Het is fijn vertoeven op de Twentse ‘Oale Groond’. Pak ‘m beet tussen de rivieren Dinkel en Regge vind je diverse landschappen waar landbouw, industrie maar ook natuur ogenschijnlijk hand in hand gaan. We rijden van de oostelijke rivier naar de westelijke rivier en proberen zoveel mogelijk van het Twentse land te verkennen in de tussentijd.

Waterwegen

Op zoek naar een toepasselijk startplek voor een route tussen twee Twentse rivieren, vinden we de watertoren buiten Ootmarsum. Hoewel Ootmarsum een bijzonder pittoresk centrum heeft, sturen we daar ruim omheen om richting het rustige stromende water van de Dinkel te geraken. Dat vinden al na luttele kilometers, als we via de Ottershagenweg een brug over de Dinkel vinden. Toepasselijk genoeg is het op deze brug waar een paar jaar geleden de eerste otter verongelukte sinds 1945. Een aantal otters zijn in het gebied rondom de Dinkel uitgezet nadat het dier in 1988 officieel ‘uitgestorven’ was in Nederland, waarna kort daarna één van de dieren hier werd aangereden. Van die feitjes die je niet gauw vergeet!

Geveltekens

In Lattrop zien we de eerste sporen van de typische Twentse bouwstijl. Veel van de huizen, zowel nieuw als oud kennen een prachtige houten gevel met boven op de nok een gevelteken. Een soort houten plankje gezaagd als een bepaald symbool. Echt de moeite waard om eens stil te staan bij een rijtje huizen die deze geveltekens dragen, want er zijn heel veel verschillende symbolen die de nok van een huis kunnen versieren.

Twee stromenland

De Dinkel is op Nederlands grondgebied opgesplitst in twee stromen. Het omleidingskanaal, dat met een grote bocht om Denekamp loopt, en de natuurlijk rivier dat als één van de mooiste stukjes van Nederland gezien kan worden. Met name langs het Lutterzand is de Dinkel wonderschoon, omdat het er een mini-dal vormt in de zachte zandgrond. In de steilwand die zich in de buitenbochten van de meanders vormt, broeden vogels in holen. Een landschap wat je slechts heel sporadisch vanaf de weg op de motor kunt zien, maar bij Paviljoen Lutterzand kun je zonder een al te lange wandeling toch een boel zien. Zeker de moeite waard om even af te stappen!

Vanaf de begroeide oevers van de Dinkel maken we een stapje terug naar de maatschappij. Een rondje langs de Sint-Plechelmusbasiliek in Oldenzaal, ook wel bekend als de ‘Ol’n Griez’n’ onder Oldenzalers. Dat komt doordat de zandstenen kerk een grauwe kleur heeft. Het lokaal gewonnen zandsteen is gevoelig voor beschadigingen en erosie, waardoor deze eeuwenoude kerk flink wat littekens vertoont aan haar muren.

Naar de bron

Vanaf Oldenzaal zetten we een koers uit naar het zuiden, waarbij we steeds dieper in de bewoonde wereld komen. We kiezen voor de N733 en de ringweg rond Enschede om wat meters te maken. Maar, met een goede reden: een klein kijkje in de Handelshaven én een bliksembezoek aan de Grolsch-brouwerij. Zo’n brouwerij bezoeken heeft altijd wat natuurlijk, maar aangezien we op de motor zijn blijven we slechts op de toegangsweg om een kijkje te nemen.

De andere oever

We vervolgen onze weg via de N18 om de grootste drukte te omzeilen. Via afslag Haaksbergen sturen we gauw weer tussen weilanden en boerderijen door over smalle landwegen. We sluipen langs de zuidkant van Hengelo en steken bij Delden het kanaal over. Net buiten Delden komen we langs kasteel en landgoed Twickel met haar rijke bossen.

Ter hoogte van de A1 spuugt het bos ons uit. We steken de brede asfaltplaat over en komen zo uit in Bornerbroek, net onder Almelo. Via een nieuw industriepark steken we opnieuw het kanaal over bij de Hoeselderdijk. Hier zijn we in het stroomgebied van de Regge aanbeland, maar ook in het laatste gedeelte van deze route. Geniet dus nog even van de langwegen die we hier voor je uitgestippeld hebben. De route eindigt net buiten Nijverdal, aan de voet van de Sallandse Heuvelrug. Aan jou de keuze of je de bekende route over de hei nog naar het zuiden volgt. Let wel op dat het er in het weekend enorm druk kan zijn!

 

Uitgelichte stopplekken

Landgoed Singraven

Op landgoed Singraven waan jij je even in een andere tijd. De monumentale gebouwen, waaronder het koetshuis, de watermolen en natuurlijk het imposante Huis Singraven zijn een verzameling van door de eeuwen heen vergaarde rijkdom. Maar het is ook een plek waar duurzaam met de toekomst wordt omgegaan, getuige de vistrap bij de Dinkel maar […]

Het Lutterzand

‘Aardkundig monument’ het Lutterzand is een bijzonder waardevol geologisch gebied. Met haar afwisselende landschap van dennenbossen, jeneverbesstruiken en heideveldjes is geen hectare hetzelfde. Het gebied wordt gekenmerkt door het slingerende water van de Dinkel. Een fijn stukje Nederlandse natuur. Combineer je het gebied het liefst met een koffiestop, dan is Paviljoen Lutterzand een prima stop […]

Reviews over Twente: Tussen Dinkel en Regge

0 reviews