Durgerdam
De route start voor ons in het pittoreske Durgerdam- (pittoresk, bijv.naamw.Uitspraak: [pito’rɛsk] (van een plaats) mooi om te zien en met de uitstraling dat het leven er rustig en prettig is). Nou dat plaatje klopt wel. Ben je het dorp uit, dan begint het uitzicht gelijk met een prachtig uitgestrekt stuk weide en een aanlokkelijk stukje dijk. Voor kenners van deze omgeving is dit een bekend stuk.
Deze dijk loopt volledig door tot aan Hoorn en vanaf daar kan je nog verder naar het noorden rijden. Langs het Waterland en het Kinselmeer rijden we naar Uitdam. Het IJmeer ligt rechts van ons, maar je moet op sommige plekken wel even op de dijk klauteren om van dit uitzicht te genieten. Naast de vele schapen met lammetjes op de dijk, zien we ook talloze mensen hier overheen wandelen, die net als ons, genieten van de natuur.
Vanaf de IJsselmeerdijk zien we Hoorn in de verte al liggen. Deze staat ook wel bekend als de stad van de Gouden Eeuw. Hier zijn genoeg eetgelegenheden om eens lekker neer te ploffen, maar mocht je nog geen trek hebben, rijd dan gewoon lekker door. Ook hier heb ik de route niet door het centrum laten gaan om een beetje de vaart erin te houden. Mocht je toch zin hebben, sla dan af nadat je van de dijk komt of rijd richting het station. Daarvandaan rijd je zo het centrum in. Tip van een local (mijn zus): op de Roode Steen, het plein in de binnenstad, zijn genoeg gezellige tentjes waar altijd plek is, ook voor de motor. Ben je met een klein gezelschap, dan kan je het ook proberen bij “De Bourgondiër” in de haven.
“ Hoorn ligt aan het water en was zeer welvarend tijdens de Gouden Eeuw. De stad lag op de perfecte locatie voor de handelsroutes van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie en bloeide op tijdens de 17e eeuw. – Ikhouvanhoorn.nl/goudeneeuw”
Pas op: grind
We gaan verder kronkelen door het boerse en prachtige platteland. LET OP: net als op de dijken kan je hier wel wat grind of andere natuurlijke producten (klei, stront, stro etc) in de bochten tegenkomen. Lekker doorrijden kan, maar op eigen risico. Via Noordermeer en Zuid- en Noord-Scharwoude kom je in Schoorl. Hier worden we aangenaam verrast door wat schaduw en beboste wegen, het ruikt zo lekker hier, dus het vizier gaat even open! Op een gegeven moment zien we in onze rechterooghoek de 51 meter hoge Klimduin van Schoorl.
Rijd je Schoorl uit, dan rijd je praktisch gelijk Bergen in. Het volgende stukje zit niet in de route (om geen verwarring te veroorzaken, want de weg loopt dood aan het strand), maar als je de tijd hebt: rijd de Zeeweg richting Bergen aan Zee dan even op en neer. Je bedankt me later wel!
Hierna volgen nog vele mooie polderwegen en dan stuit je op de Amsterdamse Waterlinie, ook wel de Stelling van Amsterdam genoemd. Dit is in zijn totaal een 135 kilometer lange verdedigingskring nabij Amsterdam. Wij rijden wel één hele kilometer van deze stelling en in deze route kom je in de omgeving van dit stuk meerdere forten en bouwrestanten tegen. Én een heel leuk kronkelweggetje. Let ook hier weer op los grind. Tevens is hier het Luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis gevestigd, waar zij informatie geven over de luchtoorlog van 1940-1945 en dan in het bijzonder over de inzet van de mensen van de luchtmachten in die periode.
Trek in een bolletje Euh
Na Beverwijk uit te zijn gereden, komen we aan bij de pont naar IJmuiden. Kan je mooi even de polsen rust geven. Zullen we vast verklappen dat ongeveer twee kilometer verder op de route, bij IJspaleis Driehuis, heerlijk ambachtelijk schepijs te verkrijgen is? Je kunt het hoekpand niet missen bij de rotonde, te herkennen aan een gigantisch oubliehoorntje met bollen. Weet je niet waar je trek in hebt, bestel dan een bolletje “EUH” – altijd een verrassing!
We hebben er al een hele rit op zitten, maar dat hoeft geen saaie laatste kilometers te betekenen waardoor je snel thuis bent. Via weggetjes die vaak alleen door locals bekend zijn (en ik heb lang in deze omgeving gewoond), ga je weer de natuur in bij Spaarnwoude. Speel lekker met het gas als je naar boven rijdt richting de zogenaamde “uitzichtheuvels” in het recreatiegebied van Spaarnwoude. Geloof me, je waant je eventjes in de bergen met te gekke bochtjes die mooi steil omhoog én naar beneden gaan. Het kan voor komen dat je los komt uit het zadel, je bent gewaarschuwd. Let hier wel op eventuele fietsers, wandelaars en spelende kinderen. Het laatste stuk van de route rijdt je via Amsterdam Westpoort een kronkelroute weer terug naar het beginpunt in Durgerdam.
4 uur of 2 dagen, neem de tijd die jij wilt
Voor deze route heb ik gekozen om niet dwars door de toeristische trekpleisters te rijden, maar deze kan je gemakkelijk zelf toevoegen in de route. Zo is het mogelijk om er een (of twee, drie…) dagje uit van te maken, of gewoon in zegge vier en een half uur een rondje te rijden waarbij je van alles wat bent tegengekomen. Zie ook de lijstjes hieronder met een aantal leuke uitstapjes en eet-ideeën.
Gemakkelijk uitstapjes te maken naar:
- Centrum van Monnickendam
- De Volendamse haven
- Bruisende binnenstad en de haven van Hoorn
- Klimduin in de Schoorlse Duinen
- Zeeweg op en neer naar Bergen aan Zee (heerlijke weg, aanrader!)
- IJspaleis in Driehuis (eigenlijk een verplichte stop)
Lekker eten bij:
- Scharwoude: https://www.ootjekonkel.nl/
- Hoorn: diverse eetgelegenheiden op de Roode Steen
- Hoorn: https://debourgondier-hoorn.nl/
- Schoorl: https://rustendejagerschoorl.nl/
- Bergen aan zee: diverse strandtentjes
- IJspaleis Driehuis: http://www.ijspaleisdriehuis.nl/
- En natuurlijk de vele andere opties die je onderweg tegenkomt!