Wil jij vanuit de oevers van de Maas, aan het eind van een lange dag werken, even heerlijk je hoofd leeg rijden? Motorrijders.nl helpt je graag, met een inspirerend rondje Rotterdam. Of beter gezegd: een rondje ‘Rotterdam uit’. Van het bruisende centrum langs oude en nieuwe highlights naar de rust en ruimte van de buitengebieden, en weer terug. Sightseeing en vrijheid – wat wil je nog meer?

Hotel New York
Hotel New York

Hotel New York

Het perfecte startpunt van zo’n lekker eindedagrondje rond ‘Rotjeknor’ is het voormalige directiegebouw van de Holland-Amerika Lijn. Het pand uit 1901 staat sinds mei 1984 bekend als Hotel New York. Vanaf hier zie je Rotterdam in een notendop. Pal achter het hotel-restaurant staat de immense wolkenkrabber Montevideo, gebouwd in 2005. Loop je langs het hotel naar het water dan kijk je over de Kop van Zuid en zie je in één oogopslag de hele skyline van oud en nieuw Rotterdam.

Bij het verlaten van de Kop van Zuid kijk je meer omhoog dan naar voren: heel dit schiereiland is volgebouwd met torenhoge appartementen. Na nog geen kilometer rijd je door de oude volksbuurt Feijenoord en langs de Kuip, de thuishaven van de gelijknamige volksbuurt. Geniet nog even met volle teugen van deze historische omgeving, want er liggen ingrijpende plannen klaar om een nieuwe Kuip te bouwen en dit gedeelte van Rotterdam flink op de schop te gooien.

De Kuip vanaf Noord
De Kuip vanaf Noord

Volksbuurten, bruggen en toerisme

Met de stad in de rug rijd je via de wijken Beverwaard en Bolnes richting Ridderkerk waar je de Noord oversteekt. Deze rivier, bekend als de Oude Merwede, kun je boven- of onderlangs passeren. Pak je een tunnel of ga je over de brug? Aan jou de keus. Aangezien wij vandaag geen snelweg willen zien, pakken we de brug en gaan scherp links richting Kinderdijk. De toeristische trekpleister (overigens verboden voor gemotoriseerd verkeer) is in de avond heerlijk rustig, maar in de zomerperiode een no-go. Mocht je er dan toch willen gaan wandelen, houd er dan rekening mee dat je na 100 meter gegarandeerd tien selfiesticks tegen je hoofd krijgt van alle loslopende toeristen.

Lekkere dijk!

Daar ligt hij dan, de Lekdijk: 20 km strak wegdek met hier en daar een drempel. Eenmaal op de dijk zie je links de Lek, rechts weilanden, een verdwaalde molen en hier en daar een dijkwoning. En het mooie van deze route is dat we de andere zijde op de terugweg pakken. Quick maths: dik 40 km bochten! Heen met de zon in de rug, terug de zonnebril op of het zonnevizier naar beneden. Neem ook wat kleingeld mee: het veerbootje bij Schoonhoven rekent dezelfde kosten als gemiddeld een biertje (€ 2,10) om je naar de overkant te brengen. Mocht je al dorst hebben, ga dan direct na de pont op het terras zitten van Restaurant Lekzicht voor een bakkie of glaasje!

Déjà vu

Dezelfde 20 km die je net gereden hebt maar dan in spiegelbeeld, met de alsmaar groter wordende skyline van Rotterdam continu in het vizier – zo vervolgt de route. En via een stukje binnendoor over de Algerabrug bij Krimpen komt de gemeente Rotterdam weer in zicht. Nog niet de drukte in; via een slinger duik je direct door naar de volgende brug, de Van Brienenoord. In de volksmond gewoon de ‘Briejenoordbrug’, die in 1989 werd verdubbeld om al het verkeer sneller en veiliger over de Nieuwe Maas te krijgen. Destijds een enorme logistieke operatie, want het 2e brugdeel werd over de Oude en Nieuwe Maas vervoerd. Voor de echte Rotterdammers een herinnering die altijd blijft.

Een plaatje!

Bijna is het rondje rond. De laatste kilometers terug naar Hotel New York gaan rustig over de Maasboulevard. De rechterpols heel beheerst, vanwege de vele de flitsers. En intussen de blik naar links over het water, met prachtig zicht op Rotterdam Zuid, en de Kop van Zuid als centraal middelpunt. Hoge panden, lage panden, oude bruggen en nieuwe bruggen – hier vind je het allemaal in één prachtig plaatje. Rotterdam heeft ’t – inclusief een heerlijk stuk appeltaart aan de finish.

De Hef met de Kop van Zuid
De Hef, met de Kop van Zuid op de achtergrond.

 

Uitgelichte stopplekken

Hotel New York

Het fascinerende gebouw uit 1901 staat nog steeds op het uiterste puntje van de Kop van Zuid. Een groot terras voor de deur en opvallende torens op het pand maken Hotel New York een icoon in Rotterdam. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de Maas en vanaf de kade kijk je uit op […]

De skyline van Rotterdam

Must See van Rotterdam Vanaf de Maasboulevard skyline is in één opslag de veelzijdigheid van Rotterdam te zien. Parkeer de motor op de lager gelegen Rhijnspoorkade en laat dit beeld op je inwerken. Links de bekende wijk Feijenoord en het bijzonder gebouwde kantoorpand van Unilever over de oude fabriekspanden heen. Daarnaast de opvallende wolkenkrabbers die […]

Reviews over Stadsrondje ‘Rotterdam uit’

2 reviews

5

Tussen Lekkerkerk en Schoonhoven is niet meer langs de Lek te rijden...

  • mooie bochtjes
  • mooie omgeving
  • dijkweg vanaf Lekkerkerk is afgesloten voor motorverkeer per najaar 2018