhuid van de kunstenaar Cesar Manrique (1919-1992). Geboren in Arreclife, Lanzarote heeft hij een stempel gedrukt op niet alleen een artistieke kant van Lanzarote maar ook veel gedaan om het oorspronkelijke karakter van het eiland te behouden. Zo heeft hij bewerkstelligd dat alleen de traditionele kleuren groen, blauw […]

Motorverhuur – Lanzarote

Naar Lanzarote rij je niet zomaar. Het is mogelijk om een veerboot vanuit Spanje te pakken. Tijdrovend en prijzig, vliegen en huren is een beter alternatief. Op Lanzarote vind je twee verhuurbedrijven. Beide bieden de mogelijkheid om kleding te huren, maar eigen motorkleding meenemen kan ook erg makkelijk in het vliegtuig. Meer info vind je […]

Reviews over Vulkanen op Lanzarote

0 reviews