Wil je de stadsdrukte van Arnhem achter je laten? Zet dan deze route in je navi en ga op verkenning door het Gelderse achterland rond Arnhem en Nijmegen. Een heerlijke toer als een parelketting vol verrassingen, met een ronkende afsluiter met 145 enerverende kilometers.

Motorrijders uit de regio hebben het hier geleerd. Of tenminste, hier laten zien dat ze het kunnen. De parkeerplaats bij het Gelredome in Arnhem-Zuid is immers ook CBR afrijplek voor AVB-examens. De Mac op de hoek helpt je voor vertrek nog snel aan een kop koffie of een sanitaire stop, en dan kan het genieten beginnen.

Heerlijk sturen door Gelderland vanaf minuut één

Met het kompas naar het westen begint de lol vrijwel meteen. De Drielsedijk langs de Rijn is een fijn stuurweggetje met goed asfalt, waar je de bochten meteen flink schuin kunt pakken. Rustig aan, nog zonder flink verhoogde hartslag. De dijkweg biedt als bonus bovendien prachtige uitzichten naar voren en opzij. Dikke vrachtschepen koersen onverstoorbaar over de Nederrijn, terwijl in de verte de spoorbrug met bijpassend boemeltreintje het beeld bepaalt.

Niet veel later is het de ‘Kraan van Nederland’ die alle aandacht opeist. De Drielse stuwdam staat als een stevige muur in het water. Maar veel aandacht kun je het stuwcomplex niet geven: de naderende bochten eisen je aandacht op. Als de zijkantjes van de banden weer geraakt zijn, is het tijd om het tempo wat omlaag te gooien. Door de kern van Heteren met gematigde snelheid, om je daarna landgoed Schoonderlogt te laten slingeren, en verder naar het zuiden, richting Nijmegen.

Het lastigste verkeerspunt van Nederland

De elegante en bruisende (studenten)stad gooit deze rit abrupt in een andere versnelling. Weidse uiterwaarden en weilanden maken plaats voor drukte en chaotisch stadsbeeld. Vooral als we het beruchte Keizer Karelplein oprijden, misschien wel het lastigste verkeersplein van Nederland. Diverse rijbanen breed, zonder rijbaanmarkeringen of verkeerslichten, verkeer van rechts dat het plein op komt heeft voorrang, en het is er altijd druk. Rijd je hier voor het eerst, reken dan op een flink verhoogde hartslag.

‘Rijd je het Keizer Karelplein voor het eerst, reken dan op een flink verhoogde hartslag.

Heb je Keizer Karel overleefd? Dan heb je een relaxte tussenstop wel verdiend. Dat kan even verderop. Onze tip: schop de jiffy uit en plant je motor bij het Honigcomplex, waar je op verschillende terrasjes een schitterend uitzicht op de Waal hebt. Veel mooier vind je het in de wijde omtrek niet. Ook een goeie lunch serveren ze hier op meerdere plekken. Vooral De Meesterproef aan de Waalbandijk 14 is een dikke aanrader. Handig: je motor parkeer je hier recht voor de deur.

Na kort uitbuiken is het weer de beurt aan de motor om zijn werk te doen. De afslag Ubbergen laat je allereerst stuiteren over dikke klinkers, maar al gauw neemt strak asfalt de klus over. Gelukkig maar, want hier trakteert de route je op alweer een paar heerlijke bochten. De slinger die de Van Randwijckweg aan de Nieuwe Holleweg koppelt, is hemels. Klein advies: draai nog een keertje om als je op de T-splitsing in Berg en Dal uitkomt. Ga je geen spijt van krijgen. Maar let op: mocht je deze route in het weekend rijden, of op vakantiedagen, houd er dan wel rekening mee dat ook wielrenners deze omgeving weten te waarderen.

Lekkere doordraaiers

Next up is de bekende Zevenheuvelenweg, ondanks én dankzij zijn beroemde status nog altijd meer dan de moeite waard in elke motorroute in deze omgeving. Hier rijden voelt toch altijd alsof je zojuist de beugel van een achtbaan hebt aangetrokken en zoevend naar beneden schiet. 

Na deze attractie ronken we de landsgrens over en is het de beurt aan de Oosterburen om te laten zien wat er op het programma staat. Het begin is ronduit hobbelig, maar al snel krijgen we een paar heerlijke doordraaiers voorgeschoteld. De toeren klimmen en dalen bij het aanremmen en uitaccelereren. Ook hier kun je heerlijk de randen van je banden opzoeken, terwijl je in vlot tempo langs weilanden met rustig grazende schapen en paarden schiet. Op naar de volgende tussenstop, Kleve, waar voor de liefhebbers een Polo Motorrad-store op de route ligt. Het buitengebied tussen Kleve en Emmerich trakteert je op een heerlijk uitgestrekt parcours met prachtige bochten. Ook hier is de rivier nooit ver weg: bij industriestad Emmerich is het alweer tijd om de Rijn over te steken. De Rheinbrücke zie je al van eraf liggen – het lijkt de Golden Gate Bridge wel! Hoog over de traag stromende rivier bereiken we de andere oever. De brug nog wat beter bekijken en genieten van het uitzicht? Dat kan gemakkelijk op de parkeerplek aan de overkant, direct na de brug. 

Vanaf daar duiken we terug Nederland in, over de Spijksedijk. Tot aan Tolkamer is de Rijn je reisgids en kom je al snel bij Pannerden. Daar brengt het pontje ons naar de overkant.

De laatste kilometers van de route brengen je via Gendt en Bemmel naar Heteren voor een laatste ronkende verrassing. Als eindpunt van deze route sta je voor de keuze: ga je een blik werpen bij de Stuttgartse’ krachtpatsers van Porsche Centrum Gelderland of bij de Amerikaanse V-Twins van Harley Davidson Big Rivers Een luxeprobleem om deze enerverende rivierenrit af te sluiten.

Uitgelichte stopplekken

Honingcomplex Waalkade Nijmegen

De Waalkade in Nijmegen is misschien wel een van de allermooiste plekje van Nijmegen. En dan specifiek het Honigcomplex. Prachtig uitzicht, beregezellig op de terrasjes en je eet er heerlijk. Perfecte locatie voor een fijne tussenstop. Nog een tip: rij ook eens naar de overkant van de Waal, in Lent. Vanaf daar heb je een […]

Big Rivers Harley-Davidson

Langs de A50 bij afslag Heteren, daar vind je één van Nederlands grootste Harley-Davidson dealers! Big Rivers. Het pand doet zijn naam eer aan, wat het is niet te missen zo ruim! Het bestaat uit twee verdiepingen en ademt alleen maar HD! De dealer is gespecialiseerd in Harley-Davidson motoren, heeft speciaal opgeleide monteurs en een […]

Reviews over Route Arnhem – Langs de rivieren

5 reviews

Route niet kant en klaar voor gebruik!

2

Je hebt het over een route, er wordt echter een route track gedeeld. Deze moet je zelf nog eerst omzetten naar een route en controleren of alle punten goed op de weg liggen en of deze bij gebruik here-kaart overeenkomt met de TomTom-kaart en andersom.

Reactie Motorrijders.nl: Dank voor de heldere review Hans, er bleken inderdaad punten niet goed te staan waardoor de route onoverzichtelijk werd. Ook werkte een deel van de route slecht tussen Here en TomTom. Deze aanpassingen zijn doorgevoerd in de nieuwe bestanden. Het 1.1 bestand bevat nu zowel de route als track. Nogmaals dank!

  • Leuke omgeving om te rijden
  • Leuke kleine wegen
  • Er wordt een route-track gedeeld, geen route
  • Gebruik geen speciale tekens in de routenaam
  • Veel correcties nodig om de route goed te maken