Als je vlak voor Avignon de A7-Route de Soleil verlaat, rijd je de Vaucluse in. Je zult merken dat het landschap zeer divers is: landelijke dorpjes met wijngaarden wisselen af met ruige berglandschappen en diverse stadjes die zich bijna allemaal “het mooiste stadje van Frankrijk” noemen. De Vaucluse heeft vele gezichten…

De route is maar liefst 397 km. Dat doe je uiteraard niet in één dag, want er is veel te zien en te beleven. Je begint de route in de buurt van Carpentras, in Fagnes, waar hotel Mas des Grès een goed startpunt is, al was het maar voor de menukaart met regionale producten. Op die kaart vind je ook regionale wijnen, zoals de wijn van Domaine de la Citadelle, net 10 km verderop, bij Menerbes. Dat is een mooi dorp met een prachtig uitzicht op de Luberon en de wijngaarden. De eigenaar, de 79-jarige Yves Rousset Rouard, begon zijn carrière als filmproducent van, onder meer, de erotische Emmanuelle-films en de Franse cultfilm “Les Bronzees”. Om meer volk naar zijn wijngaard te trekken heeft hij er een botanische tuin bij aangelegd en is hij een kurkentrekkermuseum begonnen. Geloof het of niet, dat laatste is een stop meer dan waard!

Colorado

Het landschap is nog glooiend en met veel bos, maar dat verandert na La Tour d’Aigues, dat een fraai, zandkleurig kasteel heeft vanwaar je een wijds uitzicht over een open vallei hebt. Dan rijdt je door over Gramboix, Vitrolles en Luberon naar de Colorado de Rustrel, een prachtige rotskloof die met zijn roodgelige rotsen aan de Amerikaanse Colorado doet denken. Door de hier zeldzame, overvloedige regenval was de Colorado voor ons gesloten, maar normaal biedt het een adembenemend schouwspel, dat wat lijkt op de okermijnen van Bruoux, even verderop, waar oker werd gewonnen voor de fabricage van rubber en voor kleurstof.

Avignon

Avignon is de hoofdstad van de Vaucluse. Het heeft een prachtig, ommuurd centrum met veel monumentale gebouwen, zoals een 12e -eeuwse kathedraal met pauselijke graven en – natuurlijk – de veel bezongen Pont d’Avignon. De toegangswegen kunnen behoorlijk druk zijn, maar het loont de moeite. Hotel Cloître Saint Louis – een statige gebouw, dat vroeger een klooster was – biedt met kamerprijzen vanaf € 109 sfeervolle onderkomens en een besloten parkeerplek voor je motor, zodat je onbekommerd de stad in kunt.

Waterkracht

De Vaucluse wordt aan de westkant begrensd door de rivier de Rhone. Daarin vind je bij Bollène, in het noordelijkste puntje van de Vaucluse, de waterkrachtcentrale van Donzère Mondragon, waarin je een leuke rondleiding kunt krijgen. Daarbij kun je zien hoe de bouw verliep van het immens bouwwerk, dat in 1937 is gestart door de CNR, de Compagnie Nationale du Rhone. De waterkrachtcentrale kent een verval van 22 m, waarbij het water met 1660 m³ per seconde door zes gigantische turbines wegstroomt. Voor de scheepvaart werd er een 12 m brede en 200 m lange sluis aangelegd. In 1962 was dat de hoogste sluis in de wereld. De karakteristieke gevel werd in 1992 erkend als monument. In het gebouw is een museum waarop de geschiedenis, de aanleg en de werking van de centrale is te zien. Ook is de oude controlekamer nog volledig intact.

Brantes

De route brengt je van Bollène via Cairene over een vlak landschap naar de heuvels bij Séguret. Dan wordt het ruiger, want je volgt na Vaison-la-Romaine de D 54 en de D 13 naar Buis-les-Barronies, ruim rond de beroemde Mont Ventoux. Vlak voor Buis sla je af naar de kleine D 72, onder de Rocher St. Julien langs. Daar kun je overigens leuk offroad rijden met Endurofuntours.com. Voor de liefhebbers van asfalt is deze D72 fantastisch. Het is een prachtige slingerweg, waarbij het loont even af te slaan naar Brantes. Dat is zo’n dorpje dat zo pittoresk tegen de bergwand ligt, dat het op een ansichtkaart niet zou misstaan. Het dorp heeft maar 86 inwoners, maar desondanks uiteraard wel een heel goed restaurant. Je bent tenslotte in Frankrijk.

Gorges de la Nesque

Voor de laatste dagtrip kun je het beste goed uitgerust aan de start komen. Aanrader daarvoor is de Hostellerie du Val de Sault, een soort vakantiepark waar het restaurant bekend staat om heerlijke gerechten met lavendel. Van daaruit zet je koers naar de Gorge de la Nesque, dat je trakteert op schilderachtige rotskloven, diepe ravijnen, beige rotsen, de mooiste bochten die je wensen kunt en fraaie tunneltjes in de rotsen. Dat is motorrijden op zijn best! Moet je na die rit je bloedsuikerspiegel weer op niveau krijgen, dan is de ambachtelijke nougatfabriek van de familie Silvain in Saint Didier een aanrader. Je kunt er kijken hoe de traditionele nougat wordt gemaakt van plaatselijke honing en dito amandelen.

Uitgelichte stopplekken

Santonnier de Ségurèt

In Ségurèt vind je langs de hoofdweg de boetiek “Les 3 Souguets”, van Denis Voeux. Deze man heeft een bijzondere hobby: hij maakt “Santons Provencales”, oftewel kerststalfiguurtjes. Dat schijnt typisch iets voor deze streek en in het bijzonder voor Sèguret te zijn. Het is een eeuwen oude traditie, die zelfs de autorisatie van de paus […]

Belvédère de Castellaras

De Gorge de la Nesque is ontstaan doordat de rivier de Nesque zich in het zachte kalkgesteente heeft uitgesleten. Daardoor is een kloof ontstaan, die op sommige plaatsen 400 meter diep is. De weg, die van Monieux naar Villes-sur-Azon loopt, slingert zich gedurende 17 km over de bergwanden en is af en toe door de […]

Reviews over Sightseeing in de Vaucluse

0 reviews